Montenegro - Multisport in Montenegro


14 dagen

Periode zelf te bepalen


Montenegro - Multisport in Montenegro


14 dagen

Periode zelf te bepalen


Montenegro - Multisport in Montenegro


14 dagen

Periode zelf te bepalen


Montenegro - Multisport in Montenegro


14 dagen

Periode zelf te bepalen


Montenegro - Multisport in Montenegro


14 dagen

Periode zelf te bepalen


14 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23ME5MEF
Individuele reizen Montenegro
Montenegro ligt voor meer dan de helft boven de 1000 m hoogte en herbergt een schat aan natuurschoon: hooggebergte met grillige rotsen, diepe canyons, ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos. Een soort mediterraan Noorwegen zeg maar. Op deze reis worden mooie wandelingen in de vele nationale parken en bergen afgewisseld met activiteiten als canyoning en rafting. Logeren doe je vaak op unieke locaties. De laatste dagen breng je door aan de mooie baai van Kotor.  

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • bergen en strand in één vakantie
 • kleinschalige, familiale logies
 • verschillende nationale parken
 • zwemmen, rafting en canyoning
 • relaxen in de baai van Kotor
 • Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Deze reis scoort

  8,7

  20 Beoordelingen

  reviews van klanten

  Alles is goed geregeld, ik zal zeker terug kiezen voor deze formule. Zeker in avontuurlijke landen bieden jullie een mooie mix tussen avontuur en veiligheid.

  Liesbeth W. -

  Algemene reistips

  Dag 1

  Stari Bar

  Aankomst op de luchthaven van Podgorica in het binnenland of in Tivat aan de Montenegrijnse kust. Met een huurwagen rijd je landinwaarts naar het oude centrum Stari Bar dat als een vesting gelegen is onder de berg Rumija bij de havenstad Bar. In dit ‘kleine Istanbul’ voel je de nabijheid van de Oriënt. De komende drie nachten verblijf je in een smaakvol en zeer comfortabel hotel met geweldig zicht over  de oude stad. 

  Hotelovernachting.

  Dag 2

  Stari Bar: canyoning

  Na het ontbijt en een briefing vertrek je voor de meest complete van alle bergsporten: canyoning! Al glijdend, rapellend, zwemmend en springend beleef je de natuur vanuit een ander perspectief. Fun gegarandeerd voor jong en oud. Vandaag verken je de kloven en watervalletjes van de rivier de Rikavac, een toegankelijke canyoning van een halve dag, ook voor beginners. In de namiddag kan je het historisch centrum Stari Bar verkennen of wat relaxen aan het strand.

  Activiteit van ca. 3 uur. 

  Hotelovernachting. (O)

  O = ontbijt     L = lunch     A = avondmaal

  Dag 3

  Stari Bar: wandeling of canyoning

  Er zijn verschillende mogelijkheden vandaag: ofwel rijd je naar Dobri do (30 min.), waar je vanop 1000 m hoogte naar de top van de Rumija klimt. Hierboven heb je een prachtig zicht op het meer van Skadar en de Montenegrijnse kust. Een bezoekje aan het historisch centrum van Stari Bar of relaxen aan het strand kan natuurlijk ook.

  Tocht van 3,6 km, + 585 m / - 585 m. Heen en terug via hetzelfde pad.

  In de regio Medjurecki Potok kan je terecht voor een uitdagende canyoning van een ganse dag (ter plaatse te regelen en te betalen). Hou ook rekening met een autorit naar canyoning van ca. 1u45.

  • canyoning met 5 rappels over watervallen van max. 18 m: 4 sprongen max. 8 m, 3 slides max. 4 m. Activiteit van 3,5 uur. Minimumleeftijd: 12 jaar.
  • canyoning met 9 rappels over watervallen van max. 28 m: 7 sprongen max. 8 m, 3 slides max. 4 m. Activiteit van 5 uur. Minimumleeftijd: 14 jaar.

  Hotelovernachting. (O)

  Dag 4

  Rijeka Crnojevica aan het Meer van Skadar: bushcraft

  Na het ontbijt is het tijd om je Robinson-kwaliteiten boven te halen. Je rijdt naar een onbewoond eiland vol bos en riet aan de noordzijde van het Skadar-meer. Hier krijg je les in bushcraft-technieken. Je leert er brood bakken in de grond, een schuilplaats bouwen, vissen en in bomen slingeren. Samen met de gids ga je op zoek naar eetbare planten en leer je over hun mogelijke toepassingen. Je lunch verzamel en bereid je merendeels zelf...In de late namiddag rijd je naar een gezellig hotel in Rijeka Crnojevica, aan de oevers van het meer. Je overnacht tweemaal in een hotel met zicht op het meer.

  Hotelovernachting. (O, L, A)

  Dag 5

  Rijeka Crnojevica aan het Meer van Skadar: boottocht en wandeling

  Het Meer van Skadar is het grootste meer van de Balkan en het is een beschermd nationaal park van maar liefst 400 vierkante kilometer. In de voormiddag maak je een bijzondere privé-boottocht van ca. 1,5 uur naar Poseljani. Met een houten vissersboot glijd je door een zee van duizenden waterlelies. Het is er tevens een paradijs voor vogelliefhebbers die er misschien wel de Dalmatische pelikaan spotten. Het dorpje Poseljani heeft oude watermolens en een waterval om in te zwemmen. In de namiddag trek je je wandelschoenen aan en wandel je terug naar Rijeka Crnojevica.

  Wandeling van 9 km, + 300 m / - 300 m.

  Hotelovernachting. (O, A)

  Dag 6

  Lipivo-vallei 

  's Morgens kan je nog een korte rondwandeling maken vanuit het hotel in Rijeka Crnojevica. Via een ruig pad steek je de rivier over naar de Obod-grot. Tocht van 4,5 km, + 220 m / - 220 m.

  Op je doorreis naar  de vallei van Lipivo kan je halthouden bij de Mirtvica-kloof die je bereikt na ca. 20 min. Hier kan je ook  een klooster bezoeken of zwemmen bij de waterval. Tocht van 10 km, ca. 2,5 uur stappen. + 640 / - 355 m (enkel). De vallei van Lipovo is één van de mooiste en meest authentieke vallei en van Montenegro. Je overnacht er op een traditionele boerderij. De kamers zijn eenvoudig, maar je krijgt er een unieke kans om iets van het boerenleven op te steken. 

  Overnachting in een traditionele boerderij. (O, A)

  Dag 7

  Via het Biogradska Meer naar Durmitor Nationaal Park

  's Ochtends reis je naar de bergen van Durmitor. Daarbij passeer je het Biogradska-meer in het Nationaal Park Biogradsko Gora. Het park huist één van de laatste oerbossen van Europa; de vele lianen en dichte begroeiing wekken er de indruk van een echt oerwoud. Bij het meer kan je zwemmen of een bootje huren. De roadtrip noordwaarts is prachtig en voert over smalle wegen dwars door de bergen van Sinjavina.  Stop even bij de brug over de Tara waar je je met een zipline naar de overkant van de rivier kan wagen (richtprijs € 15 à 20, niet inbegrepen).

  Aankomst bij Durmitor Nationaal Park met bergtoppen van tot 2200 m, diepe kloven, oude bossen en unieke bergmeren. In het hartje van Durmitor ligt het stadje Zabljak. In de buurt hiervan neem je je intrek in één van de zeven oergezellige houten logdes met een schitterend uitzicht op de bergen. Elke lodge heeft 2 slaapkamers, een eigen badkamer, een zithoek en je kan er je eigen potje koken. 

  Overnachting in een houten lodge. (O)

  Dag 8 en 9

  Durmitor Nationaal Park: wandelen of canyoning in de Nevidio-kloof

  De volgende dagen ontdek je dit uitzonderlijk mooie berggebied, hoog tijd om de wandelschoenen nog eens aan te trekken... Er is keuze uit verschillende tochten waarbij je soms een taxi nodig hebt maar die kan je ter plaatse boeken via onze lokale partner:

  • Momcilov grad - Jabljan - Crno jezero: korte tocht langs een aantal bergmeren en door oude sparrenwouden.  10,5 km, ca. 3,5 uur. + 229 m, - 568 m. Lijnwandeling.
  • Terzin Bogaz: lange klim naar een schuilhutje in een afgelegen deel van Durmitor waar naaldbossen overgaan naar een immens glaciaal dal om daarna helemaal te verdwijnen. Vanaf de pas kan je de Terzin Bogaz beklimmen. Enkel geschikt voor geoefende bergwandelaars (hoogtevreesgevoelige stukken). 13 km, 6 uur. + / - 1050 m. Rit van 27 km, ca. 30 min. rijden naar Crno Jezero, het begin- en eindpunt.
  • Urdeni Do – Bobotov Kuk – Led. Pecina – Crno Jezero: de doorsteek via de hoogste piek Bobotov Kuk is een prachtige route, je kunt de top in 2 uur bereiken. Een bezoek aan de ijsgrot behoort deze dag ook tot de opties. Dit is een pittige tocht voor getrainde wandelaars. Tocht van 13,2 km, 6u wandelen. +800m/-1200m. Taxi vereist.
  • Rustige afdaling door de Komarnica-kloof: 11,5 km, 4 uur. - 887 m. Taxi vereist, ca. €50 à €60.
   Sarban – Prutas: Prutas is de meest fotogenieke top van Durmitor met zijn rechtopstaande kalkplaten aan de zuidzijde. 7,8 km, ca. 4,5 uur. + 650 m / - 650 m.

  Zabljak is dé outdoor-hotspot van Montenegro. Hier kan je je wagen aan de meest spectaculaire canyoning in de Nevidio-kloof (richtprijs € 125, niet inbegrepen, vanaf 16 jaar, hoogtevreesgevoelig). Alleen al voor deze 4 uur durende afdaling door de smalste kloof van Montenegro komen liefhebbers van over de hele wereld er naartoe. De kloof is soms minder dan een meter breed en er zijn enkele behoorlijke sprongen te maken langs watervallen (van touwen voorzien). 

  Overnachting in een houten lodge. Geen maaltijden inbegrepen.

  Dag 10

  Raften op de Tara-rivier en doorreis naar Izlazak (Piva-meer)

  Via een spectaculaire route rijd je in een tweetal uur naar Scepan Polje. Je laat je wagen achter en wordt per jeep naar Brstanovica gebracht. De Tara-canyon is de diepste rivierkloof van Europa; de steile oevers zijn begroeid met oerbos en her en der klettert een waterval naar beneden. In een raft roei je over de Tara terug naar Scepan Polje. Activiteit van ca. 3 uur met zwemgelegenheid.

  Rond 16 uur rijd je verder naar Izlazak (40 min.) waar je twee nachten verblijft  in sfeervolle stenen chalets met eigen terras en met zicht op het Piva-meer. 's Avonds geniet je van authentieke Montenegrijnse berggerechten.

  Overnachting in een chalet. (A)

  Dag 11

  Izlazak: wandeling en boottocht op het Piva-meer 

  Vandaag daal je te voet af naar het azuurblauwe Piva-meer waar je een mooie privé-boottocht maakt. Wie wil, kan onderweg plonsen in het (koude!) water. Boottocht van ca. 2 à 3 uur incl. stops.

  Tocht van 5,9 km, ca. 2 uur. + 100 m / - 400 m. (enkel)

  Overnachting in een chalet. (O, L, A)

  Dag 12

  Baai van Kotor

  's Ochtends kan je nog een wandeling maken naar het fraaie Stabansko-meer.  Tocht van 9 km, +/- 700 m. 

  Daarna rijd je verder naar de prachtige Baai van Kotor waar je deze reis afsluit (120 km). De natuurlijke en culturele schoonheid die je hier omringt zorgde ervoor dat deze baai werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. Je overnacht in een rustig gelegen hotel met zwembad. Het strand bevindt zich op amper 350 m en ook het mooiste restaurant van Montenegro is vlakbij. 

  Overnachting in een appartement met zwembad. Geen maaltijden inbegrepen.

  Dag 13

  Baai van Kotor

  Aan deze prachtige baai zijn er mogelijkheden genoeg om de laatste dag in te vullen: een (privé-) boottocht in de baai, een uitstap naar het kerkeiland voor de kust van Kotor waar de bootjes vertrekken vanaf de kade) een bezoek aan het toeristische Kotor zelf of een plons in de baai.

  Overnachting in een appartement met zwembad. Geen maaltijden inbegrepen.

  Dag 14

  Einde

  Terugkeer naar Podgorica (100 km, ca. 2 uur) of Tivat (20 km, ca. 30 min.) waar je de huurwagen inlevert. 

   

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Algemene reistips

  Prijs

  Prijzen geldig in 2023

  € 1235 per persoon (op basis van 2 volwassenen)

  € 1170 per persoon (op basis van 2 volwassenen en 1 kind tot 18 jaar)

  € 1120 per persoon (op basis van 2 volwassenen en 2 kinderen tot 18 jaar)

  € 1030 per persoon (op basis van 2 volwassenen en 3 kinderen tot 18 jaar)


  Voorschot: € 390 per persoon

  Inbegrepen

  • logies
  • maaltijden zoals vermeld in het dagschema
  • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
  • digitale topografische kaarten
  • begeleiding en uitrusting voor de canyoning en rafting
  • bushcraft onder leiding van een ervaren gids
  • privé-boottocht Rijeka Crnojevica - Poseljani (ca. 1 ¾ u.) 
  • boottocht op het meer bij Piva
  • gps-tracks
  • BTW


  Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • huurwagen
  • overige maaltijden en dranken
  • extra canyoning Nevidio (richtprijs € 125 p.p.)
  • extra canyoning Medjurecki Potok (ter plaatste te regelen)
  • inkom nationale parken (ca. € 10 p.p.)
  • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
  • evt. reisverzekering

  Betalingsvoorwaarden

  1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
  2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
  3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
  4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
  5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Aantal deelnemers

  Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
  Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

  Beschikbaarheid

  De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

  Reisperiode

  Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
  van 15 juni tot/met 15 oktober 2023

  Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust met lange hete zomers. In de zomermaanden mag je meestal aangenaam wandelweer (17 à 23°) verwachten met kans op mist of een bui in de bergen en warm aan de kust. Koude nachten in de bergen (tot 5°).

  Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather


  Heen- en terugreis

  Vliegtuig* + huurwagen

  Tot Podgorica (binnenland) of Tivat (aan de kust). Vandaar gaat het verder per huurwagen naar Stari Bar. Afstand Stari Bar vanuit Podgorica: 50 km, ca. 1 uur. Vanuit Tivat: 65 km,  ca. 1,5 uur. Op het einde rijd je vanuit Perast terug naar de luchthaven, hetzij Podgorica (97 km, 2 uur) of Tivat (23 km, 30 min.). Zowel de vluchten als de huurwagen kunnen wij voor jou boeken.

  Snelwegen zijn er in Montenegro (nog) niet. Je rijdt meestal over slingerende één of twee-vaksbanen. De meeste wegen zijn in goede staat, maar bochtig en met veel hoogteverschillen, dus snelheden boven 80 km/u zijn zelden wettelijk en ook zelden veilig. De snelheidsgrens bedraagt 80 km/u op de open weg, tenzij anders aangegeven.

  Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europesewegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

  *Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

  • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
  • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

  Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

  Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


  Vervoer tijdens de reis

  In het kader van het programma heb je ter plaatse een wagen nodig. Op een enkele dag na is er dagelijks een verplaatsing voorzien, uitgebreide uitleg krijg je van ons mee in je informatiepakket. Je kan eventueel een huurwagen boeken via Anders Reizen.

  Voor sommige wandelingen in het Nationaal Park van Durmitor moet er ter plaatse een bijkomende transfer worden geboekt, meestal van het eindpunt van de wandeling terug naar je wagen of in het kader van optionele activiteiten. Deze transfers zijn nooit inbegrepen.

   


  Wandelniveau

   en . Wandelen in de bergen brengt onvermijdelijk hoogteverschillen met zich mee (details zie dagschema). Wie deze reis maakt moet op z’n minst graag wandelen en over een beetje fysieke conditie beschikken. Wandelpaden zijn soms moeilijk begaanbaar door begroeiingen met struikgewas. Voor de rafting heb je geen ervaring nodig, het is geen wildwater-rafting, maar rustig voortkabbelend kan je het ook niet meteen noemen. Voor de canyoning is een beetje meer heldenmoed vereist. Weinig schaduw en volle zon kunnen een wandeling gevoelig zwaarder maken.

  Aangezien de paden niet overal even duidelijk zijn, is het gebruik van een gps-applicatie op je smartphone of een wandel-gps echt wel noodzakelijk om vlot de weg te vinden. Je ontvangt van ons gps-tracks.

  Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot  . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.
  Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

  Kinderen

  • geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar
  • veel zwemgelegenheid 
  • toffe activiteiten: canyoning, rafting, natuurwandelingen, boottochtjes,...
  • verblijf in zeer afwisselend logies: een luxe-hotel, een authentieke houten chalet, een familiepension, een chalet met zicht op een meer, een appartement, ...

  Op goede voet

  op goede voet

  'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

  Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

  • Elke dag min. 3 uur wandelen
   (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
  • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
   Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
  • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
   Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
  • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

  Logies

  • 3 x in Stari Bar: luxueus hotel aan de rand van de oude stad met alle voorzieningen: goed restaurant, mooie spa met hammam, sauna, binnen- en buitenzwembad, sfeervol stadstuintje en een panoramisch terras.
  • 2 x aan het meer van Skadar (Rijeka Crnojevica): in een mooi hotel aan de oevers van het meer
  • 1 x in de Lipovo vallei: in een authentieke, prachtig gelegen boerderij, 2 eenvoudige kamers, gemeenschappelijk sanitair. Actieve boerderij met dieren en kaasmakerij.
  • 3x in Durmitor: in comfortabele houten lodges (1 per gezin) met twee slaapkamers, een living, een moderne badkamer en eigen keuken. Rustig gelegen en uitzicht op de bergen
  • 2 x aan het Piva-meer: in comfortabele chalet (1 per gezin). De chalets zijn sfeervol ingericht met veel hout en hebben hun eigen terras en  een beneden- en bovenverdieping. Eigen badkamer met douche en toilet
  • 2 x aan de baai van Kotor: in een appartement met twee slaapkamers. Je hebt toegang tot het zwembad en het strand is op amper 350 m.

  Maaltijden

  In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:

  O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

  • 7 x ontbijt inbegrepen
  • 2 x lunch inbegrepen tijdens de boottocht op het Piva-meer en tijdens de bushcraft
  • 5 x avondmaaltijd inbegrepen

  In de lodges in Durmitor en in het appartement aan de baai van Kotor zijn er geen maaltijden inbegrepen, maar heb je kookgelegenheid in het appartement. Op andere plaatsen kan je lunch laten klaarmaken in het logies, of zijn er winkeltjes of restaurants in de buurt.


  Bagagevervoer

  • Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak.
  • Tijdens de rafting gaan je spullen in tonnetjes.
  • Je grote bagage blijft in het hotel of in de wagen.

  Reisuitrusting

  We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

  Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

  Bagage

  • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
  • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

  Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

  Schoenen & kousen

  • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
  • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
  • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
  • indien je voeten kleiner zijn dan maat 35 moet je sportschoenen voorzien die nat mogen worden (voor de canyoning)

  Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

  Kledij

  In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

  • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
  • wind- en waterdicht jas
  • fleece
  • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
  • zwemgerief
  • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

  Diversen

  • (bad-)handdoek (om mee te nemen bij de wateractiviteiten - evt. sneldrogende)
  • toiletpapier of hygiënische doekjes
  • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
  • evt. drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
  • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
  • evt. wandelstokken
  • evt. verrekijker
  • gps-toestel (met reservebatterijen en evt. lader als je oplaadbare batterijen gebruikt)

  Beddengoed en handdoeken worden overal voorzien.

  EHBO

  Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

  • ontsmettingsmiddel
  • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel tegen krampen
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
  • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
  • steriel gaas en kleefband

  Reisdocumenten

  Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

  In het geval van een huurwagen: denk er aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is vereist.


  Geld

  De munteenheid in Montenegro is de euro, ook al is dit land geen lid van de eurozone. Bankautomaten vind je in Rijeka en de baai van Kotor.

  Vaak zijn de plaatsen beperkt waar je met krediet- en betaalkaarten terecht kan (zeker in het binnenland), zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.


  Teken

  Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je uitzonderlijk oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen in Centraal- en Noord-Europa. In Montenegro komt tekenencefalitis voor aan de Adriatische kust.  Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   
  Dulovic Farm Lipivo Village