La Réunion - Bergwandelen in de tropen


13 dagen

Periode zelf te bepalen


La Réunion - Bergwandelen in de tropen


13 dagen

Periode zelf te bepalen


La Réunion - Bergwandelen in de tropen


13 dagen

Periode zelf te bepalen


La Réunion - Bergwandelen in de tropen


13 dagen

Periode zelf te bepalen


La Réunion - Bergwandelen in de tropen


13 dagen

Periode zelf te bepalen


vanaf € 1465
13 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23FR5RUA
Individuele reizen La Réunion
In de azuurblauwe wateren van de Indische Oceaan, tussen Madagascar en Mauritius, ligt het eiland Réunion. Het is een stukje Frankrijk in de tropen, met een fenomenale diversiteit qua geografie, fauna en flora. Op enkele uren van elkaar vind je er tropisch woud en lavavelden, ruige pieken en paradijselijke stranden. Je ontdekt het eiland tijdens pittige wandelingen, met als ‘pièce de résistance’ de tocht naar de top van de Piton des Neiges (3069 m). 

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Spectaculaire ‘cirques’
 • Creoolse cultuur en keuken
 • Weelderige vegetatie
 • Dag- en meerdaagse tochten
 • Relaxen aan de kust
 • Alles tot in de puntjes geregeld

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,5

17 Beoordelingen

reviews van klanten

Prima, men gaf zeker voldoende informatie over de reis. Een reden waarom we jullie kozen was de milieubewustheid van de manier van reizen, deze missie zou prominenter aanwezig mogen zijn op jullie website want ik twijfelde eerst of jullie dat ook waren (zoals alleen vliegen voor lange afstanden, minder transfers in het land, adviezen omtrent waterflessen, etc), maar erg goed wat ons betreft! En hoe meer informatie over de moeilijkheidsgraad hoe beter. Wat je wel eens vergeet, is dat je natuurlijk niet nog eens zelf je ontbijt dient te maken, ernaartoe dient te reizen, etc. waardoor er enkel tijd en energie overblijft om te wandelen. Dit was erg luxe voor ons.

Linde G. -

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst

Je landt in hoofdplaats Saint-Denis, gelegen aan de noordkust. Je wordt verwelkomd door onze lokale partner (die Franstalig is en een klein beetje Engels spreekt) en het binnenland ingevoerd naar de gîte in het stadje Hell-Bourg, een traject van zowat een uur. Onze partner overloopt de reis nog eens helemaal met jou (je zal hem in de komende dagen trouwens nog enkele keren terugzien tijdens transfers).

Hell-Bourg is indrukwekkend gelegen op net geen 1000 m hoogte in het Cirque de Salazie, een van de 3 ‘cirques’  of keteldalen die de vulkaan Piton des Neiges omringen. Bij aankomst kan je niet anders dan met verbazing staren naar de majestueuze bergwanden die Hell-Bourg omringen. Het plaatsje ontleent zijn naam aan de voormalige Franse gouverneur,  monsieur de Hell en is een gezellig dorpje waar je nog vele typische Creoolse huizen vindt.

Vandaag kan je nog een rondwandeling maken.

Tocht van 7 km,  +480 m en -480 m.

Overnachting in een gîte in Hell Bourg (A).

Dag 2

Hell Bourg - Grand Îlet

Je verlaat Hell Bourg en doorkruist het hart van de  Cirque de Salazie en de vallei van rivier de Mât. Het pad leidt je richting Mare d’Affouches, een groot landbouwgebied dat zijn vruchtbare ondergrond dankt aan een uitbarsting van de vulkaan Grand Sable.  Het contrast met het meer toeristische Hell Bourg is opvallend groot. Ga bij aankomst in Grand Îlet zeker eens langs de kerk van Saint-Martin, een historisch monument waarvan de muren bedekt zijn met tamarinde.

Tocht van 13 km, +750 m en -580 m.

Overnachting in een gîte in Grand Îlet (O,A).

Dag 3

Bord Martin - La Nouvelle 

Je pakt je bagage voor 2 nachten; je grote bagage wordt afgeleverd in Cilaos, waar je op dag 5 overnacht.

Korte privé-transfer naar het startpunt van de wandeling. Via de Col de Fourche laat je La  Salazie achter je om door een schitterend kleurrijk woud tot Haute Mafate te wandelen, bij het gelijknamige keteldal. In tegenstelling tot La Salazie is Mafate niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer, hier komen enkel wandelaars - en af en toe een helikopter… Oversteek van de grote vlakte la Plaine des Tamarins en afdaling naar La Nouvelle (1420 m), een van de bewoonde gehuchtjes van het keteldal.

Tocht van 8 km, +480 m en -580 m. Bagage voor drie dagen/twee nachten zelf te dragen.

Overnachting in een gîte in La Nouvelle (O,A).

Dag 4

La Nouvelle – Marla

Een dag van contrasten, tussen het desolate maanlandschap van de kratervlakte la Paine aux Sables en de wondermooie vallei van de Rivière des Galets. De wandeling is niet lang dus je hebt ruim de tijd om te zwemmen en te genieten van een picknick. Via de site van les 3 Roches (1220 m), waar de rivier zich in een kloof stort, bereik je het plaatsje Marla (1640 m). Het is een van de gehuchtjes dat de laatste decennia vele inwoners heeft zien vertrekken naar Cilaos.  

Tocht van 8 km, +620 m en -430 m. Bagage voor drie dagen/twee nachten zelf te dragen.

Overnachting in een gîte in Marla (O,A).

Dag 5

Marla – Cilaos

Het pad leidt zuidwaarts in de richting van de indrukwekkende 1200 meter-hoge kratermuur  die voor je opdoemt. Je staat hier voor het derde keteldal van La Réunion, le Cirque de Cilaos. Maar eerst moet je nog de col de Taïbit (2080 m) over, een verplichte passage die de twee keteldalen met elkaar verbindt en waar je geniet van een indrukwekkend zicht op de cirques Mafate en Cilaos. 

Tocht van 10 km,  +450 m en -850 m. Bagage voor drie dagen/twee nachten zelf te dragen.

Hotelovernachting in Cilaos (O,A).

Dag 6

Cilaos

Vandaag is vrij te besteden in Cilaos, een rustig stadje gelegen op 1220 m hoogte in het midden van het eiland. In het dal van Cilaos zou de beste wijn van de Indische Oceaan geproduceerd worden.

Je kan - onder lokale, professionele begeleiding - een canyoning ondernemen in de canyon du Bras Rouge en/of relaxen in de lokale thermen. Of je kan een luswandeling maken, met zwemgelegenheid.

Tocht van 11 km, +850 m en -850 m.

Hotelovernachting in Cilaos (O,A).

Dag 7

Cilaos - refuge Dufour

Je pakt je bagage voor 2 nachten; je grote bagage wordt afgeleverd in de gîte du Volcan, waar je op dag 9 overnacht.

Je kan desgewenst nog wat chillen in Cilaos in de voormiddag. Een korte rit met de lijnbus (om een uur stappen over asfalt te vermijden, maar dit is optioneel) en je bent aan het startpunt voor de volgende tocht, gelegen op een hoogte van 1357 m. Over een mooi bergpad langs diepe ravijnen en met prachtige uitzichtpunten wandel je door het bos van Matarum fiks de hoogte in naar de gîte Dufour (2470 m), gelegen aan de voet van de Piton des Neiges.

Tocht van 5 km, +1100 m en -30 m. Bagage voor twee dagen/twee nachten zelf te dragen.

Overnachting in refuge Dufour (O,A).

Dag 8

Gîte Dufour - klim Piton des Neiges – Gîte de Bélouve

Zeer pittig dagje vandaag! Om 3 uur opstaan en een half uurtje later ben je in het pikkedonker met je hoofdlamp (maar zonder bagage) op weg om tegen 5.30 uur de top van Piton des Neiges (3070 m) te bereiken. Hier is het volop genieten van het prachtige kleuren- en schaduwspel van de opkomende zon. Bij een wolkenloze hemel ligt het hele eiland aan jee voeten en kan je misschien in de verte Mauritius ontwaren.

Terugkeer naar de gîte, waar het ontbijt dubbel zo lekker smaakt, en daarna afdaling door het uitbundige woud van Bélouve naar de gelijknamige gîte.

Tocht van 15 km, +700 m en -1500 m. Bagage voor twee dagen/twee nachten zelf te dragen tussen de 2 gîtes (dus niet voor de klim naar de top).

Overnachting in de gîte de Bélouve (O,A).

Dag 9

Transfer gîte du Volcan 

Je kan deze voormiddag uitrusten of je kan een lusvormige tocht maken naar het Trou de Fer. In dit 'hellegat'  storten een aantal watervallen zich in een duizelingwekkend ravijn, een plaats die je niet snel zal vergeten.

Tocht van 9 km, +320 m en -250 m

In de vroege namiddag word je naar de gîte du Volcan gebracht, een uniek plekje nabij de machtige vulkaan Piton de la Fournaise, een belofte voor morgen...

Overnachting in de gîte du Volcan (O,A).

Dag 10

Piton de la Fournaise

De spectaculaire Piton de la Fournaise (2631 m) is de enige nog actieve vulkaan op La Réunion en hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Het pad naar de top begint vanaf Pas de Bellecombe en leidt je door een open maanlandschap zonder weerga: vulkaanstenen, basaltrotsen, gaten, scheuren, losse vulkanische bodem, uitzichten op kraters en kegels... Het is een surreëel landschap waar de tijd geen vat op lijkt te hebben. Je keert terug langs dezelfde route.

Tocht van 13 km, +650 m en -650 m 

Overnachting in de gîte du Volcan (O,A).

Dag 11

Wandeling naar Bois Ozoux en transfer naar St-Gilles-Les-Bains

Via de Plaine des Sables, een enorme caldeira, beland je op een uitgestrekt plateau met de geologische overblijfselen van de laatste uitbarsting van de Piton Chisny (2440 m), een 1000-tal jaren geleden. Al naargelang het tijdstip van de dag maak je er een spectaculaire kleurentransformatie mee en bij de voet van de piek in het oosten kan je nog de ‘monden’ van de laatste uitbarsting zien. De wandeling eindigt in Bois Ozoux, waar je wordt opgepikt en naar St-Gilles-Les-Bains wordt gebracht, aan de westkust van het eiland. De rest van de dag is het genieten van zon, zee en strand.

Tocht van 7 km, +260 m en -220 m.

Hotelovernachting in St-Gilles-Les-Bains (O).

Dag 12

St-Gilles-Les-Bains

Optionele activiteiten mogelijk. Enkele voorbeelden:

 • dolfijnexcursie
 • vlucht per ULM of helikopter
 • tocht op zee met een catamaran
 • koralen en vissen kijken tijdens een tocht met een doorschijnende kajak.

Hotelovernachting in St-Gilles-Les-Bains (O).

TIP Geniet van zon en strand met een of meerdere extra dagen in deze relaxte badplaats aan de Indische Oceaan.

Dag 13

Einde

Transfer naar de luchthaven en terugreis. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs op basis van 2 deelnemers: € 1465
Basisprijs op basis van 3 of 4 deelnemers: € 1300

Inbegrepen

 • logies 
 • luchthaventransfers
 • maaltijden zoals vermeld in het dagschema
 • transfers zoals vermeld in het dagschema
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugvluchten
 • overige maaltijden
 • dranken
 • evt. optionele activiteiten
 • evt. inkomgelden 
 • evt. reisverzekering. 

Toeslagen

Extra overnachting in St-Gilles-Les-Bains in kamer: € 95 per persoon.


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 30 november 2023

Deze reis is niet boekbaar in de maanden december tot en met maart, dat is immers het seizoen van de tropische regenstormen. De beste periode om La Réunion te bezoeken is van juni tot oktober. De kans op regen is dan een stuk kleiner en de temperaturen liggen doorgaans boven de 20°. In de bergen is het sowieso koeler. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Heen- en terugreis

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht boeken via Anders Reizen, worden de volgende eenmalige dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. 

Het volledige saldo van de vluchten dient betaald te zijn alvorens wij tot boeking overgaan.


Vervoer ter plaatse

Op een optioneel ritje met de bus op dag 7 na, gebeuren alle verplaatsingen die nodig zijn in het kader van de wandelingen met een privé-transfer. Ook de luchthaventransfers worden voorzien. 


Wandelniveau

 en . Voor de afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De hoogteverschillen gaan tot 1100m stijgen en 1500m dalen en sommige stukken zijn vrij steil. De klim naar de Piton des Neiges, gevolgd door de lange afdaling naar de gîte de Bélouve is een volle .

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Bagagevervoer

Op dagen 3-4-5 en 7-8 draag je beperkte bagage met je persoonlijke spullen voor 2 nachten. Elders draag je enkel je dagrugzak en wordt je bagage vervoerd.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

 • Kamer in 'gîte de montagne' op dagen 1 en 2
 • Kamer in 'gîte de montagne' op dagen 3 en 4 - opgelet: indien kamer niet beschikbaar, overnacht je in een slaapzaaltje
 • Kamer in hotel op dagen 5-6 
 • Refuge op dag 7
 • Slaapzaaltje van 4 à 6 personen in 'gîte de montagne' op dagen 8. 9 en 10
 • Kamer in hotel op dagen 11 en 12.

Er zijn overal lakens en dekens beschikbaar, behalve in de refuge op dag 7. Daar heb je een slaapzak nodig. Deze kan desgewenst door de lokale agent worden voorzien (te reserveren vooraf).

Hier vind je 2 voorbeelden van een 'gîte de montagne':


Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Het ontbijt neem je in het logies. ’s Middags eet je een picknick. Het avondmaal neem je in het logies of op restaurant. De meeste gerechten zijn gebaseerd op vlees of vis. Het eten in de gîtes is lekker, maar je krijgt variaties op hetzelfde thema.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
 • iets grotere trekkingrugzak voor de dagen dat je je bagage voor een aantal nachten zelf moet dragen. Een volume van 50 l volstaat. Plastiek zakken om je spullen, die in je rugzak zitten, te beschermen.

Schoenen & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij
 • muts, sjaal/buff en handschoenen (voor de topbeklimmingen)

Diversen

 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • lunchbox voor de picknick
 • slaapzak (voor 1 overnachting) - kan op aanvraag ter plaatse voorzien worden
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband
 • reddingsdekentje.

Reisdocumenten

Voor reizen naar La Réunion volstaat je identiteitskaart. 

 


Geld

De munteenheid van La Réunion is de euro. Er zijn bankautomaten in Hellbourg, Cilaos en St-Gilles. Voorzie tijdens de wandelingen steeds voldoende cash geld. In de gîtes, in kleine horeca en winkeltjes onderweg kan je niet met de kaart betalen. 


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: