Groot-Brittannië - The Rob Roy Way


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - The Rob Roy Way


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - The Rob Roy Way


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - The Rob Roy Way


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - The Rob Roy Way


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Groot-Brittannië
Zoals de naam doet vermoeden, leidt dit langeafstandpad je in de voetsporen van ‘outlaw’ en volksheld Rob Roy MacGregor, zo’n beetje de Schotse tegenhanger van Robin Hood. De tocht start in Drymen in de Lowlands, is 127 km lang en doordrenkt van clangeschiedenis. Langs enkele indrukwekkende meren wandel je noordwaarts de Highlands binnen, van het ene naar het andere pittoreske dorp. Deze officiële en bewegwijzerde route eindigt in het bruisende toeristische stadje Pitlochry. Zeer geschikt voor nieuwkomers in Schotland maar ook voor wie bv. de West Highland Way al gelopen heeft. Schotland – met zijn mengeling van prachtige landschappen, zin voor drama, supervriendelijke mensen en gezellige overnachtingsplaatsen – blijft een heerlijke wandelbestemming.
8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22GB5RRA

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • In de voetsporen van legendarische Schotse volksheld Rob Roy MacGregor
 • Trossachs National Park en de Southern Highlands
 • Beperkte hoogteverschillen
 • Combinatie van prachtige natuurgebieden en historische plekken
 • Alternatief voor de vaak drukkere West Highland Way

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Drymen.

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel

Dag 2

Drymen-Aberfoyle 

Vanaf Drymen Square kan je ervoor kiezen om gedurende enkele km de West Highland Way te volgen alvorens de Rob Roy Way te vervoegen. Je wandeling voert je vervolgens door het prachtige bos van Loch Ard en langs het interessante Loch Katrine, aan wier oevers Rob Roy geboren werd en, voor de kenners, het meer dat Sir Walter Scott inspireerde voor zijn beroemde gedicht ‘The Lady of the Lake’.

16 km

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 3

Aberfoyle-Strathyre

Je wandelt vanuit Aberfoyle de hoogte in en bereikt al snel een uitgestrekt heide- en veengebied. Het pad meandert verder over de Menteith Hills tot je Lochan Allt a'Chip Dhuibh bereikt, een meertje dat even fotogeniek als onuitspreekbaar is. Een stukje bos volgt op de afdaling naar het dorp Callander, ook wel de “Gateway to the Highlands" genoemd. Je wandelt langs een in onbruik geraakte spoorlijn (nu Cycle Route 7) door een bebost gebied tot in Strathyre, met aan het eind van de tocht nog een prachtig uitzicht op Loch Lubnaig.

30 km

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 4

Strathyre-Killin

Bij het verlaten van Strathyre komen we al gauw in een bos terecht. Op en weer af gaat het tot aan het bekende Kingshouse Hotel (en hier kruisen we even de West Highland Way), waar een pauze in de Rob Roy bar tot de mogelijkheden behoort! Je vervoegt opnieuw Cycle Route 7 en dan begint het pad te klimmen tot een punt met een wondermooi uitzicht op Lochearnhead beneden. Vervolgens steek je het verlaten viaduct van Glen Ogle over en via het kleine meer Lochan Lairig Cheile en de spectaculaire watervallen van Dochart bereik je Killin.

19 km

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 5

Killin-Ardtalnaig

Een lange, gestage klim brengt je tot aan een hoge mast alvorens af te dalen naar Ardeonaig om vanaf daar de weg naar Ardtalnaig te volgen. Je wandelt grotendeels door eenzaam en verlaten hoogveengebied aan de zuidkant van en vaak met zicht op Loch Tay. 

19 km

Aangezien er geen logiesmogelijkheden zijn in Ardtalnaig, is er een transfer naar Killin voorzien voor een tweede overnachting daar. 

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 6

Ardtalnaig-Aberfeldy

Transfer terug naar Ardtalnaig. Je wandelt een klein eind over een verharde weg tot je een pad omhoog neemt dat je naar de waterval van Acharn brengt. Vanaf hier wordt het pad de ‘Queens’ Drive’ genoemd, omdat koningin Victoria bijzonder gecharmeerd was door de schoonheid van het landschap. De rest van het traject bestaat voornamelijk uit bos, waarvan het laatste deel zijn naam dankt aan “The Birks of Aberfeldie”, een werk van de Schotse dichter des vaderlands Robert Burns uit de 18de eeuw.

24 km

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 7

Aberfeldy-Pitlochry

Je begint de laatste wandeldag met een ‘gentle stroll’ langs de rivier de Tay tot in het aangename dorpje Grandtully. Een gestage klim brengt je in een heidegebied, gevolgd door een afdaling door een bosrijk traject tot in het stadje Pitlochry. Hier valt een en ander te beleven, niet in het minst een bezoek aan de kleine whisky-distilleerderij Blair Athol.

18 km

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 8

Eind van het programma na het ontbijt (O).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

€ 815 per persoon

€ 785 per persoon vanaf 4 personen


Voorschot: € 245 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt
 • bagagevervoer
 • transfers op dag 5 en 6 tussen Killin en Ardtalnaig
 • informatiepakket met Engelstalige wandelbeschrijvingen
 • originele wandelkaart 
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen -en terugreis 
 • middag en avondmaal 
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. extra transfers
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer samenreizend: € 405
 • Eenpersoonskamer alleenreizend: € 455

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 30 september 2022

De temperaturen zijn vergelijkbaar met die van België,  maar hogerop kan het gevoelig kouder zijn, vooral bij wind en regen. Doorgaans daalt de temperatuur met 1° per 150 m stijging.
Het weer kan er snel omslaan: zowel van goed naar mistig en regenachtig, als omgekeerd. De vaak snel opkomende mist kan hinderlijk zijn, en het wandelen bemoeilijken. Evenzeer kan het weer sterke plaatselijke verschillen vertonen.  Maar: "there is no such thing as bad weather, only unsuitable clothing". Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer

Eurostar naar Londen St-Pancras (2 u.), metro (10 min.) naar station Euston, waar je kan inschepen op de 'Caledonian sleeper', de comfortabele nachttrein naar verschillende bestemmingen in Schotland, zo ook Glasgow. Ook per dagtrein spoor je rechtstreeks van Londen naar Glasgow. Vanaf Glasgow reis je verder per bus en/of trein (ca. 2 u. onderweg) naar Drymen. Voor de terugkeer kan je vanuit Pitlochry met trein en/of bus terug naar Glasgow (2,5 à 3 u.).

Met de ferry en de wagen

Rotterdam - Hull (12 uur - nachtferry) en verder met de wagen tot Drymen (5 uur). Wie niet graag op de boot slaapt en wat meer tijd heeft, kan ook de ferry Calais-Dover (1,5 u.) nemen en via Engeland naar Schotland rijden met een halte onderweg (bv. Leeds of het mooie York). Voor het parkeren zijn er 2 mogelijkheden: je parkeert aan het begin of aan het einde van de tocht en reist met de lange-afstandsbus naar het andere eind. Soms kan je parkeren bij de B&B, soms moet het op een publieke parking (afhankelijk van waar precies je logeert; de details krijg je in je infopakket).

Met het vliegtuig

Vlucht naar Glasgow en verder per bus en/of trein (ca. 2 u.) naar Drymen. Voor de terugkeer kan je vanuit Pitlochry met trein en/of bus terug naar Glasgow Airport (2,5 à 3 u.).

Het treinverkeer in het Verenigd Koninkrijk is geprivatiseerd. Enkele tips:

 • De website van National Rail geeft je een overzicht van alle beschikbare tarieven op de door jou gekozen datum en uur en rekent enkel het treinticket aan, dus geen boekingskosten e.d. 
 • Reservaties voor de trein op het vasteland zijn niet nodig, maar soms levert de aankoop van een treinticket op voorhand via de website wel een goedkoper tarief op dan aan het loket.
 • Indien mogelijk koop je best meteen een retour-kaartje = goedkoper dan twee one-way tickets.
 • 'Super off peak‘ tickets zijn het goedkoopst maar bieden geen flexibiliteit. (Indien je echter een ticket koopt voor een reis met overstap en je mist je overstap omwille van vertraging, mag je wel kostenloos de volgende trein nemen.)
 • Reizen tijdens de spitsuren (vóór 10 u. en tussen 15 en 17 u.) van maandag tot vrijdag is duurder dan daarbuiten.
 • Er rijden minder treinen op zon- en feestdagen.

Nuttige websites

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Wandelniveau

 Wandelingen van gemiddeld 19 km per dag. Opgelet: de tweede wandeldag is  omwille van de afstand (30 km). Je wandelt meestal over goede, gemarkeerde paden, regelmatig over (half) verharde paden. Beperkte hoogteverschillen (tot max. 500 m per dag), aangezien je vaak langs meren (Lochs) en door dalen (Glens) wandelt.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.

Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd. Jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen.


Logies

 • Je logeert meestal in B&B’s, soms in guesthouses of hotels.
 • Per overnachtingsplaats kunnen meerdere logies boekbaar zijn; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.
 • Je houdt er best rekening mee dat in de meeste logiesplaatsen de ruimte eerder beperkt is. Dat heeft te maken met de eigenheid van de accommodatie op het Britse platteland. Wanneer je de grote (en dure) hotels wil vermijden, kom je automatisch terecht in een categorie van B&B’s, guesthouses of kleine hotels die, behalve betaalbaar, ook een familiaal karakter hebben en vaak gevestigd zijn in 'gewone' huizen. Op comfort wordt niet ingeboet (goeie bedden, voldoende handdoeken, zeepjes & shampoo à volonté), maar qua ruimte is het vaak een maatje kleiner. 

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Stevig ontbijt in het logies.
 • Lunchpakketten kan je bestellen in het logies en/of aankopen in een plaatselijke winkel voor vertrek. 
 • Vrij avondmaal in het logies of een restaurant/pub in de buurt. 

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen*
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

(*) In Schotland kan je 's zomers last hebben van enkele vervelende beesten, nl. muggen en 'midges' (knutten in het Nederlands). De mate waarin de midges voorkomen is afhankelijk van de omstandigheden: ze hebben stilstaand water nodig, ze komen zelden voor boven 700 m en houden niet van wind en zon. Dus op een donkere, windstille dag in de buurt van een poel, hou je maar beter een goeie spray/créme bij de hand. 


Reisdocumenten

Een internationaal paspoort (reispas) is vereist. Een reispas vraag je aan bij de dienst burgerzaken van je woonplaats; reken hiervoor op een tiental kalenderdagen. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis.

Indien je met je kinderen reist en niet beide ouders reizen mee, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Groot-Brittannië betaal je met ponden (Great Britain Pond Sterling - GBP). Je kan op vele plaatsen terecht aan bankautomaten en in vele horeca-zaken en winkels met de kaart betalen. Zorg er toch voor altijd wat cash op zake te hebben onderweg.

Voor een recente wisselkoers van de Britse pond kan je terecht op Oanda.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: