Indonesië - Lombok: cultuur en vulkaantrekking


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Lombok: cultuur en vulkaantrekking


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Lombok: cultuur en vulkaantrekking


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Lombok: cultuur en vulkaantrekking


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Lombok: cultuur en vulkaantrekking


7 dagen

Periode zelf te bepalen


7 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23ID5LBA
Individuele reizen Indonesië
Lombok behoort tot de Soenda-eilanden of Nusa Tenggara, een archipel van meer dan 500 eilanden, waarvan de meeste te onherbergzaam zijn voor bewoning. Deze wandelreis laat je kennismaken met de bijzondere Sasak-cultuur en zijn traditionele dorpen en oude ambachten: weven, pottenbakken, rietvlechten. Je wandelt door een verscheidenheid aan landschappen. Hoogtepunt is een tweedaagse trekking in het glooiende landschap rondom de Rinjani-vulkaan, met zijn 3726m de tweede hoogste vulkaan van Indonesië. Eventueel te verlengen met een strandverblijf op Gili Air.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Kennismaking Sasak-cultuur
 • Tweedaagse trekking op de flanken van de Rinjani-vulkaan 
 • Puur natuurbeleving
 • Tropisch regenwoud en bloemenpracht

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Senggigi

Onthaal in de (lucht-) haven en transfer naar een klein hotelletje vlakbij het strand van Senggigi. De rest van de dag ben je vrij.

Hotelovernachting met zwembad in Senggigi. (-)

Dag 2

Pusuk – Senggigi

Vanuit Pusuk wandel je in ca. 2.5 uur terug naar Senggigi. Onderweg kun je genieten van prachtige vergezichten. Vrije namiddag.

Hotelovernachting met zwembad in Senggigi. (O)

Dag 3

Senaru - Sembalun

Na het ontbijt reis je naar het koele bergdorpje Senaru in het noorden van Lombok. Samen met je gids maak je een wandeling langs groene rijstvelden en plantages en breng je een bezoek aan een authentiek Sasak-dorp waar de bewoners in typische bamboehutten wonen en de oude Wetu Telu-godsdienst belijden: een mix van islam, hindoeïsme en animisme. Verder naar Sembalun, gelegen op de flank van de Rinjani-vulkaan en net als Senaru een uitvalsbasis voor meerdaagse trekkings.

Hotelovernachting. (O, L)

Dag 4 en 5

2-daagse trekking buiten Rinjani Nationaalpark (NP)

De trekking start in Sembalun Lawang, een dorpje gelegen in een vruchtbare krater op 1200 m. Van daaruit klim je gestaag omhoog naar de kraterrand die een prachtig zicht biedt op het dorpje waar je de trekking startte, maar ook op Sembalung Bumbung, een nabijgelegen Sasak-dorpje. De landschappen onderweg zijn puur natuur; op je pad liggen groene wouden, bergrivieren en zie je kleurrijke bloemen waaronder orchideeën. Na een viertal uren stappen en op een hoogte van ca. 1600 m sla je je tent op. Tijd om te relaxen en te genieten van de mooie omgeving. De volgende dag daal je via een andere route af naar het dorp Sembalun vanwaar je naar Tetebatu wordt gebracht.

Wandeling van 3 à 4 uur stappen, + 600 m /- 600 m.

1 x kamperen op een mooie plaats gelegen op ca. 1900 m. (O, L, A) 
1 x overnachting in een eenvoudig maar goed verzorgd guesthouse met zwembad, in Tetebatu. (O, L)

Tip: Wie de trekking graag pittiger heeft raden wij een staptocht tot Plawangan, gelegen op 2600 meter, aan. Tijdens deze trekking stap je o.l.v. een gids het Rinjani Nationaalpark in. Prachtige landschappen kruisen je pad. Slapen doe je in een tentje vlakbij Plawangan. Wandeling van ca. 10 km waarbij 1400m overbrugd wordt, 8 à 10u stappen. Zie toeslagen.

Dag 6

Tetebatu – Senggigi

In de voormiddag maak je een mooie wandeling van 3 à 4 uur door rijst- en tabaksvelden en langs kleine dorpen waar je kan zien hoe de mensen leven. Eindigen doe je bij het vroegere weversdorpje Pringasela waar je onthaald wordt met een typische Sasak-lunch. Op de terugweg naar Senggigi bezoek je nog een authentiek pottenbakkersdorp. 

Hotelovernachting met zwembad. (O, L)

Dag 7

Transfer naar de (lucht-)haven

Einde van het programma na het ontbijt. Transfer naar de (lucht-)haven voor vervoer naar de volgende bestemming.  

(O)

Uitbreiding

Zin om nog wat uit te blazen? Verleng dan je reis met een paar dagen zon, zee en strand op een van de tropische Gili-eilandjes. Dit idyllisch oord met koraalriffen, kokospalmen en witte zandstranden leent zich perfect voor ‘dolce far niente’, snorkelen en duiken.

Arrangement inclusief:

 • publieke ferry Lombok - Gili Air
 • 3 nachten in een bungalow room op Gili Air incl. ontbijt
 • speedboot Gili Air - Bali
 • transfer haven - hotel Sanur  
 • 1 nacht in Sanur incl. ontbijt
 • transfer Sanur - luchthaven Denpasar

Dag 1 - 6: 

Zie dagschema zoals hierboven beschreven.

Dag 7: Lombok - Gili Air

Transfer naar de haven waar je de publieke ferry neemt naar Gili Air, het meest gemoedelijke van de drie tropische Gili-eilandjes voor de kust van Lombok. ‘Gili’ betekent ‘eiland’ in de Sasak-taal. Hier is geen gemotoriseerd verkeer, verplaatsingen gebeuren per fiets of paard en kar. Dit idyllisch oord met koraalriffen, kokospalmen en witte zandstranden leent zich perfect voor enkele dagen ‘dolce far niente’, snorkelen en ook duiken.

Overnachting in een bungalow op Gili Air. (O)

Dag 8 en 9: Gili Air

Vrije tijd op Gili Air. Met een soort shuttle service tussen de drie eilandjes kan je eventueel ook Gili Meno en Gili Trawangan gaan verkennen.

Overnachting in een bungalow op Gili Air. (O)

Dag 10: Boot naar Bali - Sanur

Speedboot van Gili Air naar de haven van Serangan op Bali. Transfer naar je logies in Sanur waar je nog een laatste nachtje verblijft.

Hotelovernachting. (O)

Dag 11: Einde - transfer naar de luchthaven - terugvlucht

Transfer naar de luchthaven - terugvlucht naar Bali. Vervolgens geniet je nog van het mooie badplaatsje Sanur. Afhankelijk van je vlucht heb je nog enkele uren om te genieten van de Balinese kust. Vervolgens transfer naar de luchthaven voor de vlucht huiswaarts. (O)

Dag 12: Thuiskomst.

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

De prijs voor 2023 is op aanvraag.

Deze reis biedt een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma en is het resultaat van onze expertise en die van onze plaatselijke partner(s), en de feedback van vorige reizigers. Lichte aanpassingen (bv. een extra nacht of bijkomend cultureel bezoek) zijn uiteraard mogelijk.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • 2 (lucht-)haventransfers
 • Alle overnachtingen zoals vermeld
 • Alle maaltijden zoals vermeld
 • Alle transfers zoals vermeld
 • Informatiepakket
 • Engelssprekende gids tijdens de wandelingen
 • Drager voor 2-daagse trekking
 • Tent, slaapzak en slaapmatje tijdens de trekking.

Niet inbegrepen

 • Transport van/naar Lombok (per speedboot of binnenlandse vlucht)
 • Overige maaltijden (buiten de trekking)
 • Dranken (behalve thee, koffie en water tijdens de trekking)
 • Toegangsgelden
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Upgrade in Senggigi: €105 per persoon voor de 3 nachten (in kamer en ontbijt)
 • Zware trekking in het Rinjani NP: € 125 per persoon (incl. permit Rinjani NP)
 • Verlenging Gili Air: € 240 per persoon

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

De beste reisperiode om Lombok te bezoeken is van mei tot en met oktober. Het regenseizoen loopt van december tot en met maart. Tijdens deze periode kan je er reizen, maar wordt wat flexibiliteit verwacht. Januari en februari worden doorgaans als de natste maanden bestempeld.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Heen- en terugreis

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 


Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer tenzij anders vermeld in het dagschema. 

Wandelniveau

 tot . De trekking is mogelijk voor iedereen met een gewone fysieke conditie. 

De trekking kan pittiger gemaakt worden door een trekking te maken in het Rinjani NP zelf. Die dag klim je 1400 m en sla je je tent op nabij Plangawan. Het niveau neigt dan naar . Een goede fysieke conditie en enige tredzekerheid is vereist.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. Meer uitleg over de stappertjes vind je hier.

Logies

Senggigi en Sembalun: verzorgd hotel, in Senggigi met zwembad. 

Tetebatu: eenvoudig maar verzorgd en prachtig gelegen guesthouse met zwembad.

Tijdens de trekking: avontuurlijk kamperen.  Een tent, slaapzak en slaapmatje worden voorzien.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

Voor de maaltijden die niet inbegrepen zijn kunnen we je alvast volgende richtlijnen meegeven: voor een middagmaal (1 gerecht of schotel) betaal je gemiddeld € 3 tot € 5 en voor een avondmaal van 3-gangen betaal gemiddeld € 10 tot € 12, dranken niet inbegrepen. Uiteraard zijn er ook vele eethuisjes waar je lekker kan eten voor slechts € 3 à € 5.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens wandeltochten. Tijdens de trekking draag je zelf je persoonlijke bagage (kledij, wasgerief) voor 1 nacht. Een drager zorgt voor kampeermateriaal en kookgerief.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling en tijdens de tweedaagse trekking nodig hebt (reservekledij, toiletgerief). Een inhoud van 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen. Kijk op de website van de luchthaven voor richtlijnen over de toegelaten inhoud van je ruim- en handbagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele hoge wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Slaapgerief

 • lakenzak/liner: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt).

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Een visum is nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen. Ter plaatse kan je een visa-on-arrival kopen (€34). Meer informatie daarover vind je hier.  

Reizen met kinderen:
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geld wisselen doe je best in een bank of bij een 'authorized money changer', enkel indien die laatste alleen geld wisselt (dus geen kledij of souvenirs verkoopt), de koers duidelijk aangegeven staat én als de koers niet eindigt op 999 of 005 (zo ben je zeker dat je niet wisselt bij een oplichter).

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals Oanda.

 


Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: