Leeftijd
Voor kinderen vanaf 8 jaar.
Logies
- Aan de Dode Zee, Petra en in Aqaba slapen we in een goed hotel.
- In Wadi Rum slapen we in tenten (zie foto; dus geen vast tentenkamp) of – voor wie wil - in open lucht, op erg mooie, door de bedoeïenen uitgekozen plaatsen. (Van de deelnemers wordt verwacht dat ze een handje toesteken bij het opzetten van de tenten). Kamperen in de woestijn beperkt de sanitaire mogelijkheden tot een minimum. Toch blijkt dit voor de deelnemers geen enkel probleem op te leveren. Onze lokale ploeg voorziet ruim in vers drinkbaar water. Dit wordt gebruikt om te koken, als drinkwater en ook voor de lichaamshygiëne. Het spreekt voor zich dat zo zuinig mogelijk met water dient omgesprongen te worden. Voorzie voor de dagelijkse wasbeurt(en) best vochtige doekjes om je tussendoor te verfrissen. Het is absoluut nodig om geen sporen van "sanitaire stops" achter te laten. Toiletpapier vergaat slechts uitermate langzaam in een droge omgeving als de woestijn. Ook als het wordt begraven, komt het na verloop van tijd weer bloot te liggen doordat de wind het zand verplaatst of dieren het uitgraven. Met als resultaat dat op plaatsen waar regelmatig toeristen komen (mooie bivakplaatsen of nabij bekende prehistorische sites), toch resten van toiletpapier te vinden zijn. Het verbranden van toiletpapier is een veelvoorkomend gebruik, maar bij gebruik van vochtige doekjes levert dit problemen op. Daarom raden wij aan de deelnemers van onze woestijnreizen aan om kleine papieren zakjes mee te brengen (zoals die worden gebruikt voor maandverbanden), waarin de gebruikte vochtige doekjes kunnen verpakt worden tot het bij de terugkeer naar de bewoonde wereld met de rest van het afval wordt verwijderd. Het klinkt allicht omslachtig, maar eens in de praktijk blijkt het allemaal best mee te vallen!
Maaltijden
De dagen dat we op hotel logeren, ontbijten we daar ook en eten we minstens één keer per dag warm op restaurant. Het middagmaal is een snack of picknicklunch.
Bagagevervoer
Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.
Op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.
Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:
- Elke dag min. 3 uur wandelen
(of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
- Geen minitrips
De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
- Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
- Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.
Vervoer
Voor deze reis vliegen we met de luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines (SN) en Austrian Airlines (OS).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
| Vertrek | Aankomst |
SN2901 | Brussel 29/12/2023 06:40 | Wenen 29/12/2023 08:25 |
OS853 | Wenen 29/12/2023 11:00 | Amman 29/12/2023 16:35 |
OS854 | Amman 07/01/2024 03:30 | Wenen 07/01/2024 06:20 |
SN2908 | Wenen 07/01/2024 07:40 | Brussel 07/01/2024 08:40 |
Het vervoer ter plaatse gebeurt met een privé-bus en met jeeps (in de woestijn).
Klimaat
Jordanië kent (zeer) warme en droge zomers (mei-oktober) en wisselvallige winters (november-april). Over het algemeen kan je stellen dat, hoe verder je zuidwaarts gaat, hoe warmer (overdag) en droger. In Petra en Wadi Rum kan het 's nachts flink afkoelen. Een degelijke, warme slaapzak is dus een must.
Normaalgezien is het in deze periode warm genoeg om te baden in de Dode en Rode Zee, maar ook in Jordanië laat de klimaatverandering zich voelen en zijn er steeds vaker periodes van uitzonderlijke weersomstandigheden (warmer of kouder, natter of droger dan normaal).
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.
Reisuitrusting
Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.
Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.
Bagage
- reistas: een soepele reistas/duffel bag is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
- dagrugzak
Schoeisel & kousen
- wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
- lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
- wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen
- watersandalen (voor in de Dode en Rode Zee).
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.
Kampeeruitrusting
- slaapmatje
- warme slaapzak
- keukenhanddoek
Tenten en gemeenschappelijk kampeermateriaal worden door Anders Reizen voorzien.
Kledij
- wandelbroek
- wind- en waterdichte jas
- trui / fleece
- T-shirts
- zonnehoed of –pet
- warme pyjama
- bermuda tot aan de knie (geen short)
- zwembroek/badpak
Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Jordaniërs. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.
Verzorging
- toiletgerief (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
- handdoek
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- beschermende lippenstift
- tasje met toiletpapier, lucifers, vochtige doekjes en kleine zakjes (zie Logies)
Eet- en drinkgerei
- drankfles of -zak (min. 1 liter).
Diversen
- zonnebril
- zaklamp of hoofdlamp
- wereldstekker (in Jordanië zijn er stopcontacten met 3 gaatjes of spleetjes)
- evt. wandelstokken
- buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
EHBO
Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maag- en darmklachten
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- middel tegen blaren
- ontsmettende zalf
- pleistertjes van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch).
Reisdocumenten
Reispas
Voor Jordanië heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Jordanië. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf.
Visum
Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Indien je deelneemt aan één van onze groepsreizen kunnen wij gratis voor een groepsvisum zorgen. Hiervoor dienen wij min. 2 weken voor vertrek in het bezit te zijn van alle gegevens zoals die te vinden zijn op de identiteitsbladzijde van je reispas: naam, voornamen, geboorteplaats- en datum, datum en plaats van uitgifte, geldigheidsdatum en nummer (2 letters + 6 cijfers).
Tip
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.
Geld
De munt is de Jordaanse dinar, in het Engels JD (‘djeedie’) genoemd. Je kan cash euro’s meenemen en ter plaatse wisselen. In de luchthaven en Aqaba kan je met je betaalkaart ook geld afhalen. In de hotels kan je met de kaart betalen.
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/
Gezondheid
Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Kennismakingsbijeenkomst
De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer hiervoor een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online.
Wijzigingen
Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.