Zweden - Avontuur in Småland - Kinderen vanaf 8 jaar


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Zweden - Avontuur in Småland - Kinderen vanaf 8 jaar


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Zweden - Avontuur in Småland - Kinderen vanaf 8 jaar


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Zweden - Avontuur in Småland - Kinderen vanaf 8 jaar


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Zweden - Avontuur in Småland - Kinderen vanaf 8 jaar


8 dagen

Periode zelf te bepalen


vanaf € 755
8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23SE5SLA
Individuele reizen Zweden
Jij dacht bij Småland meteen aan de ballenbak van Ikea? Hier is een nieuwtje: Småland bestaat écht. Het is een gebied in het zuiden van Zweden met glooiende heuvels, meren en bossen dat zichzelf bovendien aanprijst als het 'echte Zweden'. (En erg inspiratievol blijkbaar, want zowel Astrid Lindgren – schrijfster van o.a. Pipi Langkous – als de stichters van Zwedens bekendste exportproducten Ikea en Volvo komen hier vandaan!) Een voormalig boerenerf met typisch rode hoeve en modern gastenverblijf, midden in de bossen, is de uitvalsbasis voor een actieve vakantie voor groot en klein.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Gezellig verblijf op een authentieke hoeve met sauna
 • Tweedaagse kanotocht met kamperen
 • Avontuurlijke wandeling door een oude mijn
 • Uitgestrekte bossen en meren van Småland
 • Rust en ruimte

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Welkom in Kröken, je verblijf voor de komende week in het Zuid-Zweedse Småland. Een houten 19de-eeuwse hoeve werd hier smaakvol gerenoveerd en uitgebreid tot knus vakantiehuis. Je verblijft er in een studio in het gastenverblijf, en kunt gebruik maken van de sauna en de grote tuin. Je wordt verwelkomd door de Vlaamse gastheer, die met jou de mogelijkheden voor deze actieve vakantieweek doorneemt.

Dag 2 - 7

Waar heb je zin in? Je hebt deze week de keuze uit een aantal supertoffe activiteiten, die je in overleg met je gastheer zelf kunt inplannen. Daarnaast geven we ook suggesties voor andere uitstappen.

Inbegrepen activiteiten:

 • Tweedaagse kanotocht. Gedurende 2 dagen vaar je per kano over de mooie Emån-rivier. We voorzien je van een kano, proviand, kookstel en een tentje. Je kookt ‘s avonds je eigen potje op een kampplaats ergens langs de rivier. Breng bij voorkeur je eigen slaapzak mee, eventueel kan je een slaapzak lenen.
 • Wandeling rond het Hamarsjön-meer, 10 km, 3 à 4 uur wandelen en veel gelegenheid tot zwemmen. Het meer ligt op 26 km rijden van Kröken.
 • Wandeling door de bossen van Järnforsen, met onderweg bezoek aan de Lasse-Maja grot. 12 km, 4 à 5 uur wandelen. Op 13,5 km rijden van Kröken.
 • Kleva Gruva. Avontuurlijke wandeling op eigen tempo doorheen een oude mijn, voorzien van een helm en zaklamp. Buiten aan de mijn kan je worstjes grillen op een van de vuurplaatsen. Vlakbij ligt een mooie badplaats. Op 13 km rijden van Kröken.

Extra activiteiten (ter plaatse te betalen):

 • Elandenpark: als je naar Zweden gaat wil je een eland zien. In de natuur kom je ze niet altijd tegen want ze zijn nogal schuw. Dus kan je een bezoek brengen aan het Elandenpark  (€ 8-16 per persoon) . Dit bezoek is perfect te combineren met een halve dag spoorwegfietsen. Afstand van Kröken: 28,7 km.
 • Vimmerby Adventure: Avonturenpark met verschillende hoogteparcours, geschikt voor groot en klein (€ 20 tot 50 p.p.). Eventueel te combineren met een bezoek aan het geboortehuis van Astrid Lindgren. Afstand van Kröken: 51 km.
 • Goudzoeken: in Ädelfors werd in 1737 voor het eerst goud gevonden. De goudmijn sloot in 1889 maar er wordt nog steeds goud gevonden in de omgeving. Leer goudwassen van een echte goudzoeker en al het goud dat je vindt mag je houden. En echt waar: hier ondervind je aan den lijve wat 'goudkoorts' is! (€ 22 à 45 p.p.). Afstand van Kröken: 8 km.
 • Little Rock Lake: voel de adrenaline stromen op Europa’s langste zip line (€ 80 à 150 p.p). Afstand van Kröken: 45 km.
 • Spoorfietsen: met een spoorwegfiets over een oude spoorlijn, perfect te combineren met een bezoek aan he Elandenpark. (€ 18 à 27). Afstand van Kröken: 30 km.
 • Vissersschool: leer vissen met een instructeur. Je krijgt een volledige vissersuitrusting. De instructeur helpt je op weg gedurende 2 uur, maar je hebt de uitrusting de hele dag. (€ 22 à 45 p.p., incl. visvergunning). Afstand van Kröken: 8 km.
 • Escape room: ideaal voor een regenachtige dag is er Boda Borg met 64 escape rooms. (€ ca. 20 p.p.).  Afstand van Kröken: 54 km.

Dag 8

Einde van het programma na het ontbijt. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs op basis van 2 personen: € 950
Basisprijs op basis van 3 personen: € 840
Basisprijs op basis van 4 personen: € 790
Basisprijs op basis van 5 personen: € 755
Voorschot: € 275 per persoon

Inbegrepen

 • logies in mooie studio
 • beddengoed en handdoeken
 • gebruik sauna
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot en met ontbijt dag 8
 • activiteit zoals beschreven in dagschema
 • BTW.

Niet ingebrepen

 • heen- en terugreis
 • lokale transfers
 • dranken
 • eventuele extra activiteiten (zie dagschema).

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Periode

In de zomer is het weer verrassend vaak (en vaker dan bij ons) warm en zonnig. 's Nachts kan het fris worden, zeker naar het einde van de zomer toe. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Heen- en terugreis

Met de auto + nachtboot

Met de auto naar Kiel in het noorden van Duitsland, gevolgd door de nachtboot naar het Zweedse Götenborg (12 uur varen). Je rijdt verder via Jönköping en Nässjö naar Vetlanda. Totale rijafstand vanuit Brussel ongeveer 940 km. Deze nachtboot moet je vooraf reserveren bij Stena Line.

Met de auto + ferry

Met de auto naar Puttgarden in het noorden van Duitsland (boven Lübeck), gevolgd door de 'hop on-hop off' ferry naar Rødby. Je koopt vanuit de wagen een ticket en om het half uur is er een boot (dus het langst dat je moet wachten is een half uur). Alles verloop erg vlot en efficiënt en de boottocht duurt 45 min. Verder rijden via Kopenhagen, over de Oresundbrug en Värnamo naar Vetlanda. Totale rijafstand vanuit Brussel is 1247 km. Het traject wordt echter ‘gebroken’ door de overtocht op de grote overzetboot (met café en restaurant aan boord) en de spectaculaire rit over de brug ("The Bridge"). Indien je het traject in 2 stukken wil doen, kan je bv. overnachten in Lübeck of er een bezoek aan
Kopenhagen aan vasthangen.

Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

Vlucht

Lijnvlucht tot Stockholm, Kopenhagen of Göteborg. Je hebt ter plaatse een auto nodig voor de verplaatsingen naar de activiteiten, dus een vlucht combineer je best met een huurauto.

Je kan naar keuze zelf je vlucht en huurwagen boeken of dit via Anders Reizen doen. Indien je een vlucht boekt via Anders Reizen, maakt de vlucht deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Bij aankoop van een vervoersbiljet via Anders Reizen, voor pakketreizen waarbij het vervoer niet is inbegrepen, worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor vliegtuigtickets 30 euro per reservatiedossier, voor alle andere vervoermiddelen 25 euro per persoon en per biljet. Indien je zelf een vlucht en huurwagen boekt, dien je voldoende tijd in te calculeren voor het ophalen/inleveren van je huurwagen en de reistijd naarvan het logies.


Vervoer

Je hebt ter plaatse een auto nodig in functie van de activiteiten.


Maaltijden

Alle maaltijden, vanaf het avondmaal op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 8 zijn inbegrepen. Kröken heeft een eigen restaurant.

Bij ontbijt in het vakantiehuis zijn koffie, thee, melk en chocomelk inbegrepen; bij het avondmaal wordt water geserveerd. Je kan er bier, wijn en frisdrank aankopen. Het is verboden om eigen drank te verbruiken tijden het eten.

Logies

 • Je verblijft in vol pension in Kröken, in het gehucht Emhult. In het hoofdgebouw bevinden zich het restaurant en de receptie, de uitbaters wonen op de bovenverdieping. Kröken werd gebouwd omstreeks 1830. Ondanks de renovaties eind 19de eeuw, in 1920 en in 1998-2000, is het nog grotendeels in de originele staat.
 • Het gastenverblijf is zo’n 10 jaar oud. Het bestaat uit 4 familiestudio’s. Iedere studio heeft een eigen ingang, een hal met een toilet en wastafel, op het gelijkvloers is er een slaapkamer met een tweepersoonsbed en boven een kinderslaapkamer met 3 bedden. Douches zijn er in het aparte sauna gebouw. Verder is er een grote tuin met tuinmeubelen om te relaxen.
 • Naast de oude schuur staat een sanitair blok met toiletten, wastafels, douches én een grote sauna die verwarmd wordt met een Fins houtgestookt sauna-aggregaat.
 • Tussen de appel-, krieken- en kersenbomen tenslotte bevindt zich een vuurplaats waar je ‘s avonds rond het kampvuur kan zitten. 
  Tijdens de kanotocht slaap je in tenten.


Wandelniveau

Dit is een reis met activiteitenniveau  . Voor geen enkele activiteit heb je ervaring nodig. Een sportieve
en avontuurlijke ingesteldheid volstaat. Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,.. die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de wandelingen: comfortabel zittende dagrugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 25 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Indien je een vlucht hebt geboekt, heb je recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In dit infopakket zit een label om aan je bagage te bevestigen. Op de website van Brussels Airport vind je richtlijnen over de toegelaten inhoud van je ruim- en handbagage.

Slaapgerief

 • slaapzak voor tijdens de kanotocht
 • in het verblijf in Kröken zijn bed- en badlinnen inbegrepen

Schoenen & kousen

 •  waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor ‘s avonds)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor een goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • zwem- en saunahanddoek
 • drinkfles of -zak
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Zweden volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: