Marokko - Tanger – met Cap Spartel, Rif en Chefchaouen


7 dagen

25/09/2022 - 1/10/2022

prijs binnenkort online


niet meer boekbaar

Marokko - Tanger – met Cap Spartel, Rif en Chefchaouen


7 dagen

25/09/2022 - 1/10/2022

prijs binnenkort online


niet meer boekbaar

Marokko - Tanger – met Cap Spartel, Rif en Chefchaouen


7 dagen

25/09/2022 - 1/10/2022

prijs binnenkort online


niet meer boekbaar

Marokko - Tanger – met Cap Spartel, Rif en Chefchaouen


7 dagen

25/09/2022 - 1/10/2022

prijs binnenkort online


niet meer boekbaar

Marokko - Tanger – met Cap Spartel, Rif en Chefchaouen


7 dagen

25/09/2022 - 1/10/2022

prijs binnenkort online


niet meer boekbaar
Groepsreis Marokko
Op een boogscheut van Spanje kijkt Tanger uit op zowel de Middellandse zee als de Atlantische Oceaan. Eeuwenlang was het Europa’s toegangspoort tot Afrika, een smeltkroes van culturen en religies, een aantrekkingspool voor kunstenaars en vrijbuiters. Tot vandaag geeft het de stad een kosmopolitisch en ongebonden karakter. Nadat we Tanger grondig verkend hebben trekken we de natuur in: op Cap Spartel en in het Rif-gebergte, waar we wandelen in een mediterraan landschap van geurige valleien, kloven en riviertjes. Voor wie Marokko nog niet kent, is deze reis de perfecte introductie. Voor de ervaren Marokko-reiziger biedt Tanger een verrassend andere kijk.
prijs binnenkort online
7 dagen
Reisdatum: 25/09/2022 - 1/10/2022
Deelnemers: min. 7 - max. 9
Beschikbaar: Ja
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22MA1TGA1

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Tanger: tegendraads en vol tegenstellingen
 • Straatjes en steegjes in de medina
 • Wandelen naar Cap Spartel in het Rif
 • Gezellige gîte in het Rif
 • Chefchaouen, blauwe stad tussen de Rif-toppen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

10 Beoordelingen

reviews van klanten

Alhoewel Tanger geen echt grote bezienswaardigheden heeft, biedt de stad wel de mogelijkheid om je onder te dompelen in de Marokkaanse cultuur en het vervlogen kolonialisme. Het is een stad op mensenmaat en biedt dank zij de nabijheid van de zee en verrassend groene parken, een gevarieerd parcours. De twee stapdagen in de bergen vormen een aangename afwisseling met de stad Tanger en voeren je langs het pittoreske Chefchaouen.

Stan B. -

Relatief korte reis met veel boeiende en plezante belevenissen. Kleine en diverse groep met plezante sfeer. Knappe begeleiding met een soepele/vlotte aaneenschakeling van evenementen en indrukken. Heel tevreden over deze reis.

Nicole J. -

Leuke mix van cultuur en wandelen. Ik heb een beetje zicht op Marokko gekregen, smaakt naar meer. Het was een tof reisgezelschap met een fijne begeleidster.

Lieve R. -

Een zeer fijne eerste kennismaking met Marokko. Geeft zin om meer van Marokko te ontdekken.

Ria T. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Tanger en intrek in het hotel, smaakvol ondergebracht in een historisch pand in het centrum, het voormalig kantoor van de 'Eastern Telegraph Company' uit einde 19de eeuw. 

Dag 2-3

We gaan twee dagen op stap in de stad waar tal van westerse kunstenaars inspiratie hebben gevonden: van de schrijvers Paul Bowles, William Burroughs en Jack Kerouac, over de schilders Delacroix en Matisse, tot zelfs de Rolling Stones. De glorie van Tanger als rebelse, bezielende en vrije stad begon echter af te brokkelen onder de heerschappij van de behoudsgezinde vorige koning, die haar een hele generatie lang opzettelijk liet verwaarlozen, met alle sociale gevolgen vandien. De huidige koning zag gelukkig opnieuw het economisch potentieel van de strategische ligging van Tanger heeft, en dat heeft de stad het afgelopen decennium een boost gegeven.

We wandelen door de straten van de moderne stad, de smalle steegjes van de medina, de pleinen Grand en Petit Socco, de Casbah en het lange strand. We gaan terrassen in het café van de legendarische Cinéma Rif, genieten bij Kaap Malabata van het uitzicht over de baai en de stad. In de residentiële wijk Marshan gaan we lunchen bij Darna, een vrouwenassociatie en mini-onderneming voor kwetsbare jongeren en alleenstaande of gescheiden vrouwen. Mogelijke bezienswaardigheden zijn verder: het joods kerkhof, de synagoge, de weverij Funduk Shisara, het Tangier American Legation Museum (in een prachtige woning).

Gedurende een halve dag ligt de erg leuke begeleiding in handen van een Nederlandse vrouw die al vele jaren in Tanger woont en de stad passioneel liefheeft.

Dag 4

We nemen afscheid van Tanger en rijden richting Cap Spartel, de meest noordwestelijke uitloper van de Afrikaanse Atlantische kust.

We gaan op stap in Parc Perdicaris, een groot natuurpark gecreëerd door een Amerikaans diplomaat eind 19de eeuw, en zowat de enige ‘groene zone’ van Tanger. De wandeling leidt ons langs de kust, over de “Romeinse” weg en door de natuurgebieden Agla en Slokia naar Cap Spartel. 's Middags genieten we van een heerlijke vis- en zeevruchtenlunch aan het strand.

Na de wandeling vangen we de minibus-rit (ca. 2,5 u.) aan naar Chefchaouen, waar we worden opgepikt door jeeps voor de laatste 20 km naar de gîte in het Rif- gebergte. We bakken samen pannenkoeken die we daarna uiteraard smakelijk opeten. Een glaasje thee op het terras van de gîte sluit de dag af.

Dag 5-6

Twee pittige wandelingen met een lokale gids laten ons kennismaken met het Rif-gebergte. We passeren lokale boeren, vrouwen op het veld, dorpsbewoners en kinderen. Ze begroeten ons met het Spaanse ‘hola’; in de turbulente geschiedenis van de Riffijnse Berbers speelt het nabije Spanje immers een grote rol. Weiden, zilversparren, ruwe rotspartijen, riviertjes en overal bergtoppen: de natuur is hier prachtig. Her en der kuddes langharige geiten en overal bergtoppen. En overal worden we omringd door plantages van (reeds geoogste) kif, de lokale cannabis, die veel meer opbrengt dan de traditionele landbouw in een streek waar sowieso al niet veel te verdienen valt.

Op dag 5 slapen we nog een nacht in de gîte.
In de namiddag van dag 6 brengt de wandeling ons naar Chefchaouen, de ‘hoofdstad’ van het Rif waar blauw de hoofdkleur is van huizen, fonteinen, steegjes en balkonhekjes. Gedaan met de rust van het Rif, want de stad heeft de laatste jaren erg aan populariteit gewonnen, zowel bij binnen- als buitenlandse bezoekers. Hier overnachten we in een riad en genieten we van ons laatste avondmaal.

Dag 7

In de voormiddag is er nog wat tijd om rond te struinen en wat laatste souvenirs te kopen. Dan gaan we op weg naar de luchthaven (ca. 2,5 u.), met een stop aan de 'grot van Hercules' en een laatste blik op de blauwe zee.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

prijs binnenkort online
Voorschot: € 300 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 6
 • Nederlands begeleiding
 • lokale gidsen (Nederlands-, Engels- en Franstalig).

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 9 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 voor de stadswandelingen en de wandeling op dag 4. De wandelingen in het Rif zijn eerder . We wandelen op en af over bergachtig terrein en doorgaans over paden, maar af en toe is de ondergrond rotsig. Tredzekerheid is hier vereist.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We overnachten in zorgvuldig uitgekozen charme-logiesplaatsen:

 • In Tanger is dat een hotel, smaakvol ondergebracht in een historisch pand in het centrum, het voormalig kantoor van de 'Eastern Telegraph Company' uit einde 19de eeuw.
 • In het Rif logeren we in een eenvoudige gîte, met felgekleurde muren, mooie mozaïektegeltjes en gekleurde tapijten, met basic sanitair. Beddengoed en handdoeken zijn voorzien.
 • Tenslotte slapen we in een charmant hotel in Chefchaouen. 

Maaltijden

We ontbijten in het logies. 's Middags eten we ergens in Tanger, in een visrestaurant op dag 4 en een picknick op dag 5. 's Avonds eten we in het logies of op restaurant.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. 


Vervoer

Het vervoer ter plaatse gebeurt vooral met privé-minibus met chauffeur. Jeeps tussen Chefchaouen en de gîte.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Voor- en najaar zijn qua weer goeie periodes om in Marokko te reizen, met meestal zonnig en niet té warm weer. 's Morgens en 's avonds kan het erg fris zijn in het Rif. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg.

Bagage

 • reistas (een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer. Bovendien zijn er in alle 3 de logies veel trappen.)
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen (voor de Rif-wandeling)
 • lichte schoenen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • lichte (wandel)broeken
 • trui of fleece
 • lichte trui
 • luchtige hemden of T-shirts (geen topjes)
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda tot aan de knie (geen short).

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). 

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Reisdocumenten

Reispas

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf.


Geld

 • De Marokkaanse munt is de dirham. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/
 •  Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren.
 • Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen.
 • In Tanger en Chefchaouen kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

 


Achtergrondinformatie

 • T. Ben Jelloun             
  -Gebed voor de afwezige (roman)
  -Gewijde nacht (roman)
  -Met neergeslagen ogen (roman)
  -Een gebroken man (roman)
  -Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: