Nederland - Dutch Mountain Trail


6 dagen

Periode zelf te bepalen


Nederland - Dutch Mountain Trail


6 dagen

Periode zelf te bepalen


Nederland - Dutch Mountain Trail


6 dagen

Periode zelf te bepalen


Nederland - Dutch Mountain Trail


6 dagen

Periode zelf te bepalen


Nederland - Dutch Mountain Trail


6 dagen

Periode zelf te bepalen


vanaf € 590
6 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23NL5DMA
Individuele reizen Nederland
Bergen in Nederland? Jawel! Oké, je mag ze ook heuvels noemen, maar dat neemt niet weg dat je tijdens deze tocht bijna 2000 hoogtemeters overbrugt in het golvende landschap tussen Heerlen en Maastricht. Voeg daar nog een afstand bij van meer dan 100 kilometer door 3 verschillende landen, én de 8 hoogste “toppen” van Nederland, en je weet dat dit een wandelreis is voor wie houdt van een stevige uitdaging dicht bij huis.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • trektocht langs de 8 hoogste toppen van Nederland
 • gevarieerde wandelroute
 • idyllische dorpjes en prachtige vergezichten
 • gezellige B&B’s en hotels
 • door drie landen: Nederland, Duitsland en België

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Eygelshoven - Kerkrade

Je komt aan in het mijndorp Eygelshoven in Nederlands Limburg met z'n vele mooie witte mijnwerkerswoningen in het Parkstad-gebied. Op deze eerste dag maak je al een rustige wandeling om in te lopen. Toch ligt er al een eerste top op je pad: de Wilhelminaberg (225 m), een kunstmatige berg en een stille getuige van de verdwenen mijnindustrie. Bovenop de berg vind je dezer dagen de grootste indoor-skipiste ter wereld. Van hier heb je uitzicht over de omgeving en zie je het industriële landschap van deze regio.  Door de bossen, langs de Anselerbeek en het mooie landgoed bij kasteel Erenstein bereik je Kerkrade.

Tocht van 11 km.

Overnachting in een B&B in een knus herenhuis, niet ver van de wandelroute in Kerkrade.

Dag 2

Kerkrade – Vaals

Je verlaat Kerkrade en voor je het weet, wandel je in Duitsland. Dat merk je pas als je in de buurt van Horbach ineens in het Duits begroet wordt. Vandaag kom je meerdere keren piramideachtige blokken tegen. Ze zijn een visuele herinnering aan de Siegfriedlinie: een verdedigingslinie die in de jaren ’30 werd gebouwd door Hitler tegen mogelijke aanvallen vanuit het westen. Je loopt een tijdje over de grens tussen Nederland en Duitsland, voordat je Orsbach bereikt. Hier ervaar je voor de eerste keer het echte “Dutch Mountain-gevoel”, met een prachtig uitzicht op het glooiende Nederlandse heuvellandschap. Via de top van de Schneeberg (256 m) wandel je naar Vaals met z'n glasblazerij, een unicum in de regio.

Tocht van 18 km.

Overnachting in een gezellige B&B in Vaals. (O, L)

O = ontbijt, L = lunch

Dag 3

Vaals – Gulpen

Maak je klaar voor een echte kuitenbijter door 3 landen: je wandelt vandaag door Nederland, Duitsland én België. Je start met de beklimming van de Vaalserberg, met 323 m het hoogste punt van Nederland en vlakbij het drielandenpunt. Je wandelt er in een omgeving van hoge naaldbomen, grote adelaarsvarens en op zachte bosgronden. Op het hoogste punt vind je uitkijktorens en het labyrint 'Drielandenpunt' waar je eindeloos in kan verdwalen! Daarna gaat het door bossen en weilanden, bergaf maar ook weer bergop. De route loopt langs wijngaarden en kruisbeelden, die je tegenkomt in bermen en bij kruispunten. Aan het einde van deze etappe beklim je de Eyserberg, om uiteindelijk af te dalen naar het leuke en pittoreske dorpje Gulpen. Loop nog even binnen in de Gulpener  Bierbrouwerij 'Vrijheid Proef Je' waar wandelaars elkaar ontmoeten of geniet van van wat lekkers in De Pannekoekenmolen.

Tocht van 24 km.

Overnachting in een hotel in Gulpen. (O, L)

Dag 4

Gulpen - Slenaken (of Teuven)

Wanneer je vertrekt beklim je meteen de eerste berg van de dag: de Gulpenerberg (157 m). Aan de voet van het Mariabeeld heb je een prachtig uitzicht op Gulpen en zie je de Eyserberg nog een keer. Vandaag zie je de Vaalserberg meerdere keren aan de horizon verschijnen terwijl je richting de Belgische grens wandelt. Op de top van de Hakkenberg staat een grenspaal. Hierna vervolg je de weg een tijdje door het bos. Uiteindelijk verlaat je de wandelroute om naar het schilderachtige dorpje Slenaken te lopen, midden in de Zuid-Limburgse heuvels. Je overnacht er in een leuk familiehotel.

Tocht van 20 km. Bij overnachting in Teuven wandel je vandaag 19 km.

Overnachting in een familiehotel in Slenaken. (O, L)

Dag 5

Slenaken - Mesch (of Eijsden)

Vandaag doe je het iets rustiger aan, met minder hoogteverschillen en minder kilometers. Je wandelt vooral door de Belgische Voerstreek. Via het dorp Plank kom je in Sint-Martens-Voeren, een ideale stopplaats voor een picknickpauze of een terrasje. Daarna begin je te klimmen naar de vijfde top op deze route. Draai je nog eens om wanneer je de Kattenroth (209 m) beklimt: je hebt dan een mooi uitzicht op het dorp en de spoorbrug. Voor de overnachting van vandaag verlaat je  opnieuw even de Dutch Mountain Trail en wandel je naar het Nederlandse dorp Mesch.      

Tocht van 17 km. Bij overnachting in Eijsden is de tocht van vandaag 19 km. Indien je de vorige nacht in Teuven verbleef komt er één kilometer bij.

Overnachting in een kasteelhoeve in Mesch. (O, L)

Dag 6

Mesch - Maastricht

De eerste kilometers van deze wandeldag zijn vlak en wat eentonig, maar dat maakt het stadje Eijsden goed. In Eijsden neem je de voet- en fietsveerpont* over de Maas naar het Belgische Lanaye. Het natuurgebied van de Maas is een waterrijk wandelparadijs, je wandelt er over grijsrijke oevers die vaak worden bewoond door paarden en Galloway-runderen. Wanneer je verder richting Maastricht wandelt, weet je dat de laatste – en zwaarste – beklimming binnen handbereik ligt: D’n Observant (171 m). Om de laatste top te bereiken, moet je over smalle weggetjes en klauter je via boomwortels omhoog. Langs de ENCI-groeve (= Eerste Nederlandse Cement Industrie) bij de Sint-Pietersberg daal je uiteindelijk af naar de historische stad Maastricht waar de route eindigt bij het station.

Tocht van 22 km. Bij overnachting in Eijsden de vorige dag is de tocht van vandaag 20 km (of 28 km).

* tijdens de wintermaanden (vanaf eind oktober tot begin april en soms ook bij slecht weer) is het voet- en fietsveer bij Eijsden gesloten en moet je zo’n 8 kilometer omweg langs België maken. Zie Voet- en fietsveer Eijsden-Lanaye voor actuele openingstijden. 

Einde van het programma. Extra overnachting in Maastricht is mogelijk (prijs op aanvraag).

(O, L)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

vanaf € 590
Voorschot: € 210 totale reissom

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • 5 lunchpakketten
 • wandelgids met veel achtergrondinformatie en met kaartjes op schaal 1/25.000
 • toeristenbelasting
 • gps-tracks
 • bagagevervoer
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • Extra overnachting in Maastricht: prijs op aanvraag
 • Honden: € 70 voor 6 dagen / 5 nachten
 • Eenpersoonskamer (alleenreizenden): € 445 voor 6 dagen / 5 nachten

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 februari tot/met 31 december 2023

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op:  Accuweather

Heen- en terugreis

Met de trein

Het start- en eindpunt van deze doorgaande tocht zijn bereikbaar met de trein via Aken / Luik of Maastricht. Vanuit de meeste plaatsen in België neemt dit traject enkele uren in beslag. De wandeltocht begint op dag 1 meteen aan het station van Eygelshoven en komt op dag 6 aan bij het station van Maastricht.

Met de wagen

Afstand Brussel - Eygelshoven: ca. 150 km. Je kan de wagen gratis (onbewaakt) parkeren bij het station of sportclub van Eygelshoven. Vanuit Maastricht reis je in 52 min. met de trein terug naar Eygelshoven (ieder half uur). Je kan de wagen ook (gratis) achterlaten bij het station van Maastricht Noord en om van daaruit met de trein naar Eygelshoven te reizen, op die manier moet je je de laatste dag niet meer met de trein verplaatsen.

Zie www.belgianrail.be en NS.nl voor de meest recente dienstregelingen van treinen en bussen.


Wandelniveau

. Wandelingen van 11 tot 24 kilometer per dag. Opgelet: op dag 6 is het mogelijk dat je 30 km moet stappen als de veerpont niet operationeel is of bij slechte weersomstandigheden, hou hier rekening mee.

Het wandelpad verbindt 7 toppen met elkaar, in totaal overbrug je 2000 hoogtemeters. Je wandelt zoveel mogelijk over onverharde wegen door onbewoonde streken. Zelfs als je een geoefende wandelaar of trailrunner bent, vind je een mooie uitdaging in deze tocht. Je trotseert regelmatig ware kuitenbijters en veel vals platte plateaus waar de wind vrij spel heeft en steil glibberende afdalingen door bos of over grashellingen. Je komt zelfs langs flinke afgronden. De route is niet bewegwijzerd, je ontvangt een wandelboekje met beschrijvingen, achtergrondinformatie en kaartjes alsook gps-tracks.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je bagage wordt telkens vervoerd naar het volgende logies. Je draagt tijdens de wandelingen alleen een dagrugzakje.

Op dag 1 ontmoet je de bagagevervoerder op het station van Eygelshoven, je verwittigt hen minimaal een uur voor je aankomst. Bij aankomst in Maastricht staat de taxivervoerder op je te wachten bij het treinstation om je bagage terug af te leveren. 


Logies

Je overnacht voornamelijk op gastenkamers, meestal met privé-sanitair. Op de eerste en vijfde dag kan het zijn dat er gedeeld sanitair op de gang is.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Er zijn 5 lunchpakketten inbegrepen. Tijdens de wandelingen kom je niet zoveel tegen.
 • Avondmaal is niet inbegrepen. In de dorpjes waar je overnacht zijn er meerdere restaurantjes en cafeetjes. In een aantal accommodaties kan er 's avonds ook gegeten worden. In het informatiepakket ontvang je tevens een lijst met restauranttips. 


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. 

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon

Diversen

 • drinkbus of -zak
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. powerbank voor de gps
 • zakmes voor de picknick

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Nederland volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: