Portugal - Alentejo, Evora & Lissabon


9 dagen

8/04/2023 - 16/04/2023

prijs € 1790


Portugal - Alentejo, Evora & Lissabon


9 dagen

8/04/2023 - 16/04/2023

prijs € 1790


Portugal - Alentejo, Evora & Lissabon


9 dagen

8/04/2023 - 16/04/2023

prijs € 1790


Portugal - Alentejo, Evora & Lissabon


9 dagen

8/04/2023 - 16/04/2023

prijs € 1790


Portugal - Alentejo, Evora & Lissabon


9 dagen

8/04/2023 - 16/04/2023

prijs € 1790


prijs € 1790
9 dagen
Reisdatum: 8/04/2023 - 16/04/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23PT1ALA1
Al 7 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

56-656
65+1

Geslacht:

mannen0
vrouwen7
Waarvan 7 individueel ingeschreven
Groepsreis Portugal
Tussen de centrale regio Lissabon en de zuidelijke Algarve ligt de Alentejo. Vanuit cultuurstad Evora begeven we ons naar de Serra de São Mamede, een verrassend groen wandelgebied met veel pijn- en kastanjebomen en hier en daar die typische wit-rode dorpjes. Castelo de Vide, een juweeltje van een stad, en het robuuste Marvão zijn onze uitvalsbases voor wandelingen in een landschap van een rust en landelijke eenvoud die deugd doet. We eindigen in hoofdstad Lissabon, met zijn ontelbare historische gebouwen en monumenten die herinneren aan de tijd dat Portugal een wereldmacht was.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

22 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was mijn eerste kennismaking met Portugal. De natuur was adembenemend, vooral de zichten in Marvão. Het was dan ook even wennen aan de drukte in de grootstad Lissabon, maar al snel geniet je van die gezellige drukte. De vier verschillende hotels hadden telkens hun eigen charme. Ook de laatste avond met fadomuziek gaf er een extraatje aan. En verder zijn de Portugezen heel hoffelijk. De begeleider en de groep waren fantastisch. Voor mij was dit een zeer geslaagde reis.

Sandra D. -

Het was een hele fijne reis: een goede mix van zowel wandelen als cultuur, zeker een aanrader Ik heb veel bijgeleerd vnl.dankzij de professionele reisbegeleiding. Voel me erg gemotiveerd om al snel nog eens een reisje te boeken!

Henny H. -

De reis is een aanrader. Een goed uitgebalanceerde reis die perfect haalbaar is voor de regelmatige wandelaar en toch voldoende uitdaging biedt. Natuur, cultuur en het culinaire komen ruim aan bod en maken het geheel een plezierige en aangename ervaring.

Dirk D. -

Zeer gevarieerde reis: zowel stad als natuur. Lekker eten en goede hotels, telkens twee nachten in hetzelfde hotel maakt het minder druk. Zeer goed begeleiding en aangename medereizigers. Daar bovenop flink wat zon maakt het een echte aanrader.

Nancy V. -

Fantastische reis met de juiste mix tussen natuur, sportieve wandelingen (zonder gevaarlijk of te zwaar te zijn), cultuur en stad. Het mooie Evora en Castello de Vide, het uitdagende Marvao, het bruisende LIssabon en de schitterende kliffen ter hoogte van Sintra. Een aangename groep en een 1ste klas reisleidster die uit elke dag het maximum puurde zonder te overladen. Smaakt naar meer.

Ria B. -

Dit was mijn eerste reis met Anders Reizen: mooie bestemming, fijne groep en top georganiseerd; absoluut voor herhaling vatbaar!

Karin D. -

Heel fijne reis, mooie wandelingen, goede organisatie!

François V. -

een hele mooie reis aan een aangenaam wandeltempo, met prachtige logementen, goed eten en super lekkere wijnen. De moeite waard!

Marijke D. -

Algemene reistips

Dag 1

Lijnvlucht van Brussel naar Lissabon.

We steken onmiddellijk de Taag over en rijden oostwaarts de Alentejo binnen richting Evora waar we twee nachten verblijven. Afhankelijk van de omstandigheden, kunnen we een omwegje maken naar de steencirkel Cromeleque dos Almendres. 

Dag 2

Bezoek aan Evora, dat een sfeer- en karaktervolle stad is, de mooiste uit Portugals Gouden Eeuw. 

Dag 3

We reizen verder naar het noordoosten en de grens met Spanje (aan de andere kant ligt de regio Extremadura). Doel is het natuurpark Serra de São Mamede. In contrast met het overwegend vlak en weidse landschap waar we tot nu toe zijn doorheen gereisd, komen we hier in een verrassend groen en bergachtig gebied terecht, waarvan de hoogste top reikt tot 1025 m. 

De komende 3 dagen wandelen we over soms bestrate paden, berg- en jagerspaden, boswegen en ommuurde wegeltjes, in de schaduw van kurkeiken en kastanjebomen, langs weiden, wijn- en olijfgaarden. Af en toe is het traject wat avontuurlijk of vormen varens, brem of omgevallen pijnbomen een obstakel; de ander keer lopen we in volle platteland, langs al dan niet verlaten boerderijen en landgoederen of piepkleine gehuchtjes.

We overnachten 2 maal in Castelo de Vide, met zijn stadspoorten, kerken en parken. 

Dag 4

We maken een gevarieerde wandeling in de Serra de São Mamede.

Dag 5

We nemen afscheid van Castelo do Vide en wandelen tot aan de poorten van het hoog op een rots gelegen Marvão, een rustig (want verkeersarm) burchtdorp met metersdikke vestingmuren, traditionele 15de- en 16de-eeuwse architectuur en weids panorama. Hier logeren we de komende 2 nachten.

Dag 6

Laatste wandeling in de Serra de São Mamede.

Dag 7

We keren terug naar Lissabon. 

Net als Rome is deze stad op zeven heuvels gebouwd en de ontelbare historische gebouwen en monumenten herinneren aan de tijd dat Portugal een wereldmacht was. Bovendien straalt Lissabon een zekere rust en gelatenheid uit die u niet onmiddellijk in een miljoenenstad verwacht aan te treffen. Er moet een keuze gemaakt worden uit de vele bezienswaardigheden die deze stad rijk is. Lissabon heeft immers vele gezichten: de benedenstad Baixa heeft de allure van een moderne metropool, in de Moorse wijk Alfama waan je je dan weer in lang vervlogen tijden. Haar verleden is gekenmerkt door een afwisseling van immense voorspoed en vreselijk onheil. De wijk Belém is haast een museum op zichzelf en ook het nieuwe deel van Lissabon is de moeite: het ultramoderne metrostation van Calatrava, de moderne expogebouwen, het Parque das Nações,… Keuze te over.

Dag 8

Op een boogscheut van Lissabon ligt de Costa de Lisboa. Hier maken we een wandeling langs de kliffen in het noordelijke deel van de Costa, ten westen van het stadje Sintra. We moeten geregeld kort op en neer, maar worden voortdurend beloond met prachtige uitzichten op de blauw-groene zee die de goudgele stranden en steile kliffen bespoelt.

Dag 9

Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven voor de vlucht Lissabon-Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1790
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 420
Voorschot: € 630 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • overnachtingen
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 9
 • bagagevervoer
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • evt. inkomgelden van bezienswaardigheden, musea e.d.
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Peter Ysebaert


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en  We maken 6 dagwandelingen die in lengte variëren tussen 12 en 18,5 km en met geleidelijke hoogteverschillen van max. 600 m stijgen en 600 m dalen per dag. In de Serra de São Mamede zijn de paden soms met struikgewas overwoekerd. Op de wandeling aan de Costa da Lisboa is tredzekerheid een must omwille van de korte maar steile afdalingen en klimmetjes. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We overnachten in tweepersoonskamers met privé-sanitair:

 • 2 x in een ‘solar’ uit de 16de eeuw in Evora, sober doch elegant ingericht, recent vernieuwd en gelegen in het oude deel van de stad tussen kathedraal en universiteit
 • 2 x in een eenvoudig, rustiek en goed gelegen hotel in Castelo de Vide
 • 2 x in de Pousada van Marvão
 • Degelijk en verzorgd stadshotel, goed gelegen in de wijk Baixa in Lissabon.

Maaltijden

Het ontbijt gebruiken we in de hotels. De tweede maaltijd is een picknick of een eenvoudige lunch. Het avondmaal gebruiken we in uitgekozen restaurants of in het hotel.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij TAP Air Portugal (TP).

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TP647Brussel 08/04/2023 11:45Lissabon 08/04/2023 13:35
TP642Lissabon 16/04/2023 19:50Brussel 16/04/2023 23:35
Ter plaatse gebruiken we zowel privé- als openbaar vervoer.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Het klimaat in Portugal hangt af van verschillende factoren zoals de hoogte, de afstand tot de zee en de geografische ligging. In het noorden, meer landinwaarts, zijn de winters koud en de zomers droog en warm.  Aan de kust zijn de temperaturen iets lager, dit door de milderende invloed van de zee. Hoe meer men afdaalt naar het zuiden, hoe warmer de zomers en hoe zachter de winters.

In het voorjaar is het in deze regio meestal aangenaam wandelweer met milde dag temperaturen. Regen is mogelijk. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas of kleine koffer: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak, met ook voldoende plaats voor de middagpicknick.

 Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas en evt. -broek
 • trui of fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • picknickbord, -beker en –bestek.

Diversen

 • evt. wandelstokken
 • matje of stevig stuk plastiek om op te zitten tijdens de picknick.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart.


Geld

Je kan terecht aan geldautomaten. Het is echter aangeraden om al wat cash euro's van hieruit mee te nemen.


Achtergrondinformatie

 • J. Rentes De Carvalho
  - Portugal, een gids voor vrienden, boei­end geschreven en bovendien kri­tisch. Het deel over Porto en Minho is gedetail­leerd en 'uit het leven gegrepen'. Rentes is een in Neder­land wonende Portugees;
  - Ernestina, waarbij Rentes ons terugvoert naar zijn 'roots', het geïsoleerde bergland van Trásos-Montes in het noordoosten van Portugal.
  - Laurentiustranen, schrijnend boek van de in Nederland wonende Portugese schrijver over het andere gezicht van Portugal, getekend door armoede, haat en dronkenschap;
 • G. Komrij
  - Over de bergen, de realiteit achter een romantische façade, roman die een prachtig beeld geeft van het platteland in een geïsoleerd deel van Portugal (Tras-Os-Montes) in de jaren tachtig;
  -Zakenlunch in Sintra en andere Portugese verhalen, alle verhalen die Gerrit Komrij schreef over zijn tweede vaderland Portugal. Van zijn eerste schreden op zoek naar een huis tot en met zijn verzuchtingen over de eigenschappen die een Nederlander aankleven en die hij nooit kwijtraakt.

J. Saramago  was één van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. In 1998 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Interessant voor wie Portugal beter wil leren kennen zijn:

 • Reis naar Portugal
 • Opgestaan van de grond (speelt zich af in de Alentejo)
 • Het beleg van Lissabon
 • Memoriaal van het klooster
 • Kleine herinneringen.

Jule Hinrichs, De witte stad (boeiende geschiedenis van Lissabon en Portugal)

Richard Zimler, De laatste kabbalist van Lissabon (historische detectiveroman) 

Wie wil kennismaken met en/of zich verdiepen in de Portugese 'saudade' (weemoed) en 'fado' (noodlot), kan terecht bij één van de groten uit de Europese literatuur, Fernando Pessoa.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: