Roemenië - De Transsylvaanse Alpen: ontdekking van de zuidelijke Karpaten


8 dagen

20/08/2023 - 27/08/2023

prijs € 1740


Roemenië - De Transsylvaanse Alpen: ontdekking van de zuidelijke Karpaten


8 dagen

20/08/2023 - 27/08/2023

prijs € 1740


Roemenië - De Transsylvaanse Alpen: ontdekking van de zuidelijke Karpaten


8 dagen

20/08/2023 - 27/08/2023

prijs € 1740


Roemenië - De Transsylvaanse Alpen: ontdekking van de zuidelijke Karpaten


8 dagen

20/08/2023 - 27/08/2023

prijs € 1740


Roemenië - De Transsylvaanse Alpen: ontdekking van de zuidelijke Karpaten


8 dagen

20/08/2023 - 27/08/2023

prijs € 1740


prijs € 1740
8 dagen
Reisdatum: 20/08/2023 - 27/08/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23RO1TSA1
Groepsreis Roemenië
Sedert Bram Stoker zijn boek schreef over graaf Dracula eind 19de eeuw, blijft Transsylvanië een streek met een mysterieus kantje. Vanuit het cultuurhistorische stadje Brasov verken je de nationale parken van Piatra Craiului en Bucegi. Hier, in de schaduw van de Karpaten, ontdek je een ongeschonden natuur van dichte wouden en vruchtbare valleien. s’ Avonds ervaar je de rust in de bergen en de eenvoud van een gastvrije bevolking.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Boekarest en transfer van ca. 150 km naar Braşov (de letter ş wordt uitgesproken als sj). De stad ligt aan de noordrand van de westelijke Karpaten en was een van de ‘Siebenburgen’, zoals de Saksen Transsylvanië noemden ten tijde van hun kolonisatie.

We trekken nog even de stad in en gaan zeker kijken naar de gotische ‘Zwarte Kerk’, zo genoemd na de zware brand van 1689. En als er nog tijd is, brengt een kleine klim ons naar de overblijfselen van de oude citadel, waar prins Vlad, bijgenaamd ‘de spietser’, in 1458 honderden inwoners op houten palen spietste (en zo allicht Bram Stoker op ideeën bracht...). 

Dag 2

Transfer naar Bran waar we het zogenaamde ‘Dracula-kasteel’ bezoeken. Het werd gebouwd in de 14de eeuw aan de strategische bergpas naar Wallachije, ter bescherming van de stad Braşov. Om commerciële redenen wordt het wel eens het kasteel van Dracula genoemd, hoewel het met de gelijknamige graaf niets te maken heeft. Hij heeft het kasteel waarschijnlijk wel aangevallen tijdens een van zijn raids tegen de Saksen. Tot begin 20ste eeuw werd het nog bewoond; nu is het enkel nog een museum. In ieder geval is de aanblik ervan in deze sprookjesachtige omgeving imponerend.

Onze eerste wandeling leidt ons naar het pittoreske bergdorpje Magura en het pad dat we bewandelen vormt de link tussen het Bucegi-gebergte en Piatra Craiului Nationaal Park.

10.7 km, ca. 400 m stijgen en dalen.

Dag 3

Piatra Craiului Nationaal Park wordt gedomineerd door een 25-kilometer lange smalle kalkstenen richel waarvan de hoogste top ‘La Om’ tot  2238 m reikt. De bergrug ligt tussen het Făgăraș-gebergte en het Bucegi-gebergte. Aan de zuidkant ligt het lagere Leaota-gebergte en in het noorden dalen de flanken direct af naar het Transsylvanische plateau. Vanuit Magura wandelen we door de indrukwekkende Zarnesti-kloof met steile rotswanden naar de Curmatura chalet op 1470 m hoogte waar we iets kunnen eten. Van daaruit wandel we via een gemakkelijk pad terug naar beneden.

21 km, ca. 500 m stijgen en 700 m dalen.

Dag 4

We zetten de verkenning van het nationaal park Piatra Craiului voort tijdens een mooie dagtocht langs een paar typische en authentieke Roemeense dorpjes zoals Pestera en Sirnea, die ons voortdurend naar boven en weer naar beneden voert. Einddoel is Fundata, het hoogstgelegen dorp van Roemenië (1304 m), met mooie traditionele huizen die lukraak zijn aangebouwd tegen de groene hellingen. Hier komen we terecht bij een zeer traditionele bevolking.

16 km, 1083 m stijgen en 890 dalen.

Dag 5

Vandaag maken we een rondwandeling vanuit Fundata. Eens temeer genieten we van het schitterende landschap met zichten op de Bucegi-bergen en de woeste natuur van de Karpaten. Hier in de dichte bossen en grotrijke bergen van de Karpaten leeft nog een behoorlijk aantal bruine beren. (Vanuit Braşov worden trips georganiseerd om vanuit speciale hutten beren te spotten en, in het voorjaar, ook om ze te bejagen.)

13,5 km, 300 m stijgen en dalen.

Dag 6

Transfer naar het startpunt van de wandeling in het Bucegi Nationaal Park. Deze 32.000 ha grote regio rond de Bucegi-bergen is ontegensprekelijk een van de allermooiste streken van Roemenië met een uitzonderlijk grote variantie aan zeldzame planten en dieren. Bekend zijn ook de natuurlijke rotssculpturen met namen als de Sfinx, de Oude Vrouwen, de Keizer en de Hond… Onderweg houden we halt bij een schapenboerderij waar men tijdens de zomermaanden een degustatie kan genieten. We overnachten een derde keer in Fundata.

Tocht van 18 km, 800 m stijgen en dalen. Een kleine uitbreiding van 3 km leidt langs de zogenaamde Duivelswaterval.

Dag 7

Vandaag verkennen we het Piatra Mare-gebergte. In een drietal uur wandelen we tot bij de gelijknamige hut, gelegen op 1628 m. Maar eerst moeten we door de ‘Canyon van de Zeven Ladders’, een avontuurlijk parcours van zeven ladders en ijzeren hangbruggen tussen watervalletjes door de meest spectaculaire kloven van dit massief. De ladders zijn 6 tot 12 m hoog. Vanaf de hut kunnen we verder doorstoten naar de top van de berg (1843 m).

17,4 km, 1170 m stijgen en dalen mét en 940 m stijgen en dalen zonder de top.

Na de wandeling worden we opgepikt en naar Braşov gebracht voor de laatste overnachting.

Dag 8

Transfer naar Boekarest en terugreis naar Brussel. 

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1740
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 200
Voorschot: € 610 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • bagagevervoer 
 • transfers zoals beschreven in het dagschema
 • inkomgeld Dracula-kasteel
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • overige inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . Dit is een semi-doorgaande wandelreis met tochten van sterk uiteenlopend niveau (zie dagschema). Vooral de tochten op de laatste twee dagen zijn zwaarder (). Het parcours door ‘Seven Ladders Canyon’ is hoogtevreesgevoelig, maar er is ook een alternatieve wandeling buiten het parcours om.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

2 x in Braşov in een klein, eenvoudig pension met vier kamers in het centrum. Overal gratis wifi. Kamers al dan niet met eigen badkamer.

5 x in de bergen, 2 x in Magura en 3 x in Fundata:

 • In Magura in 2 kleinschalige familiepensions in kamers met privé-sanitair.
 • In Fundata in een eenvoudig bergpension met 8 kamers, allen met eigen badkamer en terras met uitzicht over de bergen. Gemeenschappelijke ruimte met eetkamer, open haard, wifi, spelletjeskamer (ping-pong, darts,…). Zeer grote tuin met picknickruimte en ligzetels.

Maaltijden

 • Ontbijt in het logies.
 • Lunchpakket voor onderweg.
 • Avondmaal in het logies.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd. Bij doorreis naar het volgende logies wordt de bagage vervoerd (van Magura naar Fundata). Ook de voorlaatste dag wordt de bagage naar het logies in Braşov gebracht.

Jij draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines (SN) en Lufthansa (LH).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
SN 2641Brussel 20/08/2023 07:00München 20/08/2023 08:15
LH 1650München 20/08/2023 09:00Boekarest 20/08/2023 12:00
LH 1421Boekarest 27/08/2023 18:30Frankfurt 27/08/2023 20:05
LH 5590Frankfurt 27/08/2023 21:30Brussel 27/08/2023 22:35

Ter plaatse maken we gebruik van een privé-minibus met chauffeur.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Roemenië heeft een continentaal klimaat met warme zomers (warmer dan in België) en strenge winters. In de zomer 20 tot 35° overdag, maar met mogelijkheid van buien en onweer. Concreet is het aangeraden om rekening te houden met wisselende weersomstandigheden en met temperatuurverschillen tussen de bergflanken en de dalen, tussen wandelen in de zon en in de schaduw. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: reistas of kleine koffer. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak + regenhoes.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. 

 • wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • regenbroek
 • fleece/trui
 • T-shirts
 • hoofddeksel tegen de zon
 • evt. short.

Diversen

 • drinkfles of -zak
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte 
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Roemenië volstaat je identiteitskaart.


Geld

De Roemeense munteenheid is de RON (Roemeense nieuwe lei). Geldautomaten vind je in Braşov (niet in de bergen). Wisselkoersen: Currency converter


Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. 

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt 2 weken voor vertrek doorgemaild. 

 Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: