Spanje - Naar Santiago de Compostela over de ‘camino Frances’


10 dagen

15/09/2023 - 24/09/2023

prijs € 1750


Spanje - Naar Santiago de Compostela over de ‘camino Frances’


10 dagen

15/09/2023 - 24/09/2023

prijs € 1750


Spanje - Naar Santiago de Compostela over de ‘camino Frances’


10 dagen

15/09/2023 - 24/09/2023

prijs € 1750


Spanje - Naar Santiago de Compostela over de ‘camino Frances’


10 dagen

15/09/2023 - 24/09/2023

prijs € 1750


Spanje - Naar Santiago de Compostela over de ‘camino Frances’


10 dagen

15/09/2023 - 24/09/2023

prijs € 1750


prijs € 1750
10 dagen
Reisdatum: 15/09/2023 - 24/09/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23ES1SCA2
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

36-453
46-557
56-652
65+1

Geslacht:

mannen5
vrouwen8
Waarvan 11 individueel ingeschreven
Groepsreis Spanje
Met verschillende aanlooproutes doorheen Frankrijk, start de ‘Camino Frances’ aan de Frans-Spaanse grens om vervolgens helemaal westwaarts naar Santiago te lopen. Wij volgen het laatste deel van dit 'Franse' pad, van O Cebreiro tot Santiago, met logies in kleine en authentieke hotelletjes en pensions. In de middeleeuwen liep de pelgrim het lange pad naar Santiago de Compostela uit vroomheid, of om genezing van een ziekte of vergiffenis voor zijn zonden te verdienen. De hedendaagse pelgrim gaat vaak ook op pad met een cultuurhistorisch motief of als louter sportieve uitdaging. Hoe dan ook is deze tocht een gelegenheid om een tijd alleen maar te wandelen en terug te keren tot jezelf. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

52 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was een geslaagde wandelvakantie naar Santiago de Compostella. Zeven dagen stappen over de 'Camino Frances" vraagt toch een inspanning. Maar we hebben van deze prachtige en goed georganiseerde reis genoten en het was voor ons een hele belevenis.

Rosette C. -

Fantastische reis, voor herhaling vatbaar, zou het zeker aan vrienden aanbevelen.

Hubert C. -

Fantastische reis, heel goed georganiseerd. De reisleidster was top.

Luc D. -

De reis zelf was een ontdekkingstocht, door de drukte op de Camino ontbrak voor mij wat de sereniteit die ik had verwacht. Het was in ieder geval een goede kennismaking met de streek.

Kaat D. -

Het was een interessante kennismaking met de Camino, mensen ontmoeten, mooie natuur en cultuur. Voor iedereen aan te raden om het te beleven.

Gustaaf S. -

Ik heb mijn verstand uitgeschakeld toen ik in de taxi stapte voor mijn deur en terug ingeschakeld op de luchthaven van Zaventem na tien dagen fysische inspanningen. Zalig gevoel. ;)

Ilse D. -

Het was een mooie reis in een prachtige streek, met een aangenaam gezelschap en een goeie begeleiding. Bovendien was het een bijzondere ervaring om met zoveel mensen op weg te zijn naar hetzelfde doel!

Conny V. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Madrid en transfer per privé-bus (ca. 4,5 u.) naar Pedrafita do Cebreiro.

Dag 2

O Cebreiro-Triacastela (21 km)

Na een verkwikkend ontbijt zijn we er helemaal klaar voor. We worden naar O Cebreiro gebracht, 5 km verder. Hier vatten we onze pelgrimstocht aan. Eerst begeven we ons nog wat hoger, naar Alto De Poio. Vervolgens zakken we af langs heuvelende, groene wegen. En dan lachen de holle wegen ons toe tot we Triacastela bereiken.

Dag 3

Triacastela-Sarria (18 km)

Mooie route langs kleine dorpjes en wegeltjes. We krijgen ongetwijfeld een boer of boerin te zien die de kleine kudde met Galicische krachttermen voortdrijft in de smalle straten, of een bepakte ezel die de boodschappen naar huis moet brengen.

Sarria bereiken we niet te laat zodat er tijd is om op een terrasje of in één van de vele bars die Sarria rijk is de plaatselijke witte wijn, de Ribeiro, te proeven. Het oude stadsgedeelte van Sarria is klein, maar zeker de moeite om te verkennen.

Dag 4

Sarria-Portomarin (23 km)

Op weg naar Portomarin doorkruisen we enkele dorpjes met overal de onvermijdelijke bron. De stad Portomarin, met haar witte huisjes, zien we al van ver liggen aan een stuwmeer. Het oude stadje is niet meer, het werd door de rivier overspoeld en later weer opgebouwd hogerop, volgens een origineel maar on-Spaans stratenplan. Enkel de grote kerk is nog zoals oudsher; ze werd steen per steen afgebroken en hogerop gereconstrueerd. We logeren in een pension in het centrum.

Dag 5

Portomarín-Palas de Rei (stad) (24 km)

We zoeken de andere kant van de rivier op en hebben een lange klim voor de boeg, echter niet zo steil en een ‘makkie’ voor onze al wat getrainde spieren. We volgen slingerpaden door het bos. In Ligonde onthalen enkele dorpelingen de stappers in een typische huiselijk ingerichte of tot schuur omgebouwde bar. Iets verder, in Eirexe, houden we een verkwikkende middagpauze. Einddoel is Palas De Rei.

Dag 6

Palas de Rei-Arzua (29 km)

Ook vandaag stappen we regelmatig door het bos. Gisteren zagen we de eerste eucalyptusbomen; vandaag worden ze een streling voor oog en neus. In de namiddag wandelen we over pistes, bos- en landbouwwegen. We kruisen een heleboel dorpjes om uiteindelijk in Arzua te belanden, een stadje waar veel pelgrimsroutes en dus ook veel  pelgrims samenkomen en waar het centraal pleintje onder de platanen vol leven is.

Dag 7

Arzúa-Pedrouzo (Amenal) (20 km)

Het decor met eucalyptusbomen houdt aan. Diep in- en uitademen is de boodschap. Deze streek lijkt soms op de Ardennen, dan weer op de Kempen..Einddoel is Pedrouzo (Amenal), waar in pensión Che een heus buitenzwembad op ons wacht….Hopen op lekker warm weer dus.

Dag 8

Pedrouzo (Amenal)-Santiago (20 km)

We zijn er bijna maar nog niet helemaal… Het eerste stukje tot San Marcos is nog mooi stappen. Monte de Gozo is slechts een boogscheut verder. En dan dalen we af richting stad. De buitenwijken van Santiago zijn wat slordig aangelegd en teleurstellend na al die kilometers. Maar eens we de Porta Del Camino doorgaan worden we beloond met een zicht op de smalle straatjes van het oude, mooi bewaarde centrum. Het einddoel is bereikt! We bezoeken de kathedraal en ruilen onze stempelkaart in voor een ‘compostelana’ (het officiële bewijs dat je Santiago hebt bereikt na min. 100 kilometers te hebben gestapt). 

We zijn pelgrims in Santiago.

Dag 9

Iedereen doet wat hij graag doet. Er zijn allerlei mogelijkheden: musea, kraampjes en winkeltjes en met wat geluk is hier of daar een optreden. De geïnteresseerden kunnen eventueel ook het echte winkelcentrum van Santiago bezoeken.

Dag 10

Transfer naar de luchthaven van Santiago en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1750
Voorschot: € 610 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • lokale transfers
 • logies
 • maaltijden, vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 10
 • bagagevervoer
 • luchthaventaksen
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • inkomgelden van musea: € 20
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Geert Oppeel


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 Voor de exacte afstanden per dag: zie dagschema. De hoogteverschillen zijn gering, maar het terrein is zelden plat. We leggen 155 kilometer af in 7 dagen, waarvan 1 dag van 29 km, dus deze dag is qua afstand en wandelduur zeker . Een goede fysieke conditie en uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk. 

Waar mogelijk volgen we rustige paden die de dorpen met mekaar verbinden Soms kunnen asfaltwegen niet worden vermeden.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. Hoewel het weer geen criterium is in het bepalen van het niveau, kunnen regen of een hoge temperatuur een wandeling wel zwaarder maken.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in eenvoudige, doch comfortabele hotels en pensions, in tweepersoons­kamers met privé-sanitair.


Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies. ’s Middags eten we in een gezellig etablissement langs de camino een bocadilla of een slaatje. ’s Avonds wordt gegeten in het logies of een restaurant of bar in de buurt.


Bagagevervoer

Tijdens de tocht wordt de bagage vervoerd en draag jij enkel je dagrugzak. Dat maakt het wandelen vanzelf­sprekend een stuk aangenamer.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Iberia (IB).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
IB 3207Brussel 15/09/2023 06:55Madrid 15/09/2023 09:20
IB 3879Santiago 24/09/2023 17:50Madrid 24/09/2023 19:00
IB 3208Madrid 24/09/2023 20:05Brussel 24/09/2023 22:30

We verplaatsen ons met trein en bus.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Meestal warm en zonnig. Een regenbui of een onweer is nooit uitgesloten. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas: een soepele reistas is flexibeler en voor het transport makkelijker stapelbaar dan een harde koffer. Je draagt zelf je bagage tijdens de luchthaventransfers en van de receptie naar je kamer (soms enkele trappen); houd ze dus licht en makkelijk draagbaar.
 • dagrugzak (met ook voldoende plaats voor water en middagproviand)

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece of pull
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • evt. zwemkledij

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • evt. (sneldrogende) zwemhanddoek

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • lunchbox

 Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig (bij bezoek aan een kerk bv.).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je kan in een aantal logiesplaatsen met je betaalkaart terecht aan bankautomaten. Het is aangeraden al wat cash geld van thuis mee te nemen.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart.


Achtergrondinformatie

 • Barret P., Priéz pour nous à Compostelle, een sfeerbeeld van de Camino tijdens de middeleeuwen voor moderne 20ste eeuwers, vlot geschreven Franse fictie.
 • Bosschart R., Spanje, paradijs van tegenstellingen, de Spaanse maatschappij anekdotisch ontleed en bespro­ken door een bekende Nederlandstalige correspon­dent;
 • Charpentier L., Het geheim van de pelgrimsroutes, in dit boek worden een aantal mystieke plaatsen belicht, worden verbanden gelegd,  en worden symbolen en tekens die je onderweg tegenkomt, toegelicht;
 • Coelho Paulo, De alchemist en De weg naar het zwaard;
 • Houdijk C. & J., Naar de ware Jacob, dagboek van een voetreis, gemaakt door een Nederlands echt­paar, naar het graf van de heilige Jacobus in Santiago de Compostela;
 • Houdijk J., De weg naar de sterren, uitgangspunt voor deze roman is de meest bekende legende verbonden aan de pelgrimage naar Santia­go de Compostela, die van de gehangene van Santo Domingo de la Calzada;
 •  Keller H., Geschiedenis van een tocht, overpeinzingen op weg naar Santiago de Compostela, een pelgrimstocht waar Keller samen met Cees Nooteboom een film over maakte
 • Noteboom C., De omweg naar Santiago, onmisbare literatuur voor elke Spanje-reiziger en/of Santiago-ganger;
 • Steenmeijer M., Spaanse literatuur van de 20ste eeuw, een klare kijk op de Spaanse literatuur voor de geïnteresseerde hispanofiel;
 • Steenmeijer M., Spanje is anders, luchtige, maar rake observaties van een Spanje-kenner;
 • Vuijsje Herman, Pelgrim zonder God, verslag van een voettocht van Santiago naar Amsterdam;
 • Wegner U., Santiago de Compostela.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt 2 weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: