Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


18 dagen

2/11/2022 - 19/11/2022

prijs € 4190


niet meer boekbaar

Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


18 dagen

2/11/2022 - 19/11/2022

prijs € 4190


niet meer boekbaar

Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


18 dagen

2/11/2022 - 19/11/2022

prijs € 4190


niet meer boekbaar

Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


18 dagen

2/11/2022 - 19/11/2022

prijs € 4190


niet meer boekbaar

Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


18 dagen

2/11/2022 - 19/11/2022

prijs € 4190


niet meer boekbaar
Groepsreis Mexico
Mexico is een land met vele gezichten, een mozaïek aan landschappen en culturen. Tijdens deze actieve cultuurreis gaan we op ontdekking bij de Maya’s in Zuid-Mexico. Onder de begeleiding van een ervaren Nederlandstalige reisbegeleidster die ter plaatse woont, bezoeken we niet alleen de historische Maya-sites, maar leren we eveneens de hedendaagse Maya-cultuur beter kennen. Ook minder bekende sites staan op het programma, net zoals gezellige stadjes, de uitbundige natuur van de jungle in Chiapas en het paradijselijke Isla Holbox.
prijs € 4190
18 dagen
Reisdatum: 2/11/2022 - 19/11/2022
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22MX1AAB1

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Charmante steden San Cristobal de las Casas, Campeche en Valladolid
 • Maya-sites Yaxchilán, Bonampak, Palenque, Uxmal en Ek' Balam
 • Hedendaagse Maya-cultuur
 • Te gast bij familie en vrienden van onze begeleidster
 • Wandelen en bootje varen in de jungle van Chiapas
 • Isla Holbox: relaxen op z'n Caraïbisch
 • Lekker Mexicaans eten

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

TGV naar Parijs CDG en aansluitend vlucht naar Mexico City. Transfer naar een hotel voor de overnachting. 

Dag 2

Binnenlandse vlucht (1,5 u.) naar Tuxtla Gutierrez International Airport in Chiapas.

Na een transfer met de wagen naar El Palmar, maken we een mooie wandeling van 3 uur naar dorp waar we te gast zijn, gelegen aan de Sumidero-kloof. De wandeling eindigt bij het uitkijkpunt over de kloof en de rivier Grijalva. Daarna installeren we ons bij de gastgezinnen. Murielle werkt hier sinds enkele jaren met de jongeren rond ecologie. Voor zover ze het met de school kunnen combineren, zijn ze onze gidsen zijn vandaag en morgen.

Overnachting in eenvoudige kamers bij de mensen thuis.

Dag 3

Een wandeling met mooie uitzichten brengt ons naar de oevers van het stuwmeer. Hier nemen we een boot om de Sumidero-kloof ook vanuit het water te bewonderen en hopelijk vogels, krokodillen en apen te spotten.

In de namiddag rijden we naar San Cristobal de Las Casas , een aangename stad met een bijzondere sfeer in het hart van het hoogland van Chiapas.


3 Een wandeling met mooie uitzichten brengt ons naar de oevers van het stuwmeer. Hier nemen we een boot om de Sumidero-kloof ook vanuit het water te bewonderen. In de namiddag rijden we naar San Cristobal de Las Casas , een aangename stad met een bijzondere sfeer in het hart van het hoogland van Chiapas.

4 Vandaag zijn we te gast bij een Tzotzil-gemeenschap even buiten San Cristobal, waar begeleidster Murielle een petekind heeft. Onder begeleiding van haar ‘compadre’, maken we een mooie wandeling door de bossen en heuvels rond het dorp. We houden halt bij verschillende heilige plaatsen en leren over de lokale tradities en gewoontes. We eten bij de familie en keren dan terug richting San Cristobal. Onderweg stoppen we even in twee grotere (en bekendere) dorpen: Zinacantan  en  San Juan Chamula. In het eerste bezoeken we een coöperatieve van weversvrouwen, in het tweede de hoofdkerk waar waar we getuige zijn van voor ons vreemde geloofspraktijken, een mengeling tussen katholieke en Maya-rituelen.

5 We voorzien een vrije ochtend om bij te komen van alle intense indrukken en om rond te kuieren in de smalle, geplaveide straatjes van San Cristobal. Vroege vogels kunnen optioneel een ochtendwandeling met vogelobservatie maken in de bossen buiten de stad.
In de namiddag vertrekken we naar de lodge Canto del Agua. Onderweg stoppen we in het Indiaans pottebakkersdorp Amatenango del Valle.

6 ’s Morgens maken we een wandeling naar de ongerepte watervallen Las Tres Tzimoleras, waar we het water opgaan voor een mooi avontuur, omringd door natuur. In de late namiddag komen we aan bij een familie koffieboeren. We bezoeken te voet een koffieplantage en andere ecologsiche projecten van de organisatie waarmee ze samenwerken. We logeren in cabañas van de familie aan de oevers van het meer.

7 In de voormiddag wandelen we van het ene naar het andere kleurrijke meer in het natuurpark Montebello, bestaande uit nevelwoud met tal van epifyten, woekerplanten die het woud een bijzonder aanzicht geven. Eten doen we bij onze koffieboeren.
In de namiddag volgt een transfer naar de paradijselijke ecolodge Las Guacamayas, gelegen  in de jungle aan de oevers van rivier Lacantun en uitgebaat door de lokale bevolking.

8 Vroeg uit de veren voor een boottocht doorheen het reservaat Montes Azules om apen, krokodillen, toekans, herten,... te spotten. De rest van de ochtend genieten we van onze mooie lodge of maken we een wandeling door het natuurreservaat. Na de middag vertrekken we naar het dorp Frontera Corozal, gelegen aan de grote stroom Usumacinta, de grensrivier met Guatemala. Ook hier slapen we in een lodge gerund door de lokale bevolking
9 We bezoeken Yaxchilan, een schitterende Maya site, verscholen in de jungle en enkel te bereiken via een boottocht over de Usumacinta. Daarna is de site van Bonampak aan de beurt, bekend omwille van de prachtige muurschilderingen waarvan sommige teruggaan tot de 8ste eeuw. Na het bezoek trekken we verder naar een van de kleine Lacandonen-gemeenschappen in het hart van het regenwoud.

10 We gaan opnieuw op stap in de jungle, die weelderige en eindeloos interessante biotoop waar je maar niet genoeg van kan krijgen, onder begeleiding van een deskundige lokale gids. De Lacandonische indianen worden, omwille van hun kennis van het regenwoud, betrokken bij het behoud ervan.
In de namiddag bereiken we ons hotel in Palenque, waar we kunnen uitrusten aan het zwembad.

11 We bezoeken de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren. We bezoeken niet alleen de kern van de site, maar we trekken ook door de omringende jungle naar verscholen tempels.
Hierna volgt een transfer van 5 u. naar de prachtige stad Campeche. Het historische centrum van deze volledig ommuurde, quasi perfect geconserveerde 16de-eeuwse Spaans-koloniale stad met pastelkleurige huizen met gietijzeren balkons is prachtig. 

12 Transfer naar het stadje Muna, waar we te gast zijn bij een Yucateekse Maya-familie. We gaan naar de markt en in het huis van Juan leren we 'pollo pibil' prepareren, kip gewikkeld in bananenblaren die je gaar laat worden in de grond. In de namiddag volgen we een workshop bij een lokale kunstenaar  kan je dit wat meer specifiëren?. We gaan overnachten in Uxmal

13 Bezoek aan Uxmal, een prachtige Maya-site. De typerende Puuc-stijl is helemaal anders dan de bouwstijl van de andere sites. De prachtig gedecoreerde gebouwen liggen harmonieus over de site verspreid. Na het bezoek, rijden we door naar Valladolid voor de overnachting.

14. We bewonderen al kuierend het mooie Valladolid en springen dan op de fiets voor een tochtje van 12 km langs enkele dorpjes en ongerepte cenotes, natuurfenomenen die typisch zijn voor deze regio. Het zijn poelen of grotten die met met kristalhelder water gevuld zijn en waarin je je heerlijk kan verfrissen. In de oude Maya-cultuur werden ze beschouwd als toegangspoorten tot de onderwereld. Oppassen geblazen dus...Wij zijn te gast bij een Maya-familie voor het middageten dat we samen met hen klaar maken. Na de middag ben je vrij. 
Kunnen we toch geen melding maken voor een optionele/individuele uitstapmogelijkheid  naar Chichen Itza te gaan?
We overnachten een tweede maal in Valladolid.

15 Bezoek aan de kleine site van Ek' Balam, met de hoge acropolis waarvan de muren versierd zijn prachtig beeldhouwwerk. Een rit van 2 u. brengt ons naar het dorp Chiquilá, waar we de boot (30 min.) nemen naar Isla Holbox. Holbox (uitgesproken als 'hoolbosh) is een klein eilandje dat het adjectief 'paradijselijk' ten volle verdient. Er zijn geen verharde wegen, dus ook geen auto's. Het eiland is 1,5 km breed en 48 km lang, waarvan 40 km ongerepte, maagdelijk witte stranden. 

16 Tijdens een boottocht ontdekken we de drie kleine eilandjes rond Holbox: Isla Pájaros, Isla Pasión en Cenote Yalahau. We zien veel vogels en met wat geluk ook dolfijnen. Aan de cenote Yalahua is het heerlijk zwemmen in zoet water. Hier maken we een lekker verse visceviche.
In de namiddag is het genieten van de hemelse rust aan het strand.

3 Een wandeling met mooie uitzichten brengt ons naar de oevers van het stuwmeer. Hier nemen we een boot om de Sumidero-kloof ook vanuit het water te bewonderen. In de namiddag rijden we naar San Cristobal de Las Casas , een aangename stad met een bijzondere sfeer in het hart van het hoogland van Chiapas.

4 Vandaag zijn we te gast bij een Tzotzil-gemeenschap even buiten San Cristobal, waar begeleidster Murielle een petekind heeft. Onder begeleiding van haar ‘compadre’, maken we een mooie wandeling door de bossen en heuvels rond het dorp. We houden halt bij verschillende heilige plaatsen en leren over de lokale tradities en gewoontes. We eten bij de familie en keren dan terug richting San Cristobal. Onderweg stoppen we even in twee grotere (en bekendere) dorpen: Zinacantan  en  San Juan Chamula. In het eerste bezoeken we een coöperatieve van weversvrouwen, in het tweede de hoofdkerk waar waar we getuige zijn van voor ons vreemde geloofspraktijken, een mengeling tussen katholieke en Maya-rituelen.

5 We voorzien een vrije ochtend om bij te komen van alle intense indrukken en om rond te kuieren in de smalle, geplaveide straatjes van San Cristobal. Vroege vogels kunnen optioneel een ochtendwandeling met vogelobservatie maken in de bossen buiten de stad.
In de namiddag vertrekken we naar de lodge Canto del Agua. Onderweg stoppen we in het Indiaans pottebakkersdorp Amatenango del Valle.

6 ’s Morgens maken we een wandeling naar de ongerepte watervallen Las Tres Tzimoleras, waar we het water opgaan voor een mooi avontuur, omringd door natuur. In de late namiddag komen we aan bij een familie koffieboeren. We bezoeken te voet een koffieplantage en andere ecologsiche projecten van de organisatie waarmee ze samenwerken. We logeren in cabañas van de familie aan de oevers van het meer.

7 In de voormiddag wandelen we van het ene naar het andere kleurrijke meer in het natuurpark Montebello, bestaande uit nevelwoud met tal van epifyten, woekerplanten die het woud een bijzonder aanzicht geven. Eten doen we bij onze koffieboeren.
In de namiddag volgt een transfer naar de paradijselijke ecolodge Las Guacamayas, gelegen  in de jungle aan de oevers van rivier Lacantun en uitgebaat door de lokale bevolking.

8 Vroeg uit de veren voor een boottocht doorheen het reservaat Montes Azules om apen, krokodillen, toekans, herten,... te spotten. De rest van de ochtend genieten we van onze mooie lodge of maken we een wandeling door het natuurreservaat. Na de middag vertrekken we naar het dorp Frontera Corozal, gelegen aan de grote stroom Usumacinta, de grensrivier met Guatemala. Ook hier slapen we in een lodge gerund door de lokale bevolking
9 We bezoeken Yaxchilan, een schitterende Maya site, verscholen in de jungle en enkel te bereiken via een boottocht over de Usumacinta. Daarna is de site van Bonampak aan de beurt, bekend omwille van de prachtige muurschilderingen waarvan sommige teruggaan tot de 8ste eeuw. Na het bezoek trekken we verder naar een van de kleine Lacandonen-gemeenschappen in het hart van het regenwoud.

10 We gaan opnieuw op stap in de jungle, die weelderige en eindeloos interessante biotoop waar je maar niet genoeg van kan krijgen, onder begeleiding van een deskundige lokale gids. De Lacandonische indianen worden, omwille van hun kennis van het regenwoud, betrokken bij het behoud ervan.
In de namiddag bereiken we ons hotel in Palenque, waar we kunnen uitrusten aan het zwembad.

11 We bezoeken de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren. We bezoeken niet alleen de kern van de site, maar we trekken ook door de omringende jungle naar verscholen tempels.
Hierna volgt een transfer van 5 u. naar de prachtige stad Campeche. Het historische centrum van deze volledig ommuurde, quasi perfect geconserveerde 16de-eeuwse Spaans-koloniale stad met pastelkleurige huizen met gietijzeren balkons is prachtig. 

12 Transfer naar het stadje Muna, waar we te gast zijn bij een Yucateekse Maya-familie. We gaan naar de markt en in het huis van Juan leren we 'pollo pibil' prepareren, kip gewikkeld in bananenblaren die je gaar laat worden in de grond. In de namiddag volgen we een workshop bij een lokale kunstenaar  kan je dit wat meer specifiëren?. We gaan overnachten in Uxmal

13 Bezoek aan Uxmal, een prachtige Maya-site. De typerende Puuc-stijl is helemaal anders dan de bouwstijl van de andere sites. De prachtig gedecoreerde gebouwen liggen harmonieus over de site verspreid. Na het bezoek, rijden we door naar Valladolid voor de overnachting.

14. We bewonderen al kuierend het mooie Valladolid en springen dan op de fiets voor een tochtje van 12 km langs enkele dorpjes en ongerepte cenotes, natuurfenomenen die typisch zijn voor deze regio. Het zijn poelen of grotten die met met kristalhelder water gevuld zijn en waarin je je heerlijk kan verfrissen. In de oude Maya-cultuur werden ze beschouwd als toegangspoorten tot de onderwereld. Oppassen geblazen dus...Wij zijn te gast bij een Maya-familie voor het middageten dat we samen met hen klaar maken. Na de middag ben je vrij. 
Kunnen we toch geen melding maken voor een optionele/individuele uitstapmogelijkheid  naar Chichen Itza te gaan?
We overnachten een tweede maal in Valladolid.

15 Bezoek aan de kleine site van Ek' Balam, met de hoge acropolis waarvan de muren versierd zijn prachtig beeldhouwwerk. Een rit van 2 u. brengt ons naar het dorp Chiquilá, waar we de boot (30 min.) nemen naar Isla Holbox. Holbox (uitgesproken als 'hoolbosh) is een klein eilandje dat het adjectief 'paradijselijk' ten volle verdient. Er zijn geen verharde wegen, dus ook geen auto's. Het eiland is 1,5 km breed en 48 km lang, waarvan 40 km ongerepte, maagdelijk witte stranden. 

16 Tijdens een boottocht ontdekken we de drie kleine eilandjes rond Holbox: Isla Pájaros, Isla Pasión en Cenote Yalahau. We zien veel vogels en met wat geluk ook dolfijnen. Aan de cenote Yalahua is het heerlijk zwemmen in zoet water. Hier maken we een lekker verse visceviche.
In de namiddag is het genieten van de hemelse rust aan het strand.
Overnachting in een comfortabel hotel in koloniale stijl, gelegen in een rustige buurt midden in het centrum.

Dag 4

Vandaag zijn we te gast bij een Tzotzil-gemeenschap even buiten San Cristobal, waar begeleidster Murielle een petekind heeft. Onder begeleiding van haar ‘compadre’ maken we een mooie wandeling door de bossen en heuvels rond het dorp. We houden halt bij verschillende heilige plaatsen en leren over de lokale tradities en gewoontes. We eten bij de familie en keren dan terug richting San Cristobal. Onderweg stoppen we even in twee grotere (en bekendere) dorpen: Zinacantan  en  San Juan Chamula. In het eerste bezoeken we een coöperatieve van weversvrouwen, in het tweede de hoofdkerk waar waar we getuige zijn van voor ons vreemde geloofspraktijken, een mengeling tussen katholieke en Maya-rituelen.

Tweede overnachting in San Cristobal de Las Casas.

Dag 5

We voorzien een vrije ochtend om bij te komen van alle intense indrukken en om rond te kuieren in de smalle, geplaveide straatjes van San Cristobal. Vroege vogels kunnen optioneel een ochtendwandeling met vogelobservatie maken in de bossen buiten de stad.

In de namiddag rijden we naar een lodge in de omgeving van het pintoreske dorp Tzimol. Onderweg stoppen we even voor een bezoekje aan de pottenbakkersvrouwen in het dorp Amatenango del Valle.

Vanuit onze lodge hebben we mooie vergezichten en kunnen we naar een waterval wandelen. 

Dag 6

’s Morgens maken we een wandeling naar de ongerepte watervallen Las Tres Tzimoleras, waar we het water opgaan voor een mooi avontuur, omringd door natuur. In de late namiddag komen we aan bij een familie koffieboeren. We bezoeken te voet een koffieplantage en andere ecologsiche projecten van de organisatie waarmee ze samenwerken.

Overnachting in eenvoudige cabañas aan de oevers van het meer Tziscao, op een steenworp van de grens met Guatemala.

Dag 7

In de voormiddag wandelen we van het ene naar het andere kleurrijke meer in het natuurpark Montebello, bestaande uit nevelwoud met tal van epifyten, woekerplanten die het woud een bijzonder aanzicht geven. Eten doen we bij onze koffieboeren.

In de namiddag volgt een transfer naar de paradijselijke ecolodge Las Guacamayas, gelegen  in de jungle aan de oevers van rivier Lacantun en uitgebaat door de lokale bevolking.

Dag 8

Vroeg uit de veren voor een boottocht doorheen het reservaat Montes Azules om apen, krokodillen, toekans, herten,... te spotten. De rest van de ochtend genieten we van onze mooie lodge of maken we een wandeling door het natuurreservaat.

Na de middag vertrekken we naar het dorp Frontera Corozal, gelegen aan de grote stroom Usumacinta, de grensrivier met Guatemala.

Overnachting in een lodge gerund door de lokale bevolking.

Dag 9

We bezoeken Yaxchilan, een schitterende Maya site, verscholen in de jungle en enkel te bereiken via een boottocht over de Usumacinta. Daarna is de site van Bonampak aan de beurt, bekend omwille van de prachtige muurschilderingen waarvan sommige teruggaan tot de 8ste eeuw.

Na het bezoek trekken we verder naar een van de kleine Lacandonen-gemeenschappen in het hart van het regenwoud, waar we te gast zijn bij de familie Chankin.

Overnachting in eenvoudige cabañas bij het huis van onze gastfamilie.

Dag 10

We gaan opnieuw op stap in de jungle, die weelderige en eindeloos interessante biotoop waar je maar niet genoeg van kan krijgen, onder begeleiding van een deskundige lokale gids. De Lacandonische indianen worden, omwille van hun kennis van het regenwoud, betrokken bij het behoud ervan.

In de namiddag bereiken we ons hotel in Palenque, waar we kunnen uitrusten aan het zwembad en in prachtige tropische tuinen.

Dag 11

We bezoeken de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren. We bezoeken niet alleen de kern van de site, maar we trekken ook door de omringende jungle naar verscholen tempels.

Hierna volgt een transfer van 5 u. naar de prachtige stad Campeche. Het historische centrum van deze volledig ommuurde, quasi perfect geconserveerde 16de-eeuwse Spaans-koloniale stad met pastelkleurige huizen met gietijzeren balkons is prachtig. 

Overnachting in een centraal gelegen hotel.

Dag 12

Transfer naar het stadje Muna, waar we te gast zijn bij een Yucateekse Maya-familie. We gaan naar de markt en in het huis van Juan leren we 'pollo pibil' prepareren, kip gewikkeld in bananenblaren die je gaar laat worden in de grond. In de namiddag volgen we een workshop bij een lokale kunstenaar.

Overnachting in een comfortabel hotel met zwembad in de buurt van de site Uxmal.

Dag 13

Bezoek aan Uxmal, een prachtige Maya-site. De typerende Puuc-stijl is helemaal anders dan de bouwstijl van de andere sites. De prachtig gedecoreerde gebouwen liggen harmonieus over de site verspreid.

Na het bezoek rijden we door naar Valladolid. We bewonderen al kuierend dit mooie stadje met pastelkleurige huizen en genieten van de heerlijke lokale keuken.

Overnachting in een kleinschalig en comfortabel hotel met zwembad, gelegen aan het San Bernardino-klooster.

Dag 14

We bewonderen al kuierend het mooie Valladolid en springen dan op de fiets voor een tochtje van 12 km langs enkele dorpjes en ongerepte cenotes, natuurfenomenen die typisch zijn voor deze regio. Het zijn poelen of grotten die met met kristalhelder water gevuld zijn en waarin je je heerlijk kan verfrissen. In de oude Maya-cultuur werden ze beschouwd als toegangspoorten tot de onderwereld. Oppassen geblazen dus...Wij zijn te gast bij een Maya-familie voor het middageten.

Na de middag ben je vrij. Je kan op individuele basis een massage of een 'temazcal' boeken, een soort maya-zweethut. Of gewoon wat genieten van een boek bij het zwembad.

Op individuele basis is een bezoek aan de site van Chichén Itzá mogelijk, met o.a. de beroemde Piramide van Kukulcán. Vlakbij ligt ook de krater Chicxulub, gevormd door een meteorietinslag waarvan algemeen wordt aangenomen dat deze het uitsterven van de dinosaurussen tot gevold had. Je kan er een halve of een hele dag naartoe, met een taxi of met een georganiseerde uitstap.

We overnachten een tweede maal in Valladolid.

Dag 15

Bezoek aan de kleine site van Ek' Balam, met de hoge acropolis waarvan de muren versierd zijn prachtig beeldhouwwerk.

Een rit van 2 u. brengt ons naar het dorp Chiquilá, waar we de boot (30 min.) nemen naar Isla Holbox. Holbox (uitgesproken als 'hoolbosh) is een klein eilandje dat het adjectief 'paradijselijk' ten volle verdient. Er zijn geen verharde wegen, dus ook geen auto's. Het eiland is 1,5 km breed en 48 km lang, waarvan 40 km ongerepte, maagdelijk witte stranden. 

Overnachting in een comfortabel hotel in het dorp Holbox.

Dag 16

Tijdens een boottocht ontdekken we de drie kleine eilandjes rond Holbox: Isla Pájaros, Isla Pasión en Cenote Yalahau. We zien veel vogels en met wat geluk ook dolfijnen. Aan de cenote Yalahua is het heerlijk zwemmen in zoet water. Hier maken we een lekker verse visceviche.

In de late namiddag vertrekken we naar Cancun. We logeren in een ecologisch, comfortabel en familiaal gerund hotel in het centrum, en genieten van een lekker afscheidsmaal.

Dag 17

Transfer naar de luchthaven van Cancun en vlucht naar Parijs.

Dag 18

Aankomst in Parijs en TGV naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

prijs € 4190
Voorschot: € 1470 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • logies
 • transfers
 • maaltijden in Mexico
 • Nederlandstalige begeleiding
 • diensten van lokale gidsen en chauffeur.

Niet inbegrepen

 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden (ca. € 70)
 • fooien (ca. € 25)
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Murielle Coppin


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

De meeste wandelingen zijn . Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.

Voor deze reis dien je te beschikken over interesse in de Maya-cultuur, evenals over enige zin voor avontuur en een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een lange rondreis van dit type.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In de steden en op Holbox overnacht je in comfortabele hotels, op basis van een tweepersoonskamer. Elders overnacht je in 'cabañas' of bungalows, meestal met privé-sanitair (met warm water). In Lacanja is het basic. Je vindt in het dagschema een beschrijving van het logies. 


Maaltijden

We eten in het logies, bij lokale families, in open lucht (middagpicknick) en in plaatselijke restaurants.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je je dagrugzak.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AF7228Brussel 02/11/2022 07:17Parijs 02/11/2022 08:54
AF178Parijs 02/11/2022 11:50Mexico city 02/11/2022 17:25
AF651Mexico city 18/11/2022 19:30Parijs 19/11/2022 11:05
AF7183Parijs 19/11/2022 13:07Brussel 19/11/2022 15:33

Tijdens de reis verplaatsen we ons met privé-vervoer met chauffeur.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisperiode en klimaat

Mexico heeft een tropisch warm klimaat en kent grosso modo twee seizoenen, het droge seizoen van oktober tot mei en het regenseizoen van mei tot oktober. De beste reistijd is het droge seizoen. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg.

Je kan in bijna alle hotels kleren laten wassen.

Bagage

 • rugzak of reistas (geen harde koffer)
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • warme wollen trui of fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • badpak/zwembroek 
 • short(s)

Verzorging

 • toiletgerief 
 • zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • zonnebril
 • zak- of hoofdlamp 
 • reisstekker (Mexico heeft een elektriciteitsnet van 110 V, dus afwijkend van de West-Europese standaard, en de stopcontacten zijn ook niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • evt. powerbank (om je telefoon-fotoapparaat oonderweg bij te laden
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. lange-vluchtenpakket: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken en t-shirt.

Je begeleidster beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Reisdocumenten

Voor Mexico heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden  geldig zijn en reispas vraag je aan op de dienst Burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Je hebt geen visum nodig.


Geld

 • De munteenheid in Mexico is de peso. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency converter.

 • Je kan in alle steden terecht aan bankautomaten (zowel met kredietkaarten als Visa en Mastercard, als met de gewone betaalkaart). Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  

 • Je kan ook cash euro’s meenemen en deze ter plaatste laten wisselen. Of nog beter: een combinatie van cash en kaart.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

 • G. Green, De wetteloze paden van Mexico: In het voorjaar van 1938 begint de jonge Graham Greene aan een ontdekkingsreis door de binnenlanden van Mexico. Zijn eerste doel is om over de onderdrukking en vervolging van de katholieken te schrijven, maar het resultaat is een fascinerend verslag van al zijn avonturen, nu eens per boot, dan weer per trein of per vliegtuig, maar vaker nog per muilezel of te voet. Gaandeweg geeft Greene zich over aan de charmes van het prachtige landschap, de exotische, laconieke levensstijl en de gevarieerde bevolking van Mexico, en beschrijft hij deze op poëtische, beeldende wijze.
 • H. Herrera, Frida: roman over het leven en werk van de beroemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.
 • R. Castellanos, Balún Canan: historische roman over het alledaags leven en conflicten tussen “blanken” en “Indianen” ten tijde van de grondhervormingen in Chiapas.
 • O. Paz, Het labyrint van de eenzaamheid: essay over de Mexicaanse ziel.
 • S. Roeling,Popul Vuh, het ‘scheppingsverhaal’ van de Maya’s.
 • I. Tree, Gehakte hagedis: boeiend reisverhaal dat een indringend en uniek beeld schept van een land vol extremen.

Vertrekinfo

Aangezien de begeleidster in Mexico woont, vindt er voor deze reis geen kennismakingsbijeenkomst plaats. Je krijgt alle info per mail doorgestuurd.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: