Groot-Brittannië - Coast to Coast


18 dagen

9/09/2023 - 26/09/2023

prijs € 4380


Groot-Brittannië - Coast to Coast


18 dagen

9/09/2023 - 26/09/2023

prijs € 4380


Groot-Brittannië - Coast to Coast


18 dagen

9/09/2023 - 26/09/2023

prijs € 4380


Groot-Brittannië - Coast to Coast


18 dagen

9/09/2023 - 26/09/2023

prijs € 4380


Groot-Brittannië - Coast to Coast


18 dagen

9/09/2023 - 26/09/2023

prijs € 4380


prijs € 4380
18 dagen
Reisdatum: 9/09/2023 - 26/09/2023
Deelnemers: min. 6 - max. 12
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23GB1CCA1
Al 7 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

36-453
46-551
56-653

Geslacht:

mannen3
vrouwen4
Waarvan 7 individueel ingeschreven
Groepsreis Groot-Brittannië
Het Coast to Coast Path mag gerust het paradepaardje der Engelse langeafstandswandelingen worden genoemd. Het traject situeert zich in het noorden en loopt in 309 km van St. Bees aan de westkust tot Robin Hood’s Bay aan de oostkust. Het is het geesteskind van één man, gepassioneerd ‘fell walker’ Alfred Wainwright, die met zijn mooie en gedetailleerde wandelbeschrijvingen wandelaars uit de hele wereld blijft inspireren. De tocht passeert door maar liefst drie nationale parken die elk op zich al de moeite van het bewandelen waard zijn: Lake District, Yorkshire Dales en North York Moors. Het brengt ons door Engelands meest dramatische landschappen: van uitdagende heuvels, romantische valleien en lieflijke meren, tot prachtige loofbossen en onherbergzame veengebieden.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Zeer geliefde langeafstandswandeling
 • Een pittige uitdaging voor geoefende wandelaars
 • 16 dagtrajecten
 • 3 Nationale parken: Lake District en Yorkshire Dales en North York Moors
 • Grote afwisseling in landschappen
 • Robin Hood's Bay, Engelands mooiste vissersdorp

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

9 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was een schitterende ervaring, het had iets weg van een pelgrimstocht om van de Ierse zee de Noordzee terug te bereiken.

Leen A. -

Wauw! Wat een fantastisch mooi traject is dit Coast to Coast langeafstandspad! Dit overtrof mijn verwachtingen elke dag opnieuw. Erg goed georganiseerd, leuke begeleider en fitte medereizigers. :-)

Tom D. -

Deze onbekende natuurgebieden hebben mijn beeld van Noor-Engeland volledig gewijzigd. 16 Dagen wandelen, ver van de bewoonde wereld.

Peter V. -

Algemene reistips

Dag 1

Met de Eurostar naar Londen en verder per trein naar het gezellige kustplaatsje St. Bees, op een boogscheut van de Schotse grens en aan St. Bees Head, de meest westelijke rotspunt van Cumbria in de Ierse Zee.

Dag 2

St. Bees - Ennerdale Bridge

Bees Head kreeg niet voor niets het label ‘National Heritage Coast’. Imposante, roodkleurige  zandstenen kliffen vormen er een van de meest dramatische rotskusten aan de Ierse Zee. Hier nestelen ieder voorjaar duizenden zeevogels. We beklimmen het steile pad tot op de hoge kliffen en zetten koers richting noordwesten. Fleswick Bay, tussen North en South Head, is één van de allermooiste stranden van Groot-Brittannië. Ter hoogte van Saltom Bay draaien we de kust de rug toe. De eerste van de vele heuvels die we beklimmen, Dent Fell, biedt een adembenemend panorama. Een steile afdaling brengt ons naar het valleitje van Nannycatch Beck dat we volgen tot in Ennerdale Bridge. Ennerdale Bridge is het eerste van de zogenaamde ‘Lakeland Villages’, idyllisch gelegen aan de Ehen-rivier en met het gletsjermeer Ennerdale Water op de achtergrond.
Tocht van 24 km, 900 m stijgen, 800 m dalen.

Dag 3

Ennerdale Bridge-Borrowdale

We zetten koers naar Ennerdale Water. Een kort klimmetje brengt ons naar het mooie uitzichtpunt van Angler’s Crag. Daarna wandelen we verder langs het oeverpad van Ennerdale Water. We volgen de vallei van de Liza en klimmen gestaag doorheen Ennerdale Forest, een geslaagd voorbeeld van ‘rewilding’. Eens we de Black Sail jeugdherberg gepasseerd zijn, volgt een kuitenbijter langs Loft Beck. Boven kunnen we zowel in de vallei van Buttermere als die van Ennerdale kijken. We dalen af via een afgedankte tramlijn naar Honister pass. Het is het eerste van de vele industriële overblijfselen die we op deze tocht zullen tegenkomen. Honister pass is een van de hoogste berijdbare passen in Engeland. Via een oude toll-road dalen we verder af naar Borrowdale.
Tocht van 23.5 km, 800 m stijgen, 800 m dalen.

Dag 4

Borrowdale - Grasmere

De komende twee dagen wandelen we telkens naar een pas waarna we kiezen tussen afdalen langs de vallei of een meer uitdagende route langs de kam.
Het traject Borrowdale – Grasmere is dé klassieker van de Lake District-wandelingen. We beginnen met de stevige klim naar Greenup Edge (600 m), het hoogste punt op de pas tussen Rosthwaite en Grasmere. Bij goed weer heb je van hieruit een weergaloos zicht op de hoogste top van Engeland, Scafell Pike (978 m). Wie het wat rustiger aan wil doen, daalt nu af door de smalle vallei van Grasmere Common. Of je kiest voor een kamwandeling: je rijgt de topjes van Calf Crag, Gibson Knott en Helm Crag aan elkaar. Helm Crag is een samenraapsel van rotsformaties waarin je allerlei vormen kan herkennen. Vanuit Grasmere herkent men er een leeuw en lam in. Een steile afdaling brengt ons naar Grasmere.
Tocht van 12.5 km, 650 m stijgen, 700 m dalen of tocht van 13.5 km, 750 m stijgen en 850 m dalen.

Dag 5

Grasmere - Patterdale/Glenridding

Een mooi pad doorheen heuvels brengt ons naar de kale Grisedale-pas met het idyllisch gelegen Grisedale Tarn. De top Helvellyn laten we letterlijk en figuurlijk links liggen wegens te druk, maar dan nog is het moeilijk kiezen tussen twee mooie alternatieven. Ofwel daal je af in Grisedale Valley, waar je bijna zeker de mooie Herdwick-schapen ziet. Of je klimt naar de kam van Deepdale Hause en vervolgens naar de top van St. Sunday Crag (841 m) met een 360° zicht op o.a. Fairfield, Helvellyn, Striding Edge, Ullswater,… We dalen af naar Glenamara Park en wandelen zo Patterdale binnen. Ons logies ligt in Glenridding, anderhalve km van het C2C-pad verwijderd. 
Tocht van 14 km, 650 m stijgen, 550 m dalen of tocht van 12.5 km, 900 m stijgen en 800 m dalen.

Dag 6

Patterdale/Glenridding - Burnbanks

Je bent nu goed ingewandeld en helemaal klaar voor de laatste - zeer pittige - wandeldag doorheen het Lake District. Een gestage klim brengt ons naar Angle Tarn. Daarna klimmen we verder naar Rampsgill Head (792 m) en Kidsty Pike (780 m). Er volgt een mooie beloning: het prachtig zicht over het afgelegde traject, helemaal tot Ennerdale Water. Het karakteristieke silhouet van Kidsty Pike zullen we bij helder weer nog enkele dagen herkennen aan de horizon. Vervolgens dalen we af via een steeds steiler wordend pad. Daarna volgt een 6 km lange tocht langs de oever van Haweswater, een groot waterreservoir dat Manchester van drinkwater voorziet.
In het kleine dorpje Burnbanks, even voor Bampton, worden we opgepikt en naar Shap gebracht voor de overnachting. 
Tocht van 19.5 km, 1000 m stijgen, 950 m dalen.

Dag 7

Bampton - Orton 

Transfer terug naar Bampton voor de verderzetting van de tocht.
De hoge kliffen en pittige hoogteverschillen hebben we achter de rug. Welkom in de Yorkshire Dales, met zijn contrasten tussen de brede groene rivierdalen (‘dales’) en de droge barre kalksteenheuvels met keien en meren. Vanaf hier wandelen we min of meer op gelijke hoogte en zijn de paden weer beter gemarkeerd. We trekken voorbij de ruïne van Shap Abbey in de mooie vallei van de rivier de Lowther en het zogezegde graf van Robin Hood, die zijn naam gaf aan de baai op het einde van de Coast to Coast-tocht. Vanaf Orton Scar, een abrupte overgang tussen de ruige kalksteen en de landbouwgronden, hebben we een mooi zicht op de afgeronde toppen van de Howgill Fells en op Orton, ons einddoel voor vandaag. Het dorpje heeft een kerkje uit de 13e eeuw en zowaar een chocolate factory! 
We worden opgepikt en naar ons hotel in Tebay gebracht.
Tocht van 22.5 km, 300 m stijgen, 300 m dalen.

Dag 8

Orton - Kirkby Stephen 

Transfer terug naar Orton voor de verderzetting van de tocht.
De wandeling van vandaag loopt volledig door het golvende heuvellandschap van het Yorkshire Dales National Park. Prehistorische sites wisselen af met vredige gehuchtjes van een handvol huizen, een kruidenier, een pub en een kerk. Bij helder weer kunnen we al de top voor morgen, Nine Standard Rigg, ontwaren aan de horizon. De tocht eindigt officieel in het aangename marktstadje Kirkby Stephen, met zijn 13de-eeuwse ‘Cathedral of the Dales’
Tocht van 20 km, 350 m stijgen, 400 m dalen.
We wandelen nog een goede 2 km verder naar het gehucht Nateby, waar we dineren en waar een deel van de groep logeert. Na het diner keert het andere deel van de groep per taxi terug naar Kirkby Stephen om daar te slapen.

Dag 9

Kirkby Stephen - Keld

Vandaag steken we de Pennine Hills over, de 'ruggengraat van Engeland'.  Afhankelijk van de weersomstandigheden, kiezen we een lage of hoge route. Alhoewel er de laatste jaren platte stenen geplaatst werden om de ondergrond te beschermen, blijft het een uitdaging om de voeten droog te houden… Eens het uitzichtpunt van de Nine Standards Rigg (662 m) bereikt, dalen we af naar het fotogenieke landschap van Swaledale. Op de weiden van deze vallei graast het fotogenieke Swaledale-schaap. 
Transfer naar Reeth voor de overnachting.
Tocht van 19 km, 600 m stijgen, 450 m dalen.

Dag 10

Keld - Reeth

Transfer terug naar Keld voor de verderzetting van de tocht.
De snelstromende Swale-rivier is het hart van Swaledale. Bij Stony Hill maken we de keuze. De lage route volgt de oevers van de Swale doorheen het lieflijke Engelse platteland, inclusief de gezelligheid van de tea room in Gunnerside . De hoge route gaat over Melbecks Moor en Reeth High Moor. ’s Ochtends vroeg is er veel kans om herten en fazanten te spotten. Maar deze optie toont vooral ook de overblijfselen van de 19de-eeuwse loodmijnindustrie. De twee routes komen samen in Reeth, een typisch Yorkshire Dales-dorpje.
Tocht van 18 km, 550 m stijgen, 700 m dalen of tocht van 19.5 km, 250 m stijgen, 400 m dalen.

Dag 11

Reeth - Richmond

De komende drie dagen verkennen we de wouden en vruchtbare landbouwgronden van de ‘Vale of Mowbray’, een vlak gebied waar de typische muurtjes even plaats moeten maken voor haagjes die de landerijen omzomen. We passeren verschillende charmante dorpjes en de overblijfselen van een oude abdij. Na de spectaculaire landschappen van het Lake District en de Yorkshire Dales zal je dit gedeelte van de route misschien minder uitdagend vinden, maar een aangename afwisseling is het zeker. Overnachting in Richmond, het grootste stadje op de route, gebouwd rond een 11de-eeuws kasteel. 
Tocht van 16.5 km, 350 m stijgen, 450 m dalen.

Dag 12

Richmond - Danby Wiske

We verlaten Richmond langs de oevers van de Swale en trekken door een rustig, vlak landschap van velden, boerderijen en dorpjes als Colburn, Catterick Bridge en Brompton-on-Swale. Ter hoogte van Bolton-on-Swale verlaten we de vallei en via een opeenvolging van landweggetjes doorheen graan- en maïsvelden, komen we in Danby Wiske, een klein, maar gezellig gehuchtje met een 11dee-eeuwse Normandische kerk.
Transfer naar Northallerton voor de overnachting. 
Tocht van 23,5 km, 200 m stijgen, 300 m dalen.

Dag 13

Danby Wiske - Osmotherley

Transfer terug naar Danby Wiske voor de verderzetting van de tocht.
Hoewel je in de verte al de Cleveland Hills ziet opdoemen, verloopt het grootste deel van deze tocht vlak. Via rustige landwegen komen we voorbij Ingleby Arncliffe en Ingleby Cross. Op het einde duiken we nog even Arncliffe Wood in en kunnen we kiezen om met een klein omweggetje de English Heritage Site van Mount Grace Priory te bezoeken. Al de ganse dag zagen we de priorij aan de horizon: het zijn de best bewaarde ruïnes van een kartuizerklooster in Groot-Brittannië. Overnachten doen we in het gezellige Osmotherley, dat op ca. 20 min. wandelen van het Coast-to-Coast-pad ligt.
Tocht van 18 km, 300 m stijgen en 150 dalen of tocht van 20.5 km, 400 m stijgen, 250 m dalen.

Dag 14

Osmotherly - Clay Bank Top 

Voorbij Arncliffe Wood verloopt het Coast-to-Coast-pad gedeeltelijk parallel met de Cleveland Way. We betreden het North York Moors National Park, een enorm veengebied dat zich in het oosten uitstrekt tot aan de steile kliffen van de Noordzeekust. Het pad kronkelt door uitgestrekte heidevelden en door de Cleveland-heuvels. In totaal maken we een vijftal kleine klimmetjes waarbij we een spectaculair uitzicht hebben over de laagvlakte in het noorden en de heidevelden in het zuiden. 
Boven op de Clay Bank is een transfer voorzien naar een nabijgelegen dorpje voor de overnachting.
Tocht van 18 km, 850 m stijgen, 750 m dalen.

Dag 15

Clay Bank Top - Blakey Ridge

Transfer terug naar Clay Bank Top voor de verderzetting van de tocht.
Korte klim naar de top van de Urra Moor, het hoogste veengebied in het North York Moors National Park. Daarna volgt een gemakkelijke weg die de bedding van een oude spoorlijn volgt, aangelegd in de 19de eeuw voor de ijzerertsontginning. We blijven op hoogte tot Blakey Ridge, met o.m. prachtige zichten in de Farndale vallei.
Transfer naar Farndale voor de overnachting.
Tocht van 14 km, 300 m stijgen, 150 m dalen.

Dag 16

Blakey Ridge - Grosmont

Vandaag wacht de lange maar makkelijke afdaling van de ‘moors’ naar de pittoreske vallei van Esk. Eens we uit de ‘moors’ zijn afgedaald, passeren we verschillende dorpjes. Glaisdale is een wat somber gehucht van mijnwerkershuisjes, met een mooi 17de-eeuws brugje. Via East Arncliffe Wood komen we aan in Egton Bridge, waar we bij droog weer via stapstenen de Esk oversteken. Na een kort bezoekje aan de katholieke kerk van St. Hedda, volgen we de historische tolweg naar Grosmont, bekend om zijn pittoreske stationnetje en historische stoomtrein.
Tocht van 21 km, 200 m stijgen, 550 m dalen.
Een deel van de groep logeert in Grosmont. We nemen samen de stoomtrein naar Egton Bridge, waar we dineren en de rest van de groep logeert. De mensen die in Grosmont logeren, keren per taxi terug na het diner.

Dag 17

Grosmont-Robin Hood’s Bay

Het venijnige klimmetje naar Sleights Moor vereist een stevig ontbijt. Dan volgt een wandeling met ups en downs, letterlijk dan, met o.a. mooie zichten op de ruïne van Whitby Abbey in het noordoosten en het mistige dal van Eskedale. Net voorbij het schattige dorpje Littlebeck komen we terecht in Little Beck Wood, een prachtig stukje houtland met oude eiken, watervalletjes en holle wegen. Met de neus in de wind wandelen we noordwaarts, richting de Noordzeekliffen. Langs een kliffenpad met mooie zeezichten bereiken we Robin Hood’s Bay, het eindpunt van de tocht. Nadat we met onze voeten in de Noordzee gestaan hebben, kan wie dat wil nog even de steegjes van dit historische smokkelaarsdorp verkennen… Of je kan je neerplanten op een terras voor een welverdiend drankje of ijsje!
Tocht van 24.5 km, 750 m stijgen, 750 m dalen.

Dag 18

Transfer naar Scarborough, trein naar Londen en Eurostar naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 4380
Voorschot: € 1530 per persoon

Inbegrepen

 • heen- en terugreis met openbaar vervoer
 • logies
 • alle maaltijden van avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 18
 • lokale transfers
 • bagagevervoer
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Ingrid Farasyn


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 12 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en .
Tijdens het eerste gedeelte van de reis, in het Lake District, moeten er flink wat hoogtemeters (tot 1000 m) overwonnen worden. Op de oostelijke route worden de etappes minder zwaar. Voor de dagelijkse afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. De paden zijn meestal vrij duidelijk en regelmatig ‘belopen’ maar kunnen door de regen zompig en moerassig worden.
Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Hoewel het weer niet is opgenomen als criterium, kunnen zowel regen als hoge temperaturen de reis zwaarder maken.
De lengte van de reis en het 18 dagen samenzijn in groepsverband vereist de nodige flexibiliteit. 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • Afwisseling van landelijke hotelletjes, inns, guesthouses en B&B’s. Waar mogelijk slapen we in de dorpjes waar de etappe eindigt, maar af en toe worden we ook met een korte transfer naar een nabijgelegen groter hotel en/of stadje gebracht.
 • Je houdt er best rekening mee dat in de meeste logiesplaatsen de ruimte eerder beperkt is. Dat heeft te maken met de eigenheid van de accommodatie op het Britse platteland. Op deze route vind je vooral kleinschalig logies: B&B’s, guesthouses of kleine hotels die, behalve betaalbaar, ook een familiaal karakter hebben en vaak gevestigd zijn in 'gewone' huizen. Op comfort wordt niet ingeboet (goeie bedden en voldoende handdoeken), maar qua ruimte is het vaak een maatje kleiner. 
 • Ook omwille van de kleinschaligheid wordt de groep enkele malen opgesplitst voor de overnachting.
 • Het is niet mogelijk een eenpersoonskamer te boeken. 

Maaltijden

 • Het ontbijt nemen we in het logies. Je hebt meestal de keuze, gaande van een 'full English' (een warm ontbijt met spek, eieren, bonen, pens, enz.) tot ontbijtgranen en yoghurt. 
 • Het midagmaal is een picknick.
 • Het avondmaal nemen we in een pub of restaurant.

Bagagevervoer

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak. Je grote bagage (max. 20 kg) wordt vervoerd.


Vervoer

 VertrekAankomst
Brussel-Zuid 09/09/2023 08:52Londen St Pancras 09/09/2023 09:57
Londen Euston 09/09/2023 11:30Carlisle 09/09/2023 14:48
Carlisle 09/09/2023 15:12St Bees 09/09/2023 16:30
Scarborough 26/09/2023 09:48York 26/09/2023 10:38
York 26/09/2023 10:58Londen Kings X 26/09/2023 12:48
Londen St Pancras 26/09/2023 15:04Brussel-Zuid 26/09/2023 18:05

We reizen met de Eurostar naar Londen St-Pancras, vervolgens te voet naar Londen Euston (1 km) en daarna de trein naar St-Bees.
Voor de terugweg nemen we na de transfer van Robin Hood's Bay naar Scarborough de trein naar Londen en vervolgens de Eurostar naar Brussel.

De trein is een klimaatvriendelijk alternatief voor vliegen. En als je de vele uren wachten op de luchthaven meerekent, is de trein zelfs niet altijd zoveel trager dan het vliegtuig. Met de trein reizen heeft nog andere voordelen. Waar je met het vliegtuig elk gevoel van afstand mist, merk je met de trein - zowel door de reistijd als door de verschillende streken die je doorkruist - écht hoe ver je van huis bent. 
De tijd die je aan boord doorbrengt, laat je toe om te lezen, kennis te maken met je reisgenoten, of gewoon weg te dromen bij het voorbijglijdende landschap. Hij helpt je te 'onthaasten' zodat je bij aankomst op de bestemming in 'relax mode' aan je vakantie kan beginnen.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Het Britse klimaat heeft de faam grillig en veranderlijk te zijn. Het credo is: voorzie elke dag kledij voor zowel warm & zonnig als fris & regenachtig weer. Want: “there is no such thing as bad weather, only unsuitable clothing”. De temperaturen zijn vergelijkbaar met die van België,  hoewel het in de bergen gevoelig kouder kan zijn, vooral bij wind en regen. Doorgaans daalt de temperatuur met 1° per 150 m stijging. Het weer kan in de hoger gelegen gebieden snel omslaan: zowel van goed naar mistig en regenachtig, als omgekeerd. De vaak snel opkomende mist kan hinderlijk zijn, en het wandelen bemoeilijken. Wij verkiezen het pad van west naar oost te lopen, met de Atlantische wind en de regen (meestal)  in de rug. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Op de tocht zelf dien je je te beperken tot 1 stuk bagage van max. 20 kg per persoon.

Bagage

 • Voor de hoofdbagage: reistas of kleine koffer die je zelf makkelijk kan hanteren en vlot stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • Voor de wandelingen: comfortabel zittende dagrugzak, met ook voldoende plaats voor je picknick, en regenhoes.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers die voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt)

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. En hoe zonnig het ook is op het ogenblik van je vertrek, neem altijd je regenjas mee.

 • wind- en waterdichte jas
 • wandelbroek(en)
 • wind- en waterdichte overbroek
 • evt. regencape
 • trui/fleece
 • t-shirts/hemden
 • short.

Diversen

 • drankfles of -zak
 • lunchbox
 • stevige plastieken zak of matje om op te zitten tijdens de picknicks
 • reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers)
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Een internationaal paspoort (reispas) is vereist.
Een reispas vraag je aan bij de dienst burgerzaken van je woonplaats; reken hiervoor op een tiental kalenderdagen. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis.


Geld

In Groot-Brittannië betaal je met ponden (Great Britain Pond Sterling - GBP). Voor een recente wisselkoers van de Britse pond kan je terecht op oanda.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraakgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: