Frankrijk - Corsica: Van de bergen naar de zee


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Frankrijk - Corsica: Van de bergen naar de zee


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Frankrijk - Corsica: Van de bergen naar de zee


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Frankrijk - Corsica: Van de bergen naar de zee


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Frankrijk - Corsica: Van de bergen naar de zee


8 dagen

Periode zelf te bepalen


8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23FR5COD
Individuele reizen Frankrijk
Met toppen die tot ver boven de 2000 m reiken en hellingen die steil aflopen tot aan de grillige kust, verdient Corsica de bijnaam ‘een berg in de zee’ ten volle. Van het hooggebergte in het binnenland daal je af naar de diepblauwe zee aan de Golf van Porto. Onderweg kom je voorbij unieke plaatsen zoals het bos van Aîtone, de Gorges de Spelunca, de Calanche de Piana en de mooie dorpjes Evisa en Ota.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Golf van Porto 
 • afdaling door kloof 'Gorges de Spelunca'
 • ruig berglandschap met hoge dorpjes
 • roze rotsen 'Calanches de Piana'

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

38 Beoordelingen

reviews van klanten

Prima organisatie! Een prachtige reis voor ons gezin; zonder zorgen reizen is de max!

Wouter F. -

Enige 'positieve' bedenking bij de wandeling op donderdag van Evisa naar Piana in twee delen: het eerste deel was zo mooi dat het jammer was dat we ons moesten 'haasten' om de verplaatsing naar het tweede startpunt te halen. We zouden gerust van het eerste deel een volledige dag kunnen gemaakt hebben.

Karel D. -

Algemene reistips

Dag 1

Ajaccio - Corte

Per trein (niet incl. – uren 2023 nog niet bekend) reis je naar Corte in het binnenland, een mooie rit van 2 uur. Heb je daarna nog tijd dan kan je de mooie Tavignano-vallei intrekken, de vroegere verbindingsroute met de Niolu-vallei. Je volgt een stenig pad onder de granieten kliffen en de loop van de rivier. Onderweg zijn er talloze plekjes die uitnodigen tot een (wel erg!) verfrissende duik. Je wandelt heen en terug via hetzelfde pad.
Tocht van 12 km, 5 u, +310 m /- 310 m.

Overnachting.

Dag 2

Corte - Calacuccia

Vertrek per taxi (inbegrepen) voor een rit van 20 km (30 min.) naar het startpunt van de wandeling bij  ‘Scala di Santa Régina’ (trappen van Santa Regina, met klein kapelletje). Hier volg je een oud herderspad dat werd gebruikt om de schapen naar de vallei van Niolu te brengen. Het pad kronkelt door een decor van granieten kliffen tot bij de hoogste dorpen van Corsica.
Tocht van 14 km, 4,5 u. + 800 m / - 475 m.

Overnachting. (O, A)

O = ontbijt, A = avondmaal

Dag 3

Calacuccia - Col de Vergio

Het doel van vandaag is de Col de Vergio. Onderweg kom je voorbij een aantal herdershutten en is er kans om af te koelen in de riviertjes. Gedurende de laatste kilometers kom je op het spectaculaire GR 20-pad terecht. Dit is zonder twijfel de mooiste (en langste) tocht van de reis die echter geleidelijk aan omhoog loopt en op die manier toch minder zwaar aanvoelt dan dat het hoogteverschil laat vermoeden. 

Tocht van 19 km, 6,5 à 7 uur. Niveauverschil: + 890 m / - 310 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 4

Col de Vergio - Evisa

Afdaling langs een aantal mooie watervallen en verder door het bos van Aïtone, het overgangsgebied tussen het hooggebergte en de Golf van Porto. In de rivier hebben zich tussen de enorme rotsblokken vele natuurlijke baden gevormd, ideaal voor een verfrissende duik.
Tocht van 11 km, 5,5 u. + 240 m / - 790 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 5

Evisa -Porto

Wandeling over het ‘Mare et Monti’ pad door de kloof de ‘Gorges de Spelunca’. De rivier de Spelunca baant zich een weg door een kloof van roze graniet.  De vegetatie wordt mediterraan met mooie vijgenbomen, agaven en eucalyptus. Je wandelt via het authentieke dorpje Ota tot de Golf van Porto waar je overnacht.
Tocht van 13 km, 5,5 u. + 200 m, - 1000 m.

Overnachting. (O)

Dag 6

Porto - Piana

Langs het strand laat je Porto weer achter je. Langzaamaan klimt het pad tot je hoog boven de Golf van Porto uitkijkt op de magnifieke baai, het natuurreservaat van Scandola en de Kaap van Ceninu. Overnachting in Piana.
Tocht van 12 km, 5 u; + 520 m / - 140 m.

Overnachting. (O)

Dag 7

Piana - Ajaccio

’s Ochtends vroeg neem je de bus* terug naar Ajaccio waar je nog een laatste nacht verblijft. Tijdens de maanden juli en augustus is er ook een bus in de namiddag waardoor je nog een kleine wandeling kan maken naar de mooie baai van Ficaghjola. Deze inham is een van de weinige die makkelijk bereikbaar is in de Calanches van Piana, omgeven door de bergen is dit een zeer schilderachtig plekje. Tocht van 5 km, 3 uur stappen, +/- 450 m.

*bus Piana – Ajaccio: bus om 8u30 (ma – za van 1/9 – 30/6) vertrek bij de kerk van Piana, aankomst in Ajaccio om 10u15. In juli en augustus is er een extra bus om 13u55 met aankomst om 15u30 in Ajaccio (ma – zo en feestdagen). Dus buiten juli en augustus is een vertrek op maandag niet mogelijk.

Overnachting. (O)

Dag 8

Ajacccio

Einde na het ontbijt.  (O)

Terugreis naar de luchthaven.

Kindvriendelijke variant

Voor families met kinderen vanaf 8 jaar is er een familieversie van deze reis met minder zware tochten. Je wandelt onder meer naar het spectaculaire kustdorpje Girolata en naar de baai van Porto waar je eventueel een extra nacht kan verblijven. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023


Van 1/7 tot 31/8 (hoogseizoen):

 • op basis van 2 of 3 personen: € 1115 per persoon
 • op basis van 4 of 5 personen: € 1035 per persoon

Van 1/5 tot 30/6 en van 1/9 tot 30/9 (laagseizoen): 

 • op basis van 2 of 3 personen: € 1035 per persoon
 • op basis van 4 of 5 personen: € 955 per persoon


Voorschot: € 375 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • 3 x avondmaal (in Calacuccia, Col de Vergio, Evisa) 
 • bagagetransport (zie 'bagagevervoer')
 • taxitransfer op dag 2
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • topografische kaarten
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden
 • evt. niet voorziene transfers en openbaar vervoer
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Ajaccio: € 105 per persoon

Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Porto tussen 1/5 en 31/7 en na 1/9: € 85 per persoon

Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Porto tijdens de maand augustus: € 115 per persoon

Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Corte: € 60 per persoon


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 mei tot/met 30 september 2023

Warme zomers (tot 30°C) maar door de hoogte en de zee blijft het meestal aangenaam. 's Nachts kan het  flink afkoelen en regen of onweer is nooit uitgesloten.

Let op: buiten de maanden juli en augustus is er geen bus op zondag tussen Piana en Ajaccio (= dag 7). Je zorgt er dan best voor dat dag 7 niet op een zondag valt, m.a.w. dat je niet op een maandag afreist. Wil je dit toch dan is een vrij dure taxirit de enige mogelijkheid om terug in Ajaccio te geraken (prijs op aanvraag).

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig*

Vlucht tot Ajaccio: op de luchthaven neem je een taxi (ca. € 30) of de pendelbus (ca. 15 tot 30 min) naar het treinstation van Ajaccio. Hier neem je de trein naar Corte in het binnenland. Er zijn een drietal treinen per dag waarvan twee in de namiddag; de laatste trein vertrekt rond 17u00. Aankomst in Corte twee uur later. Check het uurschema van de treinen voor het boeken van je vluchten. zie Corsicabus.

Met de wagen + ferry

Tot Nice of Marseille. Van daaruit zijn er rechtstreekse ferries naar Ajaccio.

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er een aantal verplaatsingen voorzien, hetzij per taxi of per bus, respectievelijk:

 • dag 2: taxi naar Scala di Santa Régina (20 min.) – inbegrepen
 • dag 7: bus Piana – Ajaccio (ca. 2 uur) – niet inbegrepen: bus om 8u30 (ma – za van 1/9 – 30/6) aankomst in Ajaccio om 10u15. In juli en augustus is er een extra bus om 13u55 met aankomst om 15u30 in Ajaccio (ma – zo en feestdagen). Dus buiten juli en augustus is een vertrek op maandag niet mogelijk tenzij je een taxi neemt.

Voor dienstregelingen van treinen en bussen op gans Corsica kan je op de website van Corsica Bus terecht. 


Wandelniveau

 en . Wandelingen van 4,5 tot 6,5 uur met hoogteverschillen van max. + 890 m en - 1000 m. Je wandelt meestal over vrij goede wandelpaden, maar soms ook over rotsachtig terrein met losse stenen. Tredzekerheid is aangeraden. De wandelingen zijn slechts matig en deels gemarkeerd, je kan daarom best overweg met een gps waarvoor je van ons de tracks ontvangt.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Kinderen

 • voor sportieve kinderen vanaf 12 jaar
 • jongere kinderen adviseren we het familieavontuur, mogelijk vanaf 8 jaar
 • veel zwemgelegenheid onderweg

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Bagagevervoer

Je bagage wordt vervoerd op wandeldagen. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.  Tijdens de verplaatsingen met het openbaar vervoer neem je zelf je bagage mee. 

Gelieve je bagage te beperken tot 1 zak van maximum 15 kg per persoon.


Logies

Eenvoudige ** of ***-hotelletjes of chambres d’hôtes. Je verblijft in een tweepersoonskamer, meestal met privé sanitair.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen.
 • Het lunchpakket is niet inbegrepen maar kan je in het logies laten klaarmaken. In vele kleine dorpjes is er een kruidenierswinkel zodat je eventueel zelf je picknick kan samen stellen.
 • 3 x avondmaal inbegrepen in Calacuccia, Col de Vergio en in Evisa. De overige avondmaaltijden zijn vrij te nemen op hotel of in een restaurantje in de buurt. Het avondmaal wordt gewoonlijk rond 20 u. opgediend. Het hotel in Calacuccia beschikt zelf niet over een restaurant, je eet dan ’s avonds in een restaurant in de buurt (350 m), deze maaltijd is wel inbegrepen.
 • De avondmaaltijden in Corte, Ajaccio, Piana en in Porto zijn nooit inbegrepen en vrij te nemen op restaurant of in het hotel.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,.. die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Tip: trek je wandelschoenen aan bij vertrek of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas (als je in april of oktober reist is een warme jas geen overbodige luxe)
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)
 • zwemgerief

Diversen

 • (bad-)handdoek of sneldrogende handdoek (voor zwempartijtjes onderweg)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • desinfecterend middel voor water tenzij je van plan bent enkel flessen- of kraantjeswater te drinken
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • evt. powerbank voor de gps

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte 
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Corsica volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Frankrijk betaal je met euro's. 

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. In alle grotere plaatsen tijdens de reis kan je geld uit de muur halen. Niet op de Col de Vergio.


Gezondheid

Op Corsica komen bedwantsen voor, een hardnekkige plaag die maar moeilijk te bestrijden valt. Vooral in de hutten langs de GR20, maar soms ook in hotels, kom je dit vervelend gespuis helaas steeds vaker tegen.  Bedwantsen zijn enkel ’s nachts actief, overdag verstoppen ze zich in kieren en spleten maar ook onder kussens en matrassen. Beten zijn niet gevaarlijk maar kunnen vreselijk jeuken. Je neemt daarom best een anti-bedwantsenspray mee op reis.

Achtergrondinformatie


Visit Corsica


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: