Spanje - Canarische Eilanden: Tenerife - GR131


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Spanje - Canarische Eilanden: Tenerife - GR131


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Spanje - Canarische Eilanden: Tenerife - GR131


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Spanje - Canarische Eilanden: Tenerife - GR131


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Spanje - Canarische Eilanden: Tenerife - GR131


8 dagen

Periode zelf te bepalen


8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23ES5TFA
Individuele reizen Spanje
De GR131 op Tenerife maakt deel uit van de Europese wandelroute over de Canarische Eilanden, de E7. Het is een spectaculaire trekking dwars over de hoogste pieken van Tenerife dat net als alle andere Canarische Eilanden van vulkanische oorsprong is. Zes veeleisende wandeletappes leiden je van kust tot kust. Op je pad ligt een enorme diversiteit aan ecosystemen gaande van dichte bossen, woestijn- en maanlandschappen en natuurlijk de meest spectaculaire Pico del Teide op 3718 m. Enkel geschikt voor bergtrotters die houden van een uitdaging...

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • enorme variatie in landschappen
 • weelderige nevelwouden en vulkanische maanlandschappen
 • langs de voet van de mythische Teide
 • ontdek het verborgen Tenerife ver weg van het massatoerisme
 • charmant logies

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

reviews van klanten

Dit was een TOP-reis, waanzin. We deden al heel wat, maar deze kwam lekker binnen. Dank U.

Dries B. -

Algemene reistips

Dag 1

San Cristobal de La Laguna

Aankomst in de voormalige hoofdstad en tevens universiteitsstad van het eiland, San Cristobal de La Laguna. Je verblijft er in een elegant hotelletje in het centrum van de stad die een jeugdige Spaanse sfeer ademt.

Hotelovernachting. 

Dag 2

La Esperanza - Montaña El Gaitero - San Cristobal de La Laguna

Transfer zuidwaarts (20 min.) tot La Esperanza op 900 m gelegen. Hier start je avontuur over de GR131, of de Camino Anaga-Chasna. Eerst rustig en afwisselend door een mooi laurierbos tot bij het prachtige, eveneens beschermde, dennenlandschap van Las Laguneta. Vanaf hier is het klimmen geblazen tot op 1748 m bij Montaña El Gaitero. Taxitransfer terug naar San Cristobal de La Laguna voor een tweede overnachting.

Wandeling van 16 km + 950 m / - 150 m.

Hotelovernachting. (O)

O = ontbijt

Dag 3

Montaña El Gaitero – Caldera de Aguamansa - Villa de La Orotava

Ochtendtransfer naar El Gaitero. Terugkomend op de GR 131 trek je weer verder richting Las Cañadas. Het wordt een lange afdaling met spectaculaire uitzichten op de brede groene Orotava-vallei en op de Pico del Teide die majestueus oprijst tot 3718 m hoogte. Je laat het Corona Forestal Natuurpark achter je en daalt snel af naar Portillo del Topo en het recreatiegebied La Caldera op 1200 m boven zeeniveau. Je neemt de bus naar de oude stad Villa de La Orotava.

Wandeling van 15,3 km + 380 m / - 900 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 4

Aguamansa - El Portillo – Las Cañadas del Teide - Villa de la Orotava

Busrit tot het startpunt van de tocht. De GR 131 volgt nu de oude route van de ‘Camino Real de Chasna’. Ter hoogte van La Caldera opent zich een spectaculair panorama over de hele Orotava-vallei. Al snel loop je door een lommerrijk dennenbos naar de Cruz del Dornajito fontein, waarbij je herhaaldelijk het Aguamansa-kanaal oversteekt. Wat volgt is een meedogenloze klim, eerst tot bij het ravijn ‘Barranco de Guamasa’ en vervolgens tot El Portillo, de toegangspoort tot Las Cañadas del Teide en het Parque Nacional del Teide. Je neemt de bus naar Villa de La Orotava voor de tweede overnachting daar.

Wandeling van 13,3 km, +1053 m / - 188 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 5

El Portillo - Las Cañadas del Teide

Transfer tot El Portillo dat één van de twee bezoekerscentra van het Nationale Park huisvest, het tweede bevindt zich in de parador waar je overnacht. Vandaag bewandel je het pad van de ‘Siete Cañadas’. In een grote boog trek je om de Teide heen over de Cañadas, een gigantische rotswand die op zijn hoogste punt, de Guajara, 600 m hoog is.  Deze tocht door het vulkanisch landschap van de Teide* met kraters, kraterpijpen, gigantische rotsformaties en versteende lavastromen is een bijzondere ervaring. Afhankelijk van je conditie kan je nog een extra rondwandeling maken door de Roques de García. Overnachting in de parador waar je met een beetje geluk van een schitterende sterrennacht kan genieten.

Wandeling van 16,4 km + 168 m / - 255 m. Optionele lus van 4,3 km, 1,5 uur, + / - 160 m.

Overnachting in de Parador Nacional Cañadas del Teide. (O)

* om naar de top van de Teide te klimmen heb je een vergunning (= gratis) nodig die ruim van tevoren online moet aangevraagd worden. Ook is er dan een extra nacht noodzakelijk in de parador (prijs op aanvraag).

Dag 6

Las Cañadas - Vilaflor 

Korte klim naar de Degollada de Guajara. Op 2373 m hoogte heb je hier een onbeschrijfelijk uitzicht over Tenerife's zuidkant, Las Cañadas en de Pico del Teide. Ook van bij het uitzichtpunt Los Escurriales kijk je uit op een spectaculair, haast buitenaards maanlandschap.  Door dichte Canarische dennenbossen start je de lange afdaling naar Vilaflor, gelegen op 1400 meter boven zeeniveau is dit de hoogste stad van de Canarische Archipel.

Wandeling van 18 km + 520 m / - 1190 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 7

Vilaflor - Villa de Arona - Los Cristianos

De finale etappe van de GR131 doorkruist maar liefst drie beschermde natuurgebieden. Met een prachtig zicht op de Hermitage van San Roque klim je naar de eindeloze dennenbossen van het Parque Natural de La Corona Forestal, het grootste beschermd natuurgebied van de Canarische archipel. Dan volgt de afdaling naar Ifonche waar dichte dennenbossen hier en daar plaats moesten maken voor akkerlandterrasbouw, een heerlijke afwisseling tussen natuur- en cultuurlandschap.  Het natuurgebied van de Barranco del Infierno oftewel het ‘ravijn van de hel’ is de habitat van heel wat speciale dieren- en plantensoorten, je vindt er duizelingwekkend steile rotswanden. Je wandelt niet door het ravijn zelf maar door het hogere gedeelte van het park. De 1000 m-hoge Roque del Conde, kondigt het einde aan van deze schitterende wandelreis. De wandelreis eindigt in Villa de Arona. Hier neem je de bus naar Los Cristianos.

Wandeling van 16,9 km + 307 m / - 1138 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 8

Los Cristianos

Einde van het programma na het ontbijt. Met de bus naar de luchthaven. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2023

€ 955 per persoon


Voorschot: € 335 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt
 • bagagevervoer 
 • transfers per taxi
 • buspas
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • een originele wandelkaart (ter plaatse)
 • GPS-tracks (lees hier over wandelen met GPS) 
 • videobriefing
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • luchthaventransfers
 • overige maaltijden en dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering

Toeslagen

Toeslag eenpersoonskamer (alleenreizend): € 630 

Luchthaventransfers (heen en terug): € 190 (per wagen)

Extra overnachtingen: prijs op aanvraag


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari tot/met 31 december 2023

Het hele jaar door zijn de temperaturen aangenaam. Augustus en september zijn de heetste maanden (tot 30°). In de - overigens zachte en warme - winter (min.18°) kan het regenen, soms behoorlijk in het noordwesten, maar zelden meerdere dagen na elkaar. In het gebergte kan het wel koud en winderig zijn en enkele maanden per jaar kan er ook sneeuw liggen. Het zuiden is altijd 2-4°C warmer dan het noorden.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

Vlucht tot Tenerife. Het eiland heeft twee luchthavens: 'Los Rodeos' in het noorden (= TFN) en 'Reina Sofia' in het zuiden (= TFS).

Heenreis naar San Cristobal de La Laguna:

 • Vanuit Tenerife South (TFS): je neemt de bus tot Santa Cruz.In 1u20’ ben je in Santa Cruz (centrale bushalte) waar je overstapt op de bus naar San Cristobal de La Laguna. In totaal ben je een kleine 2 uur onderweg van de luchthaven naar het hotel.
 • Vanuit Tenerife Norte (TFN): de luchthaven ligt op slechts 5 minuten met de bus of 10 min. met de tram van San Cristobal de La Laguna.

Terugreis vanuit Los Cristianos

 • Naar Tenerife Norte: in ca. 2 uur ben je op de luchthaven van Tenerife Noord (met overstap in Sant Cruz)
 • Naar Tenerife Zuid: de luchthaven ligt op 16 km, 20 à 25 minuten met de bus van Los Cristianos.

Taxi’s op Tenerife zijn over korte afstanden helemaal niet duur. Luchthaventransfers kunnen ook op voorhand voor je geregeld worden (zie toeslagen). Voor busvervoer, zie Titsa.

(*) Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

- bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.

Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis zijn er een aantal verplaatsingen noodzakelijk, hetzij per bus, hetzij per privétaxi. Voor de busritten ontvang je een buspas met opgeladen krediet. 

 • Dag 2: taxitransfer San Cristobal – La Esperanza (20 min.) en ook weer terug na de wandeling 
 • Dag 3: taxitransfer San Cristobal – Montaña El Gaitero en na de wandeling bus naar Villa de la Orotava
 • Dag 4: bus van Villa de la Orotava tot startpunt in Aguamansa en na de wandeling bus terug tot la Orotava
 • Dag 5: taxitransfer tot El Portillo
 • Dag 7: bus van Vila de Arona naar Los Cristianos

 


Wandelniveau

.  Voor de details over de afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. Het terrein is zeer afwisselend, gaande van brede bospaden tot rotsachtige singletracks. De wandelpaden zijn goed gemarkeerd, maar niet altijd makkelijk begaanbaar omwille van lavagruis, losliggende stenen en gladheid. Hou rekening met een aantal steile klims en lange afdalingen, doch zonder noemenswaardige technische stukken. Gps-tracks beschikbaar. Voor deze reis moet je gekleed zijn voor alle seizoenen!

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kan regen /hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. Je hoofdbagage wordt telkens vervoerd.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

In de steden overnacht je in comfortabele en karaktervolle hotelletjes, vaak in Canarische stijl (al naargelang beschikbaarheid).

Op dag 5, in Las Cañadas del Teide, overnacht je in de schitterend gelegen parador met uitzicht op de Teide.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen.
 • Lunchpakketten zijn niet inbegrepen. 's Ochtends kan je zelf een lunchpakket samenstellen in de lokale supermarkt of een lunchpakket laten klaarmaken in het logies. Er is geen bevoorrading mogelijk onderweg, je komt ook geen restaurantjes tegen.
 • Avondmaal is niet inbegrepen. In San Cristobal, Los Cristianos en Villa de la Orotava zijn er voldoende eetgelegenheden in de buurt. De parador in Las Cañadas del Teide heeft een eigen restaurant.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: reistas of -koffer (best met handvat en wieltjes met het oog op de verplaatsingen in de haven)
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende dagrugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In dit infopakket zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)

Tip: trek bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen:

 • wind- en waterdichte jas
 • warme wollen trui of fleece
 • evt. regenbroek
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje) ter bescherming tegen de zon
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (bij de Teide kan het zeer koud zijn)
 • evt. zwemkledij

Diversen

 • evt. handdoek
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. powerbank voor de gps

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Spanje betaal je met euro’s.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: