Griekenland - Typisch Kreta


9 dagen

1/04/2023 - 9/04/2023

prijs € 1790


Griekenland - Typisch Kreta


9 dagen

1/04/2023 - 9/04/2023

prijs € 1790


Griekenland - Typisch Kreta


9 dagen

1/04/2023 - 9/04/2023

prijs € 1790


Griekenland - Typisch Kreta


9 dagen

1/04/2023 - 9/04/2023

prijs € 1790


Griekenland - Typisch Kreta


9 dagen

1/04/2023 - 9/04/2023

prijs € 1790


prijs € 1790
9 dagen
Reisdatum: 1/04/2023 - 9/04/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23GR1KTA1
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

46-555
56-657
65+1

Geslacht:

mannen6
vrouwen7
Waarvan 9 individueel ingeschreven
Groepsreis Griekenland
Tijdens deze wandelreis ontdekken we het gebied van de Lefka Ori of Witte Bergen, in het westen van Kreta. In grote lijnen trekken we van de groene regio Apokoronas in het noorden via de Witte Bergen naar de zonnige zuidkust. We genieten van de rust van ingeslapen dorpen met hun gastvrije bewoners, van de mooie natuur van het bergachtige binnenland, van de indrukwekkende kloven, van rustige stranden en van het charmante havenstadje Chania. 's Avonds genieten we van de pure Griekse keuken en de hartelijke sfeer.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

28 Beoordelingen

reviews van klanten

Mooie reis om een stukje Kreta te ontdekken met z'n prachtige kloven, strandjes en toffe stadjes. Onze reisleidster Katrien bracht met haar enthousiasme, kennis van land en taal deze wandelreis tot een hoger niveau! Alles tot in de puntje voorbereid, doorgebriefd en steeds met iedereen begaan niet alleen tijdens de wandelingen maar ook daarbuiten. TOPERVARING!

Ann en Patrick V. -

Prachtige en gevarieerde wandelreis, die je Kreta in al haar schoonheid laat ontdekken. Een aanrader!

Betsy V. -

Een fijne, sportieve en leerrijke manier om de fauna en flora van Kreta te ontdekken, mét een snuifje geschiedenis en cultuur: een aanrader!

Anna S. -

Super toffe vakantie gehad met keigoe reisgezelschap en hele bekwame gidse.

Luc D. -

Zeer fijne vakantie gehad, logies zeer prima, wandeltochten zeer goed en juiste temperatuur (tijdperiode), restaurant keuze uitstekend, vervoer ok. Deze reis blijft een aanrader !

Dominique C. -

Boeiende, avontuurlijke wandelingen in mooie, wat ruige omgeving. Lekker eten, warme ontvangst in de gezellige pensions en tavernes. Met een begeleidster die je, enthousiast de Griekse cultuur en natuur laat ervaren.

Aline en Frank D. -

We hebben Kreta leren kennen op een verrassende manier. Authentiek ,weg van het massatoerisme, prachtige wandelingen, heerlijk eten. De Anders Reizen formule is top.

Hilde H. -

Veel afwisseling in de wandelingen en in de landschappen: de ene dag een berg beklimmen als een rasechte Kretenzische berggeit, de volgende dag wandelen langs de zee of op de bodem van een kloof. Uitgebreid en lekker eten bij de supervriendelijke lokale bevolking. Zon, zee en besneeuwde bergen: Kreta heeft het allemaal! Een aanrader!

Kristien C. -

Het was een zalig weekje genieten: afwisselende wandelingen door kloven en in een decor met besneeuwde bergtoppen, even kunnen genieten aan de kust, lekker eten en overal de hartelijke ontvangst door de vriendelijke bewoners !

Veerle V. -

Mooie reis met voldoende comfort. Veel afwisseling in de wandelingen.

Luc T. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Heraklion en transfer naar Vamos.

Vamos is het pittoreske hoofdplaatsje van de Apokoronas. Deze streek in het noordwesten van Kreta is een van de groenste en vruchtbaarste regio’s van het eiland. In de wijde omgeving vind je kleine en oude bergdorpjes waar de tijd lijkt te zijn stilgevallen.

Overnachting in studio's met tuin en zwembad.

Dag 2

We beginnen rustig aan en ontdekken Vamos en zijn landelijke omgeving via een netwerk van oude paden die opnieuw toegankelijk zijn gemaakt. Glooiende olijfgaarden, kapellen, en het uitzicht op de baai van Souda in de verte bepalen het uitzicht. We verkennen enkele authentieke dorpen in de Apokoronas: Gavalochori en Douliana. Om te wennen aan het Griekse leven gaan we zeker ook iets drinken op een gezellige "plateia", het typisch Griekse dorpsplein en hart van het leven in elk dorp. In de late namiddag kan je nog een duik wagen in het zwembad bij het hotel. 

Tocht van ca.10 km.

Tweede overnachting in Vamos.

Dag 3

Een transfer van ca. 20 min. brengt ons naar het plaatsje Nippos, aan de voet van de Witte Bergen. Hier vertrekt een mooie rondwandeling door een landschap van cipressen en olijfbomen, met op de achtergrond de met sneeuw bedekte bergtoppen. In april staat de natuur hier volop in bloei en kan je zelfs wilde orchideeën spotten. We springen binnen in enkele interessante kapellen onderweg. Na de wandeling worden we terug naar Vamos gebracht. 

Tocht van 13,2 km - ca. 4 u. wandelen - 400 m stijgen en dalen.  

Derde overnachting in Vamos.

Dag 4

Als je van kloven houdt, zit je op Kreta goed. Er zijn er hier wel 300 waar je doorheen kan wandelen. Vandaag ontdekken we er twee. Eerst rijden we naar het dorpje Imbros, gelegen op 780 m hoogte. Vanaf daar dalen we af door de gelijknamige kloof, al gauw tussen de cipressen en steeneiken. Geleidelijk aan wordt het pad steeds indrukwekkender met de hoge kloofwanden links en rechts die elkaar soms zo dicht naderen dat je ze met beide handen kan aanraken. De kloof loopt uit in zee bij het dorpje Komitades.

Van daaruit duiken we nog een tweede kloof in, de Sfakiana-kloof. Langs landwegen stappen we verder tot het stadje Chora Sfakion.

Tocht van 12 km, ca. 4 u. wandelen - ca. 800 m dalen en weinig stijgen.

We rijden verder omhoog naar het bergdorp Anopolis. Het is prachtig gelegen op 600 m op een vruchtbaar plateau aan de voet van de Witte Bergen. Anopolis is Kreta in volle glorie. Hier groeten we de lokale stamgasten in het ‘kafeneion’ en proeven ‘sfakiana pitta’, een heerlijke pannenkoek met honing en roomkaas.

Overnachting in een eenvoudig, gezellig pension met bijzonder symphatieke uitbaters.

Dag 5

We gaan op pad met bagage voor 1 nacht, want onze slaapplaats vanavond is gelegen aan de kust en is alleen te voet of per boot bereikbaar. De wandeling start in het spookdorp Aradena (sinds de jaren 1960 verlaten ten gevolge van een vendetta), waar we zigzaggend afdalen tussen de steile wanden van een gelijknamige kloof. Het pad is avontuurlijk, met veel stenen en rotsen, tussen dieprood en oranje gekleurde ijzerhoudende rotswanden, stalagmieten en grotten. Geregeld moeten we handen én voeten gebruiken om een iets moeilijker passage te overwinnen. Maar op het einde van de kloof ligt de beloning: een zalig cafeetje aan een mooi, afgelegen strand. Van daar nemen we het pad langs de zuidkust (hier en daar een hoogtevreesgevoelige passage!) naar Loutro. Dit rustige vissersdorp ligt verborgen in een kleine baai, onbereikbaar via de weg.

Tocht van 15,7 km - ca. 7 u. wandelen - 840 m dalen. 

Overnachting in een hotel in Loutro.

Dag 6

In de voormiddag kan je kiezen: genieten van enkele uurtjes nietsdoen onder de milde voorjaarszon of een heen- en terugwandeling (ca. 2,5 u.) naar het prachtige 'zoetwaterstrand', alleen bereikbaar voor wandelaars en bootjes. Hoewel het nog vroeg op het jaar is, is de zee aan deze zonnige zuidkust vaak al warm genoeg om te zwemmen.

Na de lunch klimmen we via een oud ezelspad terug omhoog naar Anopolis. De klim is lang, maar het zigzaggende pad is goed en het zicht op zee schitterend. Boven wacht ons opnieuw de warme gastvrijheid van ons pension.

Tocht van 5 km - ca. 3 u. wandelen - 600 m stijgen. 

Tweede overnachting in Anopolis.

Dag 7

Met privévervoer vertrekken we uit Anopolis naar Chania (ca. 100 km), waar we in de loop van de voormiddag aankomen. We maken een uitgebreide verkenningstocht door deze zeer charmante havenstad en ontdekken sporen van de oudheid, Venetiaanse en Turkse periode. Natuurlijk is er ook tijd voor een terras en/of shopping.

Overnachting in een hotel in Chania.

Dag 8

Na het ontbijt trekken we voor de laatste keer onze wandelschoenen aan. Met taxi's rijden we naar het Akrotiri-schiereiland, bekend om zijn vele orthodoxe kloosters die nog altijd bewoond zijn. Vanaf het Gouverneto-klooster dalen we af over een mooi geplaveid pad, tot aan een kluizenaarsgrot en de fotogenieke ruïnes van het verlaten Katholiko-klooster. Van daar volgen we een gestaag stijgend pad door een stenige kloof vol oleanders. Uiteindelijke bereiken we Stavros, een kustplaatsje aan een aantrekkelijke lagune. Met de lijnbus terug naar Chania.

Tocht van 10 km - ca. 4 u. wandelen - 300 meter stijgen en dalen.

Tweede overnachting in Chania.

Dag 9

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1790
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 200
Voorschot: € 630 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 9
 • begeleiding
 • bagagevervoer
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip


Begeleiding:

Katrien Boon


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

. Voor de wandelafstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. Tijdens de wandeling op dag 5 is het pad avontuurlijk, met veel stenen en rotsen, en geregeld moeten we handen én voeten gebruiken om een iets moeilijker passage te overwinnen. Er zit er ook een hoogtevreesgevoelig stuk bij.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in kleinschalig logies, telkens in tweepersoonskamers met privé-sanitair.

Maaltijden

Ontbijten doen we in het logies. 's Middags verorberen we een – al dan niet zelfbereide - picknick. ‘s Avonds eten we een warme maaltijd op restaurant, hetzij in het hotel, hetzij erbuiten.


Bagagevervoer

Op dagen 5-6 draag je bagage voor 1 nacht. Tijdens de overige wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen op de heenreis met luchtvaartmaatschappij Transavia (HV) en terug met maatschappij Aegean Airlines (A3).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
HV 9209Brussel 01/04/2023 06:35Heraklion 01/04/2023 11:00
A3 335Chania 09/04/2023 14:30Athene 09/04/2023 15:20
A3 622Athene 09/04/2023 16:20Brussel 09/04/2023 18:40
Ter plaatse maken we gebruik van openbaar en (meestal) privé-vervoer.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Kreta heeft een typisch mediterraans klimaat. In de vroege lente kan het nog fris en regenachtig zijn, maar de natuur komt tot bloei en het meestal ideaal wandelweer.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • trui of fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short
 • zwemkledij.

Verzorging

 • toiletgerief
 • badhanddoek (als je kan/wil gaan zwemmen)
 • zonnecrème
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles rof-zak (min. 1 liter)
 • picknickbord, -beker en –bestek.

Diversen

 • evt. studenten- of lerarenkaart
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Griekenland volstaat je identiteitskaart.


Geld

In Vamos, Sfakia, Kolimbari en Chania kan je geld afhalen aan de bankautomaat. Het is makkelijk als je van hieruit al een beetje euro’s meeneemt.

Achtergrondinformatie

 • N.Cage, Eleni, over de burgeroorlog in Noord-Griekenland, een meeslepende roman. Geeft een zicht op de Griekse burgeroorlog, in 1948, en beschrijft ook het harde leven in de bergen toen. De naar de VS uitgeweken zoon van ‘Eleni’ gaat letterlijk en figuurlijk op zoek naar zijn moeder en haar geschiedenis
 • L. De Bernières, Kapitein Corelli's mandoline, verhaal rond het leven van de dochter van een arts op een Grieks eilandje gedurende de Tweede Wereldoorlog en haar geliefde Italiaanse officier
 • K. Held, Trefpunt Plato, filosofische reis door de antieke wereld
 • L. Ross, Tourist kwam naar ons dorp, een jonge Nederlander komt min of meer bij toeval op Kreta terecht en raakt in de ban van Griekenland en de Grieken, het Grieks, het Griekse lied, de Griekse dans. Zijn dagboek wordt een liefdeslied voor Griekenland. Maar het loopt mis…
 • M. Stahlie, Honderd deuren, de gebeurtenissen spelen zich af op een Grieks eiland rond een Nederlands artsengezin dat daar een half jaar een praktijk waarneemt. De tragische gebeurtenissen met een oude Griekse boer, geplaatst tegen de achtergrond van de legende van de honderd deuren, vormt de rode draad in het verhaal. Bekroond met de Multatuliprijs
 • P.Storace, Ontmoeting in Griekenland, Vol passie, humor en oog voor detail verweeft de schrijfster in haar boek het dagelijks leven in Griekenland met mythen van de Klassieke Oudheid, de politiek en het indrukwekkende landschap
 • Eilandliefde, Bloemlezing van moderne Griekse verhalen door diverse auteurs die zich op verschillende eilanden afspelen
 • Griekenland, verhalen van een land, verhalen en gedichten van Griekse en andere schrijvers over Griekenland, met o.a. ‘Mystra’ van Nikos Kazantzakis.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt 2 weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip