Marokko - Van de bergen naar de Oceaan - gezinsreis


11 dagen

8/07/2023 - 18/07/2023

prijs € 1530


Marokko - Van de bergen naar de Oceaan - gezinsreis


11 dagen

8/07/2023 - 18/07/2023

prijs € 1530


Marokko - Van de bergen naar de Oceaan - gezinsreis


11 dagen

8/07/2023 - 18/07/2023

prijs € 1530


Marokko - Van de bergen naar de Oceaan - gezinsreis


11 dagen

8/07/2023 - 18/07/2023

prijs € 1530


Marokko - Van de bergen naar de Oceaan - gezinsreis


11 dagen

8/07/2023 - 18/07/2023

prijs € 1530


prijs € 1530
11 dagen
Reisdatum: 8/07/2023 - 18/07/2023
Deelnemers: min. 8 - max. 18
Beschikbaar: Ja
Reisnummer: 23MA8AOB1
Gezinsreis Marokko
Van de wervelende stad Marrakech trekken we recht het Atlas-gebergte in. Daar worden we op sleeptouw worden genomen door onze vrienden de Berbers en hun muilezels, die onze bagage zullen dragen. Dan ruilen we de bergen voor de Oceaan. Waar de golven over kilometerslange stranden rollen, wandelen we met dromedarissen langs plaatsen die vaak enkel te voet bereikbaar is. Op en langs rotspartijen, over duinen en stranden (waar we kamperen!) en langs kleine vissersdorpjes. 

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Te gast bij de Berbers in de Atlas
 • Op stap met muilezels en dromedarissen 
 • Langs de ongerepte Atlantische kust 
 • Kamperen op het strand 
 • Ontdekking van Marrakech en Essaouira 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

reviews van klanten

Een heel gevarieerde reis, met zowel bergen, steden als de oceaan. Sterke aanrader voor wie niet kan kiezen en van alles wat wil! Een ideale en toegankelijke eerste kennismaking met Marokko!

Els L. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Marrakech.

Transfer naar het logies, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte (een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats). Misschien kunnen we al een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech: rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en stilaan hét symbool van Marrakech.  Hier word je meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Dag 2

Marrakech is één van de zogenaamde ‘keizerlijke steden’, gesticht in 1062 aan de voet van de Hoge Atlas. Ze werd de hoofdstad van een groot rijk dat zich uitstrekte tot  Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. 
Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Bab Agnaou, de mooiste toegangspoort, de 12de-eeuwse koranschool Ben Youssef Medersa, de ruïnes van het El Badi-paleis, het sprookjeachtige Bahia-paleis met tuinen,... Tussendoor kunnen we relaxen op een van de vele dakterrassen en/of in de soeks verdwalen. Daar zijn honderden ambachtslui aan het werk en je kan een kijkje nemen in hun atelier en zien met welke passie en know-how traditioneel houtwerk, lederbewerking of schilderwerk gedaan wordt.  

Tweede overnachting in een riad.

Dag 3

Per bus rijden we in zo'n anderhalf uur naar Imoughlad, het startpunt van de trekking, gelegen op 1400 meter aan de voet van het Atlas-gebergte. In de valleien van deze bergketen leeft een volk van boeren en herders die duidelijk anders zijn dan hun Arabische landgenoten: de Berbers.

We maken kennis met de ploeg en de ezels die ons zullen vergezellen en beginnen aan het eerste traject, waarbij we al meteen een col van 1600 pakken.

4 à 5 uur wandelen - 450 m stijden en 200 m dalen.

Overnachten doen we in het dorpje Gliz, gelegen op 1900 m. 

Dag 4

We steken - op 't gemakske - opnieuw een pas over, 2700 m hoog, en wandelen door een jeneverbesbos naar Oukaimeden dat in de winter een skigebied is. 's Zomers is dit een plaats waar je vaak herders en hun kudde zal aantreffen en je vindt hier ook de mooiste rotstekeningen van de Hoge Atlas. We trekken de Tizi n'Aadi-pas (2880 m) over en krijgen een wondermooi panoramisch uitzicht op de vallei van Imnane en de toppen van de Hoge Atlas. Tenslotte volgt een lange afdaling naar het dorp Ouanskara (2050 m). 

5 à 6 uur wandelen - 980 m stijgen en 450 m dalen.

Dag 5

We dalen af in de groene vallei van Imnane  en passeren de dorpen Tamguist et Tinghrine. Dan gaat het weer de hoogte in tot op de col van Tamatert (2300 m). Het landschap biedt een waaier van kleuren en doet je enigszins aan Andaloesië denken: heuvels uit rode aarde begroeid met groene dennen, olijfbomen, weidse vergezichten met op de achtergrond het massieve silhouet van de Atlastoppen. Tegen de steile flanken liggen akkers in terrasvorm. Ook de huizen zijn trapsgewijs tegen de hellingen aangebouwd. We dalen weer af naar de vallei van Ait Misane tot het punt waar onze Atlas-avontuur in de late namiddag ten einde loopt.

4 à 5 uur wandelen - 350 m stijgen en 500 m dalen.

We worden terug naar Marrakech gebracht (ca. 1,5 u. rijden) en gaan weer logeren in de riad.

Dag 6

Transfer naar Timzguida Iftassn, het vertrekpunt van de kusttrekking, gelegen op ongeveer 270 km van Marrakech.

De trekking van de volgende dagen verloopt op een aangenaam tempo, over prachtige kliffen en langs vissersplaatsjes met slechts een handvol huizen. Op ons pad liggen enkele marabouts, witte grafhuisjes van lokale heiligen, te blinken in de zon. Soms lopen we urenlang over eindeloze maagdelijke stranden, en het is lekker pootjebaden of zwemmen in de oceaan. ’s Avonds worden lekkere maaltijden voor ons klaargemaakt. Onze bivakplaatsen liggen idyllisch langs de zee en laten ons genieten van zonsondergangen en sterrenhemels die met elkaar wedijveren in schoonheid.  

Vandaag wandelen we tot Tafedna, een traditioneel vissersdorpje met een wondermooi strand. In de nabijgelegen duinen kan je leuk spelen.

Dag 7

We wandelen langs argan-boomgaarden, typisch voor het barre achterland hier. De vruchten van deze bomen – al dan niet met klimmende geiten erin! – brengen de kostbare arganolie voort. Einddoel is Sidi Ahmed Assayh.

Wist je dat arganolie zeldzaam is? Vanwege het zeldzame karakter en de handmatige oogst en productie is arganolie duur. Prijzen boven de € 100,- per liter zijn geen uitzondering. Het heeft daarom de bijnaam 'vloeibaar Marokkaans goud'.

Dag 8

Laatste trekkingdag vandaag. We stappen via Sidi M’Barek tot Sidi Kaouki. Ook vandaag weer heerlijke rustgevende landschappen.

In Sidi Kaouki nemen we onze intrek in een eenvoudig maar charmant hotelletje.

Dag 9

Daguitstap naar Essaouira. Het stadje werd door de Portugezen gebouwd als halteplaats langs de vaarroute omheen Afrika. Daarom doet het - met zijn witgekalkte huizen en blauwe deuren en ramen - niet Marokkaans aan. Aan de voet van de wallen ligt een levendige en kleurrijke vissershaven. Het is aangenaam kuieren over de pleintjes en door de straatjes. Je vindt er mooie juwelen en allerhande houten voorwerpen. En de baai van Essaouira wordt steeds populairder bij surfers en andere wind- en watersporters dankzij de stevige en vrijwel constante noordwestenwinden.

Terug naar Sidi Kaouki en overnachting op hotel.

Dag 10

Transfer van ca. 3,5 uur naar Marrakech en verder bezoek. We kunnen terug de oude medina intrekken of op stap gaan in de districten Guéliz en Hivernage, die een heel ander, hedendaags en trendy gezicht van Marrakech laten zien. Ook een bezoek aan de wondermooie Jardin Majorelle behoort tot de mogelijkheden.

Overnachting in de riad.

Dag 11

Transfer naar de luchthaven van Marrakech en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs vanaf 12 jaar: € 1530
Basisprijs kind tot en met 11 jaar: € 1380
Voorschot: € 540 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf het avondmaal op dag 1 t.e.m. het ontbijt op dag 11
 • water tijdens de trekking en koffie/thee bij het ontbijt
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale ploegen: gids, kok en drijvers
 • huur van muilezels en kamelen.

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d. (ca. € 8)
 • fooien (ca. € 30 per persoon)
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Leeftijd

Vanaf 10 jaar.


Wandelniveau

. Je hoeft dus geen atleet te zijn, maar een goeie conditie en een sportieve en wandelingesteldheid zijn wel nodig. Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.

Dagtochten van 4 tot 6 uur wandelen. Voor de hoogteverschillen in het Atlas-gebergte: zie dagschema. De hoogteverschillen tijdens de kusttrekking zijn niet al te zwaar, maar je stapt (behalve op het strand zelf) wel veel op en af.

Aangezien het volle zomer is, is het natuurlijk erg warm. Tijdens de tocht in de bergen zitten we echter op een flinke hoogte, waar het een heel aantal graden frisser is dan in Marrakech. Tijdens de tweede trekking worden we opgefrist door de nabijheid van de Oceaan en de verkoelende zeewind. 

Het spreekt voor zich dat er gelegenheid is tot baden in zee. Gezien de uitgestrektheid van de Marokkaanse kust, zijn de stranden grotendeels wild en onbewaakt. Daarom mogen kinderen nooit in zee gaan zonder het gezelschap van een ouder. Het is aangeraden, ook voor de volwassenen, om steeds voet aan grond te houden aangezien de stromingen soms sterk en verraderlijk kunnen zijn, zelfs voor sterke en geoefende zwemmers.


Logies

In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.  De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.  

Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je in sobere gîtes/dorpshuizen, in ruime kamers waar matrassen aanwezig zijn. Er is telkens een Frans toilet en een wastafel met koud water.  

Tijdens de tocht langs de Oceaan slaap je in tweepersoonstenten. Hiervoor dien je een eigen slaapzak te voorzien (een slaapmatje is niet nodig).

In Sidi Kaouki slaap je in een eenvoudig maar heel gezellig hotel vlakbij het strand.

 


Maaltijden

 • In Marrakech en Sidi Kaouki ontbijten we in het hotel. 's Middags en 's avonds eten we op restaurant.
 • Tijdens de wandelingen wordt het eten door een kok klaargemaakt. Tenminste eens per dag eten we warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. We gebruiken zoveel verse groenten en fruit als mogelijk. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. De favoriete tussendoortjes voor de kinderen breng je best van thuis uit mee (uiteraard niets dat kan smelten…).

Bagagevervoer

De bagage wordt door muilezels (in de Atlas) en dromedarissen (aan de kust) gedragen. Jij draagt tijdens de wandelingen je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Tijdens deze reis mag je er van uitgaan dat het aan de kust zonnig en zeer warm (vaak +30°) is, maar de Oceaanwind brengt verkoeling. In Marrakech is het zeer warm (+35°), in de Atlas wat minder door de hoogte (ca. 30°). Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • stevige, soepele reistas - geen harde koffer
 • overtrek (b.v. grote vuilniszak) om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de dierenruggen
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen
 • watersandalen of oude sportschoenen waarmee je door het water kan waden.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak 
 • evt. slaapmatje (eenvoudige slaapmatjes worden voor de gehele reis ter beschikking gesteld door de lokale agent, maar het staat je uiteraard vrij je eigen matje mee te nemen)

Tenten en gemeenschappelijk kampeermateriaal worden ter plaatse voorzien.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdicht vestje
 • fleece
 • T-shirts
 • short/bermuda (geen shorts te dragen in dorpen en steden)
 • badpak/zwembroek
 • ondergoed
 • zonnehoed of –pet of –sjaal.

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). 

Verzorging

 • zwemhanddoeken
 • toiletgerief  (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • picknickbord.

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • zonnebril
 • zakje of tasje met toiletpapier, lucifers, vochtige doekjes en papieren zakjes (~ sanitaire stops)
 • evt. wandelstokken
 • grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen 
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig. Een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn tijdens de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.


Geld

De Marokkaanse munt is de dirham.

Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen. In Marrakech kan je geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency/converter


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Niet echt de bedoeling tijdens onze reis, maar wel grappig!
Marrakech

Video:Achraf over zijn reis naar Marokko

Recept Tajine

Tip voor kinderen die graag koken: je kan vragen aan je mama of papa om samen eens een tajine-gerecht klaar te maken. Een tajine is een aardewerken schotel (met deksel) waar ze in Noord-Afrika allerlei stoofpotjes in klaarmaken. Als je geen echte tajine in huis hebt, kan je een een gewone ovenschaal met deksel gebruiken. Zo kan je alvast aan den lijve ondervinden dat er in Marokko lekker gegeten wordt. Wij kozen voor een overheerlijke, lichtzoete versie met gekarameliseerde ui, die heerlijk smaakt met brood of couscous! Je hebt de volgende ingrediënten nodig (voor 4 personen): 
1 braadkip in stukken  
5 dl kippenbouillon  
500 g jonge worteltjes  
500 g uien  
2 el vloeibare honing  
1 koffielepel fijne suiker  
4 kardemomzaadjes  
olijfolie  
zwarte peper uit de molen 
zout 
Qua potten heb je nodig: een braadpan, een kookpot en een tajine. En nu kan je aan de slag! 
Pel de uien en snij in fijne ringen. Bak ze 3 minuten in wat hete olie in de braadpan. Voeg de honing en de suiker toe. Schep goed om en laat nog een paar minuten bakken tot de uiringen lichtjes gekarameliseerd (mooi bruin) zijn. Haal ze uit de pan en leg ze in de tajine.
Schil de wortelen en snij ze in fijne plakjes. Breng de kippenbouillon aan de kook in de kookpot en laat de worteltjes 2 minuten in de kippenbouillon borrelen, samen met de kardemombolletjes, een snuifje suiker, peper en zout. Schep alles uit de bouillon met een spatel (zo'n grote lepel met gaatjes in) en leg ze bij de ui in de tajine.
Kruid de stukken kip met peper en zout. Bak ze kort aan op een hoog vuur in een beetje olie in de braadpan. Leg ze bij de ui en wortels in de tajine.
Schenk er de bouillon over heen.
Zet het deksel er op en zet 60 minuten in de oven op 150°.
Smakelijk!