Portugal - Alentejo: Rota Vicentina


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Portugal - Alentejo: Rota Vicentina


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Portugal - Alentejo: Rota Vicentina


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Portugal - Alentejo: Rota Vicentina


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Portugal - Alentejo: Rota Vicentina


8 dagen

Periode zelf te bepalen


8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23PT5RVA
Individuele reizen Portugal
De lage Alentejo is Portugal op z’n best: wilde kliffen, verse vis, een authentiek dorpsleven en warme gastvrijheid. De ‘Rota Vicentina’ is een langeafstandsroute die enerzijds langs deze kustlijn loopt en die anderzijds ook het hinterland verkent. Wij combineren de twee paden tot een 8-daagse, uiterst afwisselende reis. Je vertrekt over het ‘Trilho dos Pescadores’, of het 'pad van de vissers', door duinen, langs hoge kliffen en verlaten stranden. Dan draai je de ‘Caminho Histórico’ op die je door valleien, bossen en het Portugese platteland naar dorpjes en stadjes brengt. Het logies is met veel zorg uitgekozen en verdient met recht en rede een 'charme-label'. 

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Combinatie kust / binnenland 
 • Charmelogies met zwemgelegenheid 
 • Goed gemarkeerd pad 
 • Alentejo: nog vrij ontoeristisch
 • Prachtige quasi verlaten stranden 
 • Mooie baaien waar je kan zwemmen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

30 Beoordelingen

reviews van klanten

Heel goeie organisatie. Wij gaan nog mondelinge reclame maken!

Wim W. -

Dank u, wij hebben een geweldige reis gehad. Wij hebben heel erg genoten van de logies, het lekkere eten maar vooral van de stilte van de provincie Alentejo.

Carine V. -

Het was een zeer leuke eerste ervaring. Zeker voor herhaling vatbaar.

Alexandra V. -

Algemene reistips

Dag 1

Cercal

In Cercal do Alentejo, op zo’n 150 km ten zuiden van Lissabon, start de reis. Verscholen in een beboste vallei achter de kustlijn ligt je gasthuis, een heerlijk aparte plek ...Kunstwerken kleuren er de witte muren, knusse hoekjes nodigen uit tot relaxen, jazz klinkt op de achtergrond. In de open keuken bereidt men zalige Portugese gerechten.

Hotelovernachting met zwembad.

Dag 2

Cercal

Maak een mooie afwisselende wandeling van het platteland met graanvelden en weiden naar het strand van Porto Covo. Aan de kleine haven is een cafeetje waar je iets kan drinken in afwachting van de transfer terug. Hou je van paardrijden? Dan kan je in het hotel eventueel een paard huren om deze tocht te maken.

Tocht van 15 km, 4 u stappen. Niveauverschil: + 190 m / - 306.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

O = ontbijt

Dag 3

Almograve - Zambujeira do Mar

Transfer tot bij het kustplaatsje Almograve, van hieruit stap je zuidwaarts. Voorbij de vuurtoren van Cabo Sardão kleurt het zand wit, geel en rood terwijl de duinen steeds ruiger en hoger worden. Met de oceaanwind in de haren bereik je Zambujeira do Mar, een klein vissersdorpje dat uitziet over drie schitterende stranden. Hoog tegen de rotsen nestelen ooievaars, een uniek schouwspel dat je van dichtbij kan bekijken. Je logeert middenin de velden in een charmant en landhuis.

Tocht van 18,5 km, 7 u stappen. Niveauverschil: + 203 m / - 193 m.

Hotelovernachting  met zwembad. (O)

Dag 4

Zambujeira do Mar - Odeceixe

Hoge kliffen kondigen de Algarve aan. Door een zee van kleurrijke bloemen wandel je boven de kust in de richting van Odeceixe waar de rivier de Ceixe de natuurlijke grens tussen Algarve en Alentejo vormt. Geniet nog een laatste keer van de oceaan en neem een duik in het water bij de prachtige baai. De tocht eindigt in Odeceixe, een leuk dorpje met een paar fijne restaurantjes, je slaapt er in een mooi hotel op de heuveltop van het dorpje.

Tocht van 18 km, 7 u stappen. Niveauverschil: + 263 m / - 183 m.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 5

Luswandeling vanuit Odeceixe

Je kan een dagje spenderen aan de mooie kust of wat relaxen aan het zwembad van het hotel. Wie liever opnieuw de wandelschoenen aanbindt kan een mooie luswandeling maken naar de kust. Way. De monding van de rivier is heel mooi, regelmatig kan je er witte of grijze reigers zien. 

Tocht van 14,6 km, 3,5 u stappen. Niveauverschil: + 104 m / - 17 m.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 6

San Teotonio - Odemira (San Luis)

Ochtendtransfer tot San Teotonio. Vandaag trek je door een uitgestrekt heuvellandschap met eucalyptus-, dennen- en kurkeikenbossen naar het levendige stadje Odemira aan de rivier de Mira. Vannacht eet en slaap je op een prachtige locatie, een traditionele gerenoveerde boerderij temidden de olijfboomgaarden.

Tocht van 19 km, 6 u stappen. Niveauverschil: + 167 m  / - 343 m.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 7

Odemira - San Luis 

In de groene vallei van de Torgal, de belangrijkste rivier van de regio, stromen talloze beekjes die worden omzoomd door wilgen, es en els. Hier kan je zeker een verfrissende duik nemen in een van de natuurlijke zwembaden. Na de wandeling kan je een transfer vragen naar het logies (= incl.). Ook ’s ochtends kan je je een stukje verder op de route laten afzetten om op die manier de wandeling met een zestal kilometer in te korten (€ 10, ter plaatse te betalen), anders start je de wandeling bij het hotel.

Tocht van 19 km of 25 km, 6 of 8 uur stappen. Niveauverschil: + 436 m / - 264 m.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 8

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2023

€ 995 per persoon in LS

€ 1070 per persoon in HS

Laagseizoen (= LS): 10/04 - 26/05 en 27/09 - 31/10

Hoogseizoen (= HS): 01/04 - 09/04 en 27/05 - 26/09


Voorschot: € 356 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • bagagevervoer 
 • transfers in het kader van het wandelprogramma
 • infopakket met wandelbeschrijvingen
 • originele wandelkaart van de Rota Vicentina
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • transfer van en naar Funcheira station
 • evt. transfer op dag 7 (€10, ter plaatse te betalen)
 • evt. transfers met openbaar vervoer
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Toeslag eenpersoonskamer samenreizend in laagseizoen: € 760
 • Toeslag eenpersoonskamer samenreizend in hoogseizoen: € 860
 • Toeslag eenpersoonskamer alleenreizend in laagseizoen: € 890
 • Toeslag eenpersoonskamer alleenreizend in hoogseizoen: € 985

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 15 juni 2023
van 12 september tot/met 31 oktober 2023

De beste reisperiode is het voor- en najaar. De zomermaanden zijn af te raden omwille van de hitte. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig*

Heenreis

 • Vlucht tot Lissabon: Lissabon luchthaven heeft geen treinstation. Op de luchthaven neem je de pendelbus die in ca. 20’ naar het station ‘Entrecampos’ rijdt, het belangrijkste treinstation van Lissabon. Hier neem je de trein naar Funcheira. Reistijd: 1u45’. Er zijn een drietal treinen per dag. Je reserveert best je plaatsen op voorhand online, het zijn genummerde zitplaatsen.
 • Vlucht tot Faro: Faro luchthaven heeft geen treinstation. Op de luchthaven neem je daarom de pendelbus die naar het centrum en ook naar het station rijdt. Het centrale busstation van de stad bevindt zich op ongeveer 200 meter van het treinstation van Faro. Hier neem je de trein naar Funcheira. Reistijd: 1u32. Er zijn een viertal vertrekken per dag.

Vanuit Funcheira is er een zeer beperkte busverbinding naar Cercal, vooral tijdens de schooluren. Ofwel regel je zelf een taxi ofwel laat je je afhalen door de eigenaar van het eerste logies. Dit moet je op voorhand regelen via Anders Reizen. Je betaalt ter plaatse aan de chauffeur € 60 euro per wagen van max. 4 pers

Terugreis

Je boekt best geen terugvlucht voor 14 uur. Ook voor de terugreis kan er best een transfer geregeld worden tot Funcheira. Ofwel boek je zelf een taxi ofwel regel je dit met de eigenaar van het laatste logies in Odemira. Je betaalt dan ter plaatse € 45 per wagen van max. 4 pers. Reistijd: 30 min.

 • In Funcheira neem je de trein naar het station Entrecampos in Lissabon. Eenmaal aangekomen in het station neem je van hieruit de pendelbus naar de luchthaven. Vanuit Funcheira zijn er vier vertrekken per dag richting Lissabon. Ritduur: ca. 1,5 uur.
 • Er zijn een drietal vertrekken per dag vanuit Funcheira richting Faro. Vanuit Faro station neem je de pendelbus weer naar de luchthaven. Ritduur ca. 1u40.

Voor de dienstregelingen van de treinen kan je terecht op de site van de Portugese spoorwegen.

(*) Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Een aantal transfers zijn inbegrepen, respectievelijk:

 • dag 2: na de wandeling terug naar het logies 
 • dag 3: van het logies naar het startpunt van de wandeling in Almograve
 • dag 6: ochtendtransfer naar San Teotonio
 • dag 7: na de wandeling vanuit San Luis terug naar het logies in Odemira

Deze transfer is niet inbegrepen en optioneel, je maakt afspraken ter plaatse en betaalt ook ter plaatse: 

 •  dag 7: ochtendtransfer van Odemira naar het startpunt van de wandeling in Ponte do Sol (€10)

Wandelniveau

 en . Wandelingen van 13 tot 26 km over heuvelachtig terrein. De kustwandelingen zijn fysiek zwaarder door het mulle zand en geen schaduw. Goed gemarkeerde paden. 

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De hoofdbagage wordt vervoerd. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Kwaliteitsvolle hotelletjes, meestal gerund door een familie, met veel smaak ingericht en ondergebracht in mooie landhuizen. De meeste van deze huizen liggen vrij afgelegen, enkel het logies in Odexeice ligt in een dorpje. Bij elk van de hotels is er een zwembad of natuurlijke zwemvijver. Je verblijft in een standaard tweepersoonskamer met eigen sanitair. 


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt is inbegrepen.
 • Lunch is niet inbegrepen maar kan je in het logies laten klaarmaken (ter plaatse te regelen)
 • Er zijn geen avondmaaltijden inbegrepen. Avondmaal in een restaurantje of in het logies zelf (op sommige plaatsen zijn er weinig of geen andere mogelijkheden zijn.  

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

In geval van een vlucht heb je recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • (bad-)handdoek (zwemmen in zee)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Portugal betaal je met euro's.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Doch voor deze reis neem je best voldoende cash geld mee. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Promovideo van de toeristische dienst