Albanië - Valleien, pieken en dorpen in de Albanese Alpen


10 dagen

8/06/2023 - 17/06/2023

prijs € 1680


Albanië - Valleien, pieken en dorpen in de Albanese Alpen


10 dagen

8/06/2023 - 17/06/2023

prijs € 1680


Albanië - Valleien, pieken en dorpen in de Albanese Alpen


10 dagen

8/06/2023 - 17/06/2023

prijs € 1680


Albanië - Valleien, pieken en dorpen in de Albanese Alpen


10 dagen

8/06/2023 - 17/06/2023

prijs € 1680


Albanië - Valleien, pieken en dorpen in de Albanese Alpen


10 dagen

8/06/2023 - 17/06/2023

prijs € 1680


prijs € 1680
10 dagen
Reisdatum: 8/06/2023 - 17/06/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23AL1AAA1
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

36-451
46-554
56-654
65+4

Geslacht:

mannen6
vrouwen7
Waarvan 7 individueel ingeschreven
Groepsreis Albanië
Wie door Albanië reist, wordt getroffen door de vriendelijkheid van de mensen, de rijke cultuur en de ongerepte natuur. Liefhebbers van een goeie trekking in een prachtig berglandschap en van traditionele bergdorpjescultuur, geheel op z’n Albanees, zijn hier aan het juiste adres. Aan het begin van de reis bezoeken we kort Tirana, de hoofdstad die de afgelopen 20 jaar een radicale metamorfose heeft ondergaan.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

33 Beoordelingen

reviews van klanten

Niettegenstaande het bijna de ganse tijd geregend heeft was deze reis een absolute aanrader voor iedereen die van mooie, soms best pittige wandelingen in de natuur houdt! Het eten was heel erg goed, heel fijne groep en een fantastische lokale reisbegeleider die het beste van zichzelf gegeven heeft waardoor dit een absolute top reis geworden is!

Veerle V. -

Prachtige parel van de Balkan. Het was een aangename kennismaking met een eeuwenoud gebergte waar je nog van lokale bronnen kan drinken. De wandelpaden zijn wel een uitdaging qua ondergrond. Het eten is alvast lekker en gevarieerd met mediterraanse insteek. Ook ideaal voor vegetariërs.

Lies V. -

Albanië is een aanrader voor iedereen die naast de platgetreden paden wil genieten van de bergen en prachtige vergezichten. De tochten zijn pittig, maar de beloning op de top is de moeite méér dan waard.

Leen D. -

Albanië was een ontdekking en veel mooier dan ik verwacht had. De valleiën zijn smal en diep uitgesleten waardoor je een unieke wandelervaring beleeft en het eten is zuiders lekker (soms zelfs wat overdadig).

Luc C. -

Dit was een topreis. De juiste mix en zeer authentiek.

Bertine D. -

Albanië is topbestemming: pittige beklimmingen in prachtige nog ongerepte natuur. Goeie combinatie van wandelen en beetje cultuur. Zeer vriendelijke ontvangst en lekkere overvloedige maaltijden.

Tine C. -

Prachtig landschap, gastvrije mensen, lekker eten en pittige wandelingen. De moeilijkheidsgraad van de wandelingen wordt sterker beïnvloed door de toestand van de paden dan door de te overbruggen hoogtemeters.

Lina D. -

Anders Reizen is ook Anders Thuiskomen

Arne V. -

Stevige wandelingen met veel stijgen. Prachtig , verrassend land. Eten was redelijk eenzijdig, maar ok. Het blijft een leuke formule om zo op vakantie te gaan. Ik ga al op zoek naar mijn volgende bestemming.

Tania V. -

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht naar Tirana en transfer naar het hotel.

Wat opvalt tijdens ons kort bezoek aan Tirana's centrum, is de eigenaardige mix van architecturale stijlen. Sinds de grijze communistische tijd is er nl. veel veranderd: veel nieuwe huizen en appartementsgebouwen zijn nu bv. bont geschilderd. De wijk Blloku, in de communistische jaren bewoond door de politieke elite, is nu een hippe buurt met winkels, café's en restaurants.

Dag 2

Transfer (100 km) noordwaarts naar Skhodër (of Skhodra), waar we inchecken in het hotel.

Skhodër is een van de oudste stedelijke centra van Europa, ooit verblijfplaats van de laatste Illyrische koning, Genti, en nu sterk Italiaans van sfeer. Interessant zijn de drukke bazaar en het Rozafa-fort (dat naar verluidt zijn naam dankt aan een Illyrische jongedame die in de wallen werd ingemetseld), vanwaar we een mooi zicht krijgen op het Skhodra-meer. En er is, voor de liefhebbers, het steengoede Marubi-fotografiemuseum. 

Overnachting in een hotel in Skhodër.

Dag 3

Een goeie 150 km noordwaarts, gedeeltelijk langs het meer, rijden we naar Tamarë. Hier start onze ontdekkingstocht in de Prokletije, de 'Vervloekte Bergen' die vooral vervloekt mooi zijn en een van de wildste en meest afgelegen bergstreken van Europa. De landschappen in deze Albanese Alpen zijn ongewoon schilderachtig: oude huizen met houten pannen, watervallen, meren, prachtig loofwoud en bovendien af en toe zicht op Albanië’s hoogste, de Jezerca, 2695 m. En we hoeven geen dagen te reizen om dit moois al te zien te krijgen, want we zitten er al middenin!

We starten onze wandeling met een flinke klim naar een hoge waterval. Na de picknick klimmen we verder tot aan de weides van het dorpje Mregu. Op een plateau hoog boven de vallei, vanwaar we zicht krijgen op de regio waar we de komende dagen doorheen trekken, bereiken we gehucht Javor. Een korte afdaling brengt ons terug naar de asfaltweg waar het busje ons opwacht voor een korte rit naar ons logies in het dorp Lepush.

11 km – 700 m stijgen en 300 m dalen

Dag 4

Voor ons ligt de Montenegrijnse Grbaja-vallei. We wandelen tot op de kam die de grens vormt tussen de twee landen en verder naar en over de top van de Taljanka (2057 m). Vandaar gaat het weer naar beneden tot in een oud eikenbos waar we gaan logeren in een klein pension.

Overnachting in een familiaal pension in Vusanje.

11 km - 775 m stijgen en 900 m dalen.

Dag 5

Onze bagage wordt op paarden geladen en door de Ropojana-vallei wandelen we langs een bergmeer terug Albanië binnen, waar enkel een verweerde grenssteen herinnert aan de ooit streng bewaakte grenzen. Herdershutten en hier en daar een vervallen militaire barak zijn de enige teken van menselijke aanwezigheid op de wandeling die ons naar het hart van de Albanese Alpen brengt.

Een steile afdaling over een goed pad brengt ons weer naar beneden tot op het eindpunt van de wandeling, waar we opgepikt worden en naar het dorp Theth gebracht, het mooiste bergdorp van de Noord-Albanese Alpen.

Overnachting in een pension in Theth.

11 km - 550 m stijgen en 900 m dalen.

Dag 6

Op verkenning in en rond Theth, met een bezoekje aan de kerk en de 'kulla', een verdedigingstoren waar een familie die in een bloedwraakvete betrokken was enkele maanden kon verblijven. Mannen die volgens de wetten van de bloedwraak iemand hadden gedood, waren tot hun proces vogelvrij maar konden hier met hun familieleden bescherming vinden. De Nederlandse ambassade in Albanië heeft de restauratie van deze meer dan 150 jaar oude 'kulla' op verzoek van de bewoners gefinancierd. Het gebouw wordt gelukkig niet meer gebruikt voor zijn oorspronkelijke doel. Bloedwraakmoorden (zoals we die ook bij de Italiaanse maffia kennen) komen in heel Albanië helaas nog al te vaak voor, maar in Theth zijn ze al vele jaren geleden tot staan gebracht. Het bezoek is ook het perfecte moment om in te gaan op de zogenaamde 'kanun', een eeuwenoude reeks wetten die alle aspecten van het dagelijks leven regelt, en zijn relevantie en impact op de hedendaagse Albanese maatschappij.

We wandelen langs de hoogste waterval van Albanië, een prehistorische archaeologische site en naar de rand van de 50 m diepe Grunas-canyon. In het dorpje Nderlysa zijn we voor de lunch te gast bij een boerenfamilie. Vandaar wandelen we naar het bekende 'Blauwe Oog', een turkooizen bron in een zeer idyllische setting. De moedigen kunnen een duikje wagen in het ijskoude water.

Per minibus worden we terug naar Theth gebracht voor de tweede overnachting in het pension.

Tot in Nderlysa: 9 km - 100 m stijgen en 375 m dalen
Heen en terug van Nderlysa naar het Blauwe Oog: 4 km – 200 m stijgen en dalen

Dag 7

Met paarden voor de bagage trekken we de over de Valbona-pas (1815 m), een hoogtepunt wat betreft mooie tochten. Al snel krijgen we vanop de hoger gelegen terrassen een mooi zicht op Theth achter ons. Door een sprookjesachtig beukenbos klimmen we stilaan hoger. Boven op de pas worden we beloond met echt mooie zichten in beide richtingen. Aan de andere zijde dalen we af tot we het dorp Rragam bereiken. Daar worden we opgepikt en naar het dorp Valbona gebracht. In de mooie tuin van het pension genieten we van een aperitiefje met zicht op de ruige bergpieken.

12 km - 1125 m stijgen en 725 m dalen.

Overnachting in een pension in Valbona.

Dag 8

De tocht vandaag brengt ons naar een afgelegen gehuchtje waar slecht 2 families leven. Eerst wandelen we over een pad door weiden die vol staan met kleurige lentebloemen naar een herdersnederzetting op 1650 m. In de communistische periode was dit verboden gebied en werden de hutten gebruikt voor militaire doeleinden. We gaan nog wat hoger tot ongeveer 2000 m. Daar bevindt zich een oude grenssteen en krijg je adembenemende zichten over het meest dramatische gedeelte van de Montenegrijnse Prokletije. We passeren oude bunkers en vangen een glimp op van de hoogste top van de regio, de Jezerca (2694 m). Langs dezelfde weg keren we terug naar Valbona. Een mooie afsluiter van onze ontdekking van de 'Vervloekte Bergen'...

13 km  - 1000 m stijgen en dalen

Tweede overnachting in een pension in Valbona.

Dag 9

Vroeg uit de veren voor de transfer van zowat anderhalf uur naar Fierze aan het Koman-stuwmeer, waar we de ferry nemen. De tocht is een onvergetelijk schouwspel: in het bleekgroene water weerspiegelen zich steile bergflanken waartegen witte huisjes zijn gebouwd. Na een 3-tal uur varen, bereiken we de Koman-dam en vandaar gaat het over land verder (120 km) naar de kleine, levendige stad Kruja. In de 15de eeuw was dit het centrum van de opstand tegen de Ottomaanse inval o.l.v. Skanderbeg en nu voor veel Albanezen een soort bedevaartsoord. De bazaar en de burcht met musea zijn goed gerestaureerd. 

Overnachting in een hotel in Kruja. 

Dag 10

Transfer (20 km) naar de luchthaven van Tirana en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1680
Eenpersoonskamer dag 1, 2 en 9 (mits beschikbaar): € 80
Voorschot: € 590 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 16.23)
 • transfers 
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 10
 • bagagevervoer
 • grenspermits
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale gids
 • inkomgelden volgens programma
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • evt. bijkomende inkomgelden van bezienswaardigheden en musea
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . Voor afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. Het zijn vooral de vrij grote dagelijkse hoogteverschillen die dit tot een pittige reis maken. Hou eveneens rekening met een hogere graad van 'ongereptheid' van de paden (in vergelijking met de Franse Alpen bijvoorbeeld).

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren

 • 3 nachten in een comfortabel hotel, in 2-persoonskamers met privé-sanitair
 • 6 nachten in familiaal gerunde pensions, in 3- tot 6-persoonskamers en gemeenschappelijk sanitair.

Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies. Het middagmaal is een eenvoudige lunch of een picknick. Het warm avondmaal eten we hetzij op restaurant, hetzij in de logiesplaats.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak.

Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij ITA (AZ).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AZ 159Brussel 08/06/2023 11:35Rome 08/06/2023 13:40
AZ 582Rome 08/06/2023 16:25Tirana 08/06/2023 17:50
AZ 585Tirana 17/06/2023 11:30Rome 17/06/2023 12:55
AZ 160Rome 17/06/2023 15:15Brussel 17/06/2023 17:30

We verplaatsen ons met privé-minibus over land en met de ferry over het Koman-meer.


Klimaat

Het klimaat van Albanië is mediterraan aan de kust en continentaal in de bergen. Tijdens deze reis verwachten we zonnig en warm wandelweer met kans op mist of een bui in de bergen. Koude nachten in de bergen. Regen of onweer is mogelijk. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

 


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak
 • regenhoes voor dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece/pull
 • hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda.

Tip: Albanië is, zeker op het platteland, eerder conservatief. Daarom respecteer je in je manier van kleden best de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen. Het is bovendien veel aangenamer én veiliger om  luchtige kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek, lange rok). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.

Verzorging

 • toiletgerief
 • evt. (sneldrogende & lichtgewicht) zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Eet- en drinkgerei

 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox
 • drankfles of -zak

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisocumenten

Voor reizen naar Albanië volstaat je identiteitskaart.


Geld

De munteenheid is de lek. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter. Je kan tijdens deze reis in grotere plaatsen met je betaalkaart terecht aan bankautomaten. 

Achtergrindinformatie

 • Ismail KADARE Dossier H., een spannende speurtocht door de Albanese bergen, op zoek naar de geheimen van Homerus’ dichtkunst (roman)
 • Els DE GROEN, De bruidskogel. De Kanun, het eeuwenoude wetboek dat nog steeds grote invloed heeft op het leven in grote delen van Albanië, bepaalt dat een vrouw die overspel pleegt door haar man in de rug geschoten mag worden (roman).

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: