Groot-Brittannië - Coast to Coast - Oost


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Groot-Brittannië - Coast to Coast - Oost


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Groot-Brittannië - Coast to Coast - Oost


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Groot-Brittannië - Coast to Coast - Oost


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Groot-Brittannië - Coast to Coast - Oost


11 dagen

Periode zelf te bepalen


11 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23GB5CCO
Individuele reizen Groot-Brittannië
Het Coast to Coast Path is een erg geliefde langeafstandswandeling in het noorden van Engeland en loopt in 309 km van St. Bees aan de westkust tot Robin Hood’s Bay aan de oostkust. Het is het geesteskind van één man, gepassioneerd ‘fell walker’ Alfred Wainwright, die met zijn mooie en gedetailleerde wandelbeschrijvingen wandelaars uit de hele wereld blijft inspireren. De tocht passeert door maar liefst drie nationale parken die elk op zich al de moeite van het bewandelen waard zijn: Lake District, Yorkshire Dales en North York Moors. Het brengt je door Engelands meest dramatische landschappen: van uitdagende heuvels, romantische valleien en lieflijke meren, tot prachtige loofbossen en onherbergzame veengebieden. Deze reis beslaat het oostelijke deel van het pad, met start in Kirkby Stephen en waarbij je het 'zwaardere' Lake District dus links laat liggen. In 9 etappes wandel je naar Robin Hood's Bay aan de Noordzeekust. Je kan ook het volledige Coast to Coast-pad boeken, of enkel het westelijke deel.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Zeer geliefde populaire langeafstandswandeling
 • 2 nationale Parken: Yorkshire Dales en North York Moors 
 • Prachtige landschappen
 • Robin Hood's Bay, Engelands mooiste vissersdorp

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

3 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in het aangename marktstadje Kirkby Stephen. Loop even binnen in de 13de-eeuwse kathedraal, de ‘Cathedral of the Dales’, opgetrokken in rode zandsteen. 

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel

Dag 2

Kirkby Stephen - Keld

Oversteek van de Pennine Hills, ook wel de ruggengraat van Engeland genoemd en die tevens een belangrijk waterwingebied is. Afhankelijk van de weersomstandigheden, kan je kiezen voor een lage of hoge route; de ondergrond kan immers erg moerassig zijn. Eens je het uitzichtpunt van de Nine Standards Rigg (662 m) bereikt hebt, daal je af naar het fotogenieke landschap van de Swaledale. Op de malse groene en vaak bloemenrijke weiden van deze vallei graast het fotogenieke Swaledale-schaap. 

Tocht van 21 km, + 460 m / - 315 m via de hoge route. 

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 3

Keld - Reeth

De snelstromende Swale-rivier is het hart van de Swaledale. Bij Stony Hill maak je de keuze: ofwel volg je de lage route door de riviervallei, ofwel trek je richting Melbecks Moor en Reeth High Moor waar je ’s ochtends vroeg veel kans maakt om herten en fazanten te spotten. 
Deze etappe staat voor een groot deel in het teken van de 19de-eeuwse loodmijnindustrie, de broodwinning van het overgrote deel van de bevolking hier. Overnachting in Reeth, een typisch Yorkshire Dales-dorpje; hier vervoegen de twee routes elkaar weer. 

Tocht van 18 km, + 300 m / - 400 m voor de hoge route. De lage route verloopt vlak.

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 4

Reeth - Richmond

De komende drie dagen verken je de wouden en vruchtbare regio van de ‘Vale of Mowbray’, een eerder vlak landbouwgebied doorsneden door met hoge hagen omzoomde weggetjes. Je passeert verschillende charmante dorpjes en de overblijfselen van een oude abdij. Na de spectaculaire landschappen in de Pennines zal je dit gedeelte van de route misschien minder uitdagend vinden maar een aangename afwisseling is het zeker. Overnachting in Richmond, het grootste stadje op de route, gebouwd rond een 11de-eeuws kasteel. 

Tocht van 17 km, amper hoogteverschillen.

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 5

Richmond - Danby Wiske

Je verlaat Richmond langs de oevers van de Swale en trekt door een rustig vlak landschap van velden, boerderijen en dorpjes als Colburn, Catterick Bridge en Brompton-on-Swale. Ter hoogte van Bolton-on-Swale verlaat je de riviervallei om uit te komen bij Danby Wiske,  een klein, maar gezellig gehuchtje met een 11de-eeuwse Normandische kerk.  

Tocht van 22,5 km, amper hoogteverschillen.

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 6

Danby Wiske - Osmotherley

Hoewel je in de verte al de Cleveland Hills ziet opdoemen, verloopt deze tocht voornamelijk vlak. Je wandelt, voornamelijk over wegen en langs de gehuchtjes Ingleby  Arncliffe en Ingleby Cross. Op het einde duik je nog even Arncliffe Wood in alvorens uit te komen bij  Osmotherley, dat op ca. 20 min. wandelen van het Coast-to-Coast-pad ligt maar een gezellige plek is om te overnachten. 

Tocht van 18 km, amper hoogteverschillen.

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 7

Osmotherly - Clay Bank Top 

Voorbij Arncliffe Wood verloopt het Coast-to-Coast-pad gedeeltelijk parallel met de Cleveland Way. Je betreedt het North York Moors National Park, een enorm veengebied dat zich in het oosten uitstrekt tot aan de steile kliffen van de Noordzee-kust. Het pad kronkelt door uitgestrekte heidevelden en door de Cleveland-heuvels. In totaal maak je een vijftal kleine klimmetjes waarbij je een spectaculair uitzicht hebt over de laagvlakte in het noorden en de heidevelden in het zuiden.

Bij het naderen van de Clay Bank Top, bel je de taxi voor de transfer naar een nabijgelegen dorpje wegens geen logeermogelijkheden op Clay Bank Top.

Tocht van 18 km, + / - 600 m.

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 8

Clay Bank Top - Blakey Ridge

Transfer terug naar Clay Bank Top. Liefhebbers van mooie Engelse dorpjes in een romantisch landschap komen aan hun trekken vandaag. Vanuit Clay Bank Top maak je een korte klim naar de top van de Urra Moor, het hoogste veengebied in het North York Moor National Park. Je blijft op hoogte tot Blakey Ridge. In de super gezellige Lion Inn en waan je terug in de 16de eeuw.  

Tocht van 13,5 km, + 200 m.

Bij het naderen van Blakey Ridge, bel je de taxi voor de transfer naar een nabijgelegen dorpje wegens geen logeermogelijkheden in Blakey Ridge.

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 9

Blakey Ridge - Grosmont

terug per taxi naar Blakey Ridge. Vandaag wacht de lange maar makkelijke afdaling van de ‘moors’ naar de landelijke, rustieke vallei van Esk. Overnachting in Grosmont. 

Tocht van 22 km, - 400 m.

De etappes Clay Bank Top-Blakey Ridge-Grosmont kunnen, indien gewenst, worden samengevoegd tot 1 wandeldag waardoor de overnachting in Blakey Ridge wegvalt.

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 10

Grosmont - Robin Hood’s Bay

Het venijnige klimmetje naar Sleights Moor, meteen bij het verlaten van Grosmont, vereist een stevig ontbijt. Dan volgt een wandeling met ups en downs, letterlijk dan, met o.a. mooie zichten op de ruïne van Whitby Abbey in het noordoosten en het mistige dal van Eskedale. Net voorbij het schattige dorpje Littlebeck kom je terecht in Little Beck Wood, een prachtig stukje houtland met oude eiken, watervalletjes en holle wegen. Met de neus in de wind wandel je noordwaarts, richting de Noordzee-kliffen en bereik je Robin Hood’s Bay, het eindpunt van de tocht en een bijzonder pittoresk plaatsje om de laatste nacht door te brengen

Tocht van 25 km, + 500 m / - 450 m.

Overnachting in B&B, guesthouse of hotel (O)

Belangrijk: de meeste logies in Robin Hood's Bay vereisen een minimum verblijf van 2 nachten in het weekend.  

Dag 11

Einde programma na het ontbijt (O). Wie met de trein is gekomen, vertrekt vanuit Robin Hood's Bay terug Londen- en verder huiswaarts.

Indien je met de wagen bent gekomen, kan je gebruik maken van de shuttle naar Kirkby Stephen. Het busje vertrekt vanuit Robin Hood’s Bay om 16 uur. De aankomst in Kirkby Stephen is voorzien rond 18.15 uur. Je kan er ook voor kiezen om op dag 10 reeds de shuttle van 16 u. te nemen en de laatste nacht in Kirkby Stephen door te brengen. Zie ook Praktische info/Heen- en terugreis’).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2023

€ 1405 per persoon


Voorschot: € 490 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt 
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met Engelstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks
 • originele wandelkaart
 • vermelde transfers in het kader van de wandelingen/overnachtingen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden 
 • bewaakte parking voor de wagen in Kirkby Stephen (£6.60/nacht)
 • shuttlebusje naar Kirkby Stephen (€ 50)
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer: € 575
 • Shuttlebusje naar Kirkby Stephen: € 50 per persoon
 • Tweede nacht in Robin Hood's Bay in het weekend: prijs op aanvraag

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 15 oktober 2023

In april en oktober kan het nog/al koud zijn en zijn de dagen korter.  

Het Britse klimaat heeft de faam grillig en veranderlijk te zijn. Het credo is: “there is no such thing as bad weather, only unsuitable clothing”. Het weer kan in de hoger gelegen gebieden snel omslaan: zowel van goed naar mistig en regenachtig, als omgekeerd. De vaak snel opkomende mist kan hinderlijk zijn, en het wandelen bemoeilijken. Wij verkiezen het pad van west naar oost te lopen, met de Atlantische wind en de regen (meestal) in de rug. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer

Eurostar naar Londen St-Pancras (2 u., maar je wint 1 uur door het tijdsverschil), te voet of met de metro naar station Euston of King’s Cross en vandaar naar Kirkby Stephen met 1 overstap (ca. 4,5 u. onderweg).
Voor de terugweg neem je vanuit Robin Hood's Bay de bus of een taxi naar Scarborough en reis je vandaar verder met de trein naar London King's Cross met 1 overstap (ca. 3 u. onderweg). In beide richtingen ben je van/tot Brussel-Zuid 9 à 10 u. onderweg. Deze reisoptie is de eenvoudigste.

Op Traveline of Google Maps kan je je traject makkelijk uitstippelen. Op National Rail kan je je reis uitstippelen en reserveren (zonder boekingskosten). Enkele tips:

 • Reservaties voor de trein op het vasteland zijn niet nodig, maar soms levert de aankoop van een treinticket op voorhand via de website wel een goedkoper tarief op dan aan het loket.
 • Indien mogelijk koop je best meteen een retour-kaartje = goedkoper dan twee one-way tickets.
 • 'Super off peak‘ tickets zijn het goedkoopst maar bieden geen flexibiliteit. (Indien je echter een ticket koopt voor een reis met overstap en je mist je overstap omwille van vertraging, mag je wel kostenloos de volgende trein nemen.)
 • Reizen tijdens de spitsuren (vóór 10 u. en tussen 15 en 17 u.) van maandag tot vrijdag is duurder dan daarbuiten.
 • Er rijden minder treinen op zon- en feestdagen.

Met de wagen

 • Ferry van Calais naar Dover (90 min.; meerdere afvaarten per dag) en verder naar Kirkby Stephen (ca. 550 km).
 • Autotrein (Eurotunnel) tot Folkestone (35 min.) en verder naar naar Kirkby Stephen (ca. 550 km).
 • Met de nachtferry van Zeebrugge naar Hull (19 uur varen) en verder naar Kirkby Stephen (212 km). 

In Kirkby Stephen kan je je wagen achterlaten op een bewaakte parking aan £6.60 per nacht. De tocht eindigt in Robin Hood's Bay. Je kan gebruik maken van de shuttle naar Kirkby Stephen. Het busje vertrekt vanuit Robin Hood’s Bay om 16 uur. De aankomst in Kirkby Stephen is voorzien rond 18.15 uur. Je kan er ook voor kiezen om op dag 10 reeds de shuttle van 16 u. te nemen en de laatste nacht in Kirkby Stephen door te brengen. De prijs bedraagt € 50 per persoon.

Met het vliegtuig

Heen: rechtstreekse vlucht op Manchester Airport, gevolgd door trein & bus naar Kirkby Stephen. In Manchester Airport neem je de trein & bus naar Kirkby Stephen. Er zijn meerdere trajecten mogelijk. De reistijd is tussen Manchester airport en Kirkby Stephen bedraagt 3 à 3.5 u.

Terug: De tocht eindigt in Robin Hood's Bay. Het traject naar Manchester Airport met bus en trein neemt 4.5 à 5 u. in beslag. Je kan ook rechtstreeks terug naar Brussel vliegen vanuit Newcastle. Het traject met trein en bus vanaf Robin Hood's Bay neemt 3.5 à 4.5 u. in beslag. 

 Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Wandelniveau

. Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.  Het gaat om wandelingen van 16 tot 35 km en hoogteverschillen tot 600 m per dag. De paden zijn meestal vrij duidelijk en regelmatig ‘belopen’ maar kunnen door de regen zompig en moerassig worden. 

De etappes Clay Bank Top-Blakey Ridge-Grosmont kunnen, indien gewenst, worden samengevoegd tot 1 wandeldag waardoor de overnachting in Blakey Ridge wegvalt en reis 1 dag korter wordt. Aangezien dit de reis ook een stuk zwaarder maakt, is een uitmuntende conditie aangewezen.

Het Coast to Coast Path is geen ‘officieel’ lange-afstandspad. De Wainwright Society heeft een deel van de route gemarkeerd en sommige wandelgroepen en individuele personen hebben hier en daar hun eigen borden geplaatst om de wandelaars te helpen (‘CtC’, ‘C2C’ of ‘Coast to Coast’). Maar het is geen route die je enkel op basis van bewegwijzering kan lopen, waardoor een goeie wandelbeschrijving en degelijke kaarten, zoals deze die in dit pakket worden verschaft, van groot belang zijn. Je dient dus in staat te zijn om een kaart te lezen. Ook kennis van het gebruik van een kompas kan handig zijn op delen van het traject – echter vnl. in het Lake District – in geval van slechte zichtbaarheid. (Op de meeste smartphones staat standaard een digitaal kompas dat ook de geografische coördinaten van je locatie weergeeft.)

En last but not least: De vermelde afstanden in het dagschema zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Het aanbod van logiesplaatsen is in sommige plaatsen niet groot en soms moet er uitgeweken worden naar naburige dorpen of gehuchten, echter meestal op of vlakbij het wandelpad gelegen. In de grotere overnachtingsplaatsen zijn dan weer meerdere logies boekbaar en hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak. Je grote bagage (max. 20 kg per persoon) wordt vervoerd.

Logies

 • Je overnacht in B&B’s, soms in guesthouses of kleinschalige hotelletjes.
 • Per overnachtingsplaats zijn meestal verschillende logies boekbaar; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.
 • Je houdt er best rekening mee dat in de meeste logiesplaatsen de ruimte eerder beperkt is. Dat heeft te maken met de eigenheid van de accommodatie op het Britse platteland. Wanneer je de grote (en dure) hotels wil vermijden, kom je automatisch terecht in een categorie van B&B’s, guesthouses of kleine hotels die, behalve betaalbaar, ook een familiaal karakter hebben en vaak gevestigd zijn in 'gewone' huizen. Op comfort wordt niet ingeboet (goeie bedden en voldoende handdoeken), maar qua ruimte is het vaak een maatje kleiner. 

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Het ontbijt neem je in het logies. Je hebt meestal de keuze, gaande van een 'full English' (een warm ontbijt met spek, eieren, bonen, pens, enz.) tot ontbijtgranen en yoghurt. 
 • Je kan vragen in je logies of men voor jou een lunchpakket wil klaarmaken (ca. £6).
 • Het avondmaal neem je in een pub, restaurant of bij een take-away in de buurt.

Honden

Toegelaten mits reservatie (prijs op aanvraag).

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen*
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

(*) In Schotland kan je 's zomers last hebben van enkele vervelende beesten, nl. muggen en 'midges' (knutten in het Nederlands). Het gezegde ging dat Hadrian's Wall (de grens tussen Schotland en Engeland) ook de midges tegenhield. Maar het laatste decennium zijn ze ook steeds vaker te vinden in Noord-Engeland en zelfs Wales. De mate waarin de midges voorkomen is afhankelijk van de omstandigheden: ze hebben stilstaand water nodig, ze komen zelden voor boven 700 m en houden niet van wind en zon. Dus op een donkere, windstille dag in de buurt van een poel, hou je maar beter een goeie spray/créme bij de hand. 


Reisdocumenten

Een internationaal paspoort (reispas) is vereist. Een reispas vraag je aan bij de dienst burgerzaken van je woonplaats; reken hiervoor op een tiental kalenderdagen. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis.

Indien je met je kinderen reist en niet beide ouders reizen mee, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

In Groot-Brittannië betaal je met ponden (Great Britain Pond Sterling - GBP). Je kan op vele plaatsen terecht aan bankautomaten en in vele horeca-zaken en winkels met de kaart betalen. Zorg er toch voor altijd wat cash op zake te hebben onderweg.

Voor een recente wisselkoers van de Britse pond kan je terecht op Oanda.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: