Portugal - Langs de Via Algarviana naar de zuidwestpunt van Europa


8 dagen

1/04/2023 - 8/04/2023

prijs € 1470


Portugal - Langs de Via Algarviana naar de zuidwestpunt van Europa


8 dagen

1/04/2023 - 8/04/2023

prijs € 1470


Portugal - Langs de Via Algarviana naar de zuidwestpunt van Europa


8 dagen

1/04/2023 - 8/04/2023

prijs € 1470


Portugal - Langs de Via Algarviana naar de zuidwestpunt van Europa


8 dagen

1/04/2023 - 8/04/2023

prijs € 1470


Portugal - Langs de Via Algarviana naar de zuidwestpunt van Europa


8 dagen

1/04/2023 - 8/04/2023

prijs € 1470


prijs € 1470
8 dagen
Reisdatum: 1/04/2023 - 8/04/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23PT1VAA1
Al 9 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

56-657
65+2

Geslacht:

mannen2
vrouwen7
Waarvan 7 individueel ingeschreven
Groepsreis Portugal
De Algarve is het zuidelijkste deel van Portugal en enorm geliefd om zijn aangenaam klimaat, witte stranden tussen steile rotskusten en uitgestrekte natuurparken. Wij verkennen deze regio in lentetooi een week lang met als rode draad een deel van het langeafstandspad Via Algarviana (GR 13), dat leidt naar Cabo de Sao Vincente, het meest zuidwestelijke punt van Europa.  

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

60 Beoordelingen

reviews van klanten

Mijn eerste reis met Anders Reizen is heel goed meegevallen. Verplaatsingen, wandelingen, verblijfplaatsen waren zeker in orde. Het was een leuk gezelschap. Ik ga zeker nog eens mee.

Godelieve R. -

Deze reis was echt al de leukste die ik heb gemaakt : een toffe groep, stralend weer, heel sportief en een prachtige natuur met een fijne gids en veel ambiance !

Emmy B. -

Een eerste maal met Anders reizen naar Algarve was gewoon schitterend: zowel het weer(30-32°) als de groep vielen enorm mee (hier groeien blijvende contacten uit). Deze trip was van een hoog niveau.

Pieter D. -

Heerlijke bestemming, het zuiden van Portugal. Het binnenland misschien niet spectaculair, de zichten op een turkooisblauwe oceaan waren dat wel. Een uitstekend stapprogramma, gecombineerd met ruim tijd om verfrissing bij het water te zoeken. Een zeer ervaren gids, met als pluspunt de charmante Ana Carla van Sagres die ons de laatste dagen vervoegde, met kennis van de mooiste paden, en van de flora en fauna van de streek. Heel fijn logies, uitbaters bij wie je je meteen thuisvoelt. Het is nog nagenieten…

Ria G. -

Via Algarviana 10/10 voor de ganse vakantie. Heel toffe reisbegeleider. Heb een fijne vakantie gehad en ook de sfeer in de groep was heel aangenaam.

Anne M. -

Dit was zeker één van onze aangenaamste wandelreizen. Toffe groep, heerlijk weer, lekkere keuken en heel mooie wandelingen. Zeker een aanrader.

Yolande J. -

Mijn eerste Anders Reizen-reis viel enorm mee! Ik moest wennen aan het groepsgebeuren, maar de tochten waren zo mooi en alles was heel goed geregeld, wat een luxe. Kiezen is delen en met deze reis heb je minder restaurants en lokaal winkelen, maar je hebt wel mooie locaties om te slapen en vooral de laatste verblijfplaats had een keuken om je vingers van af te likken! Fysiek was het soms wel pittig voor mij, maar zo erg is dat ook weer niet, de laatste dagen waren veel gemakkelijker dus tegen dat de reis voorbij was, was de spierpijn ook weer weg. Ik vond het super dat we drie dagen met een lokale gids (Carla is the best!) mochten wandelen, ze kent de streek door en door, zeer interessant en lekkere lokale hapjes had ze bij :). Ga vooral voor de afwisselende en spectaculaire natuur en als je van vogeltjes houdt: zeker doen!!

Bessie D. -

We beleefden een schitterende vakantieweek. Alles zat mee, de reisbegeleiding, het weer, het logement, de maaltijden, de groepssfeer. Er was veel afwisseling in de wandeltrajecten.

Sonia M. -

Het is zeker een mooie wandelweek om aan te bevelen met goede verblijfplaatse. Natuurlijk ligt veel in handen van de gids en dat was met onze begeleider 100% in orde.

marc v. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Faro en transfer naar het hotel.

Bezoek aan de provinciehoofdplaats van de Algarve. Het is een levendig havenstadje dat al door de Romeinen en de Moren enorm werd geapprecieerd. In de Cidade Velha (Oude Stad) vind je de overblijfselen van middeleeuwse wallen en enkele historische gebouwen die de grote aardbeving van 1755 hebben overleefd. 

Overnachting in een hotel in Faro.

Dag 2

Na het ontbijt brengt de bus ons een flink eind het binnenland in. Daar start de eerste wandeling die ons naar Monchique voert. Van bij de start bij de 'ribeira' (beek) de Monchique wandelen we over de Picota, waarvan de top op 773 m hoogte ligt. We krijgen al meteen een zeer goed beeld van het mooie binnenland van de Algarve. We wandelen 14 km, stijgen in totaal 900 m (meteen het grootste aantal per dag in deze reis) en dalen 500 m.

Na de wandeling brengen taxi's ons naar het volgend logies, een hotel in de buurt van Monchique.

Dag 3

Vanaf vandaag wandelen we op de GR 13, de Via Algarviana. Door een heuvelend landschap met typisch mediterrane begroeiing trekken we naar Marmelete. Van op een hoogte van 450 m wandelen we naar de top van de Foia, het hoogste punt van de reis, maar om daar te komen hebben we slechts (!) een goede 400 stijgmeters af te leggen.  Van dan af gaat het in dalende lijn naar Marmelete.

Na deze wandeling van 15 km worden we teruggebracht naar het hotel in Monchique voor een tweede overnachting.

Dag 4

Transfer van een klein uur naar Barão de São João. Daar vertrekt een lange maar niet zo moeilijke tocht van 25 km met 400 m sijgen en dalen naar het kleine stadje Vila do Bispo. We wandelen over paden, soms smal, soms breed, door een open landschap met af en toe bosjes en heuvels met een vele windmolens. Verderop gaat het door landbouwgebied met zowel links als rechts soms zicht op de Oceaan. 

Dag 5

We leggen de laatste etappe van de Via Algarviana af (18 km), aanvankelijk door landbouwgebied maar al gauw krijgt het landschap een maritiem karakter met de kenmerkende lage begroeiing. Eindpunt is de steile rotskust van Cabo de Sao Vincente. Hier zijn we aan drie kanten omringd door de Atlantische Oceaan en kunnen we  genieten van een indrukwekkend zicht. We staan hier op het uiterste zuidwestelijke punt van Europa! 

Met de bus rijden we naar Carapateira voor de overnachting.

Dag 6-7

Onder leiding van een plaatselijke gids maken we twee wandelingen in het natuurgebied aan de zuidwestkust van Portugal, waarbij je zowel de steile kusten als mooie zandstranden kan bewonderen. We wandelen op beide dagen ca. 17 km op een terrein dat zelden plat is (enkele honderden stijg- en dalmeters).

Tweede en derde overnachting in Carapateira.

Dag 8

Transfer naar de luchthaven voor de terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1470
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 250
Eenpersoonskamer 5 nachten (behalve in Monchique op dag 2 en 3) (mits beschikbaar): € 170
Voorschot: € 520 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • overnachtingen
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • bagagevervoer
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • evt. inkomgelden van bezienswaardigheden, musea e.d.
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Tjeu Tijskens


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . We ondernemen wandelingen van 14 km tot 24 km op sterk heuvelend terrein. Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We overnachten

 • 1 x in Faro in een stadshotel in tweepersoonskamers met privé-sanitair
 • 2 x in Monchique in een kleinschalig hotel met buitenzwembad in tweepersoonskamers met privé-sanitair
 • 1 x in Vila do Bispo in een kleinschalig hotel met binnenzwembad in tweepersoonskamers met privé-sanitair
 • 3 x in een gezellig maar eenvoudig pension in tweepersoonskamers met privé-sanitair. Opgelet: mogelijk 2 kamers die een badkamer delen. 

Maaltijden

Het ontbijt gebruiken we in de hotels. De tweede maaltijd is een picknick of een eenvoudige lunch. Het avondmaal gebruiken we in uitgekozen restaurants of in het hotel.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Air Portugal (TP).

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TP647Brussel 01/04/2023 11:45Lissabon 01/04/2023 13:35
TP1903Lissabon 01/04/2023 16:35Faro 01/04/2023 17:20
TP1904Faro 08/04/2023 18:10Lissabon 08/04/2023 19:00
TP642Lissabon 08/04/2023 19:50Brussel 08/04/2023 23:35
Ter plaatse gebruiken we zowel privé- als openbaar vervoer.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

De Algarve is een populaire vakantiebestemming het hele jaar door. Voor- en najaar kennen normaalgezien milde temperaturen  - en dus aangenaam om te wandelen - maar in deze periodes is regen mogelijk.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak (met ook plaats voor de picknick)

 Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas en evt. -broek
 • trui/fleece
 • hemden/T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short
 • zwemgerief (bij mooi weer).

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • evt. zwemhanddoek
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles
 • picknickbord, -beker en –bestek.

Diversen

 • drinkfles of -zak
 • evt. wandelstokken

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart.


Geld

Je kan regelmatig terecht aan geldautomaten. Het is echter aangeraden om al wat cash euro's van hieruit mee te nemen.


Achtergrondinformatie

J. Rentes De Carvalho

 • Portugal, een gids voor vrienden, boei­end geschreven en bovendien kri­tisch. Het deel over Porto en Minho is gedetail­leerd en 'uit het leven gegrepen'. Rentes is een in Neder­land wonende Portugees;
 • Ernestina, waarbij Rentes ons terugvoert naar zijn 'roots', het geïsoleerde bergland van Trásos-Montes in het noordoosten van Portugal.
 • Laurentiustranen, schrijnend boek van de in Nederland wonende Portugese schrijver over het andere gezicht van Portugal, getekend door armoede, haat en dronkenschap;

G. Komrij

 • Over de bergen, de realiteit achter een romantische façade, roman die een prachtig beeld geeft van het platteland in een geïsoleerd deel van Portugal (Tras-Os-Montes) in de jaren tachtig;
 • Zakenlunch in Sintra en andere Portugese verhalen, alle verhalen die Gerrit Komrij schreef over zijn tweede vaderland Portugal. Van zijn eerste schreden op zoek naar een huis tot en met zijn verzuchtingen over de eigenschappen die een Nederlander aankleven en die hij nooit kwijtraakt.

J. Saramago  was één van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. In 1998 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Interessant voor wie Portugal beter wil leren kennen zijn:

 • Reis naar Portugal
 • Opgestaan van de grond (speelt zich af in de Alentejo)
 • Het beleg van Lissabon
 • Memoriaal van het klooster
 • Kleine herinneringen.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt 2 weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: