Montenegro - Mediterraan Montenegro


8 dagen

29/04/2023 - 6/05/2023

prijs € 1730


Montenegro - Mediterraan Montenegro


8 dagen

29/04/2023 - 6/05/2023

prijs € 1730


Montenegro - Mediterraan Montenegro


8 dagen

29/04/2023 - 6/05/2023

prijs € 1730


Montenegro - Mediterraan Montenegro


8 dagen

29/04/2023 - 6/05/2023

prijs € 1730


Montenegro - Mediterraan Montenegro


8 dagen

29/04/2023 - 6/05/2023

prijs € 1730


prijs € 1730
8 dagen
Reisdatum: 29/04/2023 - 6/05/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23ME1MMA1
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

36-454
46-553
56-653
65+3

Geslacht:

mannen6
vrouwen7
Waarvan 11 individueel ingeschreven
Groepsreis Montenegro
Montenegro ligt voor meer dan de helft boven de 1000 m hoogte en herbergt een schat aan natuurschoon: hooggebergte met grillige rotsen, diepe canyons, ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos. De Dinarische Alpen strekken zich als een lange keten van kalksteenpieken uit langs de hele Adriatische kust. Daar waar het gesteente en de zee elkaar raken, ontstaan over een lengte van 650 km prachtige taferelen. Onze verblijven liggen in oriëntaals en Venetiaans aandoende stadjes. Pelikanen spotten doen we varend op het enorme meer van Skadar. We wandelen over het Lovcen hoogplateau naar enkele panoramische toppen en dalen af over een slingerend ezelspad naar het historische Kotor, gelegen in de gelijknamige baai die allicht het meest bekende landschap van Montenegro vormt. Hier wandelen tussen bergen en zee is als balsem voor je ziel. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

51 Beoordelingen

reviews van klanten

De reis was onder slecht gesternte gestart met gietende regen de eerste dagen. Niet bepaald een mediterraan klimaat dus. We lieten het niet aan ons hart komen en met onze kleurrijke bende hebben we er een prachtige week van gemaakt! De schitterende wandelingen aan de baai van Kotor de laatste dagen waren echt een cadeau. Herinneringen om te koesteren…

Annick V. -

Montenegro heeft mijn verwachtingen overtroffen. Hele mooie natuur, met een leuke afwisseling tussen bergen en zee. Het mooie weer heeft dit natuurlijk ook mee bewerkstelligd.

Leen V. -

Een prachtig land om te ontdekken, de pittige wandelingen brengen je naar hele mooie plaatsen. Genieten van de rust, de mooie natuur, lekker eten,... en dit samen met een toffe reisgroep.

Bea B. -

We beleefden een prachtige en comfortabele reis in een weinig bekende streek met verrassend gevarieerde landschappen.

Johan V. -

We hebben met volle teugen van de reis genoten. Mooie bestemming met vooral de boottochten, afdaling naar Kotor en verder alle wandelingen die we gedaan hebben met een goede begeleiding.

François V. -

De reis is nóg beter meegevallen dan de hoge verwachtingen die ik ervan had en dit omwille van een superleuke groep en dito begeleider.

Veerle T. -

Ik heb een ongelooflijke prachtige eerste reiservaring in groep met Anders Reizen mogen meemaken. Montenegro is een prachtig land met prachtige natuur en lieve behulpzame mensen. Ik zal deze reis alsook de medereizigers als begeleider nooit vergeten en wil hen hartelijk danken voor de geweldige teamspirit !

Eugenia H. -

Zeer gevarieerde reis in een tot voor kort voor mij totaal onbekend land. We hebben de toeristische hoogtepunten zeker meegepikt maar vooral de rust aan het Skadar-meer en de geweldige uitzichten aan de baai van Kotor, zullen mij bijblijven. Leuke logies weg van de drukte en steeds lekker eten. In de bergen zagen we niemand, het binnenland is nog heel ongerept en verlaten, je wandelt continu tussen de geurige bloemen met achter elke hoek weer een schitterend vergezicht. Ik denk dat ik meer dan 500 foto's heb genomen! Zo mooi…

Birgit D. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Podgorica en transfer naar het historische Stari Bar, het landinwaarts en als een indrukwekkende vesting onder de berg Rumija gelegen deel van Montenegro’s grootste havenstad Bar. In dit ‘klein Istanbul’ voel je de nabijheid van de Oriënt.

Ons sfeervol hotel ademt ook deze oosterse sfeer en is verder erg comfortabel uitgerust met zwembad en wellness. 

Dag 2

Een rit van 45 minuten brengt ons een eind de hoogte in voor de eerste - en al meteen pittige - tocht. Vanaf een afgelegen klooster wandelen we over een mooi bergpad de hoogte in, naar de top van Rumija, de hoogste piek tussen de Adriatische zee en het meer van Skadar. Bij de kapel op de top krijg je het verhaal van de heilige Jovan Vladimir te horen, aan wie de kapel is gewijd. Het uitzicht reikt over het hele meer van Skadar en de gehele kust van Montenegro. We dalen af over hetzelfde pad tot aan het klooster en gaan ook te voet naar het hotel terug, door naaldwoud, een kloof en het maquis.

Tocht van 14 km, ca. 6 uur, hoogteverschil + 500 m / - 1150 m - bergpad bezaaid met losse stenen

Tweede overnachting in Stari Bar.

Dag 3

We rijden naar het meer van Skadar, waar we in de vallei van Orahovstica de bus verruilen voor de benenwagen. Een oud pad langs de rivier brengt ons naar een verborgen plaats waar het fijn zwemmen is. Verderop in Poseljani, waar de wandeling eindigt, kunnen we nog een keertje baden onder de waterval.

Vanaf hier gaan we per bootje verder naar het leuke (en enige) hotelletje in  Rijeka Crnojevica, aan de rivier Crnojevica.

Tocht van 17 km, ca. 5 uur, hoogteverschil + 800 m / - 800 m.

Dag 4

We verlaten Rijeka Crnojevica om de hoogte in te trekken voor een wat langere, maar vrij vlakke wandeling hoog boven de kustlijn langs. De hoogtepunten voor vandaag? Het uitzicht op Sveti Stefan en de Adriatische zee, en het grensfort Kosmac, ooit de zuidelijkste post van het Habsburgse rijk aan de kusten van de Balkan. Vanaf het eindpunt van de wandeling is het nog een korte transfer naar ons mooi gelegen hotel met wellness in Ivanova Korita in het nationaal park Lovcen.

Tocht van 17,5 km, ca. 6 uur, hoogteverschil + 650 m / - 550 m.

Dag 5

Vanuit het hotel maken we een rondwandeling over de top Babina Glava. We zijn hier in het hart van het oude stammengebied van Montenegro. Bij helder weer genieten we vanaf de top voor het eerst van het uitzicht op de beroemde baai van Kotor. 

Tweede overnachting in Ivanova Korita.

Tocht van 12 km, ca. 5 uur, hoogteverschil + 400 m / - 400 m.

Dag 6

Een korte rit brengt ons naar de pas Krstac, vanwaar we afdalen over de 'ladder van Kotor'. Dit eeuwenoude ezelpad was tot eind 19de eeuw de enige verbinding tussen het oude Montenegro van koning Nikola en de buitenwereld. Via het fort bereiken we Kotor, gelegen aan de gelijknamige baai die de laatste jaren is uitgegroeid tot een drukke toeristische trekpleister.

In de middag is er volop tijd om Kotor te bezoeken en aan het einde van de dag is het nog een klein stukje met de bus naar ons laatste verblijf: het schilderachtige Perast.

Tocht van 8 km, ca. 3 uur, hoogteverschil + 100 m / - 950 m.

Dag 7

De laatste wandeling beginnen we op hoogte. We wandelen over een vlak pad naar een mooi fort, dat het beste uitzicht op de baai van Kotor geeft. De afdaling naar Perast duurt dan nog een kleine 2 uur.

We zijn op tijd terug om het water op te gaan en naar het zeevaarderskerkje op het eiland voor de kust van Perast te varen. Het is wellicht het meest gefotografeerde kerkje van de Balkan. Daarna varen we verder naar Morinj, waar we de reis feestelijk afsluiten met een heerlijk diner.

Tweede overnachting in Perast.

Tocht van 12 km, ca. 4 uur, hoogteverschil + 200 m / - 800 m.

Dag 8

Transfer naar de luchthaven van Podgorica en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1730
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 170
Voorschot: € 610 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers over land en water
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • bagagevervoer
 • Nederlandstalige begeleiding
 • inkomgelden nationale parken
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • inkomgelden van andere bezienswaardigheden e.d.
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip


Begeleiding:

Peter Keppens


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . Voor de afstanden en hoogtemeters: zie dagschema. Hou rekening met een hogere graad van ongereptheid van de paden (in vergelijking met de Franse Alpen bijvoorbeeld).

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in comfortabele en soms sfeervolle hotels (zie ook dagschema voor meer details), in tweepersoonskamers met privé sanitair.


Maaltijden

Ontbijt en avondmaal gebruiken we in het hotel of een restaurant. 's Middags picknicken we onderweg.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines (OS).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
OS 352Brussel 29/04/2023 09:50Wenen 29/04/2023 11:30
OS 727Wenen 29/04/2023 12:55Podgorica 29/04/2023 14:15
OS 728Podgorica 06/05/2023 15:00Wenen 06/05/2023 16:25
OS 355Wenen 06/05/2023 17:30Brussel 06/05/2023 19:15
We verplaatsen ons met een privé-minibus.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust. De bergen kennen een alpien klimaat. De zomer is warm en relatief droog (hoewel perioden van onweer soms erg heftig zijn). Tijdens deze reis verwachten we zonnig wandelweer met kans op mist of een bui in de bergen en warm aan de kust. Koude nachten in de bergen (tot 5°).

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer)
 • dagrugzak
 • evt. regenhoes voor dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • trui / fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short
 • zwemkleding.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Eet- en drinkgerei

 • lunchbox voor de middagpicknick
 • drankfles of -zak

Diversen

 • zak- of hoofdlamp.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart.


Geld

De munteenheid in Montenegro is de euro. Je neemt best cash geld mee van thuis. 


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip