Indonesië - Sulawesi, Torajaland


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Sulawesi, Torajaland


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Sulawesi, Torajaland


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Sulawesi, Torajaland


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Sulawesi, Torajaland


7 dagen

Periode zelf te bepalen


7 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23ID5SWA
Individuele reizen Indonesië
Sulawesi is misschien wel het vreemdst gevormde eiland ter wereld. Het heeft iets weg van een zeester. De rijke cultuur, ongerepte oerwouden, spectaculaire bergruggen, witte stranden en eindeloze duikmogelijkheden zetten Sulawesi op de kaart. Tijdens deze reis trek je naar het land van de Toraja's, een volk gekend om hun eeuwenoude begrafenisriten. Vanuit Rantepao maak je een onvergetelijke driedaagse trekking langs rijstvelden en typische dorpjes.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • begrafeniscultuur van Torajaland
 • overnachten in typische huizen
 • driedaagse trekking in het hoogland
 • contact met de lokale bevolking

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Makassar

Je start in Makassar, het vroegere Ujung Pandang in het zuiden van Sulawesi. Vanuit Makassar reis je noordwaarts naar het centraal gelegen Rantepao, het hart van Tana Toraja. Deze transfer neemt een ganse dag in beslag.

Overnachting in een eenvoudig hotel. (-)

Dag 2

Uitstap in Torajaland

Bezoek aan de regio rondom Rantepao, waarbij je wat opsteekt over de intrigerende begrafeniscultuur van de lokale Toraja-bevolking: de rotsgraven met ‘tau tau’ of grafbeelden in het dorp Lemo, de ‘erong’ of hangende graven in het dorp Kete Kesu en het boomgraf voor baby’s in Tampangallo. Ook een bezoek aan de exotische markt is de moeite waard.
Tijdens je verblijf in Tana Toraja probeer je zeker een begrafenisceremonie van nabij mee te maken. Deze gecompliceerde begrafenisriten zijn bedoeld om de ziel van de overledene veilig over te brengen naar de volgende wereld. Ze verschillen per streek en status van de overledene en gaan vaak gepaard met het slachten van varkens en buffels (niet geschikt voor gevoelige zielen).

Overnachting in een eenvoudig hotel in Rantepao.(O)

Dag 3 - 5

3-daagse trekking in Rantepao

Trekking in de prachtige tropische natuur van de regio rondom Rantepao, ‘Tana Toraja’ of het hoogland van het Toraja-volk. Je overnacht in traditionele dorpjes, soms in een typisch ‘tongkonan’-huis in de vorm van een boot, hetgeen verwijst naar de voorouders die in een storm zouden zijn aangespoeld en hun bootjes als dak gebruikten. De tocht brengt je langs de rijstvelden en plantages van de Panclambaran-vallei en eindigt in de bergstreek Sesean, met mooie zichten op spectaculair aangelegde rijstterrassen.  Op dag 5 slaap je terug in Rantepao.

2 x overnachting bij mensen thuis. (O, L, A)
1 x overnachting eenvoudig hotel in Rantepao. (O, L)

Dag 6

Transfer naar Makassar

Lange transfer met de wagen terug richting zuiden, naar Makassar. Er kan ook gevlogen worden vanuit Palopo, zo vermijd je opnieuw de lange transfer, zie toeslagen.  Je sluit de reis al dan niet (als je vliegt) af met een bezoek aan de stad, van oudsher een druk handels- en scheepvaartcentrum, flanerend op de boulevard langs de kust, met talrijke eetstalletjes...

Overnachting in bungalows op het water in Makassar. (O)

Dag 7

Einde

Transfer naar de luchthaven van Makassar (niet inclusief) voor de terugvlucht huiswaarts of naar één van de andere eilanden uit ons aanbod.

(O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs voor 2023 op aanvraag.

Deze reis biedt een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma en is het resultaat van onze expertise en die van onze plaatselijke partner(s), en de feedback van vorige reizigers. Lichte aanpassingen (bv. een extra nacht of bijkomend cultureel bezoek) zijn uiteraard mogelijk.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle vermelde transfers met uitzondering van de transfer van het hotel in Makassar naar de luchthaven
 • Alle logies op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt
 • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema
 • Privéwagen (met AC) met Engelssprekende chauffeur van dag 2 t.e.m. dag 6.
 • Alle uitstappen zoals vermeld in het dagschema, begeleiding van een Engelssprekende gids.
 • Trekking in vol pension, Engelssprekende gids en drager(s).

Niet inbegrepen

 • Vluchten
 • Overige maaltijden en dranken
 • Toegangsgelden
 • Fooien
 • Transfer van Makassar naar de luchthaven op het einde van de reis
 • Persoonlijke uitgaven en dranken
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Vlucht naar Makassar vanuit Palopo ipv lange transfer: op aanvraag.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

In Torajaland is het klimaat aangenaam, rond 26°C. De regentijd loopt van november tot maart, dit maakt vele wegen onberijdbaar en kan het vervoer vanuit Makassar bemoeilijken. Van juni tot september valt de minste neerslag.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

 


Heen- en terugreis

Vluchten heen- en terug naar Makassar in het zuiden van Sulawesi. Voor de terugkeer naar Makassar op het einde van de reis kan er ook gevlogen worden vanuit Palopo (prijs op aanvraag), zo vermijd je opnieuw de lange transfer.  

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 


Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer tenzij het anders staat vermeld in het dagschema. 

Wandelniveau

De trekking op Sulawesi is van niveau  en geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet of zijn/haar conditie vooraf wat op peil wil brengen. Eén tocht tijdens de trekking is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. Meer uitleg over de stappertjes vind je hier.


Logies

 • Rantepao: Eenvoudig maar goed hotel, gelegen aan de Sadding-rivier en met zicht op de rijstvelden.
 • Makassar: Comfortabel hotel met buitenzwembad, mooi gelegen aan het water van de Pantai Losori rivier. 5 min. per taxi naar de haven en het stadscentrum. De kamers zijn in lokale architectuur ingericht (veel hout) en voorzien van eigen terras en privaat sanitair. 
 • Tijdens de trekking: je overnacht tweemaal bij mensen thuis (zéér eenvoudig).

Maaltijden

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

Het ontbijt wordt steeds gebruikt in het logies.  Tijdens de trekking in Torajaland zijn alle maaltijden inbegrepen tot en met de lunch van de derde trekking-dag.

Voor de maaltijden die niet inbegrepen zijn kunnen we je alvast volgende richtlijnen meegeven: voor een middagmaal (1 gerecht of schotel) betaal je gemiddeld € 3 tot € 5 en voor een avondmaal van 3-gangen betaal gemiddeld € 10 tot € 12, dranken niet inbegrepen. Uiteraard zijn er ook vele eethuisjes waar je lekker kan eten voor slechts € 3 à € 5.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen. Kijk op de website van de luchthaven voor richtlijnen over de toegelaten inhoud van je ruim- en handbagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Slaapgerief

 • lakenzak/liner: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt).

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Een visum is nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen. Je kan ter plaatse een visa-on-arrival kopen (€34). Meer informatie daarover vind je hier.

Reizen met kinderen
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geld wisselen doe je best in een bank of bij een 'authorized money changer', enkel indien die laatste alleen geld wisselt (dus geen kledij of souvenirs verkoopt), de koers duidelijk aangegeven staat én als de koers niet eindigt op 999 of 005 (zo ben je zeker dat je niet wisselt bij een oplichter).

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals Oanda.

Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische GeneeskundeWijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: