Marokko - Trekking langs de Atlantische Oceaan - met bezoek aan Marrakech


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Trekking langs de Atlantische Oceaan - met bezoek aan Marrakech


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Trekking langs de Atlantische Oceaan - met bezoek aan Marrakech


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Trekking langs de Atlantische Oceaan - met bezoek aan Marrakech


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Trekking langs de Atlantische Oceaan - met bezoek aan Marrakech


9 dagen

Periode zelf te bepalen


9 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23MA5OCA
Individuele reizen Marokko
Ten zuiden van Essaouira, waar de Atlantische Oceaan op hoge kliffen beukt en over kilometerslange stranden rolt, wandel je met kamelen door een regio die vaak enkel te voet bereikbaar is: op en langs rotspartijen, over duinen en zandstranden en langs kleine vissersdorpjes. Als opwarmer breng je een bezoek aan de boeiende stad Marrakech.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Vijfdaagse trekking met dromedarissen langs de ongerepte Atlantische kust
 • Kamperen op het strand 
 • Op stap in wervelend Marrakech 
 • Essaouira met de prachtige medina (Unesco Werelderfgoed)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht

Heenreis naar Marrakech. Onthaal en transfer naar je logies, een mooie riad in de medina, het oude aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Je kan al wat rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en hét symbool van Marrakech, met zangersstadsgedeelte (een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats). Afhankelijk van je, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Overnachting in een riad in Marrakech (-)

Dag 2

Stadsbezoek

In de voormiddag ga je onder begeleiding van een lokale gids op ontdekking in de medina. De wandeling brengt je langs de markt van de joodse wijk Mellah, het Bahia-paleis, de soeks, de Koranschool, het Jemaa Al Fna-plein, de Koutoubia-moskee, en via de Kasba wandel je terug. Je brengt een bezoek aan hetzij het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, of de Ben Youssef Medersa, een van de grootste Koranscholen van Marokko. (Je kan je keuze ter plaatse doorgeven, inkom exclusief.) Je sluit de wandeling af met een heerlijke lunch in het ViaVia Reiscafé.

Na de lunch kan je er zelf op uit trekken. Je kan relaxen op een van de vele dakterrassen en/of nog dieper in de soeks verdwalen. Daar zijn honderden ambachtslui aan het werk en je kan een kijkje nemen in hun atelier en zien met welke passie en know-how traditioneel houtwerk, lederbewerking of schilderwerk gedaan wordt. 

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L)

Dag 3

Transfer naar Ijerrar en start trekking

Ijerrar ligt op ongeveer 270 km van Marrakech. Het is het startpunt van de 5-daagse tocht die je op een aangenaam tempo over prachtige kliffen en langs vissersplaatsjes met slechts een handvol huizen leidt. Op je pad liggen enkele ‘marabouts’, witte grafhuisjes van lokale heiligen, te blinken in de zon. Soms loop je urenlang over eindeloze maagdelijke stranden, en het is heerlijk pootjebaden of zwemmen in de Oceaan. ’s Avonds worden heerlijke maaltijden klaargemaakt. De bivakplaatsen liggen idyllisch langs de zee en laten je genieten van zonsondergangen en sterrenhemels die met elkaar wedijveren in schoonheid. 

 Vandaag wandel je in ca. 2 uur naar Imerditssen.

Kamperen (O, L, A)

Dag 4

Naar Tafedna

Tocht van ca. 5 uur naar Tafedna, een traditioneel vissersdorpje met een wondermooi strand.

Kamperen (O, L, A)

Dag 5

Naar Iftane

Tocht van ca. 5,5 uur naar Iftane. Onderweg geniet je nog van een panoramisch uitzicht op het dorp en strand van Tafedna. Je wandelt langs argan-boomgaarden, typisch voor het barre achterland hier. De vruchten van deze bomen – met al dan niet geiten erin! – brengen de kostbare arganolie voort. De marabout van Sidi Yahya Sayeh ligt ook op je weg.

Kamperen (O, L, A)

Dag 6

Naar Sidi M'Barek

Vanuit Iftane trek je verder naar Sidi M’Barek, een tocht van ca. 4,5 uur. Je passeert enkele dorpjes en kan er evt. eentje bezoeken. Misschien kan je wel proeven van de arganolie en van ‘amlou’, een typisch product van amandelen gemengd met arganolie. Overnachting vlakbij de marabout van Sidi M’Barek en in de buurt van een kleine waterval.

Kamperen (O, L, A)

Dag 7

Naar Sidi Kaouki – einde trekking

Je stapt in een goeie 3 uur tot Sidi Kaouki, het eindpunt van de trekking waar je je intrek neemt in een eenvoudig maar charmant hotelletje. Na 4 nachten kamperen is het weer genieten van de luxe van douche en bed. 
 
Overnachting in een hotel in Sidi Kaouki (O, L, A)

Tip: Sidi Kaouki en het leuke hotelletje waarmee we samenwerken lenen zich perfect om een of meerdere dagen strandvakantie in te lassen.

Dag 8

Vrije dag – terug naar Marrakech

Vrije dag. Je kan de dag doorbrengen aan het strand of je kan een bezoek brengen aan Essaouira, een aangenaam en mooi versterkt kuststadje op zo’n 20 km van Sidi Kaouki. De levendige en kleurrijke vissershaven ligt aan de voet van de wallen en het is aangenaam kuieren over de pleintjes en door de straatjes met witgekalkte huizen en blauwe deuren. De medina staat op de lijst van het Unesco-werelderfgoed als een “opmerkelijk en goed bewaard voorbeeld van een Europese versterkte havenstad van het einde van de 18de eeuw, geplaatst in een Noord-Afrikaanse context”. 

In de late namiddag is er een transfer terug naar Marrakech. 

Overnachting in een riad in Marrakech (O)

Dag 9

Internationale vlucht

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar huis. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023

Op basis van 2 personen: € 1120 per persoon
Op basis van 4 personen: € 985 per persoon
Op basis van 6 personen: € 860 per persoon

Inbegrepen

 • logies zoals vermeld in het dagschema
 • maaltijden zoals aangegeven in het dagschema
 • alle vermelde transfers
 • begeleide stadswandeling
 • diensten van een lokale gids, kok en drijvers
 • huur van kamelen voor de bagage
 • kampeermateriaal.

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • overige maaltijden
 • dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • transfers voor optioneel bezoek aan Essaouira
 • inkom Bahia-paleis (70 dirham) of Koranschool (50 dirham)
  inkomgelden van andere musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Hoogseizoenstoeslag 1 april tot 15 mei 2023: € 48 per persoon
 • Hoogseizoenstoeslag Kerstvakantie 2023-2024: op aanvraag
 • Extra nacht Marrakech (kamer & ontbijt): € 75 per persoon in hoogseizoen en € 55 per persoon daarbuiten
 • Extra nacht Sidi Kaouki (halfpension): € 45 per persoon

Kortingen

Kinderkorting jonger dan 10 jaar: € 90 per kind.


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Deze trekking is in principe het ganse jaar mogelijk. 
Toch raden we de wintermaanden (november tot maart) eerder af. De winters zijn mild, maar de Oceaanwind kan koud aanvoelen, waardoor de charme van het wandelen langs de kust verloren gaat. In Marrakech zijn de winters mild met gemiddelde dagtemperaturen tussen 18 en 22°. Regen is mogelijk. 
In de zomermaanden is het aan de kust zonnig en zeer warm (vaak +30°) is, maar de Oceaanwind brengt verkoeling. In Marrakech is het zeer warm (+35°).
Onze lente en herfst zijn de ideale reisperiodes.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather.com.


Heen- en terugreis

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht boeken via Anders Reizen, worden de volgende eenmalige dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. 

Het volledige saldo van de vluchten dient betaald te zijn alvorens wij tot boeking overgaan.


Vervoer tijdens de reis

Privé vervoer.

Wandelniveau

  Dagtochten van 4,5 tot 5,5 uur (2 uur op de eerste trekkingdag) met niet al te zware, maar wel frequente hoogteverschillen. Je wandelt op en langs rotspartijen, over duinen en zandstranden. De laatste trekkingdag loopt helemaal langs het strand. 
Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Het spreekt voor zich dat er gelegenheid is tot baden in zee. Gezien de uitgestrektheid van de Marokkaanse kust, zijn de stranden grotendeels wild en onbewaakt. Het is aangeraden om steeds voet aan grond te houden aangezien de stromingen krachtig en verraderlijk kunnen zijn, zelfs voor sterke en geoefende zwemmers.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Logies

 • In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.  De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf. Je kan er echter ook voor kiezen om in een klassiek hotel met zwembad te slapen net buiten het centrum. Tijdens de warme zomermaanden is dit zeker voor gezinnen met kinderen een goed alternatief.
 • Tijdens de trekking langs de Oceaan slaap je in tweepersoonstenten.
 • In Sidi Kaouki slaap je in een eenvoudig maar heel gezellig hotel vlakbij het strand. 

Maaltijden

In Marrakech ontbijt je in het hotel. In Sidi Kaouki neem je ontbijt en avondmaal in het hotel. Het eten tijdens de trekking wordt door een kok klaargemaakt. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar.


Bagagevervoer

Tijdens de tochten draag je enkel je dagrugzak; de bagage wordt door dromedarissen gedragen.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Slaapgerief

 • slaapzak
 • slaapmatje: wordt ter plaatse voorzien, maar jet stat je uiteraard vrij je eigen matje mee te nemen voor extra comfort

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen, en je draagt best meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier
 • hygiënische doekjes
 • drinkfles of -zak (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

 • Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer bij je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.
 • Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen in een bank en in grotere steden kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: