Spanje - Andaloesië: Sierra de Aracena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Spanje - Andaloesië: Sierra de Aracena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Spanje - Andaloesië: Sierra de Aracena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Spanje - Andaloesië: Sierra de Aracena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Spanje - Andaloesië: Sierra de Aracena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


vanaf € 610
8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23ES5SNB
Individuele reizen Spanje
Als je rust en natuur zoekt, dan zit je goed in het kleinschalige natuurgebied 'Sierra de Aracena y Picos de Aroche'. Het ligt op een goed uur rijden boven Sevilla, in de Sierra Morena, de langste bergketen van Spanje. Dit erg groene middengebergte, dankzij het natte voorjaar, is voorlopig nog weinig bekend bij toeristen, maar je vindt hier een van de meest uitgebreide wandelnetwerken van Europa. Bovendien is het natuurpark erkend als 'starlight'-reservaat, wat betekent dat je ’s avonds kunt genieten van prachtige sterrenhemels.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Comfortabele logies in authentieke dorpen of in de volle natuur
 • Een van de grootste netwerken van wandelroutes in Europa
 • Culturele en gastronomische ontdekkingen in de dorpen
 • Uitstekende wandelreis voor wie graag vogels spot

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Alajar

Aankomst in Alajar in het hartje van het Natuurpark de Sierra de Aracena (de eigenaars van het logies komen je afhalen bij het station van Alajar). Hier verblijf je de eerste drie nachten in een gezellig, stenen vakantiehuisje van een traditioneel landgoed middenin de natuur en toch vlakbij het dorpje Alajar. Deze regio is een paradijs voor wandelaars en liefhebbers van rust en kalmte. Vanavond staat een driegangendiner en een flesje wijn op je wachten.

Overnachting in een vakantiewoning op een traditioneel landgoed in Alajar. (A)

O = ontbijt, A = avondmaal

Dag 2

Luswandeling vanuit Alajar 

De eerste tocht die je maakt bijt ook qua natuurschoon de spits af: over een relatief korte afstand kom je door een enorme variatie aan landschappen die nog eens de schoonheid van de Sierra samenvatten: bossen van kurkeiken, een ravijn, weilanden met scharrelende zwarte Iberische varkens, en misschien ook stieren en geiten. Aandachtige vogelspotters kunnen op dit traject tot 100 verschillende vogelsoorten afstrepen. Langs de kronkels van een rivier kom je uiteindelijk terug bij je logies in Alajar.

Luswandeling van 15 km, 5 stapuren. + 300 m / - 300 m.

Overnachting in een vakantiewoning op een traditioneel landgoed in Alajar.(O)

Dag 3

Luswandeling vanuit Alajar

Door de velden trek je naar Linares de la Sierra. Dit dorpje op 500 m hoogte steekt er qua authenticiteit toch wat bovenuit in de streek. Bijzonder zijn de kasseienstoepen voor de huisdeuren, de kleine stierenarena (Plaza de Toros) en de fontein. Lagergelegen vind je een oude wasplaats die nog voornamelijk gebruikt wordt voor het laven van de geiten en zwerfkatjes...Je verlaat het gezellige dorpsplein en de geplaveide straatjes richting het gehucht Los Madroñeros, waar meer katten dan mensen leven. Langs je route hoor je zeker ook de typische roep van de hop, een opvallende vogel met een mooie zwart-witte “kuif”.

Luswandeling van 13 km, 4 stapuren. + 340 m / -340 m.

Overnachting in een vakantiewoning op een traditioneel landgoed met zwembad. (O)

Dag 4

Doortocht Alajar – Galaroza

Na het ontbijt neem je afscheid van het logies in Alajar en vertrek je door het hart van het natuurpark en langs de rivier de Jabugo. Tussen pijnbomen, kastanjebomen en eiken wandel je over kleine wegen die soms pittig kunnen stijgen en weer afdalen. Je komt door de dorpen Santa Ana la Real en Castaño del Robledo waar je even kunt pauzeren en genieten van mooie, rustige hoekjes. Je eindbestemming vandaag is het witte dorp Galaroza, bekend voor z’n timmerlieden. Het loont de moeite om door de straatjes te dwalen, op zoek naar de mooie Onze-Lieve-Vrouw-fontein of de kapel van Santa Brigida.

Tocht van 15,5 km, 6 stapuren. + 430 m / -300 m.

Overnachting in een aparthotel met buitenzwembad in Galaroza. (O)

Dag 5

Luswandeling vanuit Galaroza

Vandaag ontdek je de omgeving van Galaroza, ver van de platgetreden paden. Je klimt naar het hoger gelegen deel van het dorp, vanwaar je mooi kunt uitkijken over de omgeving. Je doorkruist opnieuw een vruchtbare vallei met kastanje- en fruitbomen, en klimt dan naar het hoogste punt van de wandeling: het dorp Valdelarco, waar amper 250 mensen wonen. Ze delen deze plek met de vele bijeneters, bijzondere kleurrijke vogels die hier voorkomen en die je zeker moet proberen te spotten. Maar niet alleen de fauna, ook de flora verbaast op deze wandeling: je komt door een reservaat met Pyreneese eiken, een speciale eikensoort die ondanks zijn naam niet of nauwelijks voorkomt in de Pyreneeën. Maar wel hier dus. De wandeling eindigt waar ze begon: in Galaroza, waar je kan neerploffen op een van de vele terrasjes.

Luswandeling van 20 km, 6 stapuren. + 550 m / -550 m.

Overnachting in een aparthotel met buitenzwembad in Galaroza. (O)

Dag 6

Doortocht Galaroza –Aracena 

Rustige natuurwandeling tussen iepen, kurkeiken, populieren, elzen, brem en heide die kleur geven aan het landschap. Verderop verandert de vegetatie naar een dicht maquis met steeneiken en braamstruiken. Uiteindelijk daal je af naar je logies in Aracena, het belangrijkste plaatsje in het natuurpark. Aracena is dan ook een stuk groter dan de omliggende dorpjes, er is een grote keuze aan restaurantjes, barretjes en winkels.  

Tocht van 20 km, 6 stapuren. 

Overnachting in een charmant hotel in Aracena. (O)

Dag 7

Luswandeling vanuit Aracena

Ook vandaag maak je een lusvormige tocht vanuit Aracena. Je doorkruist heel wat verschillende landschappen, van bossen met steeneiken tot plantages met kastanje- en olijfbomen. In de oeverbossen van de beek Fuente del Rey wandel je tussen walnotenbomen en paardenstaartvarens. Vanop de heuvels heb je een uitstekend zich op de omgeving.

Luswandeling van 18 kilometer, 5,5 stapuren. + 480 meter / - 480 m.

Overnachting in een charmant hotel in Aracena. (O)

Dag 8

Einde van het programma na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs op basis van 2 personen: € 700
Basisprijs op basis van 3 personen: € 710
Basisprijs op basis van 4 personen: € 610
Voorschot: € 245 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijten
 • driegangendiner incl wijn op dag 1 in Alajar
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • topografische kaart (wandel-gps ter plaatse beschikbaar op aanvraag) 
 • GPS-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen -en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Alleenreizende: € 475
 • Taxivervoer Sevilla - Alajar dag 1: € 185 per wagen 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari tot/met 30 juni 2023
van 1 september tot/met 31 december 2023

Voorjaar en najaar zijn de beste reisperiodes, juli en augustus zijn af te raden omwille van de hitte.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op  Accuweather.


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig* en openbaar vervoer

Heenreis

Vlucht tot Sevilla en verder in 1u15 per bus (beperkte verbinding) naar Alajar. De bus vertrekt om 16 uur vanaf het busstation op het Plaza de Armas, aankomst in het station van Alajar om 18 uur waar de mensen van het logies je komen ophalen. Op zaterdag en zondag is er een vertrek om 9 uur, met aankomst in Aracena om 10u35. In Aracena kan men je afhalen en naar Alajar brengen voor een kleine vergoeding (€ 25 / traject).

Terugreis

Van bij het logies kan je naar het busstation wandelen waar je de bus neemt naar Sevilla om 7u45, met aankomst op de Plaza de Armas om 9 uur. Op zaterdag en zondag vertrekt de bus om 18u15 met aankomst om 19u40. Zie Damas voor busuurregelingen.

We kunnen voor jou ook een taxitransfer regelen vanaf de luchthaven van Sevilla, prijs: zie toeslagen.

(*) Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Je hebt tijdens deze reis geen vervoer nodig.

Wandelniveau

. Wandelingen van 15 tot 20 kilometer uur met hoogteverschillen van maximaal + 550 meter en - 550 meter.

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de tochten. Je hoofdbagage wordt telkens vervoerd naar het volgende logies.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

 • 3 x in Alájar: verblijf in een huisje voor 2 personen van de in totaal zes stenen vakantiehuisjes op het domein. Aan de inrichting is veel zorg besteed; slaapkamer/zitkamer met tweepersoonsbed, aangrenzend een badkamer, elektrische radiatoren, een open haard, en een aparte keuken. De keuken is voorzien van een vijfpits gasfornuis met elektrische oven, koelkast, kookgerei en een magnetron. Beddengoed en badhanddoeken, keukenhanddoeken en tafellinnen zijn inclusief. Wifi gratis. Op het terrein vind je een openluchtzwembad (eind maart tot eind oktober), een bbq, een tennisbaan met verlichting, een tafelvoetbalspel, een tafeltennis, jeu-de-boules-baan en ´outdoor’-schaak. In het nabijgelegen Alájar zijn bars en restaurants. 
 • 2 x in Galaroza: verblijf in een tweepersoonskamer met eigen badkamer in een apart-hotel met uitzicht op de omliggende bergen. De appartementen hebben een terras, airco en verwarming, kitchenette, 1 of 2 slaapkamer(s) en /of een woonkamer met slaapbank. Er is een eigen restaurant met terras en een openluchtzwembad.
 • 2 x in Aracena: comfortabel ****-hotel dat werd ondergebracht in de gebouwen van een 17-de eeuws klooster dat met veel zorg en met behoud van de oorspronkelijke materialen werd gerestaureerd tot een eigentijds hotel. Je verblijft er in een tweepersoonskamer. Je vindt er eveneens een spa (betalend) en een zoutwaterzwembad. Eigen restaurant en gezellige bar.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is elke dag inbegrepen in het logies. In het logies in Alajar maak je zelf je ontbijt klaar, de koelkast in je vakantiehuisje is gevuld met etenswaren, fruit en er is brood. In de hotels neem je het ontbijt in de ontbijtruimte.
 • Picknick is niet inbegrepen. In het huisje in Alajar kan je je picknick zelf maken. In de hotels kan je een lunchpakket voor je laten klaarmaken voor € 15 p.p. Vaak kom je in de dorpen onderweg ook lokale horeca tegen, deze informatie krijg je mee in je wandelbeschrijvingen.
 • Avondmaaltijden zijn niet inbegrepen, enkel op de dag van aankomst is er een driegangenmaaltijd incl. wijn inbegrepen. In Alajar op 1,2 km van het vakantiedomein zijn er voldoende restaurants. De Hotels in Galaroza en Aracena hebben een restaurant en er zijn meerdere restaurants in Galaroza en Aracena.

Hou er rekening mee dat Spanjaarden over het algemeen laat eten naar onze normen. Ontbijten kan meestal tussen 8u30 en 9u00. Restaurants zijn 's avonds vaak pas om 21u00 geopend.


Huisdieren

Niet toegelaten.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog

In geval van een vlucht heb je recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
  wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemkledij
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

In het geval van een huurwagen: denk er aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is vereist.

Geld

In Spanje betaal je met euro’s.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. Veel plaatsen op je route zijn kleine dorpjes. Je neemt dus best ook voldoende cash geld mee. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: