Frankrijk - Geheimen van de zuidelijke Vercors


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Geheimen van de zuidelijke Vercors


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Geheimen van de zuidelijke Vercors


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Geheimen van de zuidelijke Vercors


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Geheimen van de zuidelijke Vercors


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
De Vercors behoort ongetwijfeld tot de mooiste maar meest desolate streken van Frankrijk.  Dit indrukwekkend massief in de Franse Voor-Alpen is dan ook een zeer onherbergzame brok natuur van uitgestrekte hoogvlaktes, steile rotswanden en diepe kloven. In 8 dagen verken je in een grote lus het gebied van le Trièves ten oosten van de Vercors maar vooral de erg mooie en ruige zuidelijke Vercors. Hier wordt het landschap beheerst door de kolossale Mont Aiguille en de Grand Veymont die met zijn 2341 m hoog boven de rest van het plateau uittorent.     
8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22FR5VCA

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • rijke voorjaarsflora op de plateaus
 • mooie herfstkleuren in de bossen
 • gezellige chambres d'hôtes
 • ruige en desolate kalksteenplateaus
 • optionele beklimmingen van unieke uitzichtstoppen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

12 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Richardière

Aankomst in Richardière, een bosrijk gehuchtje ten noordwesten van het plaatsje Chichiliane en aan de voet van de majestueuze Mont Aiguille (2068 m), de meest mythische top van de Dauphiné. Je logeert er in een eenvoudig hotelletje dat voorzien is van een kleine spa en een klein binnenzwembad.

Overnachting. (A)

O = ontbijt     L = lunch     A = avondmaal

Dag 2

Richardière - Gresse en Vercors

Prachtige etappe noordwaarts die je toelaat om wat in te lopen. Je trekt over de cols de Papavet (1245 m) en de iets hogere col de l'Allimas (1352 m) om uiteindelijke af te dalen naar Gresse en Vercors aan de voet van de Grand Veymont (2341 m). Deze Grand Veymont maakt deel uit van het Hauts Plateaux du Vercors, dat sedert 1985 beschermd wordt als natuurreservaat. Erosie heeft in dit kalksteenmassief voor mooie formaties van steile wanden en spitse bergtoppen gezorgd en de inwendige erosie heeft talloze grotten en onderaardse gangen uitgesleten. Dit ruige hoogplateau geldt als een van de eenzaamste plekken van Frankrijk. 

Tocht van 15,6 km, ca. 5,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 800 m / - 585 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 3

Gresse en Vercors (1195 m)

De Grand Veymont is met z'n 2341 m de hoogste top van de Vercors. Deze langgerekte noord-zuid georiënteerde berg bereik je het best via de passage de Pas de la Ville (1925 m). Je kan wandelen tot aan de Pas de Ville: tocht van 10,8 km, 5 à 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 750 m / - 750 m. Wie gaat voor een pittigere uitdaging kan doorstoten tot de top van de Veymont.

Tocht van  19,8 km, 6 à 7,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 1450 m / - 1450 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 4

Gresse en Vercors - Richardière

Spectaculaire etappe via de westflank van de Mont Aiguille en over de col de l'Aupet (1627 m) naar Richardière, een bosrijk gehuchtje ten noordwesten van Chichilianne. De Mont Aiguille maakt in feite geen deel uit van de aaneengesloten rij van kalkwanden die de Vercors in het oosten afsluiten maar staat daar buiten. De berg bestaat rondom uit enorme kalkwanden en de top is een grazig plateau dat enkel door ervaren klimmers te bereiken is.

Tocht van 15,5 km, 5 à 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 1050 m / - 1200 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 5

Richardière - Les Nonnières

Spectaculaire klim via de Pas de l'Aiguille, de zuidelijke toegangspoort van het plateau. Van hieruit bereik je achtereenvolgens de refuge van Chaumailloux, de Pas de la Chèvrerie en de bergerie van Chamousset. Op het einde wandel je door de uitzonderlijk mooie bloemenrijke vallei van Combeau naar het dorpje Les Nonnières.

Tocht van 17,7 km, 7 uur stappen. Hoogteverschil: + 950 m / - 1100 m. Alternatief bij slecht weer: 18,6 km.

Overnachting. (O, A)

Dag 6

Les Nonnières

De Cirque d'Archiane is een gigantisch keteldal in de vorm van een hoefijzer. loodrechte rotswanden in alle kleuren vormen het decor voor een mooie schaduwrijke wandeling via het mooie dorpje Bénevise. Tocht van 18,3 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 1030  m / - 1030 m.

Ofwel beklim je de Mont Barral (1903 m), bij mooi weer kijk je uit over de Drôme Provençale in het zuiden en de hoogste toppen van de Devoluy. Tocht van 16,9 km, 6 à 7 uur stappen. Hoogteverschil: + 1050 m / - 1050 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 7

Les Nonnières -Richardière

Tocht via de col de Menée (1457 m) en de col du Prayet (1197 m) terug naar Chichilianne bij de Mont Aiguille. Ofwel doe je alles te voet, ofwel laat je je brengen tot op de Col de Menée. Ook een optionele klim naar de top van de Platary (1586 m) kan behoort tot de mogelijkheden.

De ganse tocht over Mont Barral: tocht van 18,9 km, 7 uur stappen, hoogteverschil: +1227 / -1119. Of over de Col Menée: tocht van 17,9 km, hoogteverschil: + 1010 m / - 830 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 8

Einde na het ontbijt. (O)

 

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

Op basis van 2 of 3 personen: € 985

Op basis van 4 of 5 personen: € 910

 


Voorschot: € 295 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt en avondmaal
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • originele wandelkaarten
 • toeristentaks
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • picknick (op voorhand reserveren aangewezen)
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering 

Toeslagen

 • Toeslag voor 6 lunchpakketten: € 105 (reservatie bij boeking aan te raden)
 • Toeslag eenpersoonskamer: € 225
 • Extra nacht in Chichilianne (half pension): € 85 
 • Extra nacht in Chichilianne (half pension) in een eenpersoonskamer: € 105

Kortingen

 • Derde persoon op de kamer: - € 130

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 31 oktober 2022

Dagelijks vertrek mogelijk.

Zuiders bergklimaat met aangename dagtemperatuur. Regen-en onweersbuien zijn niet uitgesloten en in de bergen kan het weer vrij snel omslaan. De temperatuur kan nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather

Heen- en terugreis

Met de trein

TGV tot Grenoble. Daarna neem je de regionale trein en bus tot Clelles Mens. In Grenoble neem je de trein tot Vif en in Vif de bus tot Clelles Mens (1h09min). Vanuit Clelles Mens is er een pendelbus (bus MEN05 lijn Les Oches, rijtijd: ca. 15 min., prijs: €3) naar Richardière-Chichilianne. De pendelbus is geen reguliere dienst, je moet deze ten laatste 48 uur op voorhand reserveren, tel: 0033 09 69 32 21 41. Inlichtingen: 0033 08 92 35 36 35.

TGV tot Valence. Van hieruit per regionale trein in 1u23 min. tot Die en een taxi (zelf te regelen) tot Richardière (47 km, prijs ca. €100 - €130).

Informatie over treinreizen, zie SNCF en The Trainline

Met de wagen 

Afstand Brussel - Richardière: ca. 880 km. Je kan de wagen gedurende de ganse week laten staan bij het hotel.

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Wandelniveau

.  Semi-doorgaande tocht met dagetappes van gemiddeld 6 uur stappen en met aanzienlijke hoogteverschillen (zie dagschema voor details). Op de verblijfsdagen kan je steeds kiezen tussen twee wandelingen waarvan één topbeklimming; de klim naar de Grand Veymont is daarbij de hoogste, 1450 m stijgen en dalen. Een goede conditie en enige ervaring met bergwandelen is vereist. De wandelingen stellen geen technische moeilijkheden maar zijn wel vrij lang. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot  . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.

 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd. Je draagt enkel je dagrugzakje.


Logies

Je overnacht op basis van een tweepersoonskamer met eigen sanitair. Vooral de chambres d'hôtes zijn uitgekozen omwille van de sfeer en gezelligheid. 

 • 4 x overnachting in een **-hotel (waarvan 3 nachten met kleine spa en binnenzwembad)
 • 3 x overnachting in een chambres d'hôtes

 


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt is inbegrepen.
 • De lunchpakketten zijn niet inbegrepen maar we raden aan deze bij reservatie bij te boeken. Voorzie voor elke dag een energierijke snack, type mueslireep of dergelijke. Onderweg kom je nauwelijks mogelijkheden tegen om aankopen te doen. 
 • Ook het avondmaal is inbegrepen.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • hoge trekkingschoenen.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief (er zijn een aantal hotels met zwembad)
 • evt. handschoenen, muts en sjaal 
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick
 • drinkfles of -zak van min. 1,5 liter
 • fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. (telescopische) wandelstokken
 • bestek en een lunchdoos die je goed kan afsluiten
 • evt. powerbank voor de gps
 • zak- of hoofdlamp

 

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart. 

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.  Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Frankrijk betaal je met euro's.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: