Duitsland - De Saar-Hunsrücksteig


6/10 dagen

Periode zelf te bepalen


Duitsland - De Saar-Hunsrücksteig


6/10 dagen

Periode zelf te bepalen


Duitsland - De Saar-Hunsrücksteig


6/10 dagen

Periode zelf te bepalen


Duitsland - De Saar-Hunsrücksteig


6/10 dagen

Periode zelf te bepalen


Duitsland - De Saar-Hunsrücksteig


6/10 dagen

Periode zelf te bepalen


6/10 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23DE5SHA
Individuele reizen Duitsland
Duitsland is een topbestemming voor wie graag een langeafstandspad wandelt. Bij het drielandenpunt Duitsland-Frankrijk-Luxemburg, op een kleine 3 uur rijden van Brussel, start de Saar-Hunsrück-Steig. Je wandelt door een natuur- en cultuurlandschap met vele gezichten, door geheimzinnige wouden en romantische beekdalen, langs steile rotsen en lieflijke boomgaarden. Onderweg is er heel wat interessants te zien en te beleven. Wij kozen voor 2 varianten: een 6-daagse tot Weiskirchen en een 10-daagse die eindigt in de historische stad Trier.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Heerlijke vergezichten op de Moezel- en Saarvallei
 • Spectaculaire trajecten door wilde beekdalen
 • Historische plaatsen als Burg Grimburg en Trier
 • De heide bij Rösterbuch
 • Keuze tussen 6 of 10 dagen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Perl

Aankomst in Perl, gelegen aan de bovenloop van de Moezel op de Duitse oever. Je bent hier vlak bij het drielandenpunt van Schengen (Frankrijk, Luxemburg, Duitsland), dat zijn naam gaf aan het verdrag. Op de valleiflanken rond het dorp zie je de wijngaarden die deze Moezelstreek zo bekend maken.

Overnachting in een hotel.

Dag 2

Perl – Hellendorf

Je begint de dag met een stevige klim. Vanuit Perl gaat het stijgend over de flanken van de Moezelvallei, tussen wijngaarden, en door beschermde bossen. In het natuurgebied Hammelsberg zijn in het voorjaar wilde orchideeën te spotten, en krijg je prachtige vergezichten cadeau over de vallei. Eens je het plateau tussen Moezel en Saar bereikt hebt, wordt de route wat vlakker. Voor je aankomt in je volgende overnachtingsplaats in Hellendorf, leidt het pad je nog langs een mooi gereconstrueerde Romeinse villa, waar je zelfs even de benen kunt strekken in een Romeinse taverne. 

17,4 km, 519 m stijgen en 271 meter dalen

Overnachting in een hotel (O)

O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 3

Hellendorf – Mettlach

De etappe van vandaag gaat door wilde natuur, langs riviertjes, beken en een waterval. Het romantische dal van de Steinbach is een droom voor wandelaars. Maar het hoogtepunt van de dag (en misschien wel van de hele route) moet nog komen: het uitzichtpunt over de Saarschleife, waar de rivier de Saar diep onder je meandert. Wie geen hoogtevrees heeft, kan hier een unieke wandeling door de boomtoppen maken, tot een uitkijkplatform dat nog eens 40 meter hoger ligt (betalend, niet inbegrepen). Daarna is het afdalen, over spectaculaire paden, tot je in het dal je volgende logies bereikt in Mettlach. 

17,1 km, 413 m stijgen en 473 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

Dag 4

Mettlach - Losheim am See

Je sliep in een dal, dus je voelt het al komen: ook deze dag begint klimmend, naar een heuvelrug boven het dorp Saarhölzbach. Het riviertje met dezelfde naam vormt dé attractie van deze dag: je pad volgt 3 km lang dit prachtige beekdal, vaak over smalle paden die aangelegd zijn in de helling boven de beek. Je komt historische grensstenen tegen, getuigen uit de tijd toen de grens tussen Frankrijk en Duitsland nog hier liep. Voorbij het kleine dorp Bergen, waar je een mooie rustplek vindt bij een vijver, duik je alweer een schitterend beekdal in, dat van de Rotenbach. De etappe eindigt aan het stuwmeer van Losheim, waar je na deze lange tocht kunt uitblazen met een drankje en je voeten een oppepper kunt geven in een ‘Kneippanlage’.

23,6 km, 469 m stijgen en 214 m dalen tot Britten & 249 m  stijgen en 337 m dalen tot Stausee Losheim

Overnachting in een hotel (O)

Dag 5

Losheim am See – Weiskirchen

De etappe van vandaag vraagt heel wat klimmen en dalen. Het pad slingert van het ene dal naar het andere, en dat betekent heel wat hoogtemeters. Maar je weet waarvoor je het doet: de spectaculaire vergezichten over het Saarland en de knappe rotsformaties onderweg zijn de moeite waard. Ook de beekdalen zijn weer wondermooi vandaag: de route door het wilde Lannenbachtal zal je nog lang bijblijven. Je passeert een wildpark, waar onder meer bizons te zien zijn, en bereikt via alweer een ander dal, dat van de Hölzbach, je overnachtingsplaats in het kuuroord Weiskirchen. 

16,3 km, 563 m stijgen en 493 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

Dag 6

Einde van het 6-daags programma

Na het ontbijt (O) keer je terug naar je wagen of het station.

Het 10-daagse programma gaat verder met de etappe:

Weiskirchen – Grimburger Hof

De tocht van vandaag belooft de perfecte mix van bossen, grasland en vergezichten. Net als gisteren ontdek je verschillende beekdalen, het wordt dus opnieuw een reliëfrijk traject. Vooral het Wahnbachtal trekt de aandacht: de natuur kan er nog helemaal haar gang gaan, en je route loopt er over kleine brugjes langs en over de beek. De wandeling komt nauwelijks in de bewoonde wereld, maar je komt wel langs een alm, een bergweide met een kleine biertuin die uitnodigt tot een pauze. Op het einde van de wandeling, bij Burg Grimburg, word je opgepikt en naar je overnachtingsplaats in Kell am See gebracht.

Tocht van 16,6 km, 530 m stijgen en 546 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

Dag 7

Grimburger Hof – Kell am See

Transfer terug naar waar je gisteren eindigde, gevolgd door een korte en rustige etappe. Je vertrekt bij de burcht van Grimbrug, een gedeeltelijk gereconstrueerde middeleeuwse burcht. Het uitzicht vanop de toren is een goede reden om de klim naar boven te maken. Voorbij de burcht slingert je pad zich over en langs de Wadrill, opnieuw een fotogeniek riviertje. Na een eerder bescheiden klim, kom je op een heuvelrug met vergezichten. Via eenzame bossen bereik je tenslotte het stuwmeer van Kell, waar er bij mooi weer zeker nog tijd over is voor luieren (of actie!) bij of op het water, en het hotel waar je gisteren al overnachtte.

13,4 km, 215 m stijgen en 133 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

Dag 8

Kell am See – Kasel/Mertesdorf

Van aan het stuwmeer klim je vandaag door een beekdal naar de blikvanger van deze etappe: het heidegebied bij Rösterbruch waar je over knuppelpaden langs veenmoskussens en heidegras wandelt. Daarna begint een lange afdaling door uitgestrekte bossen naar het Ruwerdal. Het uitzicht is weids, van hier kan je de Eifel zien liggen. Een uitzichtpunt op de dam in het dal vormt het ideale decor voor rustpauze. Langs en tussen de rotsen van Langenstein loopt de route verder tot in het dal, waar de wijndorpen Kasel en Mertesdorf je eindbestemming voor vandaag zijn.

20,2 km, 290 m stijgen en 606 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

Dag 9

Kasel/Mertesdorf – Trier

Het eindpunt van deze prachtige route is in zicht: Trier, ooit de residentie van de Romeinse keizers. Eerst klim je nog omhoog langs de Benninger Bach tot op een hoogte waar je een schitterend uitzicht hebt op het Moezeldal – dat was al geleden van het begin van je wandelreis. Je kan de wandeling na 8 kilometer beëindigen, om met de bus het laatste stuk naar Trier af te leggen en zo wat meer tijd te hebben voor een bezoek. Maar je kan ook doorwandelen uiteraard. Het amfitheater, de stadspoort Porta Nigra en de basilica waar de keizers troonden,kan je niet overslaan nu je hier bent geraakt.

8 of 15,4 km, 375 m stijgen en 394 m dalen

Overnachting in een hotel (O)

Dag 10

Einde van het programma na het ontbijt (O).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023

6 dagen / 5 nachten: € 450 per persoon 
10 dagen / 9 nachten : € 775 per persoon


Voorschot: € 275 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • bagagevervoer op wandeldagen
 • transfers op dagen 6 en 7 van de 10-daagse
 • 1 informatiepakket per dossier (wandelinfo deels Duits en deels Nederlands)
 • GPS-tracks (lees hier meer over wandelen met GPS)
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis
 • evt. bijkomende lokale transfers
 • overige maaltijden 
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

Eenpersoonskamer samenreizend 6d/5n: € 105
Eenpersoonskamer alleenreizend 6d/5n: € 175
Eenpersoonskamer samenreizend 10d/9n: € 120
Eenpersoonskamer alleenreizend 10d/9n: € 250


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 31 oktober 2023
niet meer beschikbaar van 12 mei tot/met 14 mei 2023
niet meer beschikbaar van 18 mei tot/met 20 mei 2023
niet meer beschikbaar van 27 mei tot/met 29 mei 2023
niet meer beschikbaar van 8 juni tot/met 14 juni 2023

Het weer is vergelijkbaar met dat in onze Belgische Hoge Venen. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Heen- en terugreis

 • Indien je reist met openbaar vervoer vanuit B of NL: trein of bus of een combinatie van beide, afhankelijk van het gekozen start- en eindpunt.
 • Indien je reist met eigen wagen: je kan je wagen gratis parkeren in de buurt van het station van Perl, of zelf even checken bij  je eerste hotel of je je auto er tijdens de reis mag parkeren. Na de tocht dien je met openbaar vervoer (trein en/of bus) terug te keren naar je wagen. Vanuit Trier per trein, vanuit Weiskirchen (halte Kirche) met de bus. 
 • Hou er rekening dat je soms meerdere keren moet overstappen.
 • Hou er rekening mee dat er minder verbindingen zijn op zon- en feestdagen. 

Informatie over openbaar vervoer vind je op de website van Deutsche Bahn en Busdienstregeling Saarland


Vervoer ter plaatse

In de 10-daagse variant is op dagen 6 en 7 een korte transfer voorzien tussen het eind/startpunt van de etappes en je overnachtingsplaats. Deze transfers zijn inbegrepen.


Wandelniveau

 en  Je wandelt grotendeels over goede wandelpaden op heuvelachtig terrein. 70% van de paden lopen over zachte bosbodem, graspaden en langs beekjes, die bij of na regenval (zeer) drassig kunnen worden. Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema.

De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstandjes.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in een stappertjessysteem van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage (max. 20 kg per persoon) wordt vervoerd tijdens de wandeldagen; jij draagt dan enkel je dagrugzak.


Logies

Je verblijft in goede tot zeer goede hotels op basis van een standaard tweepersoonskamer met privé-sanitair. Kamers met 2 aparte bedden zijn eerder schaars en kunnen niet specifiek aangevraagd worden. Wel hebben de tweepersoonsbedden meestal 2 aparte matrassen en apart bedlinnen. Maar indien je echt geen bed wenst te delen met je reispartner, boek je best twee single-kamers.

Per overnachtingsplaats kunnen soms meerdere logies boekbaar zijn; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.


Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • In Duitsland zijn de ontbijten meestal royaal met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,... 
 • 's Middags eet je een picknick.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. Liefhebbers van hartige vlees- en worstgerechten komen hier zeker aan hun trekken. In alle restaurants heb je ook keuze uit vegetarische gerechten.

Honden

Toegelaten mits reservatie vooraf (€ 5 à 20/ dag, toeslag ter plaatse te betalen).


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je draagt tijdens de tocht geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. En hoe zonnig het ook is op het ogenblik van je vertrek, neem altijd je regenjas mee.

 • wind- en waterdichte jas
 • regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. muts, sjaal, handschoenen (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • drankfles of -zak 
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • blarenpleisters
 • elastisch verband
 • steriel gaas en kleefband.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Duitsland volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.
 
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

Je kan in winkels en horeca meestal met de kaart betalen.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: