Ierland - Celtic Ireland


11 dagen

2/05/2022 - 12/05/2022

prijs € 2390


niet meer boekbaar

Ierland - Celtic Ireland


11 dagen

2/05/2022 - 12/05/2022

prijs € 2390


niet meer boekbaar

Ierland - Celtic Ireland


11 dagen

2/05/2022 - 12/05/2022

prijs € 2390


niet meer boekbaar

Ierland - Celtic Ireland


11 dagen

2/05/2022 - 12/05/2022

prijs € 2390


niet meer boekbaar

Ierland - Celtic Ireland


11 dagen

2/05/2022 - 12/05/2022

prijs € 2390


niet meer boekbaar
Groepsreis Ierland
Deze rondreis met eigen minibus brengt ons langs Glendalough, de Rock of Cashel, de Skelligs en Newgrange terug naar Dublin. Het is een reis langs prachtige restanten van het Keltische erfgoed dat doorleefde tot ver in de Middeleeuwen. En dit alles uiteraard in combinatie met wandeltochten door de ruige natuur van het groene eiland.
prijs € 2390
11 dagen
Reisdatum: 2/05/2022 - 12/05/2022
Deelnemers: min. 6 - max. 8
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22IE1CWA1
Al 8 deelnemers
Wie gaat er mee?

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

31 Beoordelingen

reviews van klanten

Alles wat het mooie Ierland te bieden heeft in één reis! En het weer viel reuze mee.

Magda V. -

Ik heb deze reis vooral gekozen voor de mengeling tussen wandelen en cultuur, voor mij was dit de ideale combinatie.

Peggy H. -

We hebben een mooie reis gemaakt. Veel aspecten van Ierland zijn aan bod gekomen: heuvels en meren in het binnenland; kliffen, de zee en eilanden in het zuidwesten. We hebben ook mooie wandelingen gemaakt, kloosters en oude sites bezocht. Dublin was een goede afsluiter. Voor mij had de reis wel enkele dagen langer mogen duren.

Stefaan F. -

Een mooie reis, ik zelf zou de voorkeur geven aan 2 stapdagen meer, om nog meer te genieten van al dat moois.

Diane D. -

Een aangename kennismaking met Ierland. Je reist door heel diverse landschappen en ontdekt verrassende historische plekken. Een mooie mix van natuur en cultuur. Als je dan nog wat geluk hebt met het weer, neem je een supermooie herinnering mee naar huis!

Leen D. -

Ik verkies normaal reizen naar zuidelijke landen, maar deze reis heeft me totaal verrast en een andere kijk gegeven op het noordelijker gebied. Het was een hele mooie reis, prachtige natuur, mooie wandelingen.

Maria R. -

Aangenaam, avontuurlijk, verrassend, prachtige wandelingen, goede zorg voor alles.

Rob D. -

Enorm genoten van deze afwisselende reis, met veel natuur en cultuur.

Godelieve P. -

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht  van Brussel naar Dublin en transfer van een goed uur naar onze afgelegen B&B in Roundwood, het hoogst gelegen dorp van Ierland (238 m).

We zitten hier in de Wicklow Mountains, glooiende groene heuvels uit graniet met hier en daar wat leisteen die zorgt voor een zilverachtige schijn. We laten er geen gras over groeien en starten onze wandeling vanaf Lough Tay om zo via de Wicklow Way en langs Lough Dan uiteindelijk terug in het logies aan te komen.

Dag 2

We brengen een bezoek aan het vroegchristelijke kloostercomplex van Glendalough, één van Ierlands belangrijkste en aantrekkelijkste historische plaatsen. Het klooster werd gesticht door St. Kevin en is gedurende vele eeuwen het centrum van het Ierse christendom geweest.

In de namiddag maken we een lusvormige tocht. We klimmen langs het Upper Lake omhoog naar een desolaat landschap waar herten geen uitzondering zijn. Een tijdlang gaat het over vlak terrein verder met zicht op de steile flanken van de vallei, om uiteindelijk weer af te dalen naar het kloostercomplex.

Tweede overnachting in Roundwood.

Dag 3

Transfer (ca. 2 u.) naar de  Rock of Cashel, ongetwijfeld een van Ierlands spectaculairste archaeologische sites: een 60 m hoge heuvel die oprijst uit de omringende graslanden met daarop een imposante burcht. De massieve omwalling bevat een ronde toren, een 13de-eeuwse gothische kathedraal en een prachte 12de-eeuwse romaanse kapel. Dit bouwwerk was meer dan duizend jaar het symbool van de macht van de koningen en de kerk. 

Na een uitvoerig bezoek rijden we in een goed uur naar het weelderige bergdal, de Glen of Aherlow, om te overnachten in Ballinacourthy.

De dag is nog niet afgelopen, want we gaan nog de mooie 'dolmen loop' wandelen. Deze lusvormige tocht door bosrijk gebied brengt ons naar de bergrug Slievenamuck. Vanaf de 'viewing area' hebben we mooie zichten op de stad Tipperary en de omringende regio.

Dag 4

Transfer (ca. 3 u.) naar het schiereiland Kerry. Net buiten het toeristische Killarney ondernemen we een luswandeling van een drietal uur vanuit het park van het romantische Muckross House naar Torc Waterfall.

Overnachting in Valentia.

Dag 5

De Skellig Islands liggen op ongeveer 12 km voor de kust. In Portmagee nemen we de boot voor een tocht rond* het puntige en grillige Skellig Michael (Sceilig Mhichíl), dat van grote religieuze en historische betekenis is. Het eiland is het schouwtoneel van menig Ierse legende, o.a. in het verhaal van de strijd tussen Daire Domhain, de 'Koning van de Wereld', tegen de reus Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) en het leger van Fianna. Maar wat Skellig Michael echt bijzonder maakt, is de inkijk die het eiland biedt in het leven van een geïsoleerde en door stormen geteisterde gemeenschap van monniken die hier een goeie 400 jaar heeft standgehouden. De stenen hutten in de vorm van een bijenkorf ('clochain' in het Iers) dateren van de 6de eeuw. De monniken moesten telkens 600 treden beklimmen om ze te bereiken. 

(*) Bezoek aan het eiland zelf is pas mogelijk vanaf 14 mei.

Tweede overnachting in Valentia.

Dag 6

In de voormiddag maken we een luswandeling op Valentia Island.

Verder genietend van de Ring of Kerry rijden we daarna richting Limerick. We houden halt in Corrofin, Kilnaboy en Kilfenora en bewonderen verlaten hoge kruisen en een 'Sheela na Gig'. 

Uiteindelijk bereiken we Doolin waar we 2 nachten verblijven. ‘s Avonds storten we ons in de drukte om in de pub te eten en hier, in het mekka van de Ierse folk, naar live muziek te luisteren. 

Dag 7

Tocht naar de Cliffs of Moher, die zo'n 200 m loodrecht uit de zee oprijzen. De klippen vormen een natuurlijke bescherming tegen de soms hevige golven van de Atlantische Oceaan. Bij helder weer kan men van hier de Aran Islands zien; bij minder goed weer hebben ze iets dreigends. We beleven adembenemende momenten als we de kracht aanschouwen waarmee de golven tegen de rotsen beuken. In de spleten tussen de rotsen nestelen zich ontelbare vogels. Meeuwen, zeekoeten, stormvogels en papegaaiduikers laten zich op de thermiek meedrijven  of duiken in de oceaan op zoek naar vis.

Tweede overnachting in Doolin.

Dag 8

We verlaten de westkust en rijden landinwaarts (ca. 2 u.) naar Clonmacnoise, de restanten van een kloostercomplex uit de 6de eeuw, bestaande uit een kathedraal, ronde toren, high crosses (rijkelijk gedecoreerde stenen kruisen) en maar liefst zeven kerken. Het ligt aan de kruising van de Shannon-rivier en wat toendertijd Ierlands belangrijkste oost-westroute was, een strategische positie die cruciaal was voor de groei van Clonmacnoise tot een vooraanstaand kenniscentrum in Europa.

We rijden verder richting oostkust naar Trim en maken een wandeling in rond dit aangename middeleeuwse stadje en dito kasteel.

Overnachting in Trim.

Dag 9

Transfer (ca. 1/2 u.) naar Newgrange. Met zijn diameter van 80 m, zijn 13 m hoge witte muren en afgerond grasdak zou het een futuristsich bouwkerk kunnen zijn. Maar binnenin vind je een van de meest opmerkelijke prehistorische sites van Europa, daterend van ca. 3200 v.Chr. en aldus een goeie 6 eeuwen ouder dan de pyramiden van Egypte. In de jaren zestig ontdekten archeologen dat de zonnestralen op 21 december precies in de graftombe schijnen. 

Een klein uur rijden en we zijn terug waar we begonnen: hoofdstad Dublin, ooit een 'dirty old town', maar is sinds het nieuwe millennium een bruisende stad.

In de namiddag belanden we uiteindelijk in Dublin, waar vrij bezoek tal van mogelijkheden inhoudt: St Patrick's Cathedral, Christ Church, de Guinness Brewery, Kilmainham Jail, ...

Overnachting in Dublin.

Dag 10

Vroeg ontbijten zodat we tegen openingstijd aanwezig zijn in Trinity College, om het Book of Kells en de schitterende Long Room te bewonderen.

Kort na de middag nemen we de 'dart' (stadstrein) naar Howth, het kuststadje waar de Dubliners graag genieten van de frisse zeelucht. We maken een flinke kliffenwandeling en sluiten af met een lekker diner in een restaurant met panoramisch zicht op de baai.  

Terug naar Dublin voor de laatste overnachting.

Dag 11

Verder vrij bezoek aan Dublin & terugvlucht naar Brussel. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

prijs € 2390
Voorschot: € 840 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers per minibus
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 tot en met ontbijt op dag 11
 • boottocht rond Skellig Michael
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden, ... (ca. € 35)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 8 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . We wandelen 2 à 4 uur (1x 5 uur) per dag, meestal over goede paden en soms door moerassig gebied. De hoogteverschillen zijn beperkt. Voor het trappentraject op Skellig Michael is tredzekerheid een vereiste en kan hoogtevrees de pret bederven.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen regen en/of wind een wandeling wel verzwaren.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren 8 x in typische Bed & Breakfasts en de 2 laatste nachten in een hotel.

Maaltijden

 • Ontbijt: stevige kost, zoals de gewoonte is in Ierland.
 • Lunch: de ingrediënten voor de picknick worden door de begeleider na overleg met de groep aangekocht.
 • Avondmaal: meestal op restaurant (of in het logies).

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Aer Lingus (EI).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
EI 631Brussel 02/05/2022 10:20Dublin 02/05/2022 11:05
EI 638Dublin 12/05/2022 18:45Brussel 12/05/2022 21:30

We hebben een privé-minibus ter beschikking, die bestuurd wordt door de begeleider. We leggen heel wat kilometers af tijdens deze reis. Voor de tijden die je dagelijks in de minibus doorbrengt, verwijzen we naar het dagschema.


Klimaat

Ierland heeft, onder invloed van de Warme Golfstroom, een gematigd zeekli­maat, met niet al te warme zomers maar ook geen strenge winters. Langs de westkust kan het vaak zeer hard waaien en er valt ook het meeste regen. Het weer is in Ierland net zo onvoorspel­baar als in België. Maar even snel als de lucht loodgrijs kan worden, kan ze ook weer opklaren. Regen, zon, mist... het kan allemaal. Je voorziet je qua kleding dus best op zowel regenweer als zonnig weer. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas (een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer)
 • dagrugzak
 • waterdichte hoes

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende en waterdichte wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandel- of trekkingkousen
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers, in geval je niet over een waterdichte broek/overbroek beschikt)

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • degelijke wind- en waterdichte jas
 • waterdichte broek of overbroek
 • evt. regencape
 • warme pull/fleec
 • lichte pull/fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • muts (het kan op de heuvels flink koud worden)
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • zwembroek + handdoek (sneldrogend)

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox

 Diversen

 • universeelstekker (in Ierland tref je stopcontacten met 3 rechthoekige gaatjes aan; klik hier voor meer info)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. verrekijker
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen(*)
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).
(*) In Ierland kan je vanaf de late lente last hebben van enkele vervelende beesten, nl. muggen en 'midges' (knutten in het Nederlands). De mate waarin de midges voorkomen is afhankelijk van de enkele factoren: ze hebben stilstaand water nodig, ze komen zelden voor boven 700 m en houden niet van wind en zon. Dus op een donkere, windstille dag in de buurt van een poel, hou je maar beter een goeie spray/créme op basis van DEET bij de hand, aan te kopen bij je apotheker in België zodat je er ter plekke geen tijd meer aan hoeft te verliezen. Wie nog wat verder wil gaan, kan ook een muggenhoed meenemen.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Ierland volstaat je identiteitskaart.


Geld

De munteenheid van Ierland is de euro. In de steden en grotere plaatsen kan je met je betaalkaart terecht aan bankautomaten en je kan in de winkels en horeca vaak met de kaart betalen. Het is handig indien je van hieruit wat cash geld meeneemt.


Achtergrondinformatie

 • McCarthy's Bar: A Journey of Discovery in Ireland 
 • R. DOYLE, The Barrytown Trilogy (The Commitments, The Snapper, The Van), schitterende verhalen over de Rabbitt-familie in Dublin;
 • R. DOYLE, De Ster Henry Smart, Een op zichzelf aangewezen jongenman komt op veertienjarige leeftijd terecht in de Paasopstand (1916) en vecht in het hoofdpostkantoor van Dublin mee voor de vrijheid van de Ieren.
 • J. JOYCE, Dubliners en Ulysses;
 • L. URIS, Trinity, een historisch verhaal over de Ierse vrijheidsstrijd in de periode van 1840-1916;
 • E. O’BRIEN, De Buitenmeisjes, Huis van volmaakte eenzaamheid en Bij de rivier, romans;
 • Ierse sprookjes;
 • T. HAWKS, Door Ierland met een koelkast; een knotsgek verhaal van een Engelsman die als weddingschap met een koelkast al liftend door Ierland trekt.
 • L. POLDERS, Als een God in Ierland, een bundel van de leukste verhalen uit Ierland van o.a. Frank O’Connor, Edna O’Brien, John B. Keane, Eric Newby, Arv Jassies, Patrick Kavanagh;
 • T. CAHILL, Dank zij de Ieren (of hoe een klein volk de beschaving redde), een verfrissende en boeiende kijk op de middeleeuwse Ieren en hun bijdrage aan de westerse cultuur.
 • F. Mc COURT, Angela’s Ashes, aangrijpende roman over de miserabele jeugd van de auteur in het Limerick van de jaren 1930 en ’40.
 • BRENDAN GRAHAM, Sneeuwwitte bloem, het verhaal van Ellen Rua O’Malley die halverwege de negentiende eeuw met haar gezin getroffen wordt door de catastrofe van de aardappelziekte;
 • RON LANGENUS, Ierland Ingebeeld, onze landgenoot vertelt over zijn fascinerende kennismaking met “een ruig maar onweerstaanbaar land waar de natuur nog adem heeft”.
 • RON LANGENUS, Een ander Ierland,  een ontmoeting met dichters, schilders, vertellers, beeldhouwers, zangers, presidentens en “gewone” Ieren.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: