Marokko - Charmereis door het Zuiden - 11 dagen


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Charmereis door het Zuiden - 11 dagen


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Charmereis door het Zuiden - 11 dagen


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Charmereis door het Zuiden - 11 dagen


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Charmereis door het Zuiden - 11 dagen


11 dagen

Periode zelf te bepalen


11 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23MA5CHA
Individuele reizen Marokko
Tijdens deze 11-daagse charmereis ontdek je Marokko op z'n best: de wervelende soeks van Marrakech, de eeuwenoude kasba's aan de voet van de Hoge Atlas, exotische palmoasen en de Sahara. Je overnacht in karaktervolle logiesplaatsen, waarvan 1 nachtje als een echte nomade in een tentenkamp te midden van eindeloze zandduinen. In de Rozenvallei maak je een dagtocht en ontdek je de geheimen van de Marokkaanse keuken.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • charmante logiesplaatsen
 • bezoek aan Marrakech 
 • dagwandeling in de Rozenvallei
 • kennismaking met de woestijn

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

8 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht

Vlucht naar Marrakech. Je wordt opgewacht in de luchthaven en naar je logies gebracht, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte. (Een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats). Afhankelijk van je aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Je kan al wat rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en hét symbool van Marrakech, met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Overnachting in een riad in Marrakech (-).

Dag 2

Begeleide stadswandeling

In de voormiddag ga je onder begeleiding van een lokale gids op ontdekking in de medina. De wandeling brengt je langs de markt van de joodse wijk Mellah, het Bahia-paleis, de soeks, de Koranschool, het Jemaa Al Fna-plein, de Koutoubia-moskee, en via de Kasba wandel je naar het ViaVia Reiscafé. Je brengt een bezoek aan hetzij het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, of de Ben Youssef Medersa, een van de grootste Koranscholen van Marokko. (Je kan je keuze ter plaatse doorgeven, inkom exclusief.) Je sluit de wandeling af met een heerlijke lunch in het ViaVia Reiscafé.

Na de lunch kan je er zelf op uit trekken. Je kan relaxen op een van de vele dakterrassen en/of nog dieper in de soeks verdwalen. Daar zijn honderden ambachtslui aan het werk en je kan een kijkje nemen in hun atelier en zien met welke passie en know-how traditioneel houtwerk, lederbewerking of schilderwerk gedaan wordt.  

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L).

Dag 3

Naar El Qal’at M’Gouna

Een van de indrukwekkendste ritten die je in Marokko kan maken, is de doorsteek van het Atlasgebergte. Het is een dagvullende tocht van Marrakech naar El Qal'at M'gouna. Onderweg houd je halt aan de ‘ksar’ Ait Ben Haddou, een versterkt dorp dat te boek staat als het mooiste voorbeeld van traditionele Zuid-Marokkaanse architectuur en dat als decor gebruikt werd in vele avonturenfilms. De volgende 3 nachten logeer je in de sobere maar sfeerrijke kasba van Mohammed en zijn broers. De kasba is hoog gelegen aan de rand van El Qal’at M’Gouna en kijkt uit over de M’goun-rivier, met in de verte de (besneeuwde) toppen van het M’Goun-massief. Het stadje is vooral bekend omwille van de nabijgelegen Rozenvallei en het geurige water dat er gedistilleerd wordt uit de blaadjes van de Damasceense rozen.

Overnachting in een kasba in El Qal’at M’Gouna (O, A).

Dag 4

Begeleide dagtocht in de Rozenvallei

De Rozenvallei is een stukje van de Dadès-vallei, waar het groen van de dadelpalmbossen fel contrasteert met de bruinrode muren van de lemen kasba’s. De tocht start in het kleine dorpje Hdida, ten zuiden van het M’Goun-massief, en via de indrukwekkende kloof van Agouti wandel je naar Alemdoun.

Overnachting in een kasba in El Qal’at M’Gouna (O, L, A).

Dag 5

Marokkaans koken

De familie van Mohammed wijdt je tijdens enkele aangename uren in in de geheimen van de Marokkaanse keuken. 

Overnachting in een kasba in El Qal’at M’Gouna (O, L, A).

Dag 6

Naar Zagora en bezoek Tamnougalt

Vroeg vertrek voor een mooie rit van een viertal uur langs de kasba’s en palmenplantages van de Drâa-vallei naar Zagora. Onderweg bezoek je Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd ook vaak gebruikt als locatie voor historische films. Tamnougalt (‘ontmoetingspunt’) was ooit de hoofdplaats van de onafhankelijke Mezguita-republiek en in de 16de eeuw van groot belang voor het handeldrijven. Het prachtige complex met mooi uitgewerkte bouwwerken, muren en torens getuigt van deze bloeiende periode en is nog zeer authentiek. 
Verder naar Zagora.

Overnachting in een hotel met zwembad (O, A). 

Dag 7

Zagora

Vrije dag in Zagora. Ooit vertrokken in dit woestijnstadje de grote Sahara-karavanen zuidwaarts naar Timboektoe. Ook vandaag nog is Zagora onlosmakelijk verbonden met de Sahara en hangt er een 'fin du monde'-sfeertje.

Overnachting in een hotel met zwembad (O, A). 

Dag 8

Woestijntocht

Het startpunt van het woestijnavontuur ligt nog een eindje verder, waar je eigen karavaantje gevormd wordt, met gids, drijver en dromedaris. Als een echte nomade trek je door dit gebied van indrukwekkende stilte en rust. Als de zon achter de einder is verdwenen, wordt het al snel donker. Maar de duisternis wordt verjaagd door het gezellige kampvuur en de schittering van duizenden sterren.

Overnachting in een tentenkamp (O, L, A).

Dag 9

Woestijntocht en terug naar Zagora

Je zet de woestijntocht nog enkele uren verder op het rustige ritme van de dromedarissen. Na de picknick  word je terug naar Zagora gebracht. Wie weet heeft de woestijnmicrobe je te pakken gekregen?

Overnachting in een hotel met zwembad (O, L, A).

Dag 10

Naar Ouarzazate

In de voormiddag ben je vrij en kan je nog een laatste keer genieten van de exotische palmentuin van je hotel. Na de lunch word je naar Ouarzazate gebracht. 

Overnachting in een hotel (O, A).

Dag 11

Terugreis

Vroeg uit de veren voor de transfer naar de luchthaven en de terugreis naar Brussel.(O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Geldig voor reizen in 2023

€ 1670 per persoon op basis van 2 personen
€ 1380 per persoon op basis van 4 personen
€ 1295 per persoon op basis van 6 personen

Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden zoals aangegeven in dagschema
 • alle vermelde transfers
 • begeleide stadswandeling
 • diensten van lokale gids voor dagwandeling Rozenvallei
 • diensten van lokale gids, kok en drijver tijdens de woestijntocht
 • huur van kamelen voor de bagage
 • kampeermateriaal (inclusief matras en beddengoed in tentenkamp).

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • overige maaltijden
 • dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • inkom Bahia-paleis (70 dirham) of Koranschool (50 dirham)
 • inkomgelden van andere musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Hoogseizoenstoeslag 1 april tot 15 mei 2023: € 32 per persoon
 • Hoogseizoenstoeslag Kerstvakantie 2023-2024: op aanvraag
 • Extra nacht Marrakech (kamer & ontbijt): € 55 per persoon en € 75 per persoon in hoogseizoen
 • Toeslag eenpersoonskamer (standaard kamer) 2 nachten riad (samenreizend): € 80 en € 130 in hoogseizoen.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari tot/met 1 mei 2023
van 15 september tot/met 31 december 2023

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather.com.


Heen- en terugreis

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht boeken via Anders Reizen, worden de volgende eenmalige dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. 

Het volledige saldo van de vluchten dient betaald te zijn alvorens wij tot boeking overgaan.


Vervoer ter plaatse

Privé vervoer.

Wandelniveau

 en .  Je maakt 1 hele en 2 halve dagtochten. Tijdens de dagtocht in de Rozenvallei wordt er ca. 500 m geklommen en gedaald.

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Logies

 • In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.  De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.
 • In El Qal’at Mgouna slaap je in een eenvoudige, maar sfeervolle kasbah.
 • In de woestijn slaap je in een comfortabel tentenkamp, waar matrassen en beddengoed aanwezig zijn. Je hoeft dus geen slaapzak en –matje mee te brengen.
 • In Zagora slaap je in een charmant hotel in riadstijl met een gezellige tuin en zwembad.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Je ontbijt in het logies en soms neem je ook het avondmaal in het logies. Tijdens de wandeling in de Rozenvallei is er een picknick voorzien. Tijdens de woestijntocht wordt het eten door een kok klaargemaakt.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van ca. 25 liter volstaat. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen, en je draagt best meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief (in warme periodes)
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (in winter)
 • evt. thermisch ondergoed (in winter)

Diversen

 • handdoek
 • toiletpapier
 • hygiënische doekjes
 • drinkfles of -zak (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

 • Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer bij je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.
 • Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen in een bank en in grotere steden kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: