Aantal deelnemers
Dit is een begeleide groepsreis met min.
7
en max.
13
deelnemers.
Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
- twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
- zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
- 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.
Logies
In Kathmandu logeren we in het comfortabel en centraal gelegen Via Via Boutique hotel.
Tijdens de trekking slapen we in eenvoudige lodges met beperkt sanitair. Doorgaans slaap je in een kleine kamer met 2 of 3 britsen, waarop een (soms dunne) matras ligt. Het (gemeenschappelijk) sanitair is vaak beperkt tot een hurktoilet en een wasbekken met water van de bron. Soms is er een douche, al dan niet met warm water. Dit wordt meestal met zonneenergie opgewarmd, maar als meerdere gasten douchen is dat gauw opgebruikt. Soms kan je een emmer warm water kopen om je te wassen.
Enkele recentere lodges hebben kamers met privaat sanitair. In principe hebben deze warm stromend water, maar ook hier is het niet ongebruikelijk dat dit niet voorhanden blijkt.
Eenmaal slapen we in tenten.
Maaltijden
Tijdens de dagen in Kathmandu ontbijten we in het hotel. Over de lunch en het diner wordt ter plaatse beslist (dit verschaft je ook meer vrijheid in het stadsbezoek).
Tijdens de trekking nemen we ontbijt en avondmaal in de lodge. Je kan kiezen uit een beperkte selectie van gerechten, vaak eenpansgerechten op basis van aardappelen, rijst of noedels, aangevuld met groenten, ei,... Vlees is slechts beperkt beschikbaar. ’s Middags eten we meestal in een 'tea house' of een picknick. De basisgerechten in veruit het hele land zijn ‘dal bhat’ en ‘tarkari’. Dal bhat is een combinatie van een kommetje linzensoep met rijst en enkele bijgerechten op basis van groenten, curry of vlees/kip. Tarkari is een currie van één of meerdere groenten die wordt klaargemaakt op diverse manieren. In gebieden waar rijst schaars is of helemaal niet voorkomt (bv. in hooggelegen streken), eet men ‘thiro’, gekookte granen of gierst.
Bagagevervoer
Tijdens de wandelingen wordt jouw bagage (max. 13 kg) gedragen door dragers. Jij draagt enkel je dagrugzak
De dragers dragen de bagage op hun rug. Door het gewicht van hun lading, lopen dragers soms trager dan de rest van de groep en komt de bagage soms later aan op de logiesplaats dan de groep.
Vervoer
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
| Vertrek | Aankomst |
TK1944 | Brussel 15/10/2023 14:50 | Istanbul 15/10/2023 19:15 |
TK726 | Istanbul 15/10/2023 20:20 | Kathmandu 16/10/2023 06:00 |
TK727 | Kathmandu 06/11/2023 12:30 | Istanbul 06/11/2023 18:20 |
TK1941 | Istanbul 06/11/2023 20:15 | Brussel 06/11/2023 21:55 |
- Voor het vervoer tijdens de uitstappen in en rond Kathmandu kan gebruik worden gemaakt van lokaal of gecharterd transport. Behalve de transfer tussen luchthaven en hotel, is dit vervoer niet inbegrepen.
- Het vervoer tussen Kathmandu en Ramecchap gebeurt met privé-vervoer.
- Binnenlandse vlucht Ramecchap-Lukla-Ramecchap.
Wij wijzen de reiziger die zich inschrijft voor een reis naar Nepal met Anders Reizen erop dat de maatschappijen die binnenlandse vluchten in Nepal uitvoeren (zoals Tara Air, Yeti,..) niet voldoen aan alle vereisten die de Europese Unie stelt voor vluchten binnen het Europese luchtruim. De reiziger verklaart door zijn inschrijving hiervan kennis genomen te hebben.
Klimaat
Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Of was... Ook hier speelt de klimaatverandering het weer parten. Onderstaande info staat dus niet in steen gebeiteld.
Door het bergachtige karakter van het land zou je denken dat Nepal een ‘koud’ land is, maar het tegendeel is waar. Tenzij je in de maanden december-januari-februari reist, kan je zelfs meestal in T-shirt rondlopen in Kathmandu, de omliggende valleien en in de bergen rondom Pokhara. Daar heersen gemiddelde tot warme temperaturen. In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu en vanaf 4000 m kan je spreken van een hooggebergteklimaat. De zuidelijke vlaktes grenzend aan India, dus ook Chitwan National Park, hebben aangename tot tropisch hete temperaturen. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende reisperiodes.
Voor- en najaa
Maart-april & oktober-november zijn de beste reisperiodes voor trekkings in Nepal (en daarom ook de duurste, helaas). De kans op een goed zicht op de Himalaya-toppen en een aangename temperatuur is heel groot. Vooral in oktober-november kan het dus druk worden op de bekende trekkingroutes en in de lodges.
In maart en april staan de rhododendrons in bloei en is het een tikkeltje rustiger wat aantal toeristen betreft. Tot begin maart is nog koud, met veel sneeuw op de hogere passen. 's Ochtends en 's avonds is de lucht helder; overdag vaak betrokken. Vanaf deze periode kunnen trekkings naar hoger gelegen gebieden aangevat worden.
Het is warmer in april; mei is al behoorlijk warm. In de lager gelegen gebieden is het warm en vochtig. De luchtvochtigheid is in het voorjaar beduidend hoger dan in het najaar waardoor de lucht soms minder helder is. In april durft er in de namiddag al wel eens een regenbui passeren, wat er echter voor zorgt dat je de volgende ochtend een klaar zicht hebt op de bergtoppen.
De moessonregens eindigen normaal gezien half september, soms de eerste week of uitzonderlijk de tweede week van oktober. Het weer in oktober en november is droog; de lucht is helder en de bergzichten zijn fantastisch. Hogere passen zijn in oktober en november het makkelijkst te overschrijden. Begin november brengt vaak hevige sneeuwval op grotere hoogte, die kan duren tot half november. Binnenlandse vluchten naar afgelegen vliegvelden kunnen dan vertraging oplopen. Vanaf half november (tot half december) betrekt de lucht overdag; de temperatuur ligt heel wat lager.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather
Reisuitrusting
Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.
Bagage
- stevige reistas of kitbag (beter dan een rugzak)
- dagrugzak+ regenhoes
- zak/tas om de spullen die je tijdens de trekking niet nodig hebt in te stoppen en achter te laten in het hotel in Kathmandu
Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Tijdens de trekking zelf mag je max. 13 kg meenemen (naast je eigen dagrugzak). Je kan het deel van de bagage dat niet meegaat op trekking in het hotel in Kathmandu achterlaten.
Schoeisel & kousen
- bergwandelschoenen + reserveveters
- lichte schoenen (voor ’s avonds en om in Kathmandu te dragen)
- wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.
- reserveveters
- product voor onderhoud van je wandelschoenen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.
Kampeeruitrusting
- warme slaapzak (tot –15°; kan bij het trekkingagentschap gehuurd worden)
- evt. binnenslaapzak (hygiëne en koude) - zeker meenemen indien je een slaapzak huurt
- degelijk slaapmatje
Kledij
- lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
- warme en soepele broek
- wind- en waterdichte jas
- donzen jas (kan bij het trekkingagentschap gehuurd worden)
- wind- en waterdichte broek
- wollen trui of fleece
- lichte trui
- enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
- muts + sjaal + handschoenen
- zonnehoed of –pet
- ondergoed, ook thermisch
- evt. short
Verzorging
- toiletgerief van weinig plaats en gewicht
- handdoek (handig zijn sneldrogende handdoeken)
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- beschermende lippenstift.
Eet- en drinkgerei
Diversen
- goede zonnebril
- kleine paraplu
- evt. oordopjes
- alarmfluitje (moet aan dagrugzak bevestigd worden zodat je het snel kan gebruiken)
- wc-papier
- zak- of hoofdlamp (+ reservebatterijen)
- evt. energierijk snoepgoed/tussendoortjes (druivensuiker, chocolade, minute-soep, bouillonblokjes, snoep, gedroogd fruit, ...)
- pasfoto (in handbagage stoppen)
- evt. wandelstokken
- zakdoeken (stof/papier)
- evt. waspoeder
- enkele stevige veiligheidsspelden.
EHBO
Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
- middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maag- en darmklachten
- darmflora-herstellend middel
- middel bij zware diarree
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- warme zalf bij spierpijnen
- breedspectrum antibioticum
- middel tegen blaren
- wondpleisters van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch)
- evt. knieband en/of evt. patellabandje
- kleefband
- steri-strip
- oogdruppels
- keeltabletten of –spray
- inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus)
- vaseline.
Geld
Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter. De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Je mag onbeperkt euro's binnenbrengen, maar moet deze aangeven bij aankomst. Geld wisselen doe je in Kathmandu; voorzie hiervoor best biljetten van 20 en 50 euro. Je kan ook geld afhalen aan bankautomaten, maar hou er rekening mee dat er vaak pannes zijn.
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Reisdocumenten
Reispas
Voor Nepal heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden geldig zijn.Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.
Visum
Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu koop je voor $ 50 een visum voor een reis van 15 tot max. 30 dagen. Hiervoor heb je ook een pasfoto nodig.
Trekking permit
Voor de aanvraag van de trekking permit (de toelating vanwege de Nepalese overheid om in een bepaalde regio een trekking te ondernemen) is een kopie van je reispas nodig en ook een pasfoto. Hiervoor dien je ons een scan/kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas te bezorgen, alsook een pasfoto.
Gezondheid
Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Hoogteziekte
Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings in Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze Nepal-begeleiders, alsook de Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.
Kennismakingsbijeenkomst
De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen én je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.
Wijzigingen
Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.