Frankrijk - De vulkanen van de Auvergne


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De vulkanen van de Auvergne


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De vulkanen van de Auvergne


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De vulkanen van de Auvergne


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De vulkanen van de Auvergne


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
In het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne markeren maar liefst 80 toppen of 'puys' de horizon. Ze boetseerden er een landschap met een zeldzame authenticiteit van maren, ronde vulkaantoppen en groene bazaltplateaus met grazende zomerkuddes. Vanuit de levendige metropool Clermont-Ferrand wandel je in vijf dagen van de Puy de Dôme naar de Puy de Sancy. Een vulkanentrekking in Europa? Het kan.
7 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22FR5AUA

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Clermont-Ferrand: levendige metropool
 • ongewoon vulkanenlandschap
 • Puy de Dome 
 • Puy de Sancy
 • kuuroord Mont Dore

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

9 Beoordelingen

reviews van klanten

De Auvergne heeft ons verrast, mede door de wandeltochten die veel variatie boden en ons een zeer goede indruk van de mooie natuur in de Auvergne hebben gegeven. We hebben er echt van genoten.

Stefaan V. -

Algemene reistips

Dag 1

Clermont-Ferrand

Haar ligging aan de voet van de ‘Chaîne des Puys’ maakt van Clermont-Ferrand het ideale uitgangspunt voor een trekking langs de vulkanen van het ‘Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne’. Je verblijft er een nachtje voor en na de tocht. Tijdens een wandeling door de oude stad zullen de vele gebouwen in zwarte lavasteen opvallen. Maar vergis je niet, Clermont-Ferrand is mee met de tijd, een moderne metropool waar heel wat de beleven valt op cultureel en artistiek vlak. Voor 2028 doet de stad een gooi naar de titel ‘culturele hoofdstad van Europa’.

Hotelovernachting.

Dag 2

Orcines – Laschamps

’s Ochtends word je naar Orcines gebracht, een stad op 10 km van Clermont. Van hieruit klim je naar je eerste puy, de Puy de Pariou (1290 m), een jonge vulkaan die omwille van z’n perfect ronde kraterrand een zeer fotogeniek plaatje vormt. Je kan zelfs in de krater afdalen. Bij de Puy de Dôme (1465 m) heb je een uitzonderlijk panorama en vind je de overblijfselen van de tempel van Mercurius. De top is eveneens met een treintje bereikbaar. Afdaling via een oud ezelpad en de Col de Ceyssat tot in het dorpje Laschamp.

Tocht van 13 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil: + 640 m / - 475 m.

Hotelovernachting. (O, A)

O = ontbijt, A = avondmaal

Dag 3

Laschamp – Orcival

Bij de markante tweelingtoppen de Puy de la Vache en de Puy de Lassolas wandel je door een maanachtig landschap van roodbruine aarde. Van hierboven zie je het kasteel van Montlosier, zetel van het Parc Naturel des Volcans d’Auvergne. Afdaling naar het vredige bedevaartsdorpje Orcival met z’n 12de eeuwse basiliek van Notre-Dame.

Tocht van 21 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 610 m / - 610 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 4

Orcival - Le Mont Dore

Vandaag link je weer een aantal toppen en meren aan elkaar. Van het magnifieke kratermeer Lac de Servières gaat het over de Puy de Combe Perret en de Puy de l’Aiguiller naar het hoogste meer van de Auvergne, het Lac de Guéry (1268 m). Overnachting in Mont Dore, kuuroord en veelzijdig bergplaatsje aan de voet van de Puy de Sancy. Hier kan je tevens terecht voor de meest uiteenlopende buitensportactiviteiten. 

Tocht van 20 km, 5 à 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 800 m / - 650 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 5

Le Mont Dore – Chareire of Picherande

Vandaag bereik je het hoogste punt van de Auvergne en van het Centraal Massief, de Puy de Sancy (1886 m). Gekenmerkt door z’n steile flanken en scherpe ‘rug’ laat hij zich onderscheiden van de andere puys.  Van op de top kijk je uit op de wijde omgeving en het immense ruige gletsjerdal van La Fontaine Salée. Smalle paadjes slingeren zich afgronden door een prachtig landschap, tussen de rotsen leven allerlei vogels, marmotten en ook gemzen. Wandeling tot Chareire of Picherande.

Tocht van 17 km, 5 à 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 800 m / - 500 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 6

Chareire of Picherande – Besse en Chandesse

De mooie waterval van Barthe ligt dichtbij het met bos omgeven meer van Pavin. Volgens de legende zou er zich op de bodem van dit diepe meer (92 m!) een verzonken stad bevinden. Afdaling langs de Puy de Pertuyzat naar het zeer charmante middeleeuwse marktstadje Besse en Chandesse met z’n geplaveide straten en huizen in lavasteen. Private transfer naar Clermont-Ferrand waar je nog wat cultuur kan meepikken.

Tocht van 20 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil: + 400 m / - 500 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 7

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

Op basis van 2 personen incl. bagagevervoer: € 940 per persoon

Op basis van 3 tot 6 personen incl. bagagevervoer: € 815 per persoon

Op basis van 2 tot 6 personen zonder bagagevervoer: € 735 per persoon


Voorschot: € 280 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • avondmaal (niet in Clermont-Ferrand)
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • originele wandelkaarten
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis
 • overige maaltijden
 • dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • reisverzekering

Toeslagen

 • Toeslag eenpersoonskamer samenreizend: € 275 
 • Extra nacht (kamer met ontbijt) in **-hotel in Clermont-Ferrand: € 70 per persoon
 • Extra nacht (kamer met ontbijt*) in **-hotel in Clermont-Ferrand in eenpersoonskamer: € 110 

 


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 mei tot/met 15 oktober 2022

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Met de trein* 

Deze bestemming is zeer goed bereikbaar per trein. Thalys / TGV Brussel – Parijs - Clermont-Ferrand. Ca. 6,5 uur.

Zie sncf of Thetrainline voor de meest recente dienstregelingen.

Met de wagen

Afstand Brussel – Clermont-Ferrand: 725 km.  Er zijn geen publieke parkings meer in de stad, overal moet je betalen. Je kan parkeren  in de betaalparking bij het station of in een private betaalparking, zie https://clermont-ferrand.fr/stationnement of https://www.onepark.fr/

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Private transfers naar het startpunt van de wandeling vanuit Clermont-Ferrand op dag 2 en op het einde van de tocht terug naar Clermont-Ferrand zijn inbegrepen.

Wandelniveau

 en . Wandelingen in het midden-gebergte. 15 à 20 km per dag, 5 à 6 uur stappen en met hoogteverschillen van 400 tot 700 m (zie dagschema). Je wandelt over goed gemarkeerde bergpaden, boswegen, weinig asfalt. Sommige afdalingen kunnen glad zijn door losse stenen, een goede conditie is zeker vereist. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd van het ene logies naar het andere, je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje. Je kan er ook voor kiezen om zelf je bagage te dragen, (zie prijs zonder bagagevervoer). 

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Overnachting in ** of ***-hotels of chambre d’hôtes. Twee- of driepersoonskamers meestal met eigen sanitair. Hoogst uitzonderlijk kan er een logies bij zijn waar het sanitair op de gang is.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunchpakketten zijn niet inbegrepen maar deze kan je ter plaatse bestellen in het logies of aankopen voor je vertrek ’s ochtends. Tijdens de meeste wandelingen kom je geen eetgelegenheden tegen.
 • Avondmaal is inbegrepen, behalve in Clermont-Ferrand.

Honden

Niet toegelaten.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
 • indien je zelf al je bagage draagt: trekkingrugzak met een volume tussen 70 en 100 liter.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick        
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Frankrijk betaal je met euro's.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: