Portugal - Wandelen en genieten in de groene Minho


8 dagen

17/06/2023 - 24/06/2023

prijs € 1190


Portugal - Wandelen en genieten in de groene Minho


8 dagen

17/06/2023 - 24/06/2023

prijs € 1190


Portugal - Wandelen en genieten in de groene Minho


8 dagen

17/06/2023 - 24/06/2023

prijs € 1190


Portugal - Wandelen en genieten in de groene Minho


8 dagen

17/06/2023 - 24/06/2023

prijs € 1190


Portugal - Wandelen en genieten in de groene Minho


8 dagen

17/06/2023 - 24/06/2023

prijs € 1190


prijs € 1190
8 dagen
Reisdatum: 17/06/2023 - 24/06/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 8
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23PT1MHB1
Al 8 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

46-551
56-654
65+3

Geslacht:

mannen2
vrouwen6
Waarvan 4 individueel ingeschreven
Groepsreis Portugal
In het noorden van Portugal, op de grens met Spanje, ligt de prachtige Minho-streek. Joëlle en Dirk verwelkomen ons op hun domein, waar de ‘lodges’, elegante cottages uit tentzeil, verspreid liggen in de wilde bloementuin. Aangezien het om een kleine groep gaat van maximum 8 deelnemers, heeft elke deelnemer zijn/haar eigen slaapplaats. Je voelt je meteen thuis in dit charmant en natuurlijke verblijf, omringd door groene heuvels. Het is hier dat we een 'heerlijke' week hebben gepland, gevuld met wandelingen, originele kookworkshops en lekker eten.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

18 Beoordelingen

reviews van klanten

Heel afwisselende tochten en vakantie. Goed evenwicht tussen wandelen en andere activiteiten. Lekker eten! Met dank aan de chefkok. We hadden een toffe gids, die de groep snel kent en ook veel info over de plaatselijke gewoontes en streek doorgeeft. Een aanrader.

Frie D. -

Mooie wandelingen en een aangenaam verblijf. Een aanrader voor wie van natuur houdt.

Anne V. -

Kennisgemaakt met een stukje authentiek Portugal, prachtige natuur, heerlijk vertoeven in het logies van Joëlle en Dirk, een culinaire verwennerij ook.

An D. -

Joëlle en Dirk zijn echt ongelooflijk begaan met hun gasten, het eten is van zeer hoge kwaliteit en bijzonder verzorgd. Alleen maar lof voor dit sympathieke koppel!

Johan V. -

Heel erg genoten van de relaxte sfeer die Joëlle en Dirk uitstralen en genoten van de heerlijke kookkunst van dirk. Enkel lof voor dit sympathieke koppel.

Johan V. -

We hebben een heel fijne reis gehad! Prachtige streek, erg aangename logies en gastvrije gastvrouw/gids en gastheer. Echt een aanrader voor wie een weekje wil ontspannen!

Els M. -

Het was zeer leuk een stukje onbekend Europa te leren kennen. De combinatie wandelen en onderweg het een en t'ander proeven is perfekt.

Monique A. -

Algemene reistips

Dag 1

Afspraak in de luchthaven van Porto om 13 uur ten laatste en transfer naar het eco-verblijf in Ponte da Barca. Joëlle en Dirk, het Vlaamse koppel dat dit verblijf opstartte, verwelkomen ons met veel warmte. Relax en blaas even uit aan de zwemvijver.

's Avonds genieten we van een eerste lekker diner, dat opgediend wordt onder een pergola van druivenranken. 

Dag 2

Het prachtige uitzicht vanuit het verblijf verleidt ons om de natuur in te trekken en dat doen we dan ook quasi elke dag. We wandelen in een heuvelend landschap, met een klimaat dat zelden té heet wordt. In deze streek van herders bestaat nog de ‘vezeira’, waarbij elke familie beurtelings een herder levert om de kudden van het hele dorp te hoeden. Tot enkele decennia geleden trokken de boerenfamilies met hun vee heen en weer tussen de zomer- en winterdorpen. Getuigen hiervan in het landschap zijn de kleine nederzettingen van iglo-achtige hutten, ook wel "brandas" genoemd. 

Vandaag wandelen we in de hoogvlaktes van Ermida, waar enkele lokale koeienrassen grazen. Het barrosa-rund werd vroeger gebruikt als trekdier, het kleinere-caxena rund leverde zuivelproducten. Beide langhoornrunderen werden erg gewaardeerd om de kwaliteit van hun vlees. In de 18de eeuw ontstond er zelfs een vleesexport vanuit de Minho naar Engeland.

‘s Avonds eten we  in een leuk restaurant in Ponte da Barca, waar de liefhebbers deze malse biefstuk kunnen proeven.

Dag 3

Vandaag blijven we dichter bij huis. We vertrekken onze lusvormige wandeling vanuit het dorpje Porto Bom op 4 km van ons verblijf en wandelen tot aan de reuzeschommel "Baloiço de Oural" - schommelen doet je zweven - met prachtig zicht van Braga tot aan de zee.
De wandeling duurt een tweetal uur, maar met picknick en verplaatsing zijn we een 3-tal uur onderweg.

In de namiddag krijgen we bij onze buurvrouw een workshop rond 'broa de milho', het traditionele maïsbrood dat gemaakt wordt van de rijke gele maïskorrel.

Dag 4

Sistelo is het startpunt voor een mooie tocht in de Serra de Peneda. Tegen de bergflanken liggen geïrrigeerde terrassen voor akkertjes met maïs en groenten, op de hellingen rondom groeien bossen. De terrassen, weelderige vegetatie en vele waterloopjes en kleine watervalletjes geven het geheel haast een exotisch karakter. In de piepkleine dorpjes lijkt de tijd te hebben stil gestaan.

Maïs heeft in deze streek het landschap veranderd. Voor de irrigatie van de maïsvelden werd een uitgebreid systeem van waterkanalen aangelegd en elke landeigenaar heeft recht op water gedurende een bepaald aantal uren per dag. Niet alleen de korrels worden gebruikt, de stengels worden in torentjes opgestapeld en later gebruikt als veevoeder.

Dag 5

We houden het rustig vandaag. Tijd om te genieten van de mooie logiesplaats en voor een bezoek aan een wijnquinta. De cultuur van de 'vinho verde' (betekent 'groene' d.w.z. jonge wijn, kan zowel rood als wit zijn) neemt een centrale plaats in. De wijnranken worden traditioneel op een hoog latwerk geleid om rot te voorkomen en eronder werden andere gewassen verbouwd, zoals maïs.

Dag 6

Vandaag volgen we de Rio Vez langs zijn oever stroomopwaarts. Het is een van de weinige Portugese rivieren die ook zijn bron heeft in Portugal. We komen tal van kleine 'lagoas' tegen waar we ons even kunnen verfrissen of rusten aan de waterkant.

Na de wandeling maken we in een restaurant in Ponte da Barca samen met de kokkin een maaltijd klaar van caldo verde, pataniscas de bacalhão, arroz de feijão, en een dessert. Later op de avond zal dat lekker smaken!

Dag 7

Het Portugese boerenleven ontdekken we tijdens de wandeling die we vandaag in de Serra de Soajo maken. Het platteland in dit stukje Portugal lijkt in geen eeuwen veranderd. De velden zijn vaak zo moeilijk toegankelijk dat het hooi en de maïs nog met ossen en karren moet worden vervoerd. Kenmerkend hier zijn de 'espigueiros', ingenieus geventileerde schuurtjes uit hout en graniet op zuilen waarin graan en maïs lang kan worden gewaard die in een groep bij elkaar staan op een heuveltop.

De wandeling start aan de beroemde bedevaartkerk van  Nossa Senhora da Peneda. Van hier klim je omhoog naar een desolaat landschap bezaaid met grote granietblokken. Je zit nu volop in het nationaal park van Peneda-Gerês. 

Dag 8

Transfer naar de luchthaven van Porto en terugvlucht naar Brussel.

GOED OM WETEN

Het kan gebeuren dat omwille van het weer of andere omstandigheden, de volgorde van de activiteiten aangepast wordt. 
Indien het weer in de bergen, het niet toelaat om één of meerdere van bovenstaande wandelingen te maken, wordt in overleg met de deelnemers een alternatieve wandeling of een andere activiteit voorzien.
Één van de alternatieve wandeling is bijvoorbeeld aan de kust,  waar het weer sneller opklaart,  en is een stuk van de Camino de Santiago, deze wandeling is een niet-lusvormige wandeling die dan niet begeleid kan  worden door Joëlle, daar zij de minibus moet verplaatsen van beginpunt tot eindpunt van de wandeling. Maar de deelnemers ontvangen dan een GPS waarmee de route duidelijk is terug te vinden. Joëlle is wel ter plaatse in geval van nood. Een voorbeeld van een alternatieve activiteit kan ook een leuke stadswandeling in Braga zijn.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1190
Toeslag per persoon in kamer ipv lodge (mits beschikbaar): € 50
Korting per persoon indien 2 personen in lodge/kamer: € -180
Voorschot: € 420 per persoon

Inbegrepen

 • plaatselijke transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8
 • workshops
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • vluchten
 • dranken, behalve koffie en thee bij het ontbijt
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Joëlle Coppin


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 8 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Vervoer

 VertrekAankomst
SN3811Brussel 17/06/2023 10:30Porto 17/06/2023 12:05
SN3812Porto 24/06/2023 12:55Brussel 24/06/2023 16:15

We hebben ervoor gekozen om deze reis zonder vluchten aan te bieden. De reden hiervoor is dat we voor een groep van 8 personen geen groepsboeking kunnen maken. 

De luchthaven van Porto, gelegen op ca. 100 km van het logies, is te bereiken met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel en Charleroi.

We geven je alvast mee dat we op de heenreis rond 13 uur vanuit Porto-luchthaven naar het logies vertrekken en voor de terugreis na het ontbijt van het logies naar de luchthaven rijden. Bovenstaand vluchtschema is een voorbeeld van vluchten die goed aansluiten op het programma. Let op! Wacht met het boeken van je vlucht tot de afreis gegarandeerd is. Je krijgt van ons bericht hierover.

Ter plaatse gebeurt alle vervoer met een privé-busje.


Wandelniveau

 en . Hoewel de hoogteverschillen niet al te groot zijn, wandelen we in de bergen en dus zelden plat. Er is geregeld schaduw, maar hou toch er ook rekening mee dat je ook in de zon zal wandelen.

Voor de kookworkshops heb je geen kook-ervaring nodig, wel interesse.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot .


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • Charmant, ecologisch logies middenin de natuur, gerund door het sympathieke Belgisch echtpaar Dirk en Joëlle. Het bestaat uit 6 vaste tent-cottages (‘lodges’) verspreid over het domein, alle voorzien van eigen voortuintje en zithoek. De wanden zijn van tentzeil dat overdag heerlijk luchtig is en veel licht binnenlaat. Zowel lodge als het meubilair zijn ambachtelijk en uit natuurlijke materialen vervaardigd. Het sanitair is privé, maar ondergebracht in een apart gebouwtje (toegankelijk via de tuin), waar elke lodge zijn eigen badkamertje met douche, lavabo en toilet heeft. 
 • Elke deelnemer heeft zijn/haar eigen lodge met dubbel bed.
 • Naast de 6 lodges zijn er ook 2 ‘gewone’ tweepersoonskamers met sanitair op de kamer en met een terras. Je kan deze boeken mits betaling van een toeslag. Wanneer geen van de 6 eerste deelnemers voor een kamer kiest, zijn het de 7de en 8ste deelnemer die hierin ondergebracht worden (met toeslag). 
 • Wie als koppel een lodge of kamer met dubbel bed wenst te delen, krijgt een korting.
 • Bed- en badlinnen zijn ter plaatse aanwezig en hoef je dus niet mee te brengen.
 • De tuin is natuurlijk aangelegd met wilde bloemen. Hierbij trachten Joëlle en Dirk het ecosysteem in stand te houden, de natuur haar gang te laten gaan. De tuin is een rijke thuis voor vlinders, libellen en wilde bijen. Irrigeren/bewateren beperken ze ook tot een minimum om bewust met de natuurlijke middelen om te springen. De natuurlijke tuin verandert doorheen het seizoen dus van uitzicht en kleur: van de vele kleuren van de bloemenweide in de lente en vroege zomer naar de goudgele tinten van de wilde grassen en kruiden later op het seizoen.
 • Er is een mooie zwemvijver met terras.
 • In het domein ligt ook een kleine wellness waar Joëlle diverse vormen van massage en verzorging aanbiedt. Gezien het goedgevulde programma is dit enkel mogelijk op momenten dat zij er voldoende tijd voor beschikbaar heeft.

Maaltijden

 • Ontbijt in (beperkte) buffetvorm. Daar stellen we ook onze picknick samen die we overdag meenemen (6x).
 • 5x dineren we in het verblijf. Gastheer Dirk tovert met plaatselijke ingrediënten een heerlijk avondmaal bestaande uit een hapje, hoofdgerecht en dessert.
 • De overige 2 avonden gaan we eten in plaatselijke restaurantjes; zo leren we de lokale keuken kennen.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Voor deze reis mag je rekenen op overwegend zonnig en aangenaam warm weer. Bewolking, mist en/of een bui zijn mogelijk. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Dat spaart plaats in je grote bagage en, mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek
 • regenjas
 • trui/fleece 
 • hemden en/of T-shirts
 • short
 • evt. schort (voor de kookworkshop)

Verzorging

 • toiletgerief
 • biologisch afbreekbare zeep en shampoo.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1 liter) 
 • boorddoos - -zak.

Diversen

 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart.


Geld

Het is aangeraden euro’s van thuis uit mee te nemen.

Achtergrondinformatie

J. Rentes De Carvalho 
 • Portugal, een gids voor vrienden, boeiend geschreven en bovendien kritisch. Het deel over Porto en Minho is gedetailleerd en 'uit het leven gegrepen'. Rentes is een in Nederland wonende Portugees;
 • Ernestina, waarbij Rentes ons terugvoert naar zijn 'roots', het geïsoleerde bergland van Trásos-Montes in het noordoosten van Portugal.
 • Laurentiustranen, schrijnend boek van de in Nederland wonende Portugese schrijver over het andere gezicht van Portugal, getekend door armoede, haat en dronkenschap;
G. Komrij
 • Over de bergen, de realiteit achter een romantische façade, roman die een prachtig beeld geeft van het platteland in een geïsoleerd deel van Portugal (Tras-Os-Montes) in de jaren tachtig;
 • Zakenlunch in Sintra en andere Portugese verhalen, alle verhalen die Gerrit Komrij schreef over zijn tweede vaderland Portugal. Van zijn eerste schreden op zoek naar een huis tot en met zijn verzuchtingen over de eigenschappen die een Nederlander aankleven en die hij nooit kwijtraakt. 
 • J. Saramago  was één van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. In 1998 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Interessant voor wie Portugal beter wil leren kennen zijn: 
 • Reis naar Portugal
 • Opgestaan van de grond (speelt zich af in de Alentejo)
 • Het beleg van Lissabon
 • Memoriaal van het klooster
 • Kleine herinneringen.
Wie wil kennismaken met en/of zich verdiepen in de Portugese 'saudade' (weemoed) en 'fado' (noodlot), kan terecht bij één van de groten uit de Europese literatuur, Fernando Pessoa.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt 2 weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: