Nepal - Cultuur, natuur en avontuur


14 dagen

Periode zelf te bepalen


Nepal - Cultuur, natuur en avontuur


14 dagen

Periode zelf te bepalen


Nepal - Cultuur, natuur en avontuur


14 dagen

Periode zelf te bepalen


Nepal - Cultuur, natuur en avontuur


14 dagen

Periode zelf te bepalen


Nepal - Cultuur, natuur en avontuur


14 dagen

Periode zelf te bepalen


14 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23NP5CNA
Individuele reizen Nepal
Ben je op zoek naar een actieve en afwisselende reis waarbij cultuur, natuur en avontuur mooi aan bod komen? Deze reis lost je verwachtingen ongetwijfeld in. Verken Kathmandu en haar vallei die, als ontmoetingspunt tussen de Indiase en de Tibetaans-Chinese cultuur een grote culturele rijkdom kent, ga wildlife spotten tijdens een safari in de jungle van het Chitwan National Park, en trek je wandelschoenen aan voor een niet al te zware trekking naar Poon Hill. Een rafting op de Trisuli-rivier onderweg naar Pokhara maakt je reis compleet.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Levendig Kathmandu
 • Top-cultuur in de Kathmandu-vallei
 • Safari in Chitwan National Park: krokodillen, neushoorns, olifanten
 • Himalaya-toppen tijdens de Poon Hill trekking

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst Kathmandu

Na het regelen van de grensformaliteiten en het ophalen van de bagage word je naar je hotel gebracht. De rest van de dag heb je tijd om te bekomen van de vlucht en op eigen houtje een eerste indruk op te doen van de geuren en kleuren van  Kathmandu.

In Kathmandu en haar vallei vind je nog een eeuwenoude culturele rijkdom die tot op heden in het dagelijkse 
leven van de bewoners is geïntegreerd: van uiterst fijn gebeeldhouwde tempels, vergulde pagoden en 
paleizen tot marktjes, kleine winkeltjes en middeleeuws aandoende straatjes. Een bonte wereld waar je niet 
zomaar aan voorbij mag gaan.

Overnachting in het Via Via Boutique Hotel.

Dag 2

Swayambunath & Patan

Je wordt opgepikt aan je hotel in Kathmandu voor een rit naar de boeddhistische stoepa Swayambunath, gelegen op de top van een heuvel ten westen van de stad. Swayambunath is één van de populairste en onmiddellijk herkenbare symbolen van Nepal. De tempel wordt ook wel de apentempel genoemd omwille van het grote aantal apen die de heuvel bewaken en de bezoekers ‘entertainen’. De stoepa is omgeven door gebedsvlaggetjes, gebedsmolens, kloosters en heel wat winkeltjes. Vanaf de heuvel heb je bij goed weer een prachtig panorama over Kathmandu. Na dit bezoek ga je verder naar de koningsstad Patan, gescheiden van Kathmandu door de Bagmati-rivier en de tweede grootste stad in de vallei. Het wordt soms Lalitpur genoemd, wat ‘Stad van de schoonheid' betekent. Patan heeft een lange boeddhistische geschiedenis en de vier hoeken van de stad worden door stoepa’s gemarkeerd, gebouwd in opdracht van de grote boeddhistische keizer Ashoka rond 250 v. Chr. De meeste van de tempels in Patan zijn gebouwd ten tijde van de Malla-dynastie in de 16de, 17de en 18de eeuw. Als voormalige koningsstad heeft het een prachtig koningsplein en staat het vol met mooie tempels rondom. Ook de boeddhistische gouden tempel en de indrukwekkend hoge Kumbeshwor-tempel zijn niet te missen tijdens het bezoek. 

Na je bezoek aan Patan keer je terug naar je hotel in Kathmandu.

Overnachting in het Via Via Boutique Hotel (O)
(O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal)

Dag 3

Pashupatinath & Bhaktapur

Na het ontbijt word je opgehaald door de gids voor een bezoek aan Pashupatinath, het nationale en belangrijkste Hindoe-heiligdom van Nepal. Daarom tref je hier veel pelgrims aan uit Nepal en India, maar ook de bekende sadhoes, de fotogenieke, ascetische heilige mannen. Het is ook een plaats waar dag en nacht crematies plaatsvinden.

Na het bezoek aan Pashupatinath gaat het naar Bhaktapur. Hier krijg je onmiddellijk het gevoel alsof je teruggaat in de tijd met eeuwenoude traditionele ambachten zoals pottenbakkerij, houtsnijwerk en wevers. De schitterende architectuur van de tempels en het paleis op  Durbar Square en de mooie Nyatapole-tempel op het Taumadhi-plein zijn niet te missen hoogtepunten. Bhaktapur is één van de drie koningsteden in de Kathmandu-vallei en telt heel wat indrukwekkende artistieke schatten, waardoor de stad terecht een 'levend museum' genoemd wordt. Het oudste gedeelte van Bhaktapur situeert zich rond het Tachupal-plein, nabij de Dattrataya-tempel, ten oosten van de stad. Bhaktapur was de hoofdstad van de Kathmandu-vallei van de 14de tot de 16de eeuw.

Overnachting in het Via Via Boutique Hotel (O) 

Dag 4

Rafting en verder naar Pokhara

’s Morgens word je opgehaald aan je hotel. Rond 10 uur kom je aan en staat de raftingorganisatie je op te wachten aan de oever van de Trisuli-rivier om je verder naar het startpunt te brengen. Vervolgens krijg je een uitgebreide briefing.

In elke boot zitten er gemiddeld 6 à 7 personen + 1 begeleider. De Trisuli kan het hele jaar door bevaren worden en heeft stroomversnellingen van graad 3 en 4, ideaal voor beginners dus. Afhankelijk van de waterstand kan de rivier op sommige stukken wat rustiger of juist wat wilder zijn. Maar de rivier is zonder twijfel de beste rivier van Nepal voor onervaren rafters. Zonnecrème, een flesje water en je gsm kan je bewaren in de waterdichte zakken aan boord. ‘s Middags wordt er halt gehouden aan de oever van de rivier voor een heerlijke lunch. De natuur tijdens deze rafting is adembenemend: je  bent omgeven door hoge bergflanken met een weelderige vegetatie. De overvloed aan zonnestralen en de mooie witte strandjes onderweg geven je het gevoel dat je op strandvakantie bent!

Na de rafting word je naar Pokhara gebracht.

Overnachting in het Iceland Hotel (O-L)

Dag 5

Start trekking: Kande (1600 m) - Landruk (1565 m)

Rond 8 uur word je opgehaald aan je hotel in Pokhara voor een rit van iets meer dan een uur naar het startpunt van de Poonhill trekking in Kande (1600 m). Je neemt enkel je bagage mee die je nodig hebt op de trekking. Je overige bagage blijft in het hotel in Pokhara. Tijdens de trekking wandel je enkel met je dagrugzak; de rest van je bagage wordt gedragen door een drager. 

In Kande heb je de mogelijkheid om water te kopen. Samen met je gids en de dragers start je met een haalbare klim tot het schitterende Australian Camp. En dat is al meteen een schot in de roos, want bij mooi weer heb je hier een fantastisch zicht op enkele Himalaya-reuzen: Macchapuchare (6993 m), Annapurna II (7937 m), Annapurna IV (7525 m) en Annapurna South (7219 m). 
Vervolgens ga je verder richting lunchplek in Pothana / Deorali. Je gids zet zich aan het werk om een lekkere lunch voor te schotelen, bestaande uit de beperkte producten die lokaal te vinden zijn, maar ook met een aantal ingrediënten meegenomen werden uit Pokhara, zoals fruit of vlees/vis uit blik.

In de namiddag is het afwisselend dalen, stijgen en af en toe vlak tot aan het mooie, landelijke Landruk. Dit is een dorpje van de Gurung, een volk van ­herders en rijstverbouwers. Bij goed weer heb je vanaf Landruk een goed zicht op de Annapurna en ook op je bestemming van morgen, Ghandruk.

Ca. 5 u. wandelen - 15,5 km

Overnachting in een lodge (O-L-D).

Dag 6

Landruk (1565 m) - Tadapani (2630 m)

Met een kopje thee word je gewerkt door je gids. Het ochtendgloren is vaak het beste moment op foto’s te nemen. De bergen zijn meestal vrij van bewolking en het licht is nog niet excessief. 
Na het ontbijt wandel je via mooie terrassen richting Modi Khola-rivier. Je steekt de brug over en meteen volgt een stevige klim tot het bekende dorp Ghandruk, waar je gaat lunchen. Hopelijk heb je vanaf Ghandruk een goed zicht op de Annapurna South, Machhapuchhare, Himchuli en de Gangapurna.

‘s Namiddags verandert de vegetatie en passeer je langs eeuwenoude rododendronbossen en kleine bergriviertjes. Je klimt geleidelijk tot de kleine nederzetting Tadapani, waar je weer een schitterend zicht hebt op de Himalaya-toppen. 

Net zoals gisteren proberen we een kamer te regelen met eigen badkamer. Net zoals gisteren kunnen we dit niet garanderen, slecht een beperkt aantal lodges in Tadapani beschikken over deze kamers. Thee en koekjes als vroeg aperitief en een lekker diner zorgen dat je met een gevulde maag gaat slapen.

Ca. 6 u. wandelen - 11 km

Overnachting in een lodge (O-L-D)

Dag 7

Tadapani (2630 m) - Ghorepani (2860 m)

Wat een mooie start vandaag: je vertrekt onmiddellijk via een rododendronbos en stapt omhoog naar Deurali. Met wat geluk word je in het bos verwelkomd door de langoerapen die in dit gebied leven. Via Deurali stap je verder langs riviertjes en mooie bossen tot Ghorepani. Van hieruit kan je de Dhaulagiri, Annapurna Zuid en de Macchapuchhare in volle glorie aanschouwen. In Ghorepani zit je op een kruispunt van meerdere trekkingroutes, o.a. de zeer populaire Annapurna Basecamp en Annapurna Circuit, waar heel wat wandelaars elkaar ontmoeten. 

Ca.  5,5 u. wandelen - 10 km

Overnachting in een lodge (O-L-D)

Dag 8

Ghorepani (2860 m) - Poon Hill (3193 m) - Ulleri (1950 m)

Vroeg uit de veren om in het donker de stevige klim van ongeveer een uur naar de top van Poon Hill aan te vatten. Je bent niet alleen, want hier ontplooit zich bij zonsopgang een van de mooiste uitzichten over de Himalaya met onder meer de zes- en zevenduizenders Dhaulagiri, Tuckuche, Nilgiri, Annapurna South, Himchuli, Machhapuchhare en de Manaslu, 8163 m hoog. De eerste zonnestralen maken dat de toppen baden in een schitterende oranje gloed. Dit staat in mooi contrast met de onbelichte flanken.
Terug naar de lodge voor het ontbijt en dan op een rustig tempo naar Ulleri. Onderweg zien heel wat muilezels die als lastdieren worden gebruikt om vanuit Ghandruk of Nayapul de dorpen te bevoorraden die niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Je steekt een aantal mooie hangbruggen over en geniet van enkele kleine watervalletjes om uiteindelijk toe te komen in Ulleri.

Ca. 6 u. wandelen - 11 km

Overnachting in een lodge (O-L-D)

Dag 9

Ulleri (1950 m) - Nayapul (1070 m) - Pokhara

Laatste wandeldag vandaag, die je langs kleine dorpjes, velden en boerderijtjes naar beneden voert tot aan de Modi Khola-rivier. Hier bevindt zich het laatste dorp van onze trekking Nayapul (letterlijk vertaald: nieuwe brug). Je luncht nog éénmaal en vervolgens wandel je naar de hoofdweg vanwaar je met privé-vervoer terugrijdt naar Pokhara, waar je rond 15 u. aankomt.

Eenmaal terug in Pokhara is het tijd om de benen te laten rusten aan het meer en terug te kijken op onze inspanning in de Himalaya.

Ca.  5 u. wandelen - 11 km

Overnachting in het Iceland Hotel (O-L)

Dag 10

Pokhara

Vrije dagen in Pokhara, prachtig gelegen aan het Phewa-meer. Het is uitgegroeid tot een belangrijk toeristisch centrum en dient als uitvalsbasis voor verschillende trekkings.

Optionele excursies in Pokhara:
•Paragliding - $95 per persoon (pp)
•Mountainbiketocht - $85 pp
•Bungee jump - $75 pp
•Zipline - $70 pp

Overnachting in het Iceland Hotel (O)

Dag 11

Pokhara - Chitwan National Park

Pick-up voor de trip naar het Chitwan National Park. Het landschap verandert van overwegend bergachtig naar vlak. De temperatuur gaat ook een stuk de hoogte in aangezien de regio van Chitwan veel tropischer is. 

In de namiddag maak je met de ossenkar of per fiets een rondrit in de omgeving. Je bezoekt een lokaal Tharu-dorp en het museum alvorens verder te rijden naar de olifantenstal van het leger. Vervolgens keer je terug naar je hotel aan de rand van het Chitwan National Park.

Op de website van het hotel vind je aanbiedingen voor olifantensafari’s. Je vindt hier wat meer duiding bij de reden waarom Anders Reizen en Joker hier geen fan (meer) van zijn.

Overnachting in het Royal Park hotel (O-L-D)

Dag 12

Chitwan National Park

‘s Morgens vroeg uit de veren voor jungleactiviteiten in het park. We gaan op zoek naar de mooie fauna (o.a. kleurrijke vogels, herten, krokodillen, neushoorns, pythons enz.)  en de diverse flora onder deskundige begeleiding van een wildlife- en natuurdeskundige. Dit gebeurt in eerste instantie met een prauw waarmee je  stroomafwaarts de Rapti-rivier afvaart op zoek naar krokodillen. Na de prauwvaart, start je een lange junglewalk van 4 à 5 u. in het nationaal park, met een picknick onderweg. 

Overnachting in het Royal Park hotel (O-L-D)

Dag 13

Chitwan - Kathmandu

Een laatste blik op de prachtige natuur van de laaglanden van Nepal, waarna de terugrit richting Kathmandu aanvangt. Afhankelijk van de drukte onderweg kom je halverwege de namiddag aan in de hoofdstad en heb je nog wat tijd om Kathmandu op eigen houtje verder te verkennen.

Overnachting in het Via Via Boutique Hotel (O)

Dag 14

Terugreis

Pick-up voor de transfer naar de luchthaven en terugreis.

(O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023

Op basis van 2 personen: € 2380 per persoon
Op basis van 3 personen: € 2330 per persoon
Op basis van 4 personen: € 2305 per persoon


Inbegrepen

 • luchthaventransfers
 • 9 overnachtingen in comfort logies
 • 4 overnachtingen in lodges
 • maaltijden zoals vermeld in het programma
 • alle vermelde transfers met privévervoer
 • activiteiten en excursies volgens programma
 • 5-daagse trekking, incl. privé gids en 1 drager/persoon
 • toegangsgelden en permits voor de vermelde activiteiten en excursies.

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • overige maaltijden
 • dranken
 • fooien
 • evt. reisverzekering
 • optionele excursies in Pokhara: paragliding $ 95, mountainbiketocht $ 85, bungee jump $ 75, zipline $ 70
 • visumkosten (40 USD voor 30 dagen, 25 USD voor 15 dagen of het equivalent in euro voor het visum voor Nepal).

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer: € 780
 • Vlucht Chitwan NP-Kathmandu: $ 125 (i.p.v. over land).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode en klimaat

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Of was... Ook hier speelt de klimaatverandering het weer parten. Onderstaande info staat dus niet in steen gebeiteld.
Door het bergachtige karakter van het land zou je denken dat Nepal een ‘koud’ land is, maar het tegendeel is waar. Tenzij je in de maanden december-januari-februari reist, kan je zelfs meestal in T-shirt rondlopen in Kathmandu, de omliggende valleien en in de bergen rondom Pokhara. Daar heersen gemiddelde tot warme temperaturen. In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu en vanaf 4000 m kan je spreken van een hooggebergteklimaat. De zuidelijke vlaktes grenzend aan India, dus ook Chitwan National Park, hebben aangename tot tropisch hete temperaturen. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende reisperiodes.

Voor- en najaar

Maart-april & oktober-november zijn de beste reisperiodes voor trekkings in Nepal (en daarom ook de duurste, helaas). De kans op een goed zicht op de Himalaya-toppen en een aangename temperatuur is heel groot. Vooral in oktober-november kan het dus druk worden op de bekende trekkingroutes en in de lodges.
In maart en april staan de rhododendrons in bloei en is het een tikkeltje rustiger wat aantal toeristen betreft. Tot begin maart is nog koud, met veel sneeuw op de hogere passen. 's Ochtends en 's avonds is de lucht helder; overdag vaak betrokken. Vanaf deze periode kunnen trekkings naar hoger gelegen gebieden aangevat worden.
Het is warmer in april; mei is al behoorlijk warm. In de lager gelegen gebieden is het warm en vochtig. De luchtvochtigheid is in het voorjaar beduidend hoger dan in het najaar waardoor de lucht soms minder helder is. In april durft er in de namiddag al wel eens een regenbui passeren, wat er echter voor zorgt dat je de volgende ochtend een klaar zicht hebt op de bergtoppen.
De moessonregens eindigen normaal gezien half september, soms de eerste week of uitzonderlijk de tweede week van oktober. Het weer in oktober en november is droog; de lucht is helder en de bergzichten zijn fantastisch. Hogere passen zijn in oktober en november het makkelijkst te overschrijden. Begin november brengt vaak hevige sneeuwval op grotere hoogte, die kan duren tot half november. Binnenlandse vluchten naar afgelegen vliegvelden kunnen dan vertraging oplopen. Vanaf half november (tot half december) betrekt de lucht overdag; de temperatuur ligt heel wat lager.

Zomer

Mei en september zijn overgangsmaanden, waarbij het al eens flink kan regenen. De moessonregens vangen aan rond half juni, met een hoogtepunt in juli. Opkomende wolken van het zuiden stapelen zich op tegen de Himalaya en zorgen voor veel regen in de namiddag. Een ritueel dat zich dagelijks herhaalt. 's Morgens kan je echter wel goed zicht hebben op de bergen. Reis je tijdens deze periode, dan vertrek je 's ochtends best op tijd. In de zomer liggen de temperaturen het hoogst, tot tropische hitte in de Terai. Doorgaans is dit een rustige periode om Nepal te verkennen omdat er veel minder toeristen zijn, maar hou wel rekening met de regenbuien. Hooggebergtetrekkings zijn afgeraden in de zomer. Enkel gebieden als bv. Shey (Dolpo) en Mustang zijn droog.

Winter

In deze periode van het jaar heb je normaalgezien geen regen en een uitstekend zicht op de besneeuwde Himalayatoppen. Gewoonlijk valt er op grotere hoogte sneeuw tussen kerstmis en begin januari. Overdag liggen de temperaturen op plaatsen als Kathmandu en Pokhara tussen de 15 en de 20° en in Chitwan nog enkele graden warmer. Lekker weertje dus.  
Er zijn minder toeristen dan in het voor- en najaar, wat je reiservaring ongetwijfeld ten goede komt. Hoewel het in de winter kouder is dan in de herfst, is dit ook een geschikte periode voor kortere trekkings beneden 4000 m. Langere trekkings in gebieden boven 4000 m zijn afgeraden.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Heen- en terugreis

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht boeken via Anders Reizen, worden de volgende eenmalige dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. 

Het volledige saldo van de vluchten dient betaald te zijn alvorens wij tot boeking overgaan.


Niveau

De trekking verloopt over paden die geen technische klimervaring vereisen. De dagtrajecten variëren van 4 tot 6 uur.
De hoogteverschillen zijn op bepaalde dagen groot en vergen dan ook een goede fysieke conditie en het nodige uithoudingsvermogen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Bagage

Jij draagt enkel je dagrugzak. De bagage wordt vervoerd of gedragen door dragers.


Logies

Je verblijft in goede hotels*** (zie dagschema). Ze hebben ook een bar of restaurant waar je 's avonds nog een geven kunt doorzakken. De kamers beschikken over alle nodige faciliteiten om te genieten van een comfortabel verblijf in een aangename omgeving. (Mocht er geen beschikbaarheid zijn in de vermelde hotels, stellen wij je een gelijkwaardig alternatief voor.)

Tijdens de trekking slaap in eenvoudige lodges, een soort van berghutten of kleine pensionnetjes. Sommige lodges zijn goed uitgerust, andere zijn dan weer basic. Doorgaans slaap je in een kleine kamer met 2 of 3 bedden. Een slaapzak dien je zelf mee te nemen. We proberen voor onze individuele reizigers een kamer met eigen sanitair te boeken, maar dat kan niet worden gegarandeerd. 


Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er zijn inbegrepen. De inbegrepen maaltijden neem je in het hotel.

Tijdens de trekking zijn alle maaltijden voorzien, evenals enkele koppen thee per dag. Het eten is eenvoudig: eenpansgerechten op basis van aardappelen, rijst of noedels, aangevuld met groenten, ei,... Vlees is slechts beperkt beschikbaar. 


Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer met chauffeur.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • stevige reistas of duffel (beter dan een rugzak) - geen koffer
 • dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt  tijdens een dagwandeling) met goede sluiting en dito schouderbanden
 • regenhoes voor dagrugzak.

Schoenen & kousen

 • bergwandelschoenen + reserveveters
 • lichte schoenen
 • wandelkousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: draag tijdens de vlucht je wandelschoenen of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • ichte en soepele wandel- of trekkingbroek
 • warme en soepele broek
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte broek
 • warme fleece
 • lichtere fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • muts + sjaal + handschoenen
 • zonnehoed of –pet
 • evt. short/bermuda
 • zwemkledij

Diversen

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Nepal heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Je koopt het visum bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu.

Alle permits die ter plaatse nodig zijn, worden door ons geregeld.


Geld

De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Je mag onbeperkt euro's binnenbrengen, maar moet deze aangeven bij aankomst. Geld wisselen doe je in Kathmandu; voorzie hiervoor best biljetten van 20 en 50 euro. Je kan ook geld afhalen aan bankautomaten, maar hou er rekening mee dat er vaak pannes zijn. 
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Voor een recente wisselkoers: www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Hoogteziekte kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings is Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: