Duitsland - Berlijn


6 dagen

4/04/2023 - 9/04/2023

prijs € 1090


Duitsland - Berlijn


6 dagen

4/04/2023 - 9/04/2023

prijs € 1090


Duitsland - Berlijn


6 dagen

4/04/2023 - 9/04/2023

prijs € 1090


Duitsland - Berlijn


6 dagen

4/04/2023 - 9/04/2023

prijs € 1090


Duitsland - Berlijn


6 dagen

4/04/2023 - 9/04/2023

prijs € 1090


prijs € 1090
6 dagen
Reisdatum: 4/04/2023 - 9/04/2023
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23DE1BLA1
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

46-554
56-657
65+2

Geslacht:

mannen5
vrouwen8
Waarvan 11 individueel ingeschreven
Groepsreis Duitsland
Berlijn moet eigenlijk niet meer voorgesteld worden. Deze hippe stad loopt over van de mogelijkheden: geschiedenis & kunst, architectuur & creativiteit, hippies & start-ups. Ze is dichtbij & multicultureel, ruw & flatterend, jong & muzikaal... maar bovenal zo inspirerend. Het historische centrum is geconcentreerd en vol met hoogtepunten. Maar Berlijn is ook een van de groenste hoofdsteden ter wereld, waardoor je er verrassend rustige en stressvrije plaatsen vindt.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Met een local op pad
 • Hoogtepunten én geheimen van Berlijn
 • Daklozentour
 • Fietstocht langs meren en rivieren
 • Wandelen in het groen
 • Ecologische en duurzame activiteiten
 • Logeren tussen de Berlijners
 • Verhalen en geschiedenis
 • Met de trein naar Berlijn

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

96 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was mijn eerste kennismaking met Berlijn en kreeg er een grote aanbod te zien, wat smaakt naar meer.

Gerda K. -

Een bezoek naar Berlijn beleef je "dubbel". Enerzijds word je herinnerd aan de gruwelijke, recente geschiedenis maar anderzijds wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de fijne sfeer en het groene open karakter van deze mooie en excentrieke stad. Dit in combinatie met een reisbegeleider die de stad op zijn duimpje kent, er veel weet over te vertellen (vaak met een vleugje humor) met empathie voor de groep en een grote portie improvisatie vermogen, maakt dit een zeer geslaagde citytrip.

Jocelyne G. -

Prachtige reis. Een aanrader.

Eric S. -

Berlijn, een stad die zoveel heeft meegemaakt maar hierdoor een nieuwe vorm van samenleven heeft ontdekt waarvan ze voordien geen idee had en nu een woon-en levenskwaliteit heeft uitgebouwd waar de ganse wereld nieuwsgierig komt naar kijken.

Johan D. -

Veel variatie, er werd rekening gehouden met iedereen, aangename en bruisende stad, milieuvriendelijk, voor elk wat wils.

Dominique F. -

Een zeer afwisselende kennismaking met de stad, gaande van de donkere geschiedenis tot de meest hippe buurten. Als extra is er ook een mooie fiestocht door het groen en langs het water en bovendien ook nog een bezoek aan het strand van de Wannsee.

Emmy S. -

Fantastische gevarieerde reis die ik zeker aan vrienden zal aanraden

Erik A. -

Prachtig om deze reis te hebben gemaakt met een begeesterde gids die zelf in de stad heeft gewoond.

Rita K. -

Het programma was heel gevarieerd, Kevin is gepassioneerd door Berlijn en dat voelde je doorheen de ganse reis. Berlijn bezoeken met Kevin is een aanrader!

Linda D. -

Berlijn, een wereldstad waar je zeker 6 dagen kan vullen. De verscheidenheid in buurten, de geschiedenis van de Berlijnse muur, de groene long, de meren, maken van Berlijn een stad met vele hoogtepunten. De reisleider, Kevin, heeft ons alle hoeken en kanten van Berlijn laten zien, wat hij uitmuntend gedaan heeft. Met zijn enthousiasme en geestdrift leer je Berlijn echt kennen.

Micheline G. -

De Berlijnreis is verrassend en zeer gevarieerd. We hebben ontzettend veel gezien en de begeleiding was uitstekend! Bij Kevin voel je de passie voor Berlijn en het begeleiden van groepen.

Monique H. -

Boeiende citytrip Berlijn. Confrontatie met het verleden. Gedreven begeleider.

Ludo D. -

Ik vond het een heel toffe reis. Een aangename groep met een super gids. Op korte tijd hebben we een heel goede kijk op Berlijn gekregen, een fascinerende stad ! De dagen zijn voorbij gevlogen ! Zo zou ik nog dikwijls op reis willen gaan :-)

Christel D. -

Ik vond het een fantastische reis naar Berlijn. Een boeiende stad met vele facetten en een prettige sfeer. Heel blij om een inkijkje te hebben mogen krijgen met een actief en gevarieerd programma onder de bezielende leiding van een allround reisleider. En daarbij ook een hele gezellige groep. Dit smaakt zeker naar meer. Ik ga me nog eens verder verdiepen in de geschiedenis met de kijk- en leestips en kom heel graag weer terug in Berlijn.

Maartje K. -

Berlijn is een stad met veel gezichten. Het was dan ook zeer boeiend maar ook afwisselend, mede door de fietstocht en het bezoek aan de gevangenis. Het was een super leuke groep met een top begeleider!

Greet S. -

Een topper qua alternatieve bezoeken, logement en begeleiding.

Anne -

Met een ervaren begeleider hebben we een prachtige reis beleefd waar we zowel het klassieke Berlijn als het alternatieve Berlijn hebben bezocht .

Rita V. -

Ik heb het gevoel dat we echt een overzicht hebben gekregen van wat Berlijn te bieden heeft: oud en nieuw, klassiek en hip, de mix van culturen, de geschiedenis vanaf WO II. Ik ga de reis aanraden aan iedereen die goede benen heeft en gevoel voor humor :-)

Lut N. -

Intensieve,maar boeiende ontdekking van de bruisende stad Berlijn,onder begeleiding van een uitstekende begeleider.

Georges V. -

Heel geslaagde city trip mede dank zij de fantastische begeleiding . Afwisseling tussen het verleden van de stad met het leven nu. Leuke fietstocht, mooi hotel, lekker eten, alles was even goed. Een aanrader !

Bie B. -

Berlijn bekijken en vooral beleven. Lopen door een verdeelde stad, één gemaakt, met een enthousiaste en gemotiveerde begeleider die je de verschillende indrukken laat voelen. Samen de dagen intensief beleven en komen tot hoogtepunten. Een aanrader, zelf voor het eerst een groepsreis gemaakt, met een zeer positieve ervaring.

Marc S. -

Het was een heel toffe reis, veel gezien, leuke groep en heel goede reisbegeleider (vriendelijk, alles met de glimlach en uitmuntende kennis van de stad).

Nancy V. -

Gevarieerde reis. Alle hoeken van Berlijn leren kennen. Historisch, alternatief, nadruk op ecologische initiatieven , mooie plekjes ontdekt en lekkere wereld keuken. Het was top!

Vera S. -

De historiek van Berlijn die als een rode draad door deze boeiende reis liep kwam tot leven door de interessante uitleg van Kevin. Veel afwisseling. Wel vermoeiend door de lange dagen. Ik beveel deze reis graag aan aan anderen.

Magda A. -

Ik heb de trip naar Berlijn geboekt omwille van het gevarieerd programma en de reis is zeer goed meegevallen. Ik heb het gevoel dat we gans Berlijn doorkruist hebben en we Berlijn in al zijn facetten hebben leren kennen. Elke dag was weer boeiend en iets nieuws. Er was geen enkel minder moment. Nogmaals veel credits voor Kevin om zo'n boeiende reis samen te stellen en de groep zo goed te begeleiden.

Nancy V. -

Tof weerzien, veel terug ontdekt en bewonderd (ik was in 2002 ook met Anders Reizen in Berlijn). Goede begeleiding.

Maria D. -

Dit was een bijzonder boeiende reis die de vele facetten van Berlijn omvatte . Een groene stad , met een ongelofelijke recente geschiedenis die ik ik zelf (via media en dus op afstand beleefd had). Ook een stad met cultuur die ik persoonlijk liever nog wat meer zou beleven. Wetende wat ik nu weet zou ik opnieuw inschrijven zonder twijfel. Mooi programma.

Jacque D. -

Berlijn was voor mij de beste, mooiste, aangenaamste en warmste Anders Reizen reis. Met een reisbegeleider die zijn ziel gelegd heeft in het programma om ons deze boeiende stad te leren kennen. We hebben Berlijn inderdaad 'anders' leren kennen. Hoogtepunten waren niet de toeristische trekpleisters (die we uiteraard ook gezien hebben) maar wel een fietstocht naar de Wahnsee en Potsdam, diverse graffiti's in de stad, een theetje zelf geplukte kruiden in een bio-tuin-terras-garten, en nog veel meer mooie belevingsmomenten.

Patricia C. -

Voor het eerst met Anders Reizen op city trip en wat een ervaring! Het was ontzettend boeiend om eindelijk eens langs alle typische bezienswaardigheden van Berlijn te lopen, maar veel indrukwekkender nog waren de "sociale" aspecten van deze reis: op stap met een ex-dakloze, bezoek aan de Stasi-gevangenis. Een ware verrijking; levenservaring voor een heel jaar opgedaan! Ook een pluim voor begeleider Kevin, die zijn passie voor de stad zo weet door te geven. Kortom, alles was top!

Els L. -

Berlijn is een mooie stad, maar Kevin maakte ze vooral ook boeiend voor ons. Zeker de toeristische trekpleisters zijn de moeite waard, maar onze Berlijnreis was zoveel meer: de alternatieve toer door de kunstenaarswijken, de rondleiding door Dieter, een gewezen dakloze, de fietstocht naar Potsdam. Wij zijn super content!

Tonny V. -

Ik was al eerder in Berlijn geweest en bezocht dan hoofdzakelijk de historische kant. Deze reis was zo veelzijdig dat ik denk nu echt wel Berlijn gezien te hebben: de historische hoogtepunten en meer, op stap met een dakloze, een alternatieve toer, een fietstocht naar Potsdam, in het midden van de week enz. , het bezoek aan de Stazigevangenis wat een beklijvende indruk nalaat, afsluiten met een bezoek aan het Mauerpark om te kuieren op een vlooienmarkt en wat alternatieve kunstenaars en musici aan het werk te zien en/of te horen. Een zeer geslaagd veelzijdig reisprogramma.

Lieve K. -

Algemene reistips

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Dag 1

ICE-trein van Brussel-Zuid door de verschillende Duitse landschappen naar ons hotel in Prenzlauer Berg, dat de afgelopen jaren evolueerde van een vervallen arbeiderskwartier tot een van de hipste wijken van Berlijn.

We maken een eerste buurtverkenning bij Kollwitzplatz, en bezoeken de Kulturbrauerei en de levendige Schonhauser Allee. Het diner brengt ons het beste van de Berlijnse keuken. 

Dag 2

Stevige wandeldag vandaag. Tot een eindje in de namiddag doen we de klassieke hoogtepunten van Berlijn aan: Alexanderplatz, Hackescher Markt, Friedrichstrasse, Pariser Platz, Brandenburger, Holocaustmonument, de site van Hitlers voormalige bunker, Checkpoint Charlie, de 'Topografie van de terreur'-expo in het voormalige Gestapo-hoofdkwartier, de Gendarmenmarkt, Unter den Linden, Museuminsel (voor effectief museumbezoek is later nog tijd).

In de late namiddag bezoeken we nog de Küdamm en Tiergarten, een van de grootste stadsparken van Europa. We sluiten we af met een bezoek aan de befaamde Reichstag, inclusief prachtige panorama.

Dag 3

We nemen de trein naar Griebnitzsee, alwaar we onze fietsen oppikken. We fietsen  via tientallen meren en riviertjes naar de machtige Wannsee, waar menig Berlijner zijn vrije uurtjes doorbrengt. Na de picknick fietsen we langs het meer verder naar het historische Potsdam, waar we de Hollandse Wijk en het prachtige domein rond het imposante 18de-eeuwse rococopaleis Sanssouci van Frederik de Grote bezoeken. Via het Babelsberg Park keren we terug naar Griebnitzsee.
Per trein keren we terug naar het centrum. 

Dag 4

Vandaag gaan we de alternatieve toer op. In de voormiddag is het de beurt aan Friedrichshain en Kreuzberg, het voormalige Oost-Berlijn. Hier wandelen we door de kunstenaarswijken, langs kraakpanden, graffiti parken en door multiculturele straten. Inclusief een bezoekje aan de East-Side Gallery, het langste nog intacte stuk Muur.

De lunch nemen we in de Turkse wijk Neukolln, en in de namiddag brengen we een bezoek aan Tempelhof, ooit een luchthaven en nu een hip recreatief gebied in volle ontwikkeling. In de late namiddag gaan we met een dakloze op pad die zijn levensverhaal vertelt aan de hand van een wandeling door zijn wijk. We eindigen in het alternatieve en hippe P’berg.  

Dag 5

Om wat dieper in te gaan op het duistere, nog niet zo verre verleden van Berlijn, bezoeken we in de voormiddag de beruchte Stasi-gevangenis van Hohenschönhausen. (Indien niet mogelijk bezoeken we het concentratiekamp Sachsenhausen op een uurtje treinen van Berlijn).

In de namiddag ben je vrij, met tijd voor een museumbezoek of tal van andere activiteiten. De begeleider geeft tips.

Dag 6

De laatste dag brengt nog een mooie mix van bezienswaardigheden en ontspanning: In de Bernauerstrasse kunnen we ons een beetje inleven in 'het leven zoals het was' rond de muur, met verhalen en video's van de bewoners. We wandelen via de grens waar de muur ooit stond naar het Mauerpark, waar 's zondags Berlijners uit alle lagen van de bevolking samen komen voor een picknick, een pop-up concertje of gewoon om wat rond te lummelen in het park of op de vlooienmarkt. 

We vangen de ICE-terugtocht naar Brussel aan in de loop van de namiddag.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Prijs

Basisprijs: € 1090
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 180
Voorschot: € 390 per persoon

Inbegrepen

 • ICE-trein Brussel-Berlijn-Brussel
 • logies
 • ontbijt
 • groepstransfers
 • fietshuur
 • Berlin Welcome Card (geeft mooie kortingen  bij heel wat culturele activiteiten)
 • inkomgelden van vermelde bezienswaardigheden
 • daklozenproject
 • Nederlandstalige begeleiding
 • alternatieve gids
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • middag- en avondmalen (budget ca. € 160)
 • dranken
 • evt. inkomgelden optionele bezoeken
 • fooien (in Berlijn gebruikelijk op restaurant)
 • locker op dag 6
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Begeleiding:

Ils Maes


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een stadswandelreis van niveau . Fysiek stelt deze reis geen bijzondere eisen. Niettemin kan een stadswandelreis behoorlijk vermoeiend zijn.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in een kleinschalig hotel-pension, gelegen in een voormalige DDR-woonblok. Je krijgt dus vanuit je hotelkamer een kijk in het dagelijkse leven. De eenpersoonskamers zijn vrij klein.


Maaltijden

Ontbijten doen we in het hotel. Het middagmaal is een broodje of kleine hap en het avondmaal nemen we op restaurant.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Vervoer

Voor deze reis kiezen we voor de trein. Het is een klimaatvriendelijk alternatief voor vliegen. En als je de vele uren wachten op de luchthaven meerekent, is de trein zelfs niet altijd zoveel trager dan het vliegtuig.
Met de trein reizen heeft nog andere voordelen. Waar je met het vliegtuig elk gevoel van afstand mist, merk je met de trein - zowel door de reistijd als door de verschillende streken die je doorkruist - écht hoe ver je van huis bent. 
De tijd die je aan boord doorbrengt, laat je toe om te lezen, kennis te maken met je reisgenoten, of gewoon weg te dromen bij het voorbijglijdende landschap. Hij helpt je te 'onthaasten' zodat je bij aankomst op de bestemming in 'relax mode' aan je vakantie kan beginnen.

Ter plaatse maken we gebruik van het efficiënte openbaar vervoer en gaan we een dag fietsen.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas of kleine koffer met wieltjes
 • dagrugzakje

Schoeisel & kousen

 • comfortabele wandelschoenen
 • wandelkousen
 • evt. lichtere schoenen.

Kledij

 • (wandel)broek
 • degelijke wind- en waterdicht jas
 • trui/fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • evt. sjaal en muts (afhankelijk van het weer).

Verzorging

 • toiletgerief
  .

Diversen

 • drankfles of -zak
 • evt. paraplu.

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Duitsland volstaat je identiteitskaart.


Geld

Je kan overal in Berlijn met je betaalkaart terecht aan bankautomaten en je kan in de meeste winkels en horeca-zaken met de kaart betalen. 


Achtergrondinformatie

Berlijn, Berlijn

Fotograaf Harold Naayer en schrijver Donald Niedekker gingen op pad in een stad die hen al jaren fascineert. Ze deden indrukken op en wisselden die 's avonds met elkaar uit. In beeld en in tekst. Het oude en het nieuwe Berlijn. West-Berlijn en Oost-Berlijn.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en treingegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen
Anders Reizen: Berlijn
Anders Reizen Berlijn 2018