Griekenland - Cycladen: Andros en Tinos


10 dagen

25/05/2023 - 3/06/2023

prijs € 1660


Griekenland - Cycladen: Andros en Tinos


10 dagen

25/05/2023 - 3/06/2023

prijs € 1660


Griekenland - Cycladen: Andros en Tinos


10 dagen

25/05/2023 - 3/06/2023

prijs € 1660


Griekenland - Cycladen: Andros en Tinos


10 dagen

25/05/2023 - 3/06/2023

prijs € 1660


Griekenland - Cycladen: Andros en Tinos


10 dagen

25/05/2023 - 3/06/2023

prijs € 1660


prijs € 1660
10 dagen
Reisdatum: 25/05/2023 - 3/06/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23GR1ATA1
Al 12 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

46-554
56-657
65+1

Geslacht:

mannen3
vrouwen9
Waarvan 8 individueel ingeschreven
Groepsreis Griekenland
Tussen Athene en Mykonos liggen twee authentieke Cycladen-eilanden: Andros en Tinos. Hier zit je ver weg van het massatoerisme en kan je tot rust komen in het idyllische landschap. We ontdekken het bergachtige binnenland van beide eilanden tijdens mooie dagtochten. Andros is verrassend groen en wie van mooie dorpjes houdt, zal op Tinos zijn gading vinden. En voor wie de Griekse keuken wel kan smaken, komt in de typische restaurantjes die we 's avonds bezoeken ook aan zijn trekken. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

27 Beoordelingen

reviews van klanten

Heel mooie bestemming met prachtige gevarieerde wandelingen in de natuur, door typische dorpjes of indrukwekende plaatsen (Klooster/Bedevaartskerk van de Evangelistria). Goed gevoel door de fysieke uitdagingen overdag maar toch de mogelijkheid om af en toe van het programma af te wijken indien gewenst (namiddag aan het strand/zwemmen in de zee/rusten of stadsbezoek). Ik vond het ook prachtig om s'avonds telkens van een lekkere maaltijd op leuke, gevarieerde en typische plaatsen te kunnen genieten en dan in een comfortabele woning te kunnen rusten.

Mireille D. -

Mooie, veelzijdige bestemming. Ideale voor- of najaarsvakantie.

Erna V. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Athene en transfer naar de haven van Rafina. Hier nemen we de ferry naar Gavrio, aan de noordwestkant van het eiland Andros. (*)

Het bergachtige Andros valt op door zijn uitzonderlijk mooie oude bestrate paden, kalderimi’s genaamd, en is voor een Cycladeneiland verrassend groen en waterrijk. We logeren in Chora, een dorp dat gelegen is op een vooruitstekende rotspunt tussen twee lange zandstranden. Onze logiesplaats ligt aan het mooiste strand, dat van Nimborio.

(*) Dit is het ideale scenario. Ten gevolge van wijziging in vlucht- of ferry-uren, kan het dagprogramma worden aangepast, desgevallend met een overnachting in Rafina en een overtocht van Rafina naar Andros op dag 2.

Dag 2

Een luswandeling van een halve dag voert ons via een pittige klim en afdaling in een verrassend groene vallei van Apikia en Stenies, het dorp van  de rijke scheepsreders, tot de baai van Gialia. Achter de heuvel ligt Nimborio. 

Dag 3

Mooie en lange wandeling vandaag. Per taxi rijden we naar het klooster van Panachrantou, gelegen op ca. 500 m hoogte. Na een bezoek aan het klooster wandelen we, in het voetspoor van de monniken, over een lange heuvelkam met weidse panorama’s naar beneden. Op ons (kronkelend) pad ligt een prachtige oude boogbrug, bestrate paden, bronnen, tuinen vol bloemen en ingeslapen dorpjes.

Dag 4

We vertrekken te voet vanuit ons logies tot in Chora-centrum en dalen af tot op het strand. Daar begint een wandeling die ons op en af langs een aantal mooie plaatsen brengt: het pittoreske Sineti, een vallei met watermolens, een mooi uitzichtpunt op de top van Palaiokastro, een sfeervol en bijna uitgestorven dorp met opvallende klokkentoren. Na vele kronkels staan we in Ormos Korthiou uiteindelijk weer op zeeniveau. Terug naar Chora met lijnbus of taxi's. 

Dag 5

We nemen de bus naar Gavrio en de ferry naar Tinos (duur 1,5 u.).

Tinos is het mooie eiland van de typische witte Cycladendorpjes, talloze kunstig gebouwde duiventillen (een erfenis van de Venetianen) en het ‘Scherpenheuvel’ van de orthodoxie. Het is ook een eiland waar katholieken en orthodoxen vreedzaam samenleven. In de levendige hoofdplaats, alweer Chora gnaamd, zie je weinig toeristen maar wel veel pelgrims die soms op hun knieën vanaf de haven naar het heiligdom van O.L.Vrouw Evangelistria kruipen. Vlakbij deze kerk ligt ons logies, een mooi gerestaureerd huis met binnentuin.

Indien we, zoals gepland, de ferry in de voormiddag kunnen nemen, vertrekken we in de namiddag in het hoger gelegen Duo Choria  met zijn pittoreske dorpsplaats voor een kerkjes-wandeling via een bijwijlen verlaten pad tot aan het aan zee gelegen Porto, waar we zwemmen of een terrasje doen. Of beide... We keren terug langs het strand, wandelend in het mooie avondlicht. Voor we Chora binnenwandelen, zoeken we een restaurant op met uitzicht op zee.

Dag 6

Vanuit het centraal gelegen dorpje Tarambados maken we een dagwandeling langs duiventorens, bronnen en brugjes, ingeslapen dorpjes en een geplaveid pad naar het verlaten Jezuïetenklooster van Loutra. Verder gaat het door een diep dal naar het romantische Kambos en via het heerlijke Ktikados  en een goed bewaard oud pelgrimspad tussen 2 heiligdommen bereiken we Chora.

Dag 7

Cultuurliefhebbers die via Mykonos een uitstap willen maken naar de belangrijkste archeologische site van de Cycladen, het heiligdom van Apollo op het nabije eilandje Dilos, kunnen dat eventueel vandaag doen. Deze daguitstap is facultatief.

De achterblijvers maken, samen met de begeleider, een mooie wandeling.

Dag 8

Weer vertrekken we vanuit Tarambados. Een mooi wandelpad voert ons naar het dorpje Myrsini. Vandaar volgen we de brede vallei die we helemaal afdalen tot bij de Livada-baai, een rustige zwem- en picknickplek. Als we stil zijn, zien we misschien waterschildpadden. 

 

Dag 9

Eerst bezoeken we in Chora zelf de aantrekkingspool van het eiland: het complex van de bedevaartskerk van de Evangelistria. Per lijnbus gaat het verder naar de noordwestkant van Tinos, naar het fotogenieke beeldhouwersdorp Pyrgos met het Museum van de Marmerbewerking en het Museum van de Tiniotische Kunstenaars. Een mooie afdaling voert ons langs vervallen windmolens naar het schilderachtige Panormos, aan zee gelegen.

Daar haalt een bus ons op en brengt ons naar de haven, waar we de avondferry nemen naar Rafina.(*) We genieten van de zonsondergang op zee.

Overnachting in Rafina.

(*) Dit is het ideale scenario. Ten gevolge van wijziging in de ferry-uren, kan het dagprogramma worden aangepast, desgevallend met een vroeger vertrek naar Rafina.

Dag 10

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1660
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 320
Voorschot: € 580 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers zoals in het dagschema voorzien
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 10
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • evt. inkomgelden musea
 • optionele uitstap naar Dilos (boot + inkom: € 50)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Ann Tilley


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

. We maken dagtochten van 13 tot 18.5 km - 4 tot 6 uur effectief wandelen. We stappen over bestrate paden die meestal in goede staat zijn (op Andros), maar soms in onbruik zijn geraakt en lastig (op Tinos), en vaak over trappen. Beide eilanden zijn bergachtig en je wandelt dus voortdurend op en af: min. ca. 400 m en max. 740 m stijgen per dag voor de volledige dagtochten. Hoewel de temperatuur niet meespeelt als criterium in het bepalen van het wandelniveau, kan de warmte een wandeling wel zwaarder doen aanvoelen.

Wist je dat Andros het label 'Leading Quality Trails – Best of Europe' heeft verdiend? Dat komt omdat het eiland meer dan 100 km kwalitatieve wandelpaden heeft. Ze zijn goed onderhouden, goed gemarkeerd en er komen elk jaar kilometers bij!

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Op beide eilanden worden we hartelijk ontvangen. We slapen in studio’s/kamers met privé-badkamer in een groot huis, op Andros ook met keukentje en balkon, op Tinos met frigo en een mooie gemeenschappelijke tuin. In Rafina logeren we in een hotel.


Maaltijden

Ontbijten doen we in het logies, ‘s middags genieten we van een picknick. ‘s Avonds eten we warm in uitgekozen restaurants die tijdens voorbije reizen erg werden geapprecieerd door de deelnemers. De Griekse keuken is doorgaans een ‘eerlijke’ keuken, rechttoe rechtaan, zonder tierlantijntjes en gericht op de kwaliteit van het vlees of van de vis. 


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines (SN).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
SN3245Brussel 25/05/2023 10:30Athene 25/05/2023 14:45
SN3246Athene 03/06/2023 11:05Brussel 03/06/2023 13:25

We verplaatsen ons met het openbaar vervoer: lijnbus, taxi en ferry.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Mediterraan klimaat met hete droge zomers en zachte winters. De beste periode om te wandelen is voor- en najaar. Eind mei is het normaalgezien nog niet té warm en is de kans op neerslag gering. De natuur is nog vrij groen, nog niet verschroeid door de zomerhitte. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte vest
 • trui/fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • zwemkledij.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zwemhanddoek (er zijn handdoeken in de logiesplaatsen, maar niet om mee buiten te nemen; het eerste logies is vlak bij zee, dus daar is al zeker zwemmogelijkheid)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • picknicklepel en –vork
 • (zak)mesje.

Diversen

 • zaklamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig bij bezoek aan kerkjes/kapelletjes.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Griekenland volstaat je identiteitskaart.


Geld

Je kan in de logiesplaatsen met je betaalkaart terecht aan bankautomaten. Het is aangeraden al wat cash euro's van thuis mee te nemen.

Achtergrondinformatie

 • N.Cage, Eleni, over de burgeroorlog in Noord-Griekenland, een meeslepende roman. Geeft een zicht op de Griekse burgeroorlog, in 1948, en beschrijft ook het harde leven in de bergen toen. De naar de VS uitgeweken zoon van ‘Eleni’ gaat letterlijk en figuurlijk op zoek naar zijn moeder en haar geschiedenis
 • L. De Bernières, Kapitein Corelli's mandoline, verhaal rond het leven van de dochter van een arts op een Grieks eilandje gedurende de Tweede Wereldoorlog en haar geliefde Italiaanse officier
 • K. Held, Trefpunt Plato, filosofische reis door de antieke wereld
 • L. Ross, Tourist kwam naar ons dorp, een jonge Nederlander komt min of meer bij toeval op Kreta terecht en raakt in de ban van Griekenland en de Grieken, het Grieks, het Griekse lied, de Griekse dans. Zijn dagboek wordt een liefdeslied voor Griekenland. Maar het loopt mis…
 • M. Stahlie, Honderd deuren, de gebeurtenissen spelen zich af op een Grieks eiland rond een Nederlands artsengezin dat daar een half jaar een praktijk waarneemt. De tragische gebeurtenissen met een oude Griekse boer, geplaatst tegen de achtergrond van de legende van de honderd deuren, vormt de rode draad in het verhaal. Bekroond met de Multatuliprijs
 • P.Storace, Ontmoeting in Griekenland, Vol passie, humor en oog voor detail verweeft de schrijfster in haar boek het dagelijks leven in Griekenland met mythen van de Klassieke Oudheid, de politiek en het indrukwekkende landschap
 • Eilandliefde, Bloemlezing van moderne Griekse verhalen door diverse auteurs die zich op verschillende eilanden afspelen
 • Griekenland, verhalen van een land, verhalen en gedichten van Griekse en andere schrijvers over Griekenland, met o.a. ‘Mystra’ van Nikos Kazantzakis
 • B. Tersago, Groeten uit Griekenland.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: