Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

9/07/2023 - 16/07/2023

prijs € 1690


Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

9/07/2023 - 16/07/2023

prijs € 1690


Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

9/07/2023 - 16/07/2023

prijs € 1690


Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

9/07/2023 - 16/07/2023

prijs € 1690


Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

9/07/2023 - 16/07/2023

prijs € 1690


prijs € 1690
8 dagen
Reisdatum: 9/07/2023 - 16/07/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23BG1RPA1
Al 2 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

36-451
46-551, waarvan 1 in optie.

Geslacht:

mannen1
vrouwen1, waarvan 1 in optie.
Waarvan 2 individueel ingeschreven
Groepsreis Bulgarije
De Balkan-gebergtes staan hoog aangeschreven bij Anders Reizen. Zo ook Rila en Pirin, in het zuidwesten van Bulgarije. Deze massieven/nationale parken hebben vele troeven voor de bergwandelaar die op zoek is naar rust en authenticiteit in een kader dat niet moet onderdoen voor de Alpen. Deze trektocht - met bepakking voor enkele dagen - rijgt een aantal hoogtepunten aan elkaar, van de 'zeven bergmeren' over het Rila-klooster tot de top van de berg Vichren, met zijn 2914 m letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de reis.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

17 Beoordelingen

reviews van klanten

Bulgarije heeft veel potentieel: het Rila en Pirin gebergte moeten echt niet onderdoen voor de Alpen: heel steile klimmen en prachtige zichten. Picknicken op Vihren rond 2914m hoogte is fantastisch. De begeleiding was zeer goed en de Bulgaarse gids kent de streek op zijn duimpje.

Jonathan M. -

Intensieve wandelvakantie in prachtig hooggebergte!

Dirk K. -

Toffe trektocht via rustige paden slingerend van het ene prachtige vergezicht naar het andere. Op 8 dagen zelfs nog wat van de cultuur kunnen meepikken mede dankzij de erg goede lokale gids.

Ingrid P. -

Grenzen verlegd. Echt genoten van de ongerepte natuur van Bulgarije en van de groep. Was top!!

Els -

Niet al te zware stapreis doorheen een desolaat berglandschap met toetsen van het vroegere Oostblok. We hadden een lokale en een Belgische gids en werden bijzonder goed omkaderd. Het reisplan zat goed in elkaar.

Pieter V. -

Na een mooie trekking werd de week afgesloten met een aangename fietstocht in Sofia.

Geert V. -

Het was een fantastische reis in een prachtig natuurgebied, met soms pittige wandelinge met goed en voldoende eten, en met toffe reisgenoten. Ben super blij; dus op naar een volgende Anders Reizen bestemming :)

Frank D. -

Er mogen gerust nog wat meer van dit soort reizen zijn. De Balkan en regio Oost-Europa regio heeft alle troeven in huis voor een prachtige reis: prachtige bergketens en natuur die 3-stappertjes reizen mogelijk maakt, dichtbij (i.e. handig voor korte, intensieve reizen van 1 week, belangrijk voor wie een beperkt aantal vakantiedagen heeft), relatief goekoop en toch voldoende comfort, interessante cultuur, aangenaam klimaat.

Tom C. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Sofia en transfer naar het hotel.

Allicht is de Bulgaarse hoofdstad Sofia niet meteen waaraan je denkt bij het plannen van een citytrip, maar ze zou je, met haar brede lanen en talrijke bloemenparken, aangenaam kunnen verrassen. Tot de bekendste bezienswaardigheden behoren de Alexander Nevski-kathedraal en de joodse synagoge. 

Overnachting in een hotel.

Dag 2

Transfer naar Panichishte, de regio aan de noordelijke voet van het Rila-gebergte. Met de zetellift gaan we omhoog tot op 2100 m hoogte waar de eerste wandeling begint. Dat is al meten een schot in de roos, want ze leidt ons langs de zeven Rila-meren, gelegen tussen 2100 en 2500 m en met kleuren die variëren van het lichtste blauw tot het donkerste zwart. Een streling voor het oog.

8,6 km - hoogteverschil + 500 m / - 350 m.

Overnachting in een berghut.

Dag 3

De tocht vandaag gaat over de kamlijn op een hoogte van 2500 m. De top van de Malyovitsa, één van de mooiste uitzichtbergen, torent met z’n 2925 m hoog boven het Rila-klooster uit. We zitten nu volop in het hoogste gebergte van de Balkan, temidden van een indrukwekkend landschap van hoge pieken en talrijke bergmeren. Eindpunt van de tocht is de berghut Malyovitsa.

13 km - hoogteverschil: + 700 m / - 1000 m.

Overnachting in een berghut.

Dag 4

In de vallei van Rilska hebben de vele riviertjes en beken voor de vorming van een aantal prachtige gletsjermeren gezorgd. Tijdens de tocht passeren we enkele van de mooiste: Ionchevo en Strashno.

15 km - hoogteverschil: + 600 m / - 1000 m. 

Overnachting in een klein bungalowcomplex.

Dag 5

Wandeling van ca. 1,5 u. naar het Rila-klooster. Onderweg passeren we nog een ander heiligdom met een grot met een heel bijzondere kwaliteit: als je er doorheen kruipt, kom je er als een 100% goed mens weer uit. Een aanrader dus!

Het Rila-klooster werd in de 17de eeuw gebouwd. Het is indrukwekkend gelegen aan de voet van het Rila-gebergte en herbergt een schat aan cultuurrijkdommen, zoals manuscripten, iconen, oorkonden en een rijke bibliotheek. 

Na de lunch rijden we in goed anderhalf uur naar het startpunt van de wandeling een eindje boven Bansko, op 1400 m. Een wandeling van een tweetal uur brengt ons naar de hut Demyanitsa.

7 km - hoogteverschil: + 500 m.

Hier zitten we in het jongere Pirin-gebergte, met veel graniet en leisteen maar ook grillige kalksteenrotsen. De donkere wouden zijn een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzaam geworden dieren als wolven, bruine beren en lynxen (maar die zullen we niet te zien krijgen).

Overnachting in de berghut.

Dag 6

Twee mogelijke routes leiden naar de berghut Vihren vandaag, de moeilijkste en langste (maar ook mooiste) is een tocht van 13,6 km, 8 tot 10 uur stappen en hoogteverschil + 1030 m / - 940 m, incluis een hoogtevreesgevoelig gedeelte. Ofwel (en zeker bij minder goed weer) kiezen we voor de iets minder veeleisende versie langs een aantal ijsmeren. Tocht van 8,7 km, 5 uur stappen en hoogteverschil +774 m / - 677 m.

In ieder geval verkennen we een regio van ruige bergen met daartussen diepe dalen en mysterieuze bossen, een decor waarin men maar weinig mensen tegenkomt.

Overnachting in de berghut Vihren.

Dag 7

Tocht naar de top van de Vihren, met z’n 2914 m de tweede hoogste van Bulgarije en letterlijk het hoogtepunt van deze reis. In geval van ongunstige weersomstandigheden of voor wie hoogtevrees heeft, is een alternatieve wandeling mogelijk.

8 km - hoogteverschil: + / - 950 m.

Na de tocht worden we naar het historische stadje Bansko gebracht, pittoresk gelegen aan de voet van het Pirin-gebergte. Het is vooral in de winter populair als skioord.

Overnachting in een hotel. 

Dag 8

Transfer van een goeie 2 u. naar de luchthaven van Sofia en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1690
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 90
Voorschot: € 590 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 17,53)
 • transfers 
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • beperkt bagagevervoer
 • begeleiding
 • lokale gids
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • evt. inkomgelden van bezienswaardigheden en musea (bv. Rila-klooster)
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Bart Speltincx


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een rugzaktrekking met wandelniveau . Ervaring met bergwandelen is vereist.

Voor de dagelijkse wandelafstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. Je stapt vaak over moeilijk begaanbare (berg-)paden met soms losse stenen en over puinhellingen en bergkammen. Sommige trajecten zijn hoogtevreesgevoelig (zie dagschema).

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren 2 x in een goed hotel (in Sofia en Bansko), in tweepersoonskamers met privé-sanitair.

Tijdens de tocht slapen we 1 x in bungalows in tweepersoonskamers met privé-sanitair (met oubollig interieur) en 4 x in meerpersoonskamers/slaapzaaltjes in basic berghutten. Hou er rekening mee dat je de berghutten in Bulgarije niet kan vergelijken met deze in de Franse of Italiaanse Alpen. 


Maaltijden

Deze reis heeft vele troeven, maar ze liggen niet in het culinaire domein. Het ontbijt komt in buffetvorm in de hotels, maar is zeer eenvoudig tijdens de tochten (bv. een tas thee en een soort wentelteefjes met confituur). De lunchpakketten zijn in orde en bestaan  meestal uit paar sneden brood, geitenkaas, worst, wat komkommer en een snack. Het avondmaal in de berghutten is genoeg maar vrij eenvoudig (bv. gehaktballen met een beetje sla). De overige avonden gaan we op restaurant. Indien je graag snackt, raden we aan om van thuis uit tussendoortjes mee te nemen.


Bagagevervoer

Je draagt je eigen rugzak, maar slechts met beperkte bagage. Op dag 2 vertrek je met de bagage die je nodig hebt voor 3 dagen, terwijl de rest naar het logies van dag 4 wordt gebracht. Op dag 4 kan je vuile was achterlaten en propere oppikken. Op dag 7 vind je je bagage weer terug in het logies in Bansko. 


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Bulgaria Air (FB) rechtstreeks naar Sofia.
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
FB408Brussel 09/07/2023 17:30Sofia 09/07/2023 21:10
FB407Sofia 16/07/2023 15:00Brussel 16/07/2023 16:40

We verplaatsen ons met een privé-minibus met chauffeur.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Het binnenland van Bulgarije heeft een continentaal klimaat met koude winters en warme zomers. Hoog in de bergen ligt tot in de zomer sneeuw en zijn de nachten altijd koel tot koud. Een onweersbui kan niet uitgesloten worden. Houd dus rekening met wisselende weersomstan­digheden.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk hoofdbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). 

Bagage

 • reistas: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • rugzak die bagage voor 3 dagen kan bevatten + lakenzak + picknick; ideaal is een zgd. tourrugzak met een inhoud van 30 à 55 liter
 • regenhoes voor de rugzak

Indien je een grotere rugzak hebt, kan je die uiteraard meenemen. Voorzien dan we een tas/zak om de spullen in te stoppen die je niet meeneemt op de tocht.

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte schoenen (voor ' avonds)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte broek
 • trui / fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short
 • zwemkleding
 • handschoenen
 • muts

Verzorging

 • toiletgerief
 • (sneldrogende & lichtgewicht) handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Eet- en drinkgerei

 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox
 • drankfles of -zak

Diversen

 • lakenzak (voor in de hutten; dekens zijn aanwezig)
 • zak- of hoofdlamp.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Bulgarije volstaat je identiteitskaart.


Geld

De Bulgaarse munt is de Lev (meervoud leva). Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter.

Je kan tijdens deze reis in Sofia en Bansko met je betaalkaart terecht aan bankautomaten. 


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: