Marokko - Trekking in de Hoge Atlas en langs de Oceaan


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Trekking in de Hoge Atlas en langs de Oceaan


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Trekking in de Hoge Atlas en langs de Oceaan


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Trekking in de Hoge Atlas en langs de Oceaan


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Marokko - Trekking in de Hoge Atlas en langs de Oceaan


12 dagen

Periode zelf te bepalen


12 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23MA5AOA
Individuele reizen Marokko
Na een bezoek aan Marrakech, trek je drie dagen het Atlasgebergte in. Je wandelt van dorp tot dorp, maakt kennis met het Berberleven en geniet van het landschap van glooiende heuvels, pittige passen en zicht op het hooggebergte. Dan gaat het westwaarts naar de Atlantische kust. Ten zuiden van Essaouira strekt zich een schaars bewoond gebied uit waar de zee op hoge kliffen beukt en over kilometerslange stranden rolt. Een vijfdaagse kamelentocht brengt je op en langs rotspartijen, over hoge duinen en brede zandstranden, en langs kleine vissersdorpjes.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Decennialange expertise in deze regio
 • Op stap in wervelend Marrakech
 • Trekking met muilezels door een spectaculair landschap
 • Kennismaking met het Berberleven, zo helemaal anders dan het onze
 • Vijfdaagse trekking met dromedarissen langs de ongerepte Atlantische kust


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

5 Beoordelingen

reviews van klanten

Mijn 2 grote kinderen (18j en 20j) en ik hebben enorm genoten van deze reis. We werden volledig ondergedompeld in veel verschillende aspecten van de Marokkaanse cultuur. De afwisseling tussen stad en natuur was heel fijn. We zijn alledrie volledig voldaan terug naar huis gekeerd.

Koen W. -

We zijn zeer tevreden over onze reis naar Marokko!

Eline H. -

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht 

Vlucht naar Marrakech. Je wordt opgewacht en naar je logies gebracht, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte. Afhankelijk van je aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Je kan al wat rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en hét symbool van Marrakech, met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Overnachting in een riad in Marrakech (-).

Dag 2

Begeleide stadswandeling Marrakech

In de de voormiddag ga je onder begeleiding van een lokale gids op ontdekking in de medina. De wandeling brengt je langs de markt van de joodse wijk Mellah, het Bahia-paleis, de soeks, de Koranschool, het Jemaa Al Fna-plein, de Koutoubia-moskee, en via de Kasba wandel je terug. Je brengt een bezoek aan hetzij het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, of de Ben Youssef Medersa, een van de grootste Koranscholen van Marokko. (Je kan je keuze ter plaatse doorgeven, inkom exclusief.)
Je sluit de wandeling af met een heerlijke lunch in het ViaVia Reiscafé.

Na de lunch kan je er zelf op uit trekken. Je kan relaxen op een van de vele dakterrassen en/of nog dieper in de soeks verdwalen. Daar zijn honderden ambachtslui aan het werk en je kan een kijkje nemen in hun atelier en zien met welke passie en know-how traditioneel houtwerk, lederbewerking of schilderwerk gedaan wordt.  

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L)

Dag 3

Naar Imoughlad en start trekking

Je wordt opgepikt voor de rit van ongeveer een uur naar Imoughlad, het startpunt van de trekking, gelegen op 1400 m aan de voet van het Atlas-gebergte. In de valleien van deze bergketen leeft een volk van boeren en herders die duidelijk anders zijn dan hun Arabische landgenoten: de Berbers of Imazighen. Je maakt kennis met de drijvers en de kok, en de muilezels worden geladen met bagage en voedsel. En yalla, je bent vertrokken voor de eerste tocht naar het dorpje Tidili.

Overnachting in een gîte (O, L, A).

Dag 4

Tidili - Ouanskara

Je verlaat de vallei van Ousertek en trekt verder door de prachtige vallei van Imnane. Het landschap biedt een waaier van kleuren en doet je enigszins aan Andaloesië denken: heuvels uit rode aarde begroeid met groene dennen, olijfbomen, weidse vergezichten met op de achtergrond het massieve silhouet van de Atlastoppen. Tegen de steile flanken liggen akkers in terrasvorm. Ook de huizen zijn trapsgewijs tegen de hellingen aangebouwd. Het lijkt wel of je teruggaat in de tijd: binnen in de uit leem opgetrokken huizen gaat het leven zijn traditionele gang. Je passeert enkele bergdorpjes en bereikt tenslotte Ouaneskra (2300 m). 

Overnachting in een gîte (O, L, A).

Dag 5

Naar Imlil en terug naar Marrakech

Via smalle ezelpaden en later een makkelijk pad, met panoramisch zicht op de velden en terrassen, klim je tot op de Tizi n’Tamatert (2300 m). Hier is het genieten van spectaculaire zichten op de Vallei van Ait Mizane. Je kan in de verte het dorp Imlil zien liggen, dat je na een lange afdaling en een korte klim bereikt. Voor jou het eindpunt, maar ook het startdorp voor wie de Toebkal, Marokko’s hoogste top, wil beklimmen.
De chauffeur wacht je op om je terug naar Marrakech te brengen (ca. 1,5 uur rijden).

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L).

Dag 6

Naar de kust en start trekking

Kustdorp Ijerrar ligt op ongeveer 270 km van Marrakech. Het is het startpunt van de 5-daagse tocht die je op een aangenaam tempo over prachtige kliffen en langs vissersplaatsjes met slechts een handvol huizen leidt. Op je pad liggen enkele ‘marabouts’, witte grafhuisjes van lokale heiligen, te blinken in de zon. Soms loop je urenlang over eindeloze maagdelijke stranden, en het is heerlijk pootjebaden of zwemmen in de Oceaan. ’s Avonds worden heerlijke maaltijden klaargemaakt. De bivakplaatsen liggen idyllisch langs de zee en laten je genieten van zonsondergangen en sterrenhemels die met elkaar wedijveren in schoonheid. 
 Vandaag wandel je in ca. 2 uur naar Imerditssen.

Kamperen (O, L, A).

Dag 7

Naar Tafedna

Tocht van ca. 5 uur naar Tafedna, een traditioneel vissersdorpje met een wondermooi strand.

Kamperen (O, L, A).

Dag 8

Naar Iftane

Tocht van ca. 5,5 uur naar Iftane. Onderweg geniet je van een panoramisch uitzicht op het dorp en strand van Tafedna. Je wandelt langs argan-boomgaarden, typisch voor het barre achterland hier. De vruchten van deze bomen – met al dan niet geiten erin! – brengen de kostbare arganolie voort. De marabout van Sidi Yahya Sayeh ligt ook op je weg.

Kamperen (O, L, A).

Dag 9

Naar Sidi M'Barek

Vanuit Iftane trek je verder naar Sidi M’Barek, een tocht van ca. 4,5 uur. Je passeert enkele dorpjes en kan er evt. eentje bezoeken. Misschien kan je wel proeven van de arganolie en van ‘amlou’, een typisch product van amandelen gemengd met arganolie. Overnachting vlakbij de marabout van Sidi M’Barek en in de buurt van een kleine waterval.

Kamperen (O, L, A).

Dag 10

Naar Sidi Kaouki en einde trekking

Je stapt in een goeie 3 uur tot Sidi Kaouki, het eindpunt van de trekking waar je je intrek neemt in een eenvoudig maar charmant hotelletje. Na 4 nachten kamperen is het weer genieten van de luxe van douche en bed. 
 
Overnachting in een hotel in Sidi Kaouki (O, L, A).

Tip: Sidi Kaouki en het leuke hotelletje waarmee we samenwerken lenen zich perfect om een of meerdere dagen strandvakantie in te lassen.

Dag 11

Vrije dag en terug naar Marrakech

Vrije dag. Je kan de dag doorbrengen aan het strand of je kan een bezoek brengen aan Essaouira, een aangenaam en mooi versterkt kuststadje op zo’n 20 km van Sidi Kaouki. De levendige en kleurrijke vissershaven ligt aan de voet van de wallen en het is aangenaam kuieren over de pleintjes en door de straatjes met witgekalkte huizen en blauwe deuren. De medina staat op de lijst van het Unesco-werelderfgoed als een “opmerkelijk en goed bewaard voorbeeld van een Europese versterkte havenstad van het einde van de 18de eeuw, geplaatst in een Noord-Afrikaanse context”. 

In de late namiddag is er een transfer terug naar Marrakech. 

Overnachting in een riad in Marrakech (O).

Dag 12

Terugreis

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar huis. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Geldig voor reizen in 2023.

€ 1425 per persoon op basis van 2 personen
€ 1340 per persoon op basis van 4 personen
€ 1290 per persoon op basis van 6 personen


Inbegrepen

 • alle logies
 • maaltijden zoals aangegeven in het dagschema
 • alle vermelde transfers
 • begeleide stadswandeling
 • diensten van lokale gids, kok en drijvers voor beide trekkings
 • huur van muilezels voor bagage in de Hoge Atlas
 • huur van kamelen voor de bagage langs de kust
 • kampeermateriaal.

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • overige maaltijden
 • dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • transfers voor optioneel bezoek aan Essaouira
 • inkom Bahia-paleis (70 dirham) of Koranschool (50 dirham)
 • inkomgelden van andere musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Hoogseizoenstoeslag 1 april tot 15 mei 2023: € 65 per persoon
 • Hoogseizoenstoeslag Kerstvakantie 2023-2024: op aanvraag
 • Extra nacht Marrakech (kamer & ontbijt): € 55 per persoon en € 75 per persoon in hoogseizoen.
 • Extra nacht Sidi Kaouki (halfpension): € 45 per persoon

Kortingen

Kinderkorting jonger dan 10 jaar: € 90 per kind.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Deze reis is in principe het ganse jaar mogelijk. 
Toch raden we de wintermaanden (november tot maart) eerder af. De winters aan de zuidelijke westkust zijn mild, maar de Oceaanwind kan koud aanvoelen, waardoor de charme van het wandelen langs de kust verloren gaat.
Tijdens de wintermaanden is het aangenaam in Marrakech. In de bergen kan het (erg) koud worden en kan er sneeuw liggen. Regen is mogelijk.
Tijdens de zomermaanden lopen de temperaturen in Marrakech vaak op tot boven 30° en is het koeler in de bergen. 
In voor- en najaar is het in Marrakech warm. In de bergen is het overdag meestal aangenaam en zonnig wandelweer maar koelt het, eens de zon onder is, sterk af. Regen is mogelijk.
De beste reisperiodes zijn onze lente en herfst. 
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather.com


Heen- en terugreis

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht boeken via Anders Reizen, worden de volgende eenmalige dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. 


Vervoer tijdens de reis

Privé vervoer. 

Wandelniveau

 • Hoge Atlas: dagtochten van ca. 5 à 6 uur per dag met af en toe behoorlijke hoogteverschillen. Doorgaans goede paden, soms losse stenen.
 • Kust: dagtochten van 4,5 tot 5,5 uur (2 uur op de eerste trekkingdag) met niet al te zware, maar wel frequente hoogteverschillen. Je wandelt op en langs rotspartijen, over duinen en zandstranden. De laatste trekkingdag loopt helemaal langs het strand. (Het spreekt voor zich dat er gelegenheid is tot baden in zee. Gezien de uitgestrektheid van de Marokkaanse kust, zijn de stranden grotendeels wild en onbewaakt. Het is aangeraden om steeds voet aan grond te houden aangezien de stromingen krachtig en verraderlijk kunnen zijn, zelfs voor sterke en geoefende zwemmers.)

Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Logies

 • In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.  De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.  
 • Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je in sobere gîtes/dorpshuizen. In de gîtes/dorpshuizen slaap je telkens in ruime kamers, waar matrassen aanwezig zijn. De sanitaire voorzieningen zijn beperkt. Er is meestal een Frans toilet en een wastafel met koud water. De meeste gîtes bieden ook douchegelegenheid. Er is geen verwarming. 
 • Tijdens de tocht langs de Oceaan slaap je in tweepersoonstenten.
 • In Sidi Kaouki slaap je in een heel gezellig hotelletje vlakbij het strand.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

In Marrakech ontbijt je in het hotel. In Sidi Kaouki neem je ontbijt en avondmaal in het hotel. 
Het eten tijdens de trekking wordt door een kok klaargemaakt. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tochten niet verkrijgbaar. 


Bagagevervoer

Jij draagt enkel je dagrugzak. De bagage wordt vervoerd, resp. door ezels en door dromedarissen (die niet altijd dezelfde route nemen).


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 

Tip: trek bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Slaapgerief

 • slaapzak
 • slaapmatje: wordt tijdens de kusttocht ter plaatse voorzien, maar het staat je uiteraard vrij je eigen matje mee te nemen voor extra comfort

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen, en je draagt best meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkleding 

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier 
 • hygiënische doekjes
 • drinkfles of -zak (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

 • Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer bij je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een reispas.
 • Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen in een bank en in grotere steden kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat.
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: