Italië - Sicilië: het noordoosten en Le Madonie


12 dagen

4/04/2023 - 15/04/2023

prijs € 2370


Italië - Sicilië: het noordoosten en Le Madonie


12 dagen

4/04/2023 - 15/04/2023

prijs € 2370


Italië - Sicilië: het noordoosten en Le Madonie


12 dagen

4/04/2023 - 15/04/2023

prijs € 2370


Italië - Sicilië: het noordoosten en Le Madonie


12 dagen

4/04/2023 - 15/04/2023

prijs € 2370


Italië - Sicilië: het noordoosten en Le Madonie


12 dagen

4/04/2023 - 15/04/2023

prijs € 2370


prijs € 2370
12 dagen
Reisdatum: 4/04/2023 - 15/04/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23IT1SCA1
Al 2 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

56-651
65+1

Geslacht:

mannen1
vrouwen1
Groepsreis Italië
Sicilië heeft veel facetten: natuur, cultuur, en lekker eten & drinken. Tijdens deze reis leggen we niet zozeer het accent op de culturele bezienswaardigheden, maar kiezen we voor wandelingen - soms pittig - in de gevarieerde natuur van het noordoosten. De grillige noordkust, de ‘Siciliaanse alpen’ van Le Madonie en de valleien en kloven van de oostkust zetten hun poorten open voor ons.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

37 Beoordelingen

reviews van klanten

Ik vond het een meer dan geslaagde reis met een klemtoon die wel meer op natuur dan op cultuur lag, (terwijl ikzelf het liever omgekeerd had gezien). Jammer vond ik ook dat een aantal toeristische hoogtepunten van Sicilië niet op het programma stonden. Het positieve hieraan is dan weer dat ik nu een goede reden heb om nog eens terug te keren naar Sicilië. Net als de rest van Italië heeft het mijn hart gestolen.

Lieve V. -

Heel mooie reis met veel afwisseling tussen actief stappen in de natuur, een stukje cultuur en ons culinair laten verwennen. Zeker een aanrader!

Bart D. -

Mooie wandelreis met een snuifje cultuur in een prachtige groene omgeving. Je hoeft je nergens zorgen over te maken over de praktische regelingen, want die zijn in orde.

Liesbet A. -

Een zeer afwisselende reis waarin zowel cultuur als natuur ruimschoots aan bod komt. Op alle gebied een voltreffer, ook op culinair vlak.

Ria V. -

Fantastische reis, uitstekende mix van natuur , cultuur en gastronomie. Prachtige steden als Palermo, Catania, Noto, Syracuse ea. Mooie wandelingen in Le Madonie, in de kloof bij Pantilica en het vogelreservaat, uitstekende agroturismi, alles in zalig zonnige temperaturen, viste belle en in zeer aangenaam gezelschap, definitely mijn beste groepsreis ooit. En met een fantastische reisbegeleidster die oog had voor heel de groep en al onze vragen beantwoordde.

Peter P. -

Mooie reis, fantastische begeleiding.

Luc L. -

Sicilië is een prachtig eiland. Afwisselend programma, wandelen in de bergen en cultuur in de vele mooie steden. Met Kathleen als gids en een toffe groep was dit een onvergetelijke reis!

Lucie D. -

Ben je sportief, ga je graag wandelen als koppel of alleenstaand, iedereen voelt zich goed in de groep. Je wordt goed begeleid en je moet je eigenlijk niets aantrekken van de organisatie. Als dat niet gemakkelijk is!

Rita C. -

Veel afwisseling en prachtige wandelingen. Eten in de agriturismi waren heel goed. Een aanrader voor wie graag wandelt en lekker eet.

George B. -

Een fantastische reis zowel qua bestemming, groep en het culinaire.. Zeker niet vergeten de begeleidster Kathleen.

Marita M. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Palermo, waar we onze intrek nemen in een B&B in het centrum, een groot herenhuis dat erg huiselijk werd ingericht. We nemen onze intrek in de verschillende appartementen en gaan vervolgens op verkenning in de stad en doen inkopen voor het ontbijt.

Palermo is een bruisende stad en wordt vooral gekenmerkt door de enorme contrasten tussen de rijke kwartieren met palazzi en de krottenwijken, de ontelbare kerken en Madonnabeelden, de Siciliaanse gastronomie (Italiaanse keuken met Arabische invloeden) en zijn haven en baai (volgens de Sicilianen ‘de mooiste baai ter wereld’).

Overnachting in Palermo.

Dag 2

We nemen het openbaar vervoer (op een steenworp van het logies) naar de voet van de heilige huisberg van Palermo: Monte Pellegrino. Een gestage klim brengt ons bij het heiligdom van St. Rosalia, patroonheilige van de stad. Vanop de berg heb je een prachtig uitzicht op de baai van Napels. Terug naar en met het openbaar vervoer naar de stad voor een verdere verkenning van een aantal wijken.

Monte Pellegrino: 10 km, 2u30, 450 m stijgen en dalen.

Overnachting in Palermo.

Dag 3

We maken kennis met de chauffeur die ons de volgende dagen met een minibus naar een aantal verrassende plekken zal brengen. In de ochtend bezoeken we de Griekse stad Cefalù. ’s Middags worden we naar het bedevaartsoord en natuurgebied 'I gibilmanna' gebracht waar een eerste hoogtewandeling ons reeds een blik biedt op de ‘pizzo Carbonara’, een bergtop van 1979 m in Le Madonie. De bergen van Le Madonie worden ook wel de Siciliaanse Alpen genoemd.

We verblijven 3 nachten in een 'agriturismo' in dit beschermd natuurgebied.

Cefalù: 1u30 stadswandeling (plat), 3,5 km
I gibilmanna: 8 km, 3u30, 350 m stijgen & dalen

Overnachting in Polizzi Generosa

Dag 4

Tijdens onze wandeling vandaag maken we kennis met prachtige bomen die je enkel op Sicilië terugvindt, zoals de abies nebrodensis. Deze Siciliaanse zilverspar is eeuwenoud en met uitsterven bedreigd. In dit gebied vind je zo’n 30 beschermde oorspronkelijke exemplaren. Na de wandeling kan je ervoor kiezen om te voet terug te keren langs een prachtig dalend panoramisch pad of je te laten vervoeren door het busje, met eventueel een korte stop in het stadje Polizzi Generosa.

Vallone Madonna degli angeli: 8 km, 4 u., 480 m dalen & stijgen
Extra optie te voet: +8 km dalen.

Overnachting in Polizzi Generosa

Dag 5

Onze chauffeur brengt ons via mooie bergpaden naar de Portella Colla. Met wat geluk spotten we onderweg wat herten en reeën op de bergflanken. Een wandeling met wat stijgen en dalen door prachtig natuurgebied met bossen en open plateaus waar schapen, herten en everzwijnen verblijven, brengt ons naar de top van de Monte Cervi ('berg der herten') met een prachtig uitzicht op de weidse omgeving.

Monte Cervi: 11,5 km, 4,5 u., 500 m stijgen & dalen

Overnachting in Polizzi Generosa

Dag 6

We doorkruisen het groene binnenland van Sicilië op weg naar onze volgende agriturismo, hoog boven de Noto-vallei. Maar eerst houden we halt in een aantal belangrijke steden aan de oostkust. In Catania ontdekken we barokke paleizen en een levendige vismarkt, en in het oude Siracuse komt de Griekse beschaving weer tot leven. Dit is de stad waar Archimedes formules in het zand schreef en naakt de straat opliep terwijl hij "eureka, eureka!" riep.

Overnachting in Avola (Noto)

Dag 7

We hebben een hele rit voor de boeg van Avola naar het natuurreservaat Pantalica. Tijdens een heuse kloofwandeling langs 2 rivieren passeren we onder meer langs een oude spoorlijn en de ruïnes van een Griekse kolonie, Hybla. Ook de prehistorie is duidelijk aanwezig in de ontelbare rotsgraven die uitgegraven zijn in de kalkstenen rotswanden.

12,5 km, 4 u., 420 m stijgen & dalen

Overnachting in Avola (Noto)

Dag 8

's Ochtends verkennen we barokstad Noto, heropgebouwd na een verwoestende aardbeving in de 17de eeuw. Vervolgens wandelen we langs de kust door het natuurreservaat ‘I vendicari’. Onderweg zijn er heel wat vogels te spotten die hier komen broeden. De resten van een oude tonijnfabriek liggen vlak aan zee op het strand. Bij mooi weer kunnen we genieten van een duik in zee en we picknicken op het strand.

Terug in onze agriturismo genieten we van de producten van het huis en binden we zelf de keukenschort voor om ons diner te bereiden.

Vendicari: 11,5 km, 4 uur (tot Calamosche)

Overnachting in Avola (Noto)

Dag 9

Voor we verder rijden naar Taormina, houden we halt bij de toegangspoort van Noto Antica, de antieke stad. Een wandeling van 12 km leidt ons langs de oude ruïnes en, al stijgend, weer terug. We picknicken op de berg. 

Verder naar het levendige Taormina, dat reeds in de 19de eeuw vele kunstenaars en schrijvers lokte die op zoek waren naar een ‘goddelijke plek’ als inspiratiebron.

Noto Antica: 13 km, 4 u.

Overnachting in Taormina

Dag 10

We wandelen naar Castelmola, het kunstenaarsdorp dat als een arendsnest boven Taormina uittorent. Hier genieten we van een lunch. Voor de liefhebbers is er een extra klim naar de Montevenere. Nadien dalen we terug af naar Taormina.

Castelmola: 7,5 km, 530 m stijgen & dalen
Optie Montevenere: 300 m extra stijgen.

Overnachting in Taormina

Dag 11

Vrije tijd om de stad en de kuststreek op eigen houtje te verkennen. Er is het Griekse theater, de gezellige drukte in de wirwar van straten met palazzi en terrasjes met uitzicht. Een slingerend pad brengt je tot op het strand, maar je kan er ook geraken met de kabelbaan. Aan zee kan je een bezoek brengen aan ‘Isola Bella’, een klein natuurreservaat en een waar vogelparadijs. 

Overnachting in Taormina

Dag 12

Transfer naar de luchthaven van Catania en terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 2370
Voorschot: € 830 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological 
 • transfers
 • logies
 • ontbijt en avondmaal vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 12
 • 6 middagmalen
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • overige middagmalen
 • inkomgelden van musea, archeologische sites e.d.
 • fooien (bv. chauffeur minibus)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . De wandelingen variëren van gemakkelijke kustwandelingen () tot wat zwaardere wandelingen () op bergachtig terrein met stijgen en dalen. De paden zijn meestal goed begaanbaar, hier en daar wat grote losse stenen. We kunnen wilde varkens en kuddes paarden en koeien tegenkomen. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • 2 nachten in een familiale B&B in Palermo, met de mogelijkheid dat we in een appartement met verschillende kamers verblijven mt gedeeld sanitair
 • 2 x 3 nachten in mooi gelegen, karaktervolle agriturismi in Polizzi Generosa en Avola (Noto)
 • 3 nachten in een hotel te Taormina 

We overnachten in twee-, uitzonderlijk in driepersoonskamers.


Maaltijden

We ontbijten in het logies. Voor de dagtochten vertrekken we vaak met een lunchpakket bereid in de agriturismo, met een uitgebreide keuze aan eigen producten. Of we kopen fruit en groenten op de markt, eten broodjes of een stuk pizza uit het vuistje, of we nemen een lekkere hapjes-lunch op een terras… 's Avonds eten we in typische restaurants in Palermo en Taormina en genieten van de lekkere keuken in de agriturismi.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij ITA (AZ).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AZ151Brussel 04/04/2023 09:25Milaan 04/04/2023 10:50
AZ1765Milaan 04/04/2023 12:30Palermo 04/04/2023 14:05
AZ1724Catania 15/04/2023 12:00Rome 15/04/2023 13:20
AZ160Rome 15/04/2023 15:15Brussel 15/04/2023 17:20

We maken gebruik van het openbaar vervoer in Palermo en Taormina en van een privé-bus voor de overige transfers. 


Klimaat

Op Sicilië heerst een Middellandse-Zeeklimaat. In het voorjaar is het meestal zonnig en aangenaam wandelweer. Regen is mogelijk. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas/duffel: een soepele tas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak (met ook voldoende plaats voor de middagpicknick)

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • trui of fleece 
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet 
 • zwemkledij
 • short

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles
 • brooddoos of tupperware voor lunchpakket

Diversen

 • zwemhanddoek
 • evt. wandelstokken
 • evt. lerarenkaart
 • evt. grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor Italië volstaat je identiteitskaart.


Geld

Het kan wat cash geld van hieruit meenemen. Ter plaatse zijn er overal geldautomaten en je kan ook vaak met de kaart betalen..


Achtergrondinformatie

 • T. Maggio, Het stenen boudoir, Theresa Maggio, een Amerikaanse journaliste van Siciliaanse afkomst, keerde terug naar het dorp van haar grootouders en raakte geobsedeerd door de oeroude cultuur van Italiës grootste eiland.
 • Ine Roox, De schaduwkant van een zonovergoten land - Italiëkenner Ine Roox reist door dat andere Italië en verwerpt  niet zozeer alle clichés, maar belicht ze van een andere kant of schenkt ze diepgang. Aan de hand van vijftien verhalen - over onder meer politiek, religie, gastronomie, emigratie en cultuur – schetst ze op meeslepende wijze een genuanceerd en rijkgeschakeerd beeld van een land dat het verdient om beter gekend te worden.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt 2 weken voor vertrek doorgemaild.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: