Marokko - Woestijntocht in het diepe Zuiden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Woestijntocht in het diepe Zuiden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Woestijntocht in het diepe Zuiden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Woestijntocht in het diepe Zuiden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Woestijntocht in het diepe Zuiden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


9 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23MA5DZA
Individuele reizen Marokko
Deze bijzondere reis dompelt je onder in een totaal andere wereld en cultuur. Te voet en in het gezelschap van dromedarissen ga je op ontdekking in een gebied van palmoases, barre steenwoestijn en amberkleurige duinen. Je maakt kennis met het dagelijks leven van de Berbers in en om de dorpen en leeft enkele dagen als nomade in de woestijn. Zoals Antoine de Saint-Exupéry, auteur van ‘Le Petit Prince’, ooit schreef: “wat de  woestijn zo mooi maakt, is dat er ergens een bron verborgen is”. Ga jij als woestijnreiziger op zoek gaat naar jouw eigen bron, of wil je eenvoudig genieten van de stilte en weidsheid? Het kan allemaal.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Duizenden palmbomen in de Drâa-vallei
 • Vijf dagen trekken in de woestijn, op het ritme van de natuur
 • Genieten rond het kampvuur onder de eindeloze sterrenhemel 
 • Getuige zijn van het dagelijks leven in de kasbadorpen 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,3

3 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was een prachtige reis, een unieke ervaring!

Jeroen D. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis naar Ouarzazate

Heenreis (meestal late vlucht) naar woestijnstad Ouarzazate en transfer naar het logies.

Hotelovernachting in Ouarzazate.

Dag 2

Rit zuidwaarts en inlooptocht

Een mooie rit van een drietal uur langs de kasba’s en palmentuinen van de Drâa-vallei brengt je naar Zagora. Na de lunch reis je verder zuidwaarts naar het startpunt van de trekking. Je maakt kennis met de gids en de kamelen. Een korte inloopwandeling brengt je naar de eerste bivakplaats, idyllisch gelegen langs de Drâa-rivier. Vanaf nu leef je op het ritme van de natuur: kampplaats opslaan, ’s avonds vroeg gaan slapen en ’s morgens weer vroeg uit de veren.  

Overnachting in tenten (O, A)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 3 - 4

Wandelen langs oases

Tijdens de eerste twee volle stapdagen ontdek je het leven in de groene palmoase die zich langs de Drâa-rivier uitstrekt. Je wandelt door vruchtbare akkers en velden, omzoomd met dadelpalmen, en trekt langs lemen dorpen en kasba's waar je in contact komt met de plaatselijke bevolking en geconfronteerd wordt met het zo andere dagelijks leven in dit deel van de wereld.

Overnachting in tenten (O, L, A)

Dag 5 - 6

Stappen door de woestijn

Voorbij de lage Tizi-n-Larjam-pas kom je in een heel andere wereld terecht. Hier maakt de groene, bewoonde palmoase plaats voor een ongerept en desolaat woestijnlandschap. Hier leer je de echte woestijn kennen: eerst de barre steenwoestijn met zijn spichtige acacia's en tamarindes, dan de zachte en eindeloze vormen van de duinenzee. Als een echte nomade trek je door dit verstilde landschap, ver van het leven in de dorpen, ver van de beschaving. Als de zon achter de einder is verdwenen, wordt het al snel donker. Maar de duisternis wordt verjaagd door het gezellige kampvuur en de schittering van duizenden sterren.

Overnachting in tenten (O, L, A)

Dag 7

Einde trekking en rit naar Zagora

Na een laatste korte tocht door de zandduinen neem je afscheid van het nomadenbestaan en van de lokale ploeg. Transfer naar je logies in Zagora waar je kan uitblazen in de mooie tuin van het hotel.

Hotelovernachting in Zagora. (O,L,A)

Dag 8

Transfer naar Ouarzazate 

Onderweg houd je halt in Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd vaak gebruikt als locatie voor historische films. Tamnougalt (‘ontmoetingspunt’) was ooit de hoofdplaats van de onafhankelijke Mezguita-republiek en in de 16de eeuw van groot belang voor het handeldrijven. Het prachtige complex met mooi uitgewerkte bouwwerken, muren en torens getuigt van deze bloeiende periode en is nog zeer authentiek.

Hotelovernachting in Ouarzazate  (O, A)

Dag 9

Terugreis

Vroeg uit de veren voor de terugreis naar Brussel. (O)

Uitbreiding Marrakech

Start of beëindig deze reis met een bezoek aan de keizerlijke stad Marrakech. Baan je een weg doorheen de wirwar aan straatjes, ontdek de Medina en geniet van de bedrijvigheid op het Djemaa el Fna-plein. Ook een begeleid stadsbezoek behoort tot de mogelijkheden. We werken er samen met een charmante en sfeervolle riad, gelegen in de medina (prijs op aanvraag). 

Samen met anderen op stap

Wil je graag met anderen op stap? Dan kan je deze reis als begeleide groepsreis maken.

Wil je graag met andere gezinnen op stap ? Dan kan je deze reis als begeleide gezins-groepsreis maken.  Je gaat op stap met andere gezinnen die op zoek zijn naar dezelfde vakantiebelevenissen. De kinderen trekken op met leeftijdsgenoten en (groot-)ouders ontmoeten (groot-)ouders met vergelijkbare interesses. We beperken de grootte van de groepen tot enkele gezinnen. Kleinschaligheid is een kenmerk van onze reisstijl, want enkel dan is er ruimte om elkaar beter te leren kennen.

Wil je zelf een groep samenstellen met bevriende gezinnen of familie? Neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023

Op basis van 2 tot 4 personen: € 965 per persoon
Op basis van 5 tot 9 personen: € 875 per persoon 


Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden zoals aangegeven in het dagschema
 • alle vermelde transfers
 • diensten van lokale gids, kok en drijvers tijdens de woestijntocht
 • huur van kamelen voor de bagage
 • kampeermateriaal (uitgezonderd slaapzak en –matje).

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • overige maaltijden
 • dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer: € 135
 • Extra kameel om op te zitten: € 165 voor 6 dagen
 • Extra nacht Zagora (half pension): € 60 per persoon
 • Extra nacht Quarzazate (half pension): € 58 per persoon

Kortingen

Kinderen van 8 t.e.m. 10 jaar: 50%


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari tot/met 1 mei 2023
van 15 september tot/met 31 december 2023

Tijdens de zomermaanden wordt het zéér warm in de woestijn. De beste reisperiode loopt van september tot begin mei.  ’s Nachts kan het, zeker in de wintermaanden, sterk afkoelen. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op:  accuweather.com.


Heen- en terugreis

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht boeken via Anders Reizen, worden de volgende eenmalige dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. 

Het volledige saldo van de vluchten dient betaald te zijn alvorens wij tot boeking overgaan.


Vervoer tijdens de reis

Privé vervoer. 

Wandelniveau

 Je wandelt ca. 5 uur (15 tot 22 km) per dag over overwegend vlak terrein. Het gebrek aan comfort draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen. Ook het gebrek aan comfort draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.


Kinderen

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Je kan een bijkomende kameel huren om op te zitten. Hou er rekening mee dat kamelen en dromedarissen lopen door de twee linkerpoten tegelijk te verplaatsen en dan de twee rechterpoten tegelijk, dat heet 'telgang'. Daarom is hun manier van lopen nogal schommelend. 


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Bagagevervoer

Tijdens de trekking wordt de bagage door dromedarissen (eenbultige kamelen) gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzak.


Logies

In Ouarzazate slaap je in een eenvoudig hotel en in Zagora in een charmant hotel in riadstijl met een gezellige tuin en zwembad. 

Tijdens de tocht slaap je in tenten buiten de dorpen. Tijdens dit type reis moet je voor korte tijd afstand nemen van het dagelijks comfort van bad en bed. Tenten zijn voorzien en zetten we met z’n allen op. Indien de omstandigheden het toelaten, is slapen onder de blote sterrenhemel echter voor velen een openbaring. Bij aankomst op de bivakplaats kiest ieder zijn favoriete slaapplekje uit. Sommigen liggen graag dicht bij het kampvuur, anderen liever verscholen tussen enkele zandduinen, of achter een rotsblok. Weer anderen kiezen voor een plekje dat hen een prachtig uitzicht biedt op de kleurrijke zonsopgang. 
Er gaat water mee op tocht, maar niet om je te wassen. Vochtige doekjes vervangen gedurende enkele dagen water en zeep. Toch heb je nooit echt het gevoel dat je erg vuil wordt, want door de lage luchtvochtigheid raak je minder bezweet. 

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn.

Tijdens de trekking wordt alle water en voedsel meegenomen op de kamelen. Het eten wordt bereid door de gids en de drijvers. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. Het eten is net datgene wat heel wat beginnende woestijnreizigers verrast. Zelfs met eenvoudige middelen blijken ervaren woestijnkoks heerlijke maaltijden op “tafel” te kunnen toveren. 


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer)
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende dagrugz2515 tot 30 liter volstaat meestal
 • overtrek om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de dierenruggen (tegen stof en vuil)

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 

Tip: draag je wandelschoenen tijdens de vlucht of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Slaapgerief

 • slaapmatje
 • slaapzak

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen en draag beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief (in warme periodes)
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (voor avond in winter)
 • evt. thermisch ondergoed (voor avond en nacht in winter)

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier
 • hygiënische doekjes
 • drinkfles of -zak (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

 • Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer bij je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.
 • Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen in een bank en in grotere steden kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: