Frankrijk - Tour du Mont Blanc


8 of 12 dagen

Periode zelf te bepalen


Frankrijk - Tour du Mont Blanc


8 of 12 dagen

Periode zelf te bepalen


Frankrijk - Tour du Mont Blanc


8 of 12 dagen

Periode zelf te bepalen


Frankrijk - Tour du Mont Blanc


8 of 12 dagen

Periode zelf te bepalen


Frankrijk - Tour du Mont Blanc


8 of 12 dagen

Periode zelf te bepalen


8 of 12 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23FR5TMA
Individuele reizen Frankrijk
De Tour du Mont Blanc is een klassieker die bestaat in vele varianten. Niet enkel omwille van het feit dat je omheen West-Europa’s hoogste berg en door drie landen trekt, maar vooral omdat je een prachtig berglandschap van groene alpenweiden en glinsterende gletsjers aan je voorbij ziet komen. We bieden de keuze uit een 12-daagse versie waarbij je de ganse tour doet of je kan kiezen voor een 8-daagse versie waarbij je sommige valleitrajecten per bus aflegt. Logeren doe je in slaapzaaltjes van berghutten of in hotels.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • imposante bergwereld
 • zicht op de Mont Blanc
 • je kruist drie landen: Frankrijk, Italië en Zwitserland
 • prachtige steden als Chamonix en Courmayeur
 • keuze hotels en berghutten
 • 8-daagse of 12-daagse versie

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,3

14 Beoordelingen

reviews van klanten

De Tour de Mont Blanc is een prachtige rondwandeling. Voldoende uitdaging om het spannend te houden en de inspanningen worden telkens met prachtige uitzichten beloond. Alles was tot in de puntjes geregeld. Zeker een aanrader!

Eline P. -

Algemene reistips

8-daagse

Dag 1 - Les Contamines-Montjoie

Aankomst in Les Contamines-Montjoie (1263 m). Indien je voldoende tijd hebt kan je vandaag al een inloopwandeling maken van een tweetal uurtjes. Je volgt een GR pad door een prachtig bos, met zicht op de gletsjer.

Hotelovernachting. (A)

O = ontbijt     A = avondmaal

Dag 2 - Les Contamines -  Les Chapieux

Transfer (incl.) of wandelen tot Notre Dame de la Gorge, dit stukje voegt ongeveer 3 km en nauwelijks hoogtemeters toe aan de wandeling van vandaag. Daarna  gaat het omhoog: een klim van 1200 m brengt je bij de Bonhomme-bergpas en verder via de refuge du Col Croix du Bonhomme daal je terug af in de vallei van Les Chapieux. Overnachting in de Refuge de la Nova met prachtige zichten op de Aiguille des Glaciers. Tocht van 7 u. Hoogteverschil: + 1200 m / - 900 m.

Overnachting in de Refuge de la Nova (kamer of slaapzaaltje). (O, A)

Indien er geen plaats is in de Refuge de la Nova word er een kamer voor je geboekt in Bourg Saint Maurice, te bereiken vanuit Les Chapieux met een shuttlebusje (€ 4). 's Anderdaags wandel je de 4,5 km tot in la Ville des Glaciers of neem je weer een shuttlebusje. Overnachting in Bourg Saint Maurice: **-hotel met avondmaal of ***-hotel met ontbijt. 

Dag 3 - Les Chapieux - Courmayeur of Refuge Elena

Vanuit 'La Ville des Glaciers' trek je richting Col de la Seigne (2513 m), op de grens Frankrijk-Italië. Je maakt een mooie panoramische afdaling naar Val Ferret met zicht op de Aiguilles de Peuterey en de Mont Blanc. In La Cantine de la Visaille neem je de bus tot Courmayeur waar je kan overnachten op hotel. Kies je voor berghutovernachtingen dan wandel je nog een uur verder tot de Refuge Elena kortbij de gletsjer Pré de Bar.
Tocht van 6 u. Hoogteverschil: + 700m / - 1000m (tot Courmayeur)
Tocht van 7 u. Hoogteverschil: + 950m / - 1000m (tot Refuge Elena)

Hotelovernachting in Courmayeur (O) of slaapzaaltje in de Refuge Elena. (O, A)

Dag 4 - Courmayeur of Val Ferret - La Fouly – Champex / Val d'Arpette

Over de Col de Grand Ferret (2537 m) wandel je Zwitserland binnen. In het oosten geniet je grandioze zichten op  het massief van Combins, aan de Italiaanse zijde heb je zicht op de Mont Blanc. Je daalt af naar La Fouly. Daar neem je de lokale bus tot Champex en wandel je nog 45 min. verder tot in de Val d’Arpette.  Tocht van  5 à 6 u. Hoogteverschil: + 600 m / - 1000 m.

Hotelovernachting (kamer of slaapzaaltje). (O, A)

Dag 5 - Champex (Val d’Arpette) – Col de la Forclaz 

Zware tocht naar Fenêtre d’Arpette (2750 m), een nauwe doorgang temidden van rotsblokken met uitzicht over de spectaculaire ijsmassa van de Trient-gletsjer. Afdaling naar de Col de la Forclaz in Martigny.
Tocht van 7 à 9 u. + 1050 m / - 1385 m. In geval het slecht weer is kan je de alternatieve route langs de col de Bovine wandelen. Tocht van 5,5 u. + 800 m / - 1135 m. Trient is 20 min., 1,5 km verder stappen op de route van ’s anderdaags.

Hotelovernachting in Trient of slaapzaaltje op de Col de la Forclaz. (O, A)

Dag 6 - Col de la Forclaz of  Trient - Le Tour of Argentière

Een klim naar de Col de Balme, terug naar Frankrijk (2191 m) trakteert je op één van de mooiste panorama’s op de Mont Blanc en de Aiguille Verte. Afdaling naar de berghut in le Tour of enkele kilometer verder op de route naar het dorpje Argentière. Tocht van 6 à 7 u. Niveauverschil: + 1000 m / - 1050 m. 

Overnachting in een slaapzaaltje le Tour (O, A) of hotelovernachting in Argentière. (O)

Dag 7 - Le Tour of Argentière - Chamonix

Over het rotsbalkon van de Aiguilles Rouges tot aan het Lac Blanc met wonderlijke zichten op de Mer de Glace, de Aiguilles de Chamonix, de Aiguille Verte, les Drus, en de Mont Blanc. De wandeling inkorten kan door de kabelbaan te nemen in Chalet de la Flégère tot les Praz de Chamonix en vervolgens de bus tot het centrum of je gaat tot le Planpraz waar je hetzij met de kabelbaan, hetzij al wandelend kan afdalen tot het mondaine bergstadje Chamonix.  Tocht van 6 uur, + 900 m / -1100 m.

Hotelovernachting in Chamonix. (O)

Dag 8 - Chamonix

Einde na het ontbijt. (O)

 

12-daagse

Dag 1 – Les Houches

Aankomst in Les Houches, een charmant dorpje met een tweeduizendtal inwoners ten zuiden van Chamonix. Het is er een stuk rustiger dan in het mondaine Chamonix.

Hotelovernachting. (A)

Dag 2 – Les Houches – Les Contamines

Om de eerste wandeldag niet meteen te zwaar te maken neem je in Les Houches de kabelbaan tot op 1786 m bij Bellevue. Door het bos hoog boven de vallei van Bionnassey start je je tocht met prachtige uitzichten op de gletsjer tussen de Dôme du Gouter en de Aiguille de Bionnassey. Na de klim naar de Col de Tricot volgt een lange afdaling, langs de rivier bereik je tenslotte Les Contamines. Tocht van ca. 4 à 5 u. + 640 m / - 1275 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 3 – Les Contamines - Les Chapieux

Transfer (incl.) of wandelen tot Notre Dame de la Gorge, dit stukje voegt ongeveer 3 km en nauwelijks hoogtemeters toe aan de wandeling van vandaag. Daarna  gaat het omhoog: een klim van 1200 m brengt je bij de Bonhomme-bergpas en verder via de refuge du Col Croix du Bonhomme daal je terug af in de vallei van Les Chapieux. Overnachting in de Refuge de la Nova met prachtige zichten op de Aiguille des Glaciers. Tocht van 7 u. Hoogteverschil: + 1200 m / - 900 m.

Overnachting in de Refuge Auberge de la Nova (kamer of slaapzaaltje). (O, A)

Indien er geen plaats is in de Refuge de la Nova word er een kamer voor je geboekt in Bourg Saint Maurice, te bereiken vanuit Les Chapieux met een shuttlebusje (€ 4). Overnachting in een **-hotel met avondmaal of ***-hotel zonder avondmaal.

Dag 4 – Les Chapieux – Refuge Elisabetta.

Het is ongeveer een uur wandelen tot bij 'La Ville des Glaciers', in de zomer kan je ook het shuttlebusje nemen (gratis). Daarna trek je richting Col de la Seigne (2513 m), op de grens Frankrijk-Italië. Je maakt een mooie panoramische afdaling met zicht op de Aiguilles de Peuterey en de Mont Blanc tot de refuge Elisabetta. De bagage voor vannacht moet je zelf meedragen, je hoofdbagage wordt vervoerd naar het volgende logies. Tocht van 5 u. Niveauverschil: + 730 m / - 315 m.

Overnachting op een slaapzaaltje in de Refuge Elisabetta. (O, A)

Dag 5 – Refuge Elisabeta - Courmayeur of Refuge Elena

Een van de allermooiste stukken van de ganse tour is de Col Chécrouit (1956 m) vanwaar je afdaalt tot Courmayeur, deze afdaling kan je ook met de kabelbaan doen. In Courmayeur kan je in een hotel verblijven of verder door wandelen naar de refuge Elena. Hiertoe neem je eerst de bus tot Val Ferret vanwaar je in een klein uurtje naar de Refuge Elena stapt. Tot Courmayeur: 4,5 uur, + 550 m / - 980 m. Tot Refuge Elena: 5,5 uur, + 800 m / - 980 m.

Hotelovernachting in Courmayeur (O) of slaapzaaltje in de Refuge Elena. (O, A)

Dag 6 – Courmayeur of Refuge Elena - La Fouly

Als je overnachtte in Courmayeur neem je vanochtend de bus tot Val Ferret en wandel je nadien in een uurtje tot de Refuge Elena. Als je al in de refuge overnachtte win je vandaag dat stukje. Vervolgens wandel je over de Col de Grand Ferret (2537 m) Zwitserland binnen, met in het oosten grandioze zichten op het massief van Combins en op de Italiaanse zijde van de Mont Blanc. Je daalt af naar La Fouly waar je overnacht.

Tocht 4,5 uur. Niveauverschil: + 475 m / -930 m. Vanuit Courmayeur: + 1 uur en + 250 m.

Hotelovernachting in La Fouly (kamer of een slaapzaaltje). (O, A)

Dag 7 – La Fouly – Champex (Val d'Arpette)

Het Wallisser ‘Val Ferret’ is een stille vallei met dorpen en gehuchtjes die volledig door de landbouw wordt bepaald. Vanuit La Fouly neem je de lokale bus tot Champex en daarna ga je met de kabelbaan verder tot Val d’Arpette. Tocht van 5 à 6 uur. Niveauverschil: + 600 m / - 500 m.

Hotelovernachting in Champex (slaapzaaltje of kamer).  (O, A)

Dag 8 – Champex (Val d’Arpette) – Col de la Forclaz of Trient

Zware tocht naar Fenêtre d’Arpette (2750 m), een nauwe doorgang temidden van rotsblokken met uitzicht over de spectaculaire ijsmassa van de Trient-gletsjer. Afdaling naar de Col de la Forclaz in Martigny. Tocht van 7 à 9 u. + 1050 m / - 1385 m. In geval het slecht weer is kan je de alternatieve route langs de col de Bovine wandelen. Tocht van 5,5 u. + 800 m / - 1135 m. Trient is 20 min., 1,5 km verder stappen op de route van ’s anderdaags.

Hotelovernachting in Trient of slaapzaaltje op de Col de la Forclaz. (O, A)

Dag 9 – Col de la Forclaz of Trient - Le Tour of Argentière

Een klim naar de Col de Balme, terug naar Frankrijk (2191 m) trakteert je op één van de mooiste panorama’s op de Mont Blanc en de Aiguille Verte. Afdaling naar de berghut in le Tour of enkele kilometer verder op de route naar het dorpje Argentière. Tocht van 6 à 7 u. Niveauverschil: + 1000 m / - 1050 m. 

Overnachting in een slaapzaaltje in een berghut in le Tour (O, A) of in een hotel in Argentière. (O)

Dag 10 – Le Tour of Argentière - Chamonix

Over het rotsbalkon van de Aiguilles Rouges tot aan het Lac Blanc met wonderlijke zichten op de Mer de Glace, de Aiguilles de Chamonix, de Aiguille Verte, les Drus, en de Mont Blanc. De wandeling inkorten kan door de kabelbaan te nemen in Chalet de la Flégère tot les Praz de Chamonix en vervolgens de bus tot het centrum of je gaat tot le Planpraz waar je hetzij met de kabelbaan, hetzij al wandelend kan afdalen tot het mondaine bergstadje Chamonix.  Tocht van 6 uur, + 900 m / -1100 m.

Hotelovernachting in Chamonix. (O)

Dag 11 – Chamonix – Les Houches

Vrije dag om Chamonix te verkennen.  Wens je de ganse Tour du Mont Blanc uit te stappen dan kan je nog verder tot les Houches door opnieuw de kabelbaan omhoog te nemen tot le Planpraz of zelfs verder tot le Brévent. Van daar stap je dan de ganse tour uit tot les Houches waar je dit avontuur startte. Bus of trein terug tot Chamonix waar je een laatste nacht verblijft. Tocht van 6 uur, 13 km, + 515 m / - 1540 m.

Hotelovernachting in Chamonix. (O)

Dag 12 – Chamonix

Einde na het ontbijt. (O)

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023

8 dagen

 • Slaapzaaltjes: € 1130
 • Privé kamers: € 1220

12 dagen

 • Slaapzaaltjes: € 1590
 • Privé kamers: € 1830

Voorschot: € 427 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal volgens de gekozen formule (zie dagschema)
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • transfer tot Notre Dame de la Gorge
 • originele wandelkaarten  
 • bagagevervoer
 • gps-tracks
 • gratis gebruik van een mobiele app 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunchpakketten
 • sommige avondmaaltijden (afhankelijk van de gekozen formule - zie dagschema) 
 • openbaar vervoer en kabelbaan
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • Extra nachten (kamer met ontbijt) in Chamonix / Contamines / les Houches: prijs op aanvraag
 • Toeslagen eenpersoonskamers samenreizend 12-daagse:
  • € 385 (slaapzaaltjes en 4 nachten hotel)
  • € 475 (kamers waarvan 7 nachten in een eenpersoonskamer - niet mogelijk in Les Chapieux en Val d'Arpette)
 • Toeslagen eenpersoonskamers samenreizend 8-daagse:
  •  € 195 (slaapzaaltjes en 2 nachten hotel)
  •  € 350 (kamers waarvan 5 nachten in een eenpersoonskamer - niet mogelijk in Les Chapieux en Val d'Arpette)

Kortingen

Geen bagagevervoer:

8-daagse: - € 130 per persoon

12-daagse:- € 140 per persoon


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 25 juni tot/met 27 augustus 2023

De beste reisperiode is tijdens de zomermaanden, wanneer er het minst sneeuw ligt op de route.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Met de trein*

Heenreis

TGV tot St-Gervais-les-Bains (station Le Fayet), daarna:

 • 8-daagse: bus tot les Contamines ( ca. 35 min., 13 km, buslijn Y84)
 • 12-daagse: regionale trein tot Les Houches (17 km, ca. 25 min., ieder uur)

Terugreis

Vanuit Chamonix via St-Gervais, Lyon en Parijs naar Brussel. Totale reistijd ca. 10 uur.

Trein: SNCF / Bussen: SAT

Met de wagen

Heenreis

Afstand Brussel – les Contamines-Montjoie / les Houches: ca. 860 km.

Parking bij het hotel in Les Contamines (afhankelijk van drukte) of bij het station van Saint-Gervais-les-Bains Gare Le Fayet. Bij vertrek in les Houches (12-daagse) kan je de parking Bellevue (gratis – beperkt aantal plaatsen) checken of in Chamonix op een van de vele (betaal-)parkings gaan staan, op de ‘Parking des Planards’, vlakbij het centrum zijn er 800 gratis plaatsen.

Terugreis

Om vanuit Chamonix je wagen terug op te halen in les Contamines neem je best de trein tot St Gervais-les-Bains Gare le Fayet (ritduur: ca. 40 min.). Hier neem je de bus naar Les Contamines (zie hierboven). Vanuit Chamonix naar les Houches kan met de bus of de trein. (ca. 15 min.)

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europesewegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt. 

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens de 8-daagse tour is er meer vervoer nodig dan bij de 12-daagse tour. Details: zie dagschema. Busritten noch kabelbanen zijn inbegrepen, enkel de transfer naar Notre Dame de la Gorge is inclusief.


Wandelniveau

. Tochten van 5 tot 7 uur wandelen met hoogteverschillen die kunnen oplopen tot 1200 m stijgen en 1400 m dalen, details: zie dagschema. De paden zijn goed gemarkeerd en meestal goed begaanbaar, soms met losse stenen. Ervaring met bergwandelen en een goede fysieke conditie is absoluut noodzakelijk. Ter hoogte van Aiguillette Argentière is de route een klein stukje van ladders voorzien, dit kan vermeden worden door een alternatieve route te volgen via de Col des Montets. Je kan gebruik maken van gps-tracks en een gratis mobiele app op je smartphone.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

 • Op deze reis is het bagagevervoer inbegrepen (één stuk van max. 15 kg en max. 90 cm hoog).
 • Je draagt een dagrugzak tijdens de tochten.
 • Een korting is mogelijk indien je zelf je bagage draagt. (zie kortingen)
 • Bagage voor één nacht zelf te dragen op wandeldag naar de refuge Elisabetta (12-daagse).

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

8-daagse:

Hotelversie:  tweepersoonskamer met privaat sanitair gedurende 5 nachten in Les Contamines ** / Courmayeur *** / Argentières ** / 2 x Chamonix ***

Huttenversie: overnachting in slaapzaaltjes van berghutten met gedeeld sanitair (douches en toiletten) behalve de eerste ne laatste 2 nachten in Les Contamines-Montjoie ** en Chamonix ***. 

12-daagse:

Hotelversie: tweepersoonskamers met privaat sanitair gedurende 7 nachten:
les Houches *** / Les Contamines ** / Courmayeur *** / La Fouly *** / Argentières ** / 2 x in Chamonix ***. In les Chapieux, Arpette en Trient is een tweepersoonskamer met gedeeld sanitair (geen korting). Steeds één overnachting in een berghut: Elisabetta. Hier draag je ook bagage voor één nacht.

Huttenversie: overnachting in slaapzaaltjes van berghutten met gedeeld sanitair (douches en toiletten) behalve vier nachten, hier steeds in hotelversie: Les Houches ***-hotel en in Les Contamines **-hotel evenals de laatste twee nachten in Chamonix ***-hotel.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is steeds inbegrepen.
 • Lunchpakketten kan je in het logies bestellen, prijs ca. €15.
 • Bij overnachting op hotelbasis: overal half pension behalve in Chamonix, Courmayeur en Argentière.
 • Bij overnachting in slaapzaaltjes: overal half pension behalve in Chamonix.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. 

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas of -koffer. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
 • als je zelf je bagage draagt voorzie je een comfortabele rugzak met een inhoud van 40 tot 50 liter, hou er rekening mee dat je ook een laken- of dunne slaapzak moet meedragen

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen
 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. handschoenen, muts en sjaal 
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick 
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • (telescopische) wandelstokken (zeker in het voorjaar als er sommige stukken nog met sneeuw bedekt kunnen zijn)
 • evt. powerbank voor de gps

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor de drie landen (Frankrijk, Italië en Zwitserland) volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Frankrijk  en Italië betaal je met euro's, in Zwitserland met Zwitserse Francs. Je neemt best wat cash geld mee want niet in elke berghut kan je met de kaart terecht. 

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor de koers van de Zwiterse Franc, zie Currency converter

Achtergrondinformatie

http://www.autourdumontblanc.com/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: