Noorwegen - De Noorse hooglanden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Noorwegen - De Noorse hooglanden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Noorwegen - De Noorse hooglanden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Noorwegen - De Noorse hooglanden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Noorwegen - De Noorse hooglanden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


9 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23NO5TRA
Individuele reizen Noorwegen
Tijdens deze reis in Centraal-Noorwegen ga je op zoek naar het ongerepte en vooral sportieve Noorwegen, zoals de Noren het zelf graag beleven. "Norge er ikke skapt for å sitte på raeva", wat zoveel wil zeggen als: Noorwegen is niet gemaakt om op je achterste te zitten. En dat ga je ook zeker niet doen. De diversiteit aan landschappen en natuur is groot. Vanuit 3 vaste locaties maak je mooie dagtochten in de nationale parken Trollheimen, Dovrefjell en Rondane. Je komt ook voorbij de spectaculaire fjordenstreek.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Rust en ruimte
 • Op zoek naar muskusossen in Dovrefjell
 • Beklimming van de Ramsjøpiken
 • Noorwegens mooiste vallei: Innerdalen
 • Roadtrip via fjorden naar Rondane
 • De bergwereld van Rondane Nationaal Park
 • Authentiek logies

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

15 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Trondheim waar je je huurwagen ophaalt. Het is ongeveer 110 km rijden naar het 'gjesteheim' in Rennebu waar je de eerste 3 nachten verblijft.

Toen het oude schoolgebouw van Rennebu een nieuwe bestemming moest krijgen, werd door de gemeente een wedstrijd uitgeschreven om ideeën te sprokkelen. Een Nederlands gezin heeft het pleit gewonnen en zij zijn nu ook de uitbaters van dit originele logies.

Overnachting in Rennebu (A)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 2

Beklimming van de Ramsjøpiken

Rit van 6 km naar het startpunt voor een mooie wandeling over een wilde hoogvlakte. Van bij de bergboerderij Haeverfallsetra wandel je naar het meertje Hevertjønna, waar een paar oude jagers- en herdershutten dienstdoen als schuilplaats voor passanten. In de verte zie je de Ramsjøpiken (1174 m) reeds liggen. Tijdens de klim naar de top moet je beslist uitkijken naar rendieren. Voor de terugweg kies je een hoge route om blijvend te genieten van het uitzicht op dit mooie gebied.

12 km - 4 à 5 uur wandelen. De top van Ramsjøpiken kan je eventueel skippen waardoor de wandeling lichter wordt.

Tweede overnachting in Rennebu (O, L, A)

Dag 3

Dovrefjell: muskusossen

Rit van ca. 1 uur naar startpunt vanwaar je meteen de uitgestrekte hoogvlakte van Dovrefjell Nasjonalpark inwandelt, op zoek naar de beroemde muskusossen. Voorzichtigheid is geboden; bewaar een afstand van min. 200 m van de ruigbehaarde dieren. Ook een prachtig uitzicht op Snøhetta, de tweede hoogste berg van Noorwegen, behoort tot de hoogtepunten. Terugkeer langs dezelfde weg, maar het eindeloze landschap zal geen ogenblik vervelen.

20 km - ca. 6 uur wandelen - weinig hoogteverschillen. In te korten tot 16 km. ‘Wilde’ alternatieven mogelijk. 

Derde overnachting in Rennebu (O, L, A)

Dag 4

Doorreis naar Innerdalen

Een intense dag vandaag. Je rijdt in ca. 1 uur naar het startpunt van de pittige wandeling in Bårdsgarden die je prachtige vergezichten biedt over de omliggende toppen van Trollheimen en het meer van Gjevillvatnet. Aan het steile begin van de tocht kan je naar het westen de imposante bergketens rond Innerdalen zien liggen, terwijl je later een doorkijk hebt in Hyttdalen met in de verte de sneeuwtoppen van de Neadalssnota (1621 m).

16 km - ca. 6 uur wandelen - 4 km stijgen (waarvan 2 km erg steil) en de rest is zo goed als plat of dalend. Lichter alternatief langs de noordelijke oever van het Gjevillvatnet-meer van max. 18 mogelijk, in te korten naar wens.

Na de wandeling reis je door naar Innerdalen, volgens velen een van de mooiste en zeker een van de meest ongerepte valleien van het land. De plaats waar je verblijft maakt het plaatje compleet: een houten berghotel midden in de natuur:  aan de rand van een meertje en omringd door steile, ruige bergen. Je parkeert je wagen op een uurtje wandelen van het hotel, want de laatste 4 km zijn niet met de auto toegankelijk. Je moet dan ook zelf je beperkte bagage voor de volgende twee nachten meedragen. Hoewel het vrij steil omhoog gaat, is de weg gelukkig breed en goed begaanbaar.

Overnachting in Innerdalen (O, L, A)

Dag 5

Innerdalen

De wandeling vanaf het logies brengt je de eerste 2 km steil bergopwaarts langs een spectaculaire rivier die je stroomopwaarts volgt, eerst nog wild bruisend en daarna langs een aantal indrukwekkende watervallen. Je volgt de rivier helemaal tot op het einde van de onbewoonde Renndalen met de laatste prachtige waterval.

12 km. Lichter alternatief van 10 km of zwaarder alternatief met beklimming van de Dalatårnet of Innerdalstårnet (1394 m), de 'Matterhorn van Noorwegen'. 

Tweede overnachting in Innerdalen (O, L, A)

Dag 6

Roadtrip naar Rondane

Transfer van Innerdalen naar Rondane Nationaal Park (200 km). Desgewenst kan je een omweg van 100 km maken via de watervallen van Mardalfossen (enkel water tussen 20 juni en 20 augustus!) en langs Åndalsnes naar Dombås rijden. Op deze manier pik je enkele  mooie fjorden mee, nl. de Sunndals-, Ers-, Lang- en Isfjord.

Aankomst in Rondane NP, waar je de komende drie nachten logeert in een gezellig berghotel in Høvringen of Smuksjøseter.

Overnachting in Rondane (O, A)

Dag 7

Rondane

Afhankelijk van waar je logeert, vertrek je aan het logies of is het eerst een kwartiertje rijden voor de tocht naar de prachtig gelegen Peer Gynt-hut. Vlakbij klieft een wilde rivier indrukwekkend door een paar rotspartijen. Met een beetje geluk is de hut open en kan je genieten van een drankje.

Tocht van 11 km - ca. 4 uur wandelen. Zwaardere (niet door AR verkende) alternatieven mogelijk, b.v. met de beklimming van de Bråkdalsbelgen (1915 m).

Tweede overnachting in Rondane (O, A)

Dag 8

Rondane

Het startpunt van de wandeling ligt hetzij op 650 m van het logies, hetzij op 20 min. rijden. Vanuit Høvringen trek je over een uitgestrekte vlakte richting de berg Formokampen (1424 m) en verder tot op de top. Boven wacht een mooi uitzicht over de hoge toppen van Rondane NP.

Tocht van 20 km, 6 à 7 uur wandelen, 900 m stijgen. Inkortbaar vanop meerdere plaatsen.

Derde overnachting in Rondane (O, A)

Dag 9

Einde programma na het ontbijt (O). Terugkeer naar Trondheim, een rit van 240 km.

Terugvlucht of extra nacht in Trondheim.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023

 • € 1050 per persoon op basis van 2 deelnemers
 • € 895 per persoon op basis van 3 deelnemers
 • € 1000 per persoon op basis van 4 deelnemers

Voorschot: € 315 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt, middag- en avondmaal in eerste en tweede logies (vanaf avondmaal dag 1)
 • ontbijt en avondmaal in derde logies (t.e.m. ontbijt dag 9)
 • informatiepakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • huurwagen voor de lokale transfers
 • middagmaal in derde logies
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 20 juni tot/met 1 september 2023

In juni kunnen op grotere hoogte nog resten van sneeuw liggen, en op lagere hoogte kan de ondergrond drassiger zijn door het smeltwater.

In september kunnen de temperaturen op hoogte zakken tot bij het vriespunt, maar dan kleuren de bladeren al geel en rood en kan het nog erg aangenaam en mooi om te wandelen zijn.


Heen- en terugreis

Vlucht naar Trondheim en verder met een huurwagen naar Rennebu (110 km). De laatste dag rijd je terug naar Trondheim (265 km). Indien je op Oslo vliegt, is het resp. 365 en 280 km. (Hou er rekening mee dat je in Noorwegen langer onderweg bent dan bij ons; van  het laatste logies naar de luchthaven van Trondheim ben je minstens 4 uur aan het rijden).

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Transfers ter plaatse

 • Voor deze reis is een (huur)wagen noodzakelijk.
 • In het dagschema staat vermeld wat de gemiddelde rijtijd is van het logies naar het startpunt van de wandeling. Reken deze tijd uiteraard ook voor de terugrit. 

Wandelniveau

 en . Een aantal wandelingen zijn inkortbaar en op sommige dagen zijn meerdere alternatieven mogelijk. De ondergrond varieert van goede paden over drassig tot oneffen (rotsachtig en met boomwortels overgroeid). In juni kunnen op grotere hoogte nog resten van sneeuw liggen, en op lagere hoogte kan de ondergrond drassiger zijn door het smeltwater.

Een aantal wandelingen volgen heen en terug hetzelfde parcours. Dit is vaak zo in Noorwegen, waar lussen vaak enkel meerdaagse tochten zijn met overnachting in hutten. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagruzak.

Op het einde van dag 4 draag je je beperkte bagage voor 2 nachten (kledij en toiletgerief) over ca. 4 km naar het berghotel waar je logeert. Dit is namelijk niet met de wagen bereikbaar. Voorzie dus een ruime dagrugzak.  's Ochtends op dag 6 doe je hetzelfde om weer naar de auto te gaan.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).

Voor deze reis wijken we af van het criterium over de beperking van de lengte van de transfers. In afgelegen gebieden in Scandinavië liggen dorpen, verblijven en plaatsen voor activiteiten vaak ver uit elkaar, zodat langere verplaatsingen onvermijdelijk zijn.


Logies

 • 3 x in Rennebu in een lokaal schooltje dat omgebouwd werd tot een verzorgd, kleinschalig "gjesteheim". Je logeert in een tweepersoonskamer met privé-sanitair. Er is een gezamenlijke ruimte met TV/DVD. Bed- en badlinnen is aanwezig. Er is WiFi.

 • 2 x in Innerdalen in een uniek gelegen 'Turisthytte' (houdt het midden tussen een hotel en een berghut). De laatste 4 km vanaf de parking leg je te voet af (met je beperkte bagage voor 2 nachten). Je logeert in een tweepersoonskamer; deze is heel klein en heeft een stapelbed (en soms ook een neerklapbaar extra benedenbed, maar dan is de kamer bijna volledig gevuld). Lavabo op de kamer, douche en toilet en saunafaciliteiten zijn gemeenschappelijk. Er is een ruime eet- en zitruimte. Bed- en badlinnen is aanwezig.

 • 3 x in Høvringen of Smuksjøseter in een gezellig, authentiek Noors berghotel. Je logeert in een tweepersoonskamer met privé-sanitair. Beide hotels hebben ruime eet- en zitruimtes, sauna en WiFi. Bed- en badlinnen is aanwezig. 

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

Het ontbijt neem je in het logies. In het eerste en tweede logies stel je bij het ontbijt zelf je lunchpakket samen. In het derde logies dien je een lunchpakket aan te kopen. Het avondmaal wordt doorgaans voor alle gasten op hetzelfde tijdstip opgediend. Het is niet ongebruikelijk dat je daarbij de tafel deelt met andere gasten.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt + beperkte bagage voor 2 nachten. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen*
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband
(*) Noorwegen is vrij oké wat muggen betreft, met uitzondering van het noorden in de zomer. Net zoals bij ons, kom je ze weinig tegen aan de kust, maar wel bij meren of waterpoelen of in warm-vochtige omstandigheden. Zorg voor een anti-muggenmiddel op basis van DEET of icaridine.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Noorwegen volstaat je identiteitskaart. 

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

Noorwegen behoort niet tot de Eurozone. Je hoeft geen Noorse kronen van hieruit mee te nemen. Veel contant geld heb je niet nodig, want het is in Noorwegen heel gebruikelijk om met je betaal- of kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine bedragen. Voor de huidige wisselkoers kan je terecht op  currency converter. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: