Indonesië - Rondreis Bali


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Rondreis Bali


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Rondreis Bali


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Rondreis Bali


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Rondreis Bali


17 dagen

Periode zelf te bepalen


17 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23ID5BLA
Individuele reizen Indonesië
Bali, het immer groene eiland met zijn levendige en kleurrijke hindoe-cultuur, zijn overweldigende natuur, rijstterrassen en stranden kan niemand onberoerd laten. Deze reis toont je het Bali van elegante dansen, ceremoniële feesten en tempels, van artistieke tradities in en rond het kunstzinnige Ubud. In het bergachtige oosten maak je kennis met een indrukwekkend terrassenlandschap in de schaduw van de Gunung Agung (3014 m), Bali’s hoogste vulkaan. Tientallen kleine dorpjes liggen er verscholen waar het toerisme nog nauwelijks is doorgedrongen; je wandelt er langs kunstige rijstvelden en maakt kennis met de vriendelijke bevolking. Verder ontdek je Munduk, mooi gelegen in de bergen, je geniet van 'afternoon tea', cultuur, massages en uiteraard het strand.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Kleine dorpjes en hindoe-cultuur
 • Wandelingen tussen rijstvelden 
 • Zon, zee en strand met snorkelen
 • Het kunstzinnige stadje Ubud
 • Traditionele dans en massages
 • De lekkere Indonesische keuken

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

24 Beoordelingen

reviews van klanten

Ik heb een zeer mooie en leuke reis achter de rug die mijn wereld heeft open getrokken en mij mooie ervaringen heeft bijgebracht.

Gudrun D. -

Keep up the good work!

Valerie C. -

Zeer goede reiservaring, oog voor lokale bevolking, geen ressorttoestanden, we hebben het echte Bali van de lokale bevolking ontdekt. Echt een toffe ervaring en een pluim voor jullie contacten ter plaatse.

Gert V. -

We hadden een zeer geslaagde huwelijksreis. De ideale mix tussen ontspanning en avontuur net zoals wij het wensten. Het feit dat we tijdens de reis een contactpersoon hadden, in eigen taal, stelde ons ook wel gerust. Zeker met de actieve vulkaan in Bali.

Jochen V. -

Bestemming Bali was voor ons compleet

Marc R. -

Mooie rondreis door Bali met een gevarieerd programma op een even gevarieerd eiland. Wandelen afgewisseld met strand, fietsen, bezoekjes aan tempels en paleizen, de combinatie van bergen en zee, ... maakt van deze reis een succesformule.

Roald S. -

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht naar Denpasar, Bali.

Dag 2

Aankomst in Denpasar – transfer naar Sanur

Onthaal op de luchthaven en korte transfer naar je logies in Sanur dat op wandelafstand van het strand ligt.

Overnachting in een guesthouse met zwembad in Sanur. (-)

O = ontbijt,  L = lunch, A = avondmaal

Dag 3

Sanur – strand en relax

Vandaag heb je tijd om te bekomen van de lange reis en om te relaxen aan de kust. Sanur is een gemoedelijke vrij 'westers' uitziende badplaats met een 5 kilometer lang wandelpad langs het witte strand. Wie wenst kan hier een prachtige wandeling maken, je ontvangt hiervoor een wandelbeschrijving in je informatiepakket.

Overnachting in een guesthouse met zwembad in Sanur. (O)

Dag 4

Naar Ubud, culturele hart van Bali

Ubud is het culturele hart van Bali. Hier vind je ongetwijfeld de beste dansers en kunstenaars van heel Bali. Hoewel toeristisch en druk, is men er vrij goed in geslaagd een evenwicht te vinden tussen traditionele cultuur en toerisme. Bovendien kan je hier erg lekker eten. Het hotel is centraal en rustig gelegen op een steenworp van het centrum, omringd door vele restaurantjes, winkeltjes, spa’s,...Een mooie wandeling vertrekt vanuit het centrum van Ubud en langs de rijstvelden ten noorden van de stad.

Overnachting in een hotel met zwembad in Ubud. (O)

Dag 5

Wandeling in de omgeving van Ubud

Vandaag maak je een mooie wandeling o.l.v. een lokale gids (mogelijk in internationaal gezelschap) in de omgeving van Ubud. Je trekt langs prachtige sawah’s of rijstvelden, kleine dorpen en wandelt over verborgen paadjes doorheen een rijke vegetatie van tropische planten, bomen en kruiden. Onderweg geeft de gids uitleg over de Balinese cultuur waaronder de kleine huistempels, de offergaven, etc.
Na de lunch kan je één van de vele kunstgalerijen binnenstappen, Ubud is niet alleen het culturele hart van Bali, ook shopping liefhebbers worden hier meer dan verwend.  De kunst van het afbieden (‘tawarren’) kan je oefenen op de kleurrijke markt waar je een enorm aanbod aan ambachtelijke spullen kan vinden.   

Overnachting in een hotel met zwembad in Ubud. (O, L)

Dag 6

Mountainbike van Kintamani naar Ubud

's Morgens word je opgehaald voor een rit van ongeveer een uur naar Kintamani gelegen bij de vulkaan Batur.  Je geniet er van het spectaculaire uitzicht op de vulkaan en het kratermeer en springt op de mountainbike om in een tweetal uur naar beneden te bollen tot in Ubud. De fietstocht gaat soms steil bergafwaarts en af en toe moet je flink in de remmen gaan, maar het is geen inspannende activiteit. Na de lunch word je teruggebracht naar het hotel en ben je de namiddag vrij.
’s Avonds kan je een voorstelling van de 'kecak', een vuur- en trancedans, of een andere typische Balinese dans bijwonen (legong, barong,…). Excl. ter plaatse te regelen.

Overnachting in een hotel met zwembad in Ubud. (O, L)

Dag 7

Naar het bergdorp Munduk

Transfer landinwaarts naar het bergdorp Munduk. Onderweg is er een stop mogelijke voor een bezoekje  aan de drijvende tempel Ulun Danu bij het Bratan-meer. Het dorp Munduk ligt op 800 m hoogte en is omringd door schitterende natuur en bergmeren. Je neemt je intrek in een charmant eco-hotel. Na de middag maak je samen met een lokale gids een wandeling van twee uur langs de rijstvelden en plantages. De gids vertelt je alles over  het eeuwenoude irrigatiesysteem ‘subak’, erkend als werelderfgoed door Unesco. Daarna kan je genieten van een heerlijke Balinese massage en huisgemaakte cake met koffie of thee. In samenwerking met de Balinese toerismeschool werd er hier een project opgestart rond ‘ecotoerisme’. Niet alleen biedt het logies werkgelegenheid aan de dorpelingen, zij worden ook aangemoedigd hun cultureel erfgoed via traditionele dans, muziek en ambachtswerk te beschermen.  

Overnachting in een bungalow van een ecohotel in Munduk. (O)

Dag 8

Munduk: wandeling langs watervallen en rijstvelden

In de voormiddag verken je de omgeving van Munduk. Samen met een lokale gids trek je er een drietal uurtjes op uit voor een wandeling langs watervallen en door de rijstvelden. ’s Namiddags bezoek je de 'Munduk Saab'-tempel die vlakbij het hotel ligt en kan je nogmaals genieten van huisgemaakte lekkernijen in het hotel.

Overnachting in een bungalow van een ecohotel in Munduk. (O)

Dag 9

Naar Lovina, de noordkust

Vandaag verhuis je naar Lovina aan de Balinese noordkust. Onderweg is er tijd voor het maken van enkele interessante stops. Zo kan je een bad nemen in warmwaterbronnen en een kijkje nemen bij het boeddhistisch klooster van Banjar. De komende nachten verblijf je in Lovina Beach, de verzamelnaam voor een aantal kustplaatsjes en donkere stranden die het vakantieoord vormen. Je neemt je intrek in een mooi hotel op 150 m van de oceaan. De rest van de dag ben je dan ook vrij om hier ten volle van te genieten.

Overnachting in een hotel met zwembad in Lovina. (O)

Dag 10

Strand en relax in Lovina

Vandaag kan je kiezen tussen twee excursies waarvan er eentje inclusief is: een snorkeltrip of een prauwtocht op zee bij zonsondergang.

Overnachting in een hotel met zwembad in Lovina. (O, L) 

Dag 11

Naar Ababi in Oost-Bali: puur natuur 

Oost-Bali was vroeger het gebied van drie vorstendommen: Klungklung, Bangli en Karangasem. Je vindt er dan ook veel oude tempels en paleizen. Authentieke dorpjes liggen er verscholen in een schitterend diepgroen landschap van kunstige rijstterrassen. Eén van die dorpjes is Ababi. Je neemt er je intrek in een mooi huis met tuin omringd door palmbomen en bamboebossen of een kleinschalig guesthouse met een schitterend uitzicht. Wie van rust, natuurgeluiden en een goede keuken houdt zal zich hier zeker op zijn plaats voelen. Na de lunch in het guesthouse maak je een trekking door de rijstvelden naar het Waterpaleis van Tirtagangga waar je kan zwemmen in het heerlijk koele bergwater. Avondmaal in het guesthouse.

Overnachting in een guesthouse in Ababi. (O, L, A)

Dag 12

Oost-Bali: beklimming van de Batur-vulkaan

De Batur, die deel uitmaakt van het Global Geopark Network van de Unesco, is een actieve vulkaan op 1717 meter boven de zeespiegel. Met een ervaren gids aan je zijde ga je om 3u30 ’s nachts op pad voor de spectaculaire topbeklimming*. Eenmaal op de top geniet je van de zonsopgang en een welverdiend eenvoudig ontbijt. Tijdens de afdaling zie je prachtige landschappen zoals het uitzicht op het kratermeer, het zwarte lavalandschap en de prachtige flora en fauna van het Balinese platteland. Terugkeer naar het guesthouse, waar je toekomt rond 10u30. In een rustige groene omgeving kan je nagenieten van alle opgedane indrukken van de voorbije ochtend.

Overnachting in een guesthouse in Ababi. (O, A)

*als je de topbeklimming niet ziet zitten kunnen we steeds een alternatief voor je organiseren. Vanuit Ababi kan je ook een mooie dagtocht maken o.l.v. een gids langs authentieke Balinese dorpen en schitterende rijstvelden.

Dag 13

Dagtocht naar Candidasa aan de Balinese oostkust

Vandaag maak je een mooie wandeling van ongeveer 5 à 7 uur langs Balinese erfjes, kleine huistempels, schitterende rijstvelden en prachtige uitzichtpunten. Je maakt kennis met de bevolking in de dorpen en op de rijstvelden, je ontmoet schoolkinderen, leert over de natuur en het dagelijks leven van de Balinezen. De (late) lunch neem je in je hotel in Candidasa aan de oostkust. Hier zal je de komende nachten logeren. Om de dag af te sluiten kan je opnieuw genieten van een heerlijke Balinese massage.

Overnachting in een hotel met zwembad in Candidasa. (O, L)

Dag 14

Candidasa - strand en relax

Candidasa is een voormalig vissersdorpje aan de Oostkust dat is uitgegroeid tot een resort-badplaats. Je verblijft er in een klein hotel met fantastisch zeezicht, een spa en groot zwembad. De rotsblokken op het strand maken het mogelijk om in zee te zwemmen en snorkelen, er zijn veel goede snorkel- en duiklocaties. Ook een workshop Balinees koken behoort tot de mogelijkheden (excl. – info ter plaatse).

Overnachting in een hotel met zwembad in Candidasa. (O)

Dag 15

Candidasa: tempels en paleizen

Vandaag verken je met de wagen de omgeving en bezoek je één van de mooiere tempels van Bali, de 'Pura Luhur Lempuyang', die bijna letterlijk tot de hemel reikt. Je trekt ook naar het gerestaureerde waterpaleis van Ujung en de mooie kust van Amed waar er tijd is om te snorkelen. Op deze locatie wordt er ook nog op traditionele wijze aan zoutwinning gedaan. Afsluiten doe je met een typische Balinese maaltijd in een mooi kader.

Overnachting in een hotel met zwembad in Candidasa. (O, A)

Dag 16

Einde

Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

(O)

Dag 17

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1450 p.p. (o.b.v. 2 deelnemers. - tweepersoonskamer)
€ 1285 p.p. (o.b.v. 3 deelnemers. - driepersoonskamer)
€ 1340 p.p. (o.b.v. 4 deelnemers. - 2 x tweepersoonskamers)
€ 1280 p.p. (o.b.v. 5 deelnemers – 1x twee- en driepersoonskamer)
€ 1300 p.p. (o.b.v. 6 deelnemers. - 2 driepersoonskamers)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2023

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 

Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Logies
 • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema. 
 • Transfers zoals vermeld in dagschema.
 • Al de excursies zoals beschreven in het dagschema onder leiding van een plaatselijke gids/chauffeur inclusief inkomgelden.
 • 1 uur traditionele Balinese massage in Munduk en in Candidasa.
 • Uitgebreid informatiepakket.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Optionele activiteiten en andere uitstappen.
 • Overige maaltijden (zie dagschema -, O, L, A).
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien.
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer: op aanvraag.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Bali kan je het ganse jaar door bereizen.

Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een warm seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35°C en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6u00 komt de zon op en om 18u00 is ze ook weer onder.
Regenen kan het altijd, ook in het 'droge' seizoen. Vaak valt er dan eenmaal per dag een flinke bui terwijl er tijdens het regenseizoen over het algemeen meer regen valt.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Heen -en terugreis

Je vliegt best heen en terug op Denpasar. 

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 


Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer tenzij het anders staat vermeld in het dagschema. 

Wandelniveau

 en . De meeste wandelingen en fietstochten zijn licht en geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie. Deze reis kan je maken vanaf 8 jaar. De beklimming van de Batur is , maar deze kan geswitcht worden naar een lichtere dagtocht.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. Meer uitleg over de stappertjes vind je hier.

Maaltijden

In het dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

Voor de maaltijden die niet inbegrepen zijn kunnen we je alvast volgende richtlijnen meegeven: voor een middagmaal (1 gerecht of schotel) betaal je gemiddeld € 3 tot € 5 en voor een avondmaal van 3-gangen betaal gemiddeld € 10 tot € 12, dranken niet inbegrepen. Uiteraard zijn er ook vele eethuisjes waar je lekker kan eten voor slechts € 3 à € 5.

In het informatiepakket, dat je 2 à 3 weken voor afreis, ontvangt vermelden wij enkele adresjes waar het heerlijk tafelen is. 


Logies

Je logeert steeds in verzorgde hotelletjes en guesthouses, vaak met zwembad.

Sanur: Klein familiaal hotelletje met zwembad op wandelafstand van het strand en het shopping centrum.
Mooie kamers met airco, ontbijtruimte op het terras.

Ubud: Klein, gezellig hotel met zwembad in het centrum van Ubud. Het telt slechts 8 kamers en naast een buitenzwembad beschikt het over een restaurant en een bar/lounge. Iedere kamer is voorzien van met airconditioning, een eigen badkamer met toilet en douche met warm water. 

Munduk: Uniek eco-resort, prachtig gelegen in de luwte van de bergen bij Munduk. De kamers zijn ondergebracht in verschillende soorten cottages die vroeger dienden om de rijst in op te slagen. Deze cottages zijn omringd door een waterrijke tropische tuin en ingericht naar Balinese stijl. Spa, kooklessen, yoga, handwerk-cursussen,...Tevens eigen restaurant.

Ababi: afhankelijk van beschikbaarheid: kleine homestay met slechts twee kamers, het echte Bali!  Kleine kamers met eigen halfopen badkamer en een heel mooie tuin. OF kleinschalig guesthouse met schitterend zicht op de groene omgeving. Je slaapt in een kleine verzorgde bungalow met eigen badkamer.

Lovina: Mooi hotel vlakbij het strand. Sfeervolle kamers in bungalowstijl met privaat sanitair. Twee mooie zwembaden, prachtige tuin en openluchtrestaurant.

Candidasa: Je verblijft er in een klein hotel met fantastisch zeezicht, een spa, groot zwembad, ontbijtruimte in open lucht, restaurant. De kamers zijn ruim en hebben elk hun eigen badkamer.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens wandeltochten of fietstochten. Af en toe moet je je bagage misschien over een korte afstand dragen maar nooit verder dan van de wagen naar de receptie of je kamer in het logies. 

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen. Kijk op de website van de luchthaven voor richtlijnen over de toegelaten inhoud van je ruim- en handbagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…)
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoek
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage)
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Een visum is nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen. Als je op Bali vliegt, kan je ter plaatse een visa-on-arrival kopen (€34). Meer informatie daarover vind je hier.  

Je dient over een COVID-19 vaccinatiecertificaat te beschikken dat minstens 2 dosissen aantoont die minstens 14 dagen voor vertrek zijn toegediend. Het certificaat moet in het Engels zijn opgesteld. Kinderen onder de 18 dienen niet gevaccineerd te zijn. Zie Diplomatie voor een laatste update.

Reizen met kinderen:
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geld wisselen doe je best in een bank of bij een 'authorized money changer', enkel indien die laatste alleen geld wisselt (dus geen kledij of souvenirs verkoopt), de koers duidelijk aangegeven staat én als de koers niet eindigt op 999 of 005 (zo ben je zeker dat je niet wisselt bij een oplichter).
Geldautomaten vind je in de luchthaven, Sanur, Lovina, Ubud en Candidasa. Accepteer geen gescheurde of beschadigde biljetten.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals Oanda.

 


Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Bali