Marokko - Lichte trekking langs de Berberdorpen van de Atlas - met bezoek aan Marrakech


10 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Lichte trekking langs de Berberdorpen van de Atlas - met bezoek aan Marrakech


10 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Lichte trekking langs de Berberdorpen van de Atlas - met bezoek aan Marrakech


10 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Lichte trekking langs de Berberdorpen van de Atlas - met bezoek aan Marrakech


10 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Lichte trekking langs de Berberdorpen van de Atlas - met bezoek aan Marrakech


10 dagen

Periode zelf te bepalen


10 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23MA5ATA
Individuele reizen Marokko
Deze avontuurlijke reis vormt een indrukwekkende kennismaking met het Atlasgebergte. Begeleid door muilezels en hun drijvers trek je van dorp tot dorp, maak je kennis met het Berberleven en zie je gaandeweg het landschap veranderen van glooiende heuvels tot hooggebergte. Het is de regio van Marokko's hoogste berg, de Toebkal. Starten doe je in het kleurrijke Marrakech.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Trekking met muilezels door een spectaculair landschap
 • Kennismaking met het Berberleven, zo helemaal anders dan het onze
 • Op stap in wervelend Marrakech
 • Decennialange expertise in deze regio

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,3

3 Beoordelingen

reviews van klanten

Straf hoe de kok er tijdens de trekking telkens in slaagde om een gezonde, gevarieerde maaltijd op 'tafel' te zetten. Wij waren onder de indruk!

Leen V. -

De organisatie door de lokale agent was professioneel, stipt en correct; de route goed uitgestippeld, de drijvers, kok en gids zeer aangenaam en onderlegd in wat ze moesten doen; de lokale agent was persoonlijk aanwezig bij de start en het einde van de reis. De Ramadan vormde geen enkel probleem voor de reis. Als vrouw reizend met mijn zoon van 8 heb ik me altijd op mijn gemak gevoeld bij deze ploeg en ik had alle vertrouwen in de lokale agent.

Claire S. -

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht 

Vlucht naar Marrakech. Onthaal en transfer naar je logies, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte (een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats). Afhankelijk van je aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Je kan al wat rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en hét symbool van Marrakech, met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Overnachting in een riad in Marrakech (-).

Dag 2

Begeleide stadswandeling Marrakech

In de voormiddag ga je onder begeleiding van een lokale gids op ontdekking in de medina. De wandeling brengt je langs de markt van de joodse wijk Mellah, het Bahia-paleis, de soeks, de Koranschool, het Jemaa Al Fna-plein, de Koutoubia-moskee, en via de Kasba wandel je naar het ViaVia Reiscafé. Je brengt een bezoek aan hetzij het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, of de Ben Youssef Medersa, een van de grootste Koranscholen van Marokko. (Je kan je keuze ter plaatse doorgeven, inkom exclusief.) Je sluit de wandeling af met een heerlijke lunch in het ViaVia Reiscafé.

Na de lunch kan je er zelf op uit trekken. Je kan relaxen op een van de vele dakterrassen en/of nog dieper in de soeks verdwalen. Daar zijn honderden ambachtslui aan het werk en je kan een kijkje nemen in hun atelier en zien met welke passie en know-how traditioneel houtwerk, lederbewerking of schilderwerk gedaan wordt.  

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L).

Dag 3

Transfer naar Asni en start trekking

Na het ontbijt verlaat je Marrakech en reis je naar Asni (59 km), een klein stadje in de noordelijke uitlopers van het Atlasgebergte. In de valleien van deze bergketen leeft een volk van boeren en herders die duidelijk anders zijn dan hun Arabische landgenoten: de Berbers of Imazighen. Je maakt kennis met de drijvers en de kok, en de muilezels worden geladen met bagage en voedsel. Langs de vallei van Imnane wandel je via Imsker (1385 m) naar de vallei van Ousertek tot bij het berberdorp Tidili.

Overnachting in een gîte (O, L, A).

Dag 4

De vallei van Imnane

Vandaag start je start met een zachte klim naar Tizi n’Tiraten om vervolgens af te dalen en opnieuw de groene vallei van Imnane te volgen. Het landschap biedt een waaier van kleuren en doet je enigszins aan Andaloesië denken: heuvels uit rode aarde begroeid met groene dennen, olijfbomen, weidse vergezichten met op de achtergrond het massieve silhouet van de Atlastoppen. Tegen de steile flanken liggen akkers in terrasvorm. Ook de huizen zijn trapsgewijs tegen de hellingen aangebouwd. Het lijkt wel of je teruggaat in de tijd: binnen in de uit leem opgetrokken huizen gaat het leven zijn traditionele gang. Je passeert de bergdorpjes Amsakrou, Ikkis en Tamguist tot bij Ouaneskra (2300 m). 

Overnachting in een gîte (O, L, A).

Dag 5-7

Dieper in de Atlas

De volgende dagen dring je dieper door in de Hoge Atlas. Het landschap verandert: heuvels maken plaats voor bergen, brede dalen worden smalle valleien. Via een makkelijk pad en met een panoramisch zicht op de velden en terrassen, klim je tot op de Tizi n’Tamatert (2300 m), vanwaar je geniet van spectaculaire zichten op de Vallei van Ait Mizane. Je kan het dorp Imlil zien liggen, bekend als startdorp voor wie de Toebkal, Marokko’s hoogste top, wil beklimmen. Na een lange afdaling en een korte klim arriveer je in Aremd (1900 m), een dorpje aan de voet van de Toebkal. Je overnacht achtereenvolgens in Aremd, Tizi Oussem en Tekkent. 

Overnachting in een gîte (O, L, A).

Dag 8

Teouiti-pas

Via een ezelpad dat geleidelijk stijgt, bereik je de Teouiti-pas (2450 m), vanwaar je afdaalt tot bij het bergdorpje Tiziane, gelegen in de kleurrijke Azzaden-vallei met veel fruit- en walnotenbomen.

Overnachting in een gîte (O, L, A).

Dag 9

Einde trekking en transfer naar Marrakech

Een laatste inspanning van ongeveer 3 uur brengt je naar Imoughlad, waar de trekking eindigt. Je wandelt langs maïsvelden, beekjes en jeneverbesstruiken. Je neemt afscheid van het lokale team, en keert met de chauffeur naar Marrakech terug. 

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L).

Dag 10

Einde

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023

Op basis van 2 personen: € 1065 per persoon
Op basis van 4 personen: € 965 per persoon
Op basis van 6 personen: € 875 per persoon


Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden zoals aangegeven in het dagschema
 • alle vermelde transfers
 • begeleide stadswandeling
 • lokale gidsen, kok en drijvers
 • huur van muilezels voor de bagage. 

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • overige maaltijden.
 • dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • inkom Bahia-paleis (70 dirham) of Koranschool (50 dirham)
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • hoogseizoenstoeslag 1 april tot 15 mei 2023: € 48 per persoon
 • hoogseizoenstoeslag Kerstvakantie 2023 - 2024: op aanvraag
 • extra nacht Marrakech (kamer & ontbijt): € 55 per persoon en € 75 per persoon in hoogseizoen
 • toeslag eenpersoonskamer (standaard kamer) 3 nachten riad (samenreizend): € 120 en € 200 in hoogseizoen.

Korting

Kinderkorting (jonger dan 10 jaar): € 90 per kind.
Kinderkorting van 10 tem 12 jaar: € 35 per kind.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari 2023 tot/met 31 januari 2024

Tijdens de wintermaanden is het aangenaam in Marrakech. In de bergen kan het (erg) koud worden en kan er sneeuw liggen. Regen is mogelijk.
Tijdens de zomermaanden lopen de temperaturen in Marrakech vaak op tot boven 30° en is het koeler in de bergen. 
In voor- en najaar is het in Marrakech warm. In de bergen is het overdag meestal aangenaam en zonnig wandelweer maar koelt het, eens de zon onder is, sterk af. Regen is mogelijk.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Heen- en terugreis

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht boeken via Anders Reizen, worden de volgende eenmalige dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. 

Het volledige saldo van de vluchten dient betaald te zijn alvorens wij tot boeking overgaan.


Vervoer tijdens de reis

Privé vervoer.

Wandelniveau

Dagtochten van ca. 5 à 6 uur per dag met af en toe aanzienlijke hoogteverschillen. Doorgaans goede paden, soms losse stenen. Af en toe steek je een rivier over (watersandalen of oude sportschoenen nodig). 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Kinderen

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Bagagevervoer

Tijdens de trekking wordt de bagage door muilezels gedragen. Je draagt enkel je dagrugzak.

Logies

In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats. (Vele oude riads werden smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.) De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte, en ligt op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein.
Je kan ook kiezen voor een klassiek hotel met zwembad net buiten het centrum. Tijdens de warme zomermaanden is dit zeker voor gezinnen met kinderen een goed alternatief.

Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je in sobere gîtes/dorpshuizen, in ruime kamers waar matrassen aanwezig zijn. Er is een Frans toilet en een wastafel met koud water. Enkele keren is ook een warme douche aanwezig. Er is geen verwarming.


Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 

Tip: Trek bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • slaapzak

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen, en je draagt best meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief (in warme periodes)
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (in winter)
 • evt. thermisch ondergoed (in winter)

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • drinkfles of -zak (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

 • Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer bij je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.
 • Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen in een bank en in grotere steden kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: