Italië - Van Zuid-Tirol tot het Gardameer


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Italië - Van Zuid-Tirol tot het Gardameer


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Italië - Van Zuid-Tirol tot het Gardameer


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Italië - Van Zuid-Tirol tot het Gardameer


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Italië - Van Zuid-Tirol tot het Gardameer


8 dagen

Periode zelf te bepalen


8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23IT5GDA
Individuele reizen Italië
Deze doorgaande tocht leidt van bij het Italiaanse Zuid-Tirol helemaal tot bij het prachtige Gardameer. Langs turquoise meren, diep ingesneden valleien en idyllische bergdorpen tussen wijngaarden en fruitbomen trek je dag na dag door betoverende landschappen. De karakteristieke pieken van de Dolomieten zijn daarbij nooit ver weg. De alpiene sfeer van bergweiden en toppen, gecombineerd met de  mediterrane geneugten van cappuccino en gelato aan het Gardameer: dit is echt het beste van twee werelden.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Wandelen op grote hoogte met prachtige bergpanorama’s
 • De indrukwekkende Brenta-Dolomieten
 • Charmante bergdorpen
 • De mediterrane sfeer van het Gardameer

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Meran

Je komt aan in Meran (of Merano in het Italiaans), een mooi spa- en cultuurstadje in het hart van de drietalige regio Zuid-Tirol. Terwijl je de charmante straatjes verkent, hoor je Italiaans, Duits, en misschien ook Ladinisch, een oude Romaanse taal die hier een officiële status heeft. Vandaag is er een welkomstbriefing gepland om het verloop van de week te bespreken.

Hotelovernachting. (A)

O= ontbijt, A = avondmaal

Dag 2

Meran – Nals

Op pad! Vandaag volg je de typische 'waal'-paden: voetwegen langs oude waterkanaaltjes die tot op vandaag de boomgaarden in deze streek bevloeien. Langs appelbomen (lees: bloesempracht in het voorjaar) en een indrukwekkende waterval trek je naar Tisens, bekend voor zijn kastanjes. Daarna wandel je door mooi bosland, van waar je diep in de Etsch-vallei kan kijken. De tocht eindigt vandaag in het charmante dorpje Nals, dat tussen appelbomen en wijngaarden ligt.
Tocht van 20 km, 5 tot 6 stapuren. + 560 m / - 550 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 3

Nals – Kaltern

Vandaag volg je een route langs forten en kastelen. Steile paden brengen je naar deze historische plekken, waar je telkens weer andere architectuurstijlen ontdekt. In de namiddag loopt je pad langs verschillende 'ijsgaten'. Zelfs in het midden van de zomer kan je in deze spleten en grotten ijspegels zien, een bijzonder natuurfenomeen. Na een stevige tocht met veel hoogtemeters kom je uiteindelijk aan bij het meer van Kaltern.
Tocht van 18 km, 5,5  stapuren. + 710 m. / - 600 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 4

Kaltern – Coredo

Na het ontbijt neem je de trein naar de Mendelpas, op 1350 meter hoogte. Het is een prachtige rit waar je kan genieten van spectaculaire zichten alvorens je de veters aanstrikt voor de tocht over het bergplateau. In het Nonstal (of Val di Non) verlaat je Zuid-Tirol en wandel je de provincie Trentino binnen. Dit is trouwens ook de taalgrens. Via indrukwekkende kloven kom je bij het pelgrimsoord van Sint-Romedio. Vanavond overnacht je in Coredo, een plaasje waar je de italiaanse sfeer al wat meer begint te proeven dan tijdens de eerste dagen van je tocht.
Tocht van 17 km, 5 stapuren. + 200 m. -700 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 5

Coredo - Molveno

De dag begint met een korte transfer door het landschap van het Nonstal. Daar begin je je dagtocht langs een pelgrimspad dat deel uitmaakt van het grote Europese netwerk van paden naar Santiago de Compostella in Spanje. Je klimt naar de hoogvlakte van de Paganella tot Cavedago, bekend voor zijn brug met drie bogen. Uiteindelijk kom je aan in Molveno, aan de voet van de Brenta-Dolomieten die zich spiegelen in het turquoise water van het Molveno-meer, dat wel eens het mooiste meer van Italië genoemd wordt.
Tocht van 15 km, 4,5 tot 5,5 stapuren. + 700 m. / - 400 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 6

Molveno

Vandaag neem je de kabellift om de pieken van de Brenta-keten van nog dichterbij te beleven. Je maakt een lusvormige wandeling, een van de mooiste routes in deze streek. Onderweg kan je halt houden in een refugio (Italiaans voor berghut) en genieten van een Italiaanse lunch terwijl je de indrukwekkende uitzichten op de bergtoppen in je opneemt. Daarna daal je af naar het kristalheldere Nembia-meer, waar je bus terug neemt naar Molveno.
Luswandeling van max 15 km, 3 tot 5 stapuren (afhankelijk van de gekozen route). + 390 m. / - 900 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 7

Molveno – Riva del Garda

Je begint je dag met een rustige passage door de ongerepte weilanden van de Lomason-vallei. Je klimt tot de berghut Monte San Pietro en dan… Ah! Het Gardameer ligt aan je voeten. Door kronkelende straatjes daal je af naar het kasteel van Tenno. De laatste kilometers van je wandelweek lopen tussen olijfbomen en cipressen, tot je de oever van het Gardameer bereikt. Tijd voor die welverdiende gelato!
Tocht van 10 km, 3 tot 4 stapuren. + 400 m. / - 800 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 8

Einde van het programma na het ontbijt. (O)

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2023

06/05 - 21/05 en 22/09 -7/10 (= seizoen 1): € 1200 per persoon

22/05 - 11/06 en 04/09 - 24/9 (= seizoen 2): € 1285 per persoon

12/06 - 03/09 (= seizoen 3): € 1345 per persoon


Voorschot: € 455 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • 6 x avondmaal (niet in Riva)
 • bagagevervoer
 • welkomstbriefing op dag 1
 • informatiepakket met gedetailleerde wandelbeschrijvingen 
 • gebruik van een wandel-app
 • ticket voor de treinrit op dag 4
 • transfer op dag 5
 • ticket voor de kabelbaan op dag 6
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • avondmaal in Riva
 • lunch
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. extra transfers
 • bus na de wandeling op dag 6 (€ 3)
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

Transfer terug naar Merano: € 85 per persoon (mogelijk op zaterdag, zondag, maandagochtend en dinsdagnamiddag)

 


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 6 mei tot/met 7 oktober 2023

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

 


Heen- en terugreis

Met de trein*

Trein Brussel – Bolzano met 2 x overstap in Frankfurt en München. Reistijd: 11u04m. Van Bolzano spoor je in 40 min. rechtstreeks naar Merano. Voor tickets en uurregelingen trein, zie Thetrainline.

Met de wagen

Heenreis

Afstand Brussel – Meran: ca. 1000 km. Er is een beperkt aantal gratis parkeerplaatsen bij het eerste hotel; een betaalparking kan je vinden voor ca. € 30 / week of ondergronds en bewaakt voor ca. € 12 / dag (ter plaatse te betalen – geen reservatie nodig).

Terugreis

Van Riva per bus tot Rovereto (ritduur: 45 min., dagelijks regelmatige verbinding) en dan per trein via Bozen naar Meran (ritduur: 1u42’, dagelijks regelmatige verbinding). Er is ook dagelijks een Flixbus-verbinding met vertrek in Rovereto om 11u55, aankomst in Meran om 13u30 (ritduur: 1u35’). In totaal ben je ongeveer 3,5 uur onderweg. Voor busverkeer in Trentino, zie TrentinoTrasporti.

Een transfer met een minibus kan geregeld worden op zaterdag, zondag, maandagvoormiddag en dinsdagnamiddag, zie toeslagen. Als je reist met een hond moet je hiervoor ook een toeslag betalen.

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn een aantal korte transfers noodzakelijk, respectievelijk:

dag 4 : trein Kaltern – Mendelpass (incl.)
dag 5: korte transfer naar het startpunt van de tocht (incl.)
dag 6: kabelbaan (incl.) naar Pradel en na de wandeling bus (excl.) van Lago Nembia terug naar Molveno

 


Wandelniveau

. Wandelingen van uiteenlopend niveau, gemiddeld 15 km stappen per dag, met hoogteverschillen tot 700 meter stijgen en 900 meter afdalen. Zie dagschema voor details. De tocht gaat over goed onderhouden wandelpaden en boswegen, die soms steil kunnen zijn of lange tijd stijgen. Typisch zijn de paden langs oude waterkanaaltjes.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Wordt vervoerd, je draagt enkel je dagrugzakje.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Je slaapt in verzorgde en comfortabele ***-hotels of pensions, soms met zwembad.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunch is niet inbegrepen.
 • 6 x avondmaal inbegrepen (niet in Riva). Soms wordt het avondmaal in een nabijgelegen restaurant genomen, je ontvangt hiervoor dan een voucher.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas of -koffer. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • Voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur:

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (we vermijden het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. powerbank voor de gps

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Italië volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. 

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Italië betaal je met euro's.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: