Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


22 dagen

Periode zelf te bepalen


22 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23ID5JBD
Individuele reizen Indonesië
Deze reis geeft je een mooi idee van de gevarieerde schoonheid van de Indonesische archipel. Je begint rustig aan in en rond het Javaanse Yogyakarta met lokale marktjes, de Borobodur en de tempels van Prambanan, een fietstocht door de rijstvelden. Dan trek je verder naar het oosten van Java voor de ultieme vulkaanervaring bij de Bromo en Ijen-krater. Tijd om over te steken naar het groene eiland Bali, met zijn levendige en kleurrijke hindoe-cultuur, de kunstenstad Ubud, machtige rijstvelden, een dorpjes-fietstocht, mooie wandelingen, een heerlijke keuken en een deugddoende massage! Het laatste deel van de reis speelt zich af op het eiland Sulawesi. Hier onderneem je een pittige trekking in het paradijselijk regenwoud, langs rijstvelden en typische dorpjes van de Toraja's, gekend om hun eeuwenoude begrafenisriten.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Yogyakarta met Borobodur en Prambanan-tempels
 • Bromo-vulkaan
 • Bali met cultuurcentrum Ubud
 • Te voet en per fiets door de Balinese rijstvelden  
 • Sulawesi met Toraja-cultuur
 • 3-daagse trekking op Sulawesi
 • Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Algemene reistips

  Dag 1

  Internationale vlucht.

  Dag 2

  Aankomst in Yogyakarta

  Onthaal en transfer naar je logies, een gezellig guesthouse in het centrum van de stad. De rest van de dag ben je vrij om te bekomen van de vlucht en te relaxen aan het zwembad.

  Overnachting in een hotel met zwembad in Yogyakarta. (-)

  (O) ontbijt, (L) lunch, (A) avondmaal

  Dag 3

  Yogyakarta: becaktour

  Per becak, de typische fietstaxi, en o.l.v. een lokale gids start je de verkenning van Yogyakarta. Het grote voordeel van de becak is dat je op je eigen ritme de stad kan ontdekken en rustig alle indrukken kunt opnemen. Bovendien kennen de meeste becak chauffeurs de stad op hun duimpje en zullen ze je met plezier naar enkele van de bekendste bezienswaardigheden brengen. Je bezoekt o.a. de Taman Sari, een prachtig lusthof dat eertijds werd aangelegd voor de sultan en zijn familie en het Kraton, een voormalig 18de-eeuws sultanpaleis. Je houdt halt bij de uitgestrekte markt Pasar Beringharo, waar zich ook de 200 jaar oude moskee Mesjid Agung bevindt en ontdekt er heel veel nieuwe producten (waaronder onbekende groenten en fruit). Ook een kennismaking met de beroemde batikcultuur van Yogya (sinds 2009 op de lijst van Unesco-werelderfgoed) mag niet ontbreken. Na de lunch bij het ViaVia Reiscafé ben je in de namiddag vrij. Tegen de zonsondergang ga je met een lokale gids naar het alun-alun-kidul (= zuiderplein) om te zien hoe de lokale mensen genieten van een ‘mythisch spel’ bij twee heilige bomen alsook van kleurrijke gocarts. Met de becak ga je daarna terug naar het hotel.

  Overnachting in een guesthouse met zwembad in Yogyakarta. (O, L)

  Dag 4

  Yogyakarta: fietstocht op het platteland en bezoek aan Prambanan-tempels

  In de voormiddag maak je o.l.v. een lokale gids een fietstocht langs dorpjes en tussen rijstvelden en krijg je een mooi beeld van het dagelijks leven op het vruchtbare en kleurrijke Java.  Onderweg bezoek je een lokale markt en enkele kleine traditionele huisnijverheden. In de namiddag breng je op een bezoek aan het hindoeïstisch tempelcomplex van Prambanan, dat gebouwd werd tussen de 8ste en 10de eeuw. Oorspronkelijk telde het 244 tempels en er zijn er slechts enkele gerestaureerd.
  Vanaf mei worden er bij de Prambanan-tempel openluchtvoorstellingen gebracht. Je kan ter plaatse beslissen of je deze voorstelling wenst bij te wonen (ca. € 40 p.p. inclusief uitgebreid buffet). Voor het bezoek aan Prambanan krijg je van ons een papieren gids mee, indien je een lokale gids wenst, zal de chauffeur deze voor jou regelen aan de inkom (ter plaatse te betalen).

  Overnachting in een guesthouse met zwembad in Yogyakarta. (O)

  Dag 5

  Yogyakarta: bezoek aan de Borobudur en rafting (of wandeling)

  ’s Ochtends vroeg breng je een bezoek aan Borobudur (8ste-9de eeuw), het grootste boeddhistische heiligdom én een van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld. Samen met Prambanan, is deze tempel de getuige bij uitstek van de Hindoeïstisch-boeddhistische periode die Indonesië heeft gekend van 200 tot 1400. Voorlopig is het enkel mogelijk om de tempel in internationale groep en met een gids te bezichtigen.
  In de namiddag waag je je aan een niet te moeilijke rafting (type II à III) op de Elo River, die zich hier sierlijk doorheen de tropische plantenweelde kronkelt. Onderweg zie je mooie taferelen uit het dagelijks leven van de Javanen; mensen die leven aan de rivier, kinderen die komen zwemmen, vissers...
  Wie niet houdt van rafting, kan kiezen voor een unieke wandeling langs één van de vier rivieren die door de stad lopen en waarbij je plekjes ontdekt die normaal voor toeristen verborgen blijven. 

  Overnachting in een hotel met zwembad in Yogyakarta. (O, L)

  Dag 6

  Van Yogyakarta naar Tumpang

  Na een vroeg ontbijt vertrek je voor een dagvullende rit per wagen oostwaarts naar Tumpang. De rit gaat via de stad Malang, ooit het centrum van de koffie- en suikerteelt. Gedomineerd door Nederlandse en Chinese magnaten omdat de koele heuvels in de omgeving aantrekkelijk waren voor de kolonialen. De handel moest uiteraard in de stad gebeuren, die vandaag de dag erg druk is geworden, het establishment Toko Oen herinnert aan deze vervlogen tijden. Aankomst in het kleine dorp Tumpang bij het Nationaal Park Bromo-Tengger.

  Overnachting in een eenvoudige homestay in Tumpang. (O)

  Dag 7

  Rit Tumpang – Jemplang en wandeling naar Cemoro Lawang

  Na het ontbijt vertrek je voor een avontuurlijke rit door het nationaal park.  De Tengger, de op één na kleinste etnische bevolkingsgroep van Java, is een bergvolk dat leeft op de hellingen van de Gunung Bromo, een 2392 m hoge actieve vulkaan met een immense krater die de ‘zee van zand’ wordt genoemd. In Jemplang word je gedropt om doorheen deze vulkanische zandzee en langs een niet toeristische route in een 4-tal uren (vlak terrein, ca. 16 km) naar het hotel in Cemoro Lawang te wandelen, een klein dorpje op de kraterrand en op 2360 m hoogte. 

  Overnachting in een eenvoudig maar uniek gelegen hotel met zicht op Mt Bromo in Cemoro Lawang. (O)

  Dag 8

  Mt Bromo en rit naar Bondowoso

  Zeer vroeg uit de veren om doorheen de vulkanische zandzee naar de Bromo vulkaan te wandelen en de trappen naar de kraterrand te beklimmen voor een unieke zonsopkomst. Je kan er ook voor kiezen om per jeep (exclusief, ter plaatse te regelen) naar het uitkijkpunt van de nabijgelegen Mt Penanjakan te rijden van waaruit je een prachtig zicht hebt op de vulkanen Bromo, Batok en Semeru, de hoogste vulkaan van Java.
  Het is ook een moment om even stil te staan bij de tegelijk verwoestende én leven gevende kracht van de vulkanen. Indonesië ligt immers in de ‘Ring van Vuur’, een vulkanisch erg actief gebied, en kent zo’n 10 vulkaanuitbarstingen per jaar (die overigens vrij accuraat kunnen worden voorspeld door de vele seismografische stations). Het is aan de mineraalrijke vulkaanas, die zich verspreidt over het omringende land en door waterlopen verder wordt meegevoerd, dat Indonesië zijn vruchtbare grond te danken heeft. De nog actieve Mt Bromo (2392 m) is de meest indrukwekkende vulkaan in Oost-Java qua ligging. De Tenggerese beschouwen de Bromo als heilig en houden er jaarlijks een offerfeest (kesada).
  Ontbijten doe je als je terug in het hotel bent, daarna volgt een transfer naar Bondowoso, uitvalsbasis voor een bezoek aan het Ijen-kratercomplex. Het is een woeste en weinig bezochte streek, waar de bewoners leven van de koffieteelt en zwavelontginning. 

  Overnachting in een hotel met zwembad in Bondowso. (O)

  Dag 9

  Ijen-krater en doorreis naar Bali

  Voor de excursie naar het Ijen-kratercomplex moet je opnieuw zeer vroeg opstaan. De rit van bij Bondowoso naar Ijen neemt min. twee uur in beslag. Je klimt in een paar uur naar de rand van de Ijen-krater, van waarop je bij helder weer een haast onwerkelijk schouwspel ziet: boven het turkooizen water verschijnen plotseling slierten gele zwavelstoom, die na enkele seconden weer even onverwacht verdwijnen. Maar er is ook de harde realiteit, nl. die van de zwaveldragers. Deze mannen gaan twee tot drie keer per dag omhoog om in de krater zelf zwavel te kappen, waarbij toxische gassen en vloeistoffen vrijkomen, vervolgens zeulen ze 60 tot 80 kg zwavelbrokken weer naar beneden. Zwaveldrager is een stiel die van vader op zoon wordt doorgegeven, ook al heeft dit beroep een serieuze impact op hun levensverwachting…
  Na deze lonende inspanning reis je verder naar de oostkust waar je in de haven van Gilimanuk de ferry naar Bali neemt. De overzet duurt ongeveer 45'.  In de namiddag bereik je Lovina Beach, de verzamelnaam voor  een aantal kustplaatsjes en donkere stranden die het vakantieoord vormen. Je neemt je intrek in een mooi hotel op 150 m van de oceaan. De rest van de dag ben je dan ook vrij om hier ten volle van te genieten.

  Overnachting in een hotel met zwembad in Lovina. (O)

  Dag 10

  Lovina: strand en relax

  Een vrije dag in Lovina is makkelijk ingevuld: je kan zwemmen of snorkelen in het heldere water of gewoon relaxen bij het zwembad van het hotel. Wil je het toch actiever, dan kan je kiezen voor één van de begeleide wandelingen die het hotel aanbiedt. Dit kan je ter plaatse bij aankomst in het hotel regelen.
  Je hebt ook de keuze tussen twee excursies (inclusief): snorkelen of een prauwtocht op zee bij zonsondergang. De prauwtocht bij zonsondergang is weersafhankelijk. In de plaats worden er ter plaatse ook dolfijnentochten aangeboden. Wij nemen dit niet standaard op in het programma omdat wij niet kunnen garanderen dat dit op een diervriendelijke manier gebeurt en dit daarom dus niet willen stimuleren. Er is ook één uur Balinese massage inbegrepen, je kan kiezen of je dit op dag 9 of 10 wenst te doen.

  Overnachting in een hotel met zwembad in Lovina. (O)

  Dag 11

  Naar Ababi in Oost-Bali: puur natuur

  Oost-Bali was vroeger het gebied van drie vorstendommen: Klungklung, Bangli en Karangasem. Je vindt er dan ook veel oude tempels en paleizen. Authentieke dorpjes liggen er verscholen in een schitterend diepgroen landschap van kunstige rijstterrassen.  Eén van die dorpjes is Ababi. Je neemt je intrek in een mooi huis met tuin omringd door palmbomen en bamboebossen of een kleinschalig guesthouse met een schitterend uitzicht. Wie van rust, natuurgeluiden en een goede keuken houdt zal zich hier zeker op zijn plaats voelen.
  Na de lunch in het guesthouse maak je een trekking door de rijstvelden naar het Waterpaleis van Tirtagangga waar je kan zwemmen in het heerlijk koele bergwater. Avondmaal in het guesthouse waar je van op je terras al de opgedane indrukken rustig kan verwerken.

  Overnachting in een guesthouse in Ababi. (O, L, A)

  Dag 12

  Ababi: dagtocht op het Balinese platteland

  Vandaag maak je een pittige tocht langs Balinese erfjes, schitterende rijstvelden en prachtige uitzichtpunten. Je maakt kennis met de bevolking in de dorpen en op de rijstvelden, je ontmoet schoolkinderen, leert over de natuur en het dagelijks leven van de Balinezen.
  's Avonds geniet je van een typisch Balinese specialiteit: 'bebek betutu' (= gestoomde eend) of 'ayam betutu' (= gestoomde kip).

  Overnachting in een guesthouse in Ababi. (O, A)

  Dag 13

  Fietstocht en transfer naar Ubud

  De chauffeur brengt je naar het startpunt van de fietstocht in Kintamani met zicht op het Baturmeer. Je fietst ‘downhill’ en maakt verschillende stops onderweg. Bij aankomst kan je genieten van een lekkere lunch. Na de lunch transfer naar Ubud, het culturele hart van Bali. Hier vind je ongetwijfeld de beste dansers en kunstenaars van heel Bali. Hoewel toeristisch en druk, is men er vrij goed in geslaagd een evenwicht te vinden tussen traditionele cultuur en toerisme. Bovendien kan je hier erg lekker eten. Het hotel is centraal en rustig gelegen op een steenworp van het centrum, omringd door vele restaurantjes, winkeltjes, spa’s,… Een mooie wandeling vertrekt vanuit het centrum van Ubud en langs de rijstvelden ten noorden van de stad. ’s Avonds kan je een voorstelling van de ‘kecak’, een vuur- en trancedans, of een andere typische Balinese dans bijwonen (legong, barong). Excl. ter plaatse te regelen.

  Overnachting in een hotel met zwembad in Ubud. (O, L)

  Dag 14

  Vrije dag in Ubud

  Tijdens de laatste dag kan je nog een workshop Balinees koken volgen (excl. ter plaatse te regelen), één van de vele kunstgalerijen binnenstappen of een wandeling maken langs de rijstvelden. Ubud is niet alleen het culturele hart van Bali, ook shopping liefhebbers worden hier meer dan verwend.  De kunst van het afbieden (‘tawarren’) kan je oefenen op de kleurrijke markt waar je een enorm aanbod aan ambachtelijke spullen kan vinden.   In de uitgebreide informatiebundel vind je heel wat tips voor uitstappen in en rond Ubud. 

  Overnachting in een hotel met zwembad in Ubud. (O)

  Dag 15

  Vlucht naar het eiland Sulawesi en doorreis naar Rantepao

  Ochtendlijke transfer naar Denpasar voor de vroege vlucht (excl.) naar Makassar in het zuiden van Sulawesi. Vanuit Makassar reis je noordwaarts naar het centraal gelegen Rantepao, het hart van Tana Toraja. Deze transfer neemt een ganse dag in beslag.

  Overnachting in een eenvoudig hotel in Rantepao. (O)

  Dag 16

  Uitstap in Torajaland

  Bezoek aan de regio rondom Rantepao, waarbij je wat opsteekt over de intrigerende begrafeniscultuur van de lokale Toraja-bevolking: de rotsgraven met ‘tau tau’ of grafbeelden in het dorp Lemo, de ‘erong’ of hangende graven in het dorp Kete Kesu en het boomgraf voor baby’s in Tampangallo. Ook een bezoek aan de exotische markt is de moeite waard.
  Tijdens je verblijf in Tana Toraja probeer je zeker een begrafenisceremonie van nabij mee te maken. Deze gecompliceerde begrafenisriten zijn bedoeld om de ziel van de overledene veilig over te brengen naar de volgende wereld. Ze verschillen per streek en status van de overledene en gaan vaak gepaard met het slachten van varkens en buffels (niet geschikt voor gevoelige zielen!).

  Ovenachting in een eenvoudig hotel in Rantepao. (O)

  Dag 17 - 19

  Driedaagse trekking

  Trekking in de prachtige tropische natuur van de regio rondom Rantepao, ‘Tana Toraja’ of het hoogland van het Toraja-volk. Je overnacht in traditionele dorpjes, soms in een typisch ‘tongkonan’-huis in de vorm van een boot, hetgeen verwijst naar de voorouders die in een storm zouden zijn aangespoeld en hun bootjes als dak gebruikten. De tocht brengt je langs de rijstvelden en plantages van de Panclambaran-vallei en eindigt in de bergstreek Sesean, met mooie zichten op spectaculair aangelegde rijstterrassen.  Op dag 19 slaap je terug in Rantepao.

  Tweemaal overnachting bij mensen thuis. (O, L, A)
  Laatste overnachting in een eenvoudig hotel in Rantepao. (O, L)

  Dag 20

  Transfer naar Makassar

  Lange transfer met de wagen terug richting zuiden, naar Makassar. Er kan ook gevlogen worden vanuit Palopo, zo vermijd je opnieuw de lange transfer, zie toeslagen.  Je sluit de reis al dan niet (als je vliegt) af met een bezoek aan de stad, van oudsher een druk handels- en scheepvaartcentrum, flanerend op de boulevard langs de kust, met talrijke eetstalletjes...

  Overnachting in bungalows op het water in Makassar. (O)

  Dag 21

  Terug naar huis. Internationale vlucht.

  Transfer naar de luchthaven van Makassar (excl.) voor de terugvlucht. (O)

  Dag 22

  Thuiskomst.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Algemene reistips

  Prijs

  € 2885 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers)
  € 2800 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, driepersoonskamer)
  € 2650 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)
  € 2645 per persoon (o.b.v. 5 deelnemers, 1 tweepersoonskamer en 1 driepersoonskamer)
  € 2615 per persoon (o.b.v. 6 deelnemers, 3 tweepersoonskamers)

  Deze prijzen zijn geldig voor reizen in 2023.

  De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.

  Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


  Voorschot

  30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

  Inbegrepen

  • Logies.
  • Alle vermelde transfers.
  • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema (O, L, A). 
  • Al de excursies zoals beschreven in het dagschema (inclusief vervoer, inkomgelden en waar vermeld plaatselijke gids).
  • Ticket voor Kecakdans.
  • Eén uur traditionele massage in Yogyakarta en in Lovina.
  • Uitgebreid informatiepakket.

  Niet inbegrepen

  • Internationale vluchten.
  • Binnenlandse vlucht van Denpasar naar Makassar, respectievelijk op dag 15.
  • Evt. optionele activiteiten en andere uitstappen.
  • Overige maaltijden (zie dagschema -, O, L, A).
  • Persoonlijke uitgaven en dranken.
  • Fooien.
  • Evt. verzekering.

  Toeslagen

  • Eenpersoonskamer: op aanvraag.
  • Vlucht Palopo – Makassar ipv de lange transfer: op aanvraag.

  Kortingen

  • Wandeltocht in Yogyakarta in plaats van de rafting: - € 15.

  Betalingsvoorwaarden

  1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
  2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
  3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
  4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   


  Beschikbaarheid

  De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

  Reisperiode

  Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
  het hele jaar door

  Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een typisch equatoriaal klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een heet seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35°C en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6u00 komt de zon op en om 18u00 is ze ook weer onder. Het westen is het meest vochtige gedeelte van Indonesië.

  In Cemoro Lawang (Oost-Java) is het o.w.v. de hoogte minder warm en koelt het ’s nachts flink af.  Op de bergtoppen is het ’s morgens koud (5°). Het is geen overbodige luxe om hier sjaal, muts en handschoenen mee op tocht te nemen. Voorzie zeker een lange broek en warme trui voor de nachtelijke uitstappen. Ook aan de Ijen-krater kan het nat en koud zijn, voorzie steeds degelijke regenkledij.

  Omdat Sulawesi op de scheidslijn ligt tussen de moessons heeft het zuidwestelijk gedeelte van het eiland een tegenovergesteld seizoen ten opzichte van het noordoosten. Van oktober tot maart is het er regentijd. In het bergachtige midden van Sulawesi kan het ook in de zomermaanden regenen doordat de bewolking tussen de bergen blijft hangen, de buien vallen dan meestal in de namiddag en duren nooit langer dan een uur of twee. Aan de kust heerst er vrijwel het ganse jaar door een drukkende hitte; in de bergen is het koeler en de temperatuur ligt hier een stuk aangenamer, ’s avonds kan het zelfs fris worden. In Torajaland is het klimaat door de hoge ligging van Tator aangenaam, rond 26°C, regentijd valt er van november tot maart (dit maakt vele wegen onberijdbaar!). Van juni tot september valt de minste neerslag.

  Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

   


  Heen- en terugreis

  Je vliegt best heen op Yogyakarta en terug vanuit Makassar.

  Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

  • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
  • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

  Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 


  Vervoer tijdens de reis

  Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer tenzij het anders staat vermeld in het dag-aan-dagschema.

  De binnenlandse vlucht van Denpassar naar Makassar laat je best opnemen in je internationaal vluchtschema. 


  Wandelniveau

    tot .  In deze reis zitten geen zware activiteiten. Zowel de wandelingen als de fietstochten zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie.

  De wandeling naar het logies bij de Bromo vulkaan verloopt over vlak terrein en zandige ondergrond. De zwaarste tocht is die naar de kraterrand van de Ijen vulkaan. Deze is behoorlijk pittig door de steile helling, maar slechts een korte inspanning.  Tijdens de trekking in Sulawesi zijn de wandelingen niet zwaar (ca. 6 uur) maar is de ondergrond soms wel glibberig. Regelmatig wandel je over smalle dijkjes langs de rijstvelden, wandelstokken kunnen hier van pas komen.

  Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. Meer uitleg over de stappertjes vind je hier.


  Logies

  Je logeert steeds in verzorgde hotelletjes en guesthouses, regelmatig met zwembad.

  Yogyakarta: Zeer goed gelegen en gezellig hotel met een mooie kleine tuin en zwembad, eenvoudige maar propere kamers met privé badkamer. 

  Tumpang: Eenvoudige en kleine homestay met tuin. Kleine bungalows met privé sanitair en warm water.

  Cemoro Lawang: Eenvoudig, maar uniek gelegen hotel aan de rand van de krater. Privé sanitair op de kamer, maar basic comfort.

  Bondowoso: Klassiek middenklasse hotel met binnenzwembad.

  Lovina: Mooi hotel vlakbij het strand. Sfeervolle kamers in bungalowstijl met privaat sanitair. Twee mooie zwembaden, prachtige tuin en openluchtrestaurant.

  Tirtagangga: Charmant huis met prachtig terras en tuin, gelegen in een van de vele dorpjes in de bergachtige streek nabij Tirtagangga in Oost-Bali. Het huis beschikt slechts over twee kamers met elk een eigen badkamer (toilet, wastafel, douche met koud en warm water). OF kleinschalig guesthouse – slecht 5 bungalows – met schitterend zicht over de groene omgeving. Eenvoudige bungalows met eigen sanitair en terras.

  Ubud: Klein, gezellig hotel met zwembad in het centrum van Ubud. Het telt slechts 8 kamers en naast een buitenzwembad beschikt het over een restaurant en een bar/lounge. Iedere kamer is voorzien van met airconditioning, een eigen badkamer met toilet en douche met warm water.

  Rantepao: Eenvoudig maar goed hotel, gelegen aan de Sadding-rivier en met zicht op de rijstvelden.

  Makassar: Comfortabel hotel met buitenzwembad, mooi gelegen aan het water van de Pantai Losori rivier. 5 min. per taxi naar de haven en het stadscentrum. De kamers zijn in lokale architectuur ingericht (veel hout) en voorzien van eigen terras en privaat sanitair. 

  Tijdens de trekking op Sulawesi overnacht je 2 x bij mensen thuis (zéér eenvoudig)


  Op goede voet

  op goede voet

  'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

  Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

  • Elke dag min. 3 uur wandelen
   (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
  • Geen minitrips
   De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
  • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
   Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
  • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

  Maaltijden

  In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
  O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

  De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.
  Het ontbijt wordt steeds gebruikt in het logies.  Af en toe is er ook een lunch of avondmaal inbegrepen (zie dagschema)

  Voor de maaltijden die niet inbegrepen zijn kunnen we je alvast volgende richtlijnen meegeven: voor een middagmaal (1 gerecht of schotel) betaal je gemiddeld € 3 tot € 5 en voor een avondmaal van 3-gangen betaal gemiddeld € 10 tot € 12, dranken niet inbegrepen. Uiteraard zijn er ook vele eethuisjes waar je lekker kan eten voor slechts € 3 à € 5.

  Onze favoriete plekjes
  In het infopakket, dat je 2 à 3 weken voor afreis, ontvangt vermelden wij enkele adresjes waar het heerlijk tafelen is. 

  Bagagevervoer

  Je draagt enkel je dagrugzak tijdens wandeltochten of fietstochten. Af en toe moet je je bagage misschien over een korte afstand dragen maar nooit verder dan van de wagen naar de receptie of je kamer in het logies. Tijdens de driedaagse trekking op Sulawesi draag je zelf hetgeen je nodig hebt tijdens de wandeling (water, regenjas, toiletgerief). De rest van je bagage gaat met de dragers mee: propere kleren, slaapgerief. De 'grote' bagage blijft in het hotel.

  Reisuitrusting

  We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

  Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op onze website.

  Bagage

  • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
  • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

  Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen. Kijk op de website van de luchthaven voor richtlijnen over de toegelaten inhoud van je ruim- en handbagage.

  Schoenen & kousen

  • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
  • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
  • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

  Slaapgerief

  • evt. lakenzak/liner: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt).

  Kledij

  In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

  • wind- en waterdicht jas
  • fleece
  • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje) ter bescherming tegen de zon
  • zwemgerief
  • handschoenen, muts en sjaal

  Diversen

  • handdoeken
  • toiletpapier of hygiënische doekjes
  • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
  • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage)
  • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
  • zak- of hoofdlamp
  • evt. wandelstokken

  EHBO

  In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

  Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

  • middel tegen reisziekte
  • ontsmettingsmiddel
  • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel tegen krampen
  • breedspectrum antibioticum
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
  • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
  • steriel gaas en kleefband

  Reisdocumenten

  Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

  Een visum is nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen. Je kan ter plaatse een visa-on-arrival kopen (€ 34). Meer informatie daarover vind je hier.  

  Je dient over een COVID-19 vaccinatiecertificaat te beschikken dat minstens 2 dosissen aantoont die minstens 14 dagen voor vertrek zijn toegediend. Het certificaat moet in het Engels zijn opgesteld. Kinderen onder de 18 dienen niet gevaccineerd te zijn. Zie Diplomatie voor een laatste update.

  Reizen met kinderen:
  Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


  Geld

  De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geld wisselen doe je best in een bank of bij een 'authorized money changer', enkel indien die laatste alleen geld wisselt (dus geen kledij of souvenirs verkoopt), de koers duidelijk aangegeven staat én als de koers niet eindigt op 999 of 005 (zo ben je zeker dat je wisselt bij een betrouwbaar persoon).
  Geldautomaten vind je in Yogyakarta, Malang, Bondowoso, Lovina, Ubud, Denpasar en Makassar. Accepteer geen gescheurde of beschadigde biljetten.

  Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

  Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

  Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een website zoals Oanda.

  Gezondheid

  Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.  Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   
  Bali