Beschikbaarheid
De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.
Reisperiode en klimaat
Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door
Algemeen
Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Of was... Ook hier speelt de klimaatverandering het weer parten. Onderstaande info staat dus niet in steen gebeiteld.
Het westen en noorden van Nepal zijn droog. Elders vallen de moessonregens in regel van eind juni tot half september, met als regel: hoe hoger in de bergen, hoe minder moessonregen. De rest van het jaar valt er sowieso bijna geen regen.
In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Het lagere gebergte kent een gematigd klimaat met warme zomers en koele winters, waarbij de temperatuur zelfs ’s winters zelden onder nul gaat. Vanaf 4000 m kunnen we spreken van een hooggebergteklimaat. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu. Je houdt best rekening met lage tot zeer lage temperaturen ’s nachts.
De Terai heeft een (sub)tropisch klimaat; het is er (zeer) warm en vochtig en de moesson valt hier met volle kracht.
Lente
Dit is de periode waarin de wilde bloemen (o.a. rododendron) bloeien. Begin maart is nog koud, met veel sneeuw op de hogere passen. 's Ochtends en 's avonds is de lucht helder; overdag vaak betrokken. Vanaf deze periode kunnen trekkings naar hoger gelegen gebieden aangevat worden. Het is warmer in april; mei is al behoorlijk warm. In de lager gelegen gebieden is het warm en vochtig. De luchtvochtigheid is in het voorjaar beduidend hoger dan in het najaar waardoor de lucht soms minder helder is.
Zomer
De moessonregens vangen aan rond half juni, met een hoogtepunt in juli. Enkel de gebieden als Shey (Dolpo), Mustang en enkele andere zijn droog in deze periode. Ook geschikt is het noordelijke gedeelte van de trekking rond de Annapurna.
Herfst
De moessonregens eindigen normaal gezien half september, soms de eerste week of uitzonderlijk de tweede week van oktober. Het weer in oktober en november is droog; de lucht is helder en de bergzichten zijn fantastisch. Hogere passen zijn in oktober en november het makkelijkst te overschrijden. Begin november brengt vaak hevige sneeuwval op grotere hoogte, die kan duren tot half november. Binnenlandse vluchten naar afgelegen vliegvelden kunnen dan vertraging oplopen. Van half november tot half december betrekt de lucht overdag; de temperatuur ligt heel wat lager.
Winter
Gewoonlijk valt er sneeuw tussen kerstmis en begin januari. Hoewel het in de winter kouder is dan in de herfst, is dit een geschikte periode voor kortere trekkings beneden 4000 m. Langere trekkings in gebieden boven 4000 m zijn afgeraden.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.
Heen- en terugreis
Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).
Wil je een vlucht boeken via Anders Reizen, worden de volgende eenmalige dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket.
Het volledige saldo van de vluchten dient betaald te zijn alvorens wij tot boeking overgaan.
Bagage
Jij
draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen.
Logies
Je verblijft in betere 3* hotels die één en al Nepal uitademen. Deze hotels hebben ook een bar of restaurant waar je 's avonds terecht kunt en een tuin waar de kinderen wat kunnen spelen. De kamers beschikken over alle nodige faciliteiten om te genieten van een comfortabel verblijf in een aangename omgeving.
Maaltijden
In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er zijn inbegrepen. De inbegrepen maaltijden neem je in het hotel.
Tijdens de trekking zijn alle maaltijden voorzien, evenals in Chitwan NP.
Vervoer ter plaatse
Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer met chauffeur.
Reisuitrusting
We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag
vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als
toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet
vermeld.. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je
hier.
Bagage
- stevige reistas of duffel (beter dan een rugzak) - geen koffer
- dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling) met goede sluiting en dito schouderbanden
- regenhoes voor dagrugzak.
Schoenen & kousen
- bergwandelschoenen + reserveveters
- lichte schoenen
- wandelkousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)
Tip: draag tijdens de vlucht je wandelschoenen of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en
gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er
iets mislopen met je hoofdbagage.
Kledij
Voor alle kledij die je
meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’
stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter
meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag
aanpassen aan de temperatuur.
- ichte en soepele wandel- of trekkingbroek
- warme en soepele broek
- wind- en waterdichte jas
- wind- en waterdichte broek
- warme fleece
- lichtere fleece
- hemden en/of T-shirts
- muts + sjaal + handschoenen
- zonnehoed of –pet
- evt. short/bermuda
- zwemkledij
Diversen
EHBO
In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld
Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart
koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er
tijdens de wandeling iets misgaan.
Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te
stellen:
- middel tegen reisziekte
- ontsmettingsmiddel
- middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel tegen krampen
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
- elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
- steriel gaas en kleefband
Reisdocumenten
Voor Nepal heb je
een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas
moet 6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze
afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een
tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.
Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Je koopt het visum bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu.
Alle permits die ter plaatse nodig zijn, worden door ons geregeld.
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.
Geld
De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Het invoeren ervan is verboden. Je mag onbeperkt buitenlandse valuta binnenbrengen, maar moet deze aangeven bij aankomst. Geld wisselen doen we in Kathmandu. Zowel euro’s als dollars, cash of reischeques, zijn goed. In Kathmandu kan je eveneens met betaalkaarten terecht aan geldautomaten. Kredietkaarten kunnen gebruikt worden om grotere uitgaven te betalen (bv. binnenlandse vluchten), maar dit gaat vaak gepaard met extra-kosten).
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Voor een recente
wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/
Gezondheid
Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Hoogteziekte kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings is Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.
Wijzigingen
Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.