Indonesië - Sumatra: cultuurreis


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Sumatra: cultuurreis


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Sumatra: cultuurreis


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Sumatra: cultuurreis


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Sumatra: cultuurreis


12 dagen

Periode zelf te bepalen


12 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23ID5SMO
Individuele reizen Indonesië
Sumatra is het meest westelijke en meteen ook het op één na grootste eiland van Indonesië. De rijke tropische natuur, vulkanen, kratermeren en schitterende nationale parken maken een bezoek aan dit eiland meer dan de moeite waard. Je maakt uitvoerig kennis met de fascinerende cultuur van de Batak- en de Minangkabau-volken. Dit is een reis van superlatieven, een mooi samengaan van cultuur en natuur.  

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Junglewandeling in het Gunung Leuser National Park
 • Fietsen bij het Tobameer
 • Beklimming van de Sibayak vulkaan
 • Kennismaken met de cultuur van de Minangkabau

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Medan

Aankomst in Medan, de hoofdstad van Sumatra in de provincie Noord-Sumatra. Onthaal en transfer naar het hotel.

Overnachting in een hotel met zwembad. (-)

Dag 2

Bezoek Medan en transfer naar Bukit Lawang

Tijdens een stadsrondrit ontdek je de getuigenissen van de verschillende godsdiensten die hier vreedzaam naast elkaar bestaan. Je bezoekt o.a. De Grote Moskee, een Hindoe- en ook Boeddhistische tempel.  In Medan zijn nog veel gebouwen te bezichtigen die herinneren aan haar koloniale verleden. 
Nadien reis je verder naar Bukit Lawang, aan de rand van het Gunung Leuser National Park.  

Overnachting in een Eco-lodge. (O)

Dag 3

Gunung Leuser

Sumatra is het natuurlijke leefgebied van de orang oetans, helaas komen deze roodharige mensapen steeds minder voor in het wild (oa. door ontbossing, mijnbouw, bosbranden en gevangenschap)....In het Gunung Leuser National Park worden ze opgevangen en verzorgd voor ze weer in het wild worden vrijgelaten.
Je maakt een jungletocht van max. 3u waarbij je kans hebt om deze roodharige aap te spotten (garantie kunnen we echter niet geven). 

Overnachting in een Eco-lodge. (O)

Dag 4

Berastagi

Trip naar het in de heuvels gelegen Berastagi, een toeristisch dorp op de route tussen Medan en de hooglanden van Karo. Hier kan je je tegoed doen aan exotisch lekkers tijdens een bezoek aan de kleurrijke fruit-, groenten- en bloemenmarkt.  

Hotelovernachting. (O)

Dag 5

Beklimming van de Sibayak-vulkaan – Tobameer

De beklimming (kleine 2 uur) wordt een boeiende tocht langs dampende zwavelbronnen en doorheen tropische vegetatie. Na de wandeling kan je heerlijk genieten in de heilzame warmwaterbaden te Raja Berneh. Daarna gaat het naar het Tobameer,  het mythische thuisland van het Batak-volk dat is ontstaan ten gevolge van een enorme vulkaanuitbarsting. Onderweg worden er enkele stops gemaakt oa. in een traditioneel Karo Batakdorp, bij de Sipiso-Piso waterval en het koninklijk paleis van de Simalungun Batak te Pematang Purba. Vanuit Parapat met de veerboot naar Tuk-Tuk.  

Overnachting in bungalows. (O)

Dag 6

Tobameer

Vrije dag aan het Tobameer.  In overleg met je chauffeur kan je het eiland verder bezoeken.

Overnachting in bungalows. (O)

Dag 7

Fietstocht

Begeleide fietstocht door het overweldigende landschap bij het Tobameer waarbij je een aantal traditionele dorpen bezoekt, o.a.Tomok dat bekend is om z’n stenen doodskisten, Tuk - Tuk en Ambarita.  

Overnachting in bungalows. (O)

Dag 8

Padang

Van het Tobameer gaat het naar Padang Sidempuan, de hoofdstad van Zuid-Tapanuli. Onderweg bezoek je oa. een ananasplantage, de markt te Balige, en de spectaculaire warmwaterbronnen te Sipoholon.  

Overnachting in een stadshotel. (O)

Dag 9

Transfer naar Bukittinggi

Lange trip (10 à 12 uur) naar Bukittinggi, het culturele centrum van de Minangkabau, een volk vooral gekend omwille van hun matriarchaal familiesysteem. Bukittinggi is een zeer aangename stad die wat beschut ligt in de bergen, het is er zonnig en koel. Tijdens de trip maak je een aantal stops oa. bij de waterval van Sijomih, de kruidentuin van Aek Sijornih en ter hoogte van Bonjol waar je de evenaar kruist. 

Overnachting in een eenvoudig hotel met zwembad. (O)

Dag 10

Bukittingi

De bevolking van West-Sumatra bestaat grotendeels uit Minangkabau, een zeer vriendelijk, hard werkend volk dat tot de best opgeleide bevolkingsgroepen van Indonesië behoort. Je maakt er kennis met een overweldigend landschap, je leert hoe men koffie maakt, proeft er van heerlijke gerechten en bezoekt er het Silundung Bulan Paleis.  

Overnachting in een eenvoudig hotel met zwembad. (O)

Dag 11

Wandeling door het Karbouwengat en naar Maninjau

Niet ver van Bukittinggi ligt een met hoge wanden omgeven ravijn, het zogenaamde Karbouwengat, een enorme kloof die ontstond door, hoe kan het ook anders, een enorme vulkaanuitbarsting. Een mooie dagwandeling leidt door de 4 km lange steile kloof en eindigt bij het mooie Maninjau kratermeer dat op zo'n 450 m  boven de zeespiegel ligt en omgeven wordt door een landschap van regenwoud, authentieke dorpjes en rijstvelden.  

Overnachting in een hotel aan het meer. (O)

Dag 12

Einde van de reis.

Transfer naar de luchthaven van Padang voor je terugvlucht of doorreis naar een van de andere eilanden uit ons aanbod: Java, Bali, Sulawesi, Lombok, Soenda.

(O)

Uitbreiding

Deze reis kan je uitbreiden met een van de andere Indonesische eilanden uit ons aanbod: Java, Bali, Sulawesi.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

De prijzen 2023 zijn op aanvraag. 

Deze reis biedt een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma en is het resultaat van onze expertise en die van onze plaatselijke partner(s), en de feedback van vorige reizigers. Lichte aanpassingen (bv. een extra nacht of bijkomend cultureel bezoek) zijn uiteraard mogelijk.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt.
 • Luchthaventransfers.
 • Privéwagen  met Engelssprekende chauffeur van dag 2 t.e.m. de laatste dag.
 • Alle uitstappen zoals vermeld in het dagschema onder begeleiding van een Engelssprekende gids.
 • Permit voor het Gunung Leuser National Park.
 • Uitgebreid informatiepakket van de reis.


Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Optionele activiteiten en andere uitstappen.
 • Overige maaltijden en dranken (zie dagschema -, O, L, A)
 • Toegangsgelden, oa. Gunung Leuser Nat. Park in Bukit Lawang.
 • Evt. fooien
 • Evt. verzekering

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Indonesië is een land dat je het ganse jaar door kan bereizen. Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een warm seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35°C en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6u00 komt de zon op en om 18u00 is ze ook weer onder. Regenen kan het altijd, ook in het 'droge' seizoen. Vaak valt er dan eenmaal per dag een flinke bui terwijl er tijdens het regenseizoen over het algemeen meer regen valt.

Sumatra ligt op de evenaar en kent een tropisch regenwoud klimaat. Net zoals alle eilanden van Indonesië kan Sumatra gans het jaar door bereisd worden. Tijdens het regenseizoen wordt wat flexibiliteit verwacht. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Je vliegt best heen op Medan en terug (of verder) vanuit Padang.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 


Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer tenzij het anders staat vermeld in het dagschema. 

Wandelniveau

 voor de reis in het algemeen. De beklimming van de Sibayak-vulkaan neigt naar  (avontuurlijk, paden kunnen bij glibberig zijn).

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. Meer uitleg over de stappertjes vind je hier.


Logies

Je logeert steeds in verzorgde hotelletjes en guesthouses. Een enkele keer in een groter middenklassehotel (indien er geen kleinschalige alternatieven zijn).

 • Medan: comfortabel stadshotel met zwembad
 • Bukit Lawang: eco-lodge gelegen in het regenwoud bij het Gunung Leuser Nationaal Park en de Bohorok rivier. Muskietennetten aanwezig
 • Berastagi: middenklasse hotel
 • Samosir: mooie en ruime bungalows. Bij de inrichting werd gebruik gemaakt van natuurlijke materialen
 • Padang Sidempuan: stadshotel met alle modern comfort
 • Bukittinggi: eenvoudig hotel met zwembad.
 • Maninjau: eenvoudig hotel, maar schitterend gelegen aan het meer.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

Voor de maaltijden die niet inbegrepen zijn kunnen we je alvast volgende richtlijnen meegeven: voor een middagmaal (1 gerecht of schotel) betaal je gemiddeld € 3 tot € 5 en voor een avondmaal van 3-gangen betaal gemiddeld € 10 tot € 12, dranken niet inbegrepen. Uiteraard zijn er ook vele eethuisjes waar je lekker kan eten voor slechts € 3 à € 5.
 

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen. Kijk op de website van de luchthaven voor richtlijnen over de toegelaten inhoud van je ruim- en handbagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Slaapgerief

 • lakenzak/liner: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt).

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Een visum is nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen. Je kan ter plaatse een visa-on-arrival kopen (€34). Meer informatie daarover vind je hier.

Reizen met kinderen
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geld wisselen doe je best in een bank of bij een 'authorized money changer', enkel indien die laatste alleen geld wisselt (dus geen kledij of souvenirs verkoopt), de koers duidelijk aangegeven staat én als de koers niet eindigt op 999 of 005 (zo ben je zeker dat je niet wisselt bij een oplichter).

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals Oanda.

Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: