Duitsland - Eifelsteig: dwars door de Eifel


3-17 dagen

Periode zelf te bepalen


Duitsland - Eifelsteig: dwars door de Eifel


3-17 dagen

Periode zelf te bepalen


Duitsland - Eifelsteig: dwars door de Eifel


3-17 dagen

Periode zelf te bepalen


Duitsland - Eifelsteig: dwars door de Eifel


3-17 dagen

Periode zelf te bepalen


Duitsland - Eifelsteig: dwars door de Eifel


3-17 dagen

Periode zelf te bepalen


3-17 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23DE5EIA
Individuele reizen Duitsland
Een vlakbij gelegen stukje Duitsland, een landschap gevormd door vuur en water en gepolijst door de wind, dat is de Eifel. In het midden baant het langeafstandspad Eifelsteig zich een weg. Je wandelt door de Duitse Hoge Venen (Hohe Venn), het grootste ongerepte moeras van Europa, langs de rotsen en door de bossen van het Nationalpark Eifel en naar het geologische verleden van de Vulkaaneifel. Het is afwisselend wandelen gedurende 313 km, onderverdeeld in 15 etappes tussen 15 en 28 km. Je kan ook een deel van het traject doen (min. 3 dagen / 2 nachten) en begin- en eindpunt zelf bepalen. Of je kan een van onze vaste trajecten kiezen, waardoor de prijs wat lager uitvalt. 

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Niet te ver van huis
 • Elk seizoen heeft zijn charme
 • Goed gemarkeerde paden
 • Zelf te kiezen aantal dagen
 • Degelijk en gezellig logeren

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

39 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was een heel leuke en toffe reis. Op een dag lag er 's morgens redelijk wat sneeuw, dat was prachtig. Mooie en verscheiden landschappen. In het winterseizoen moet je wel zorgen dat je op tijd vertrekt om voor het donker terug te zijn want het zijn redelijk verre afstanden. Wij hebben genoten!

Hilde D. -

Wij hebben een prachtige week gehad, een mooi wandelparcours, heel goede hotels. Het was de moeite waard. Een aanbeveling voor iedere wandelaar. Bedankt Anders Reizen!

Robert V. -

Algemene reistips

Dag 1

Hoewel de Eifelsteig start in deelgemeente Kornelimünster, is het centrum van Aken een bezoekje waard. Het is een karaktervolle stad met een rijke geschiedenis waarin het aangenaam wandelen is. Eind 8ste eeuw maakte Karel de Grote Aken tot hoofdstad van zijn rijk en liet er de prachtige Dom bouwen, waarin je nu zijn graf kan bezoeken.

Overnachting in een hotel.

Dag 2

Kornelimünster - Roetgen

Indien je de reis bent gestart in Aken: Transfer per bus (ca. 40 min.) naar Kornelimünster. Je bagage wordt naar het hotel in Roetgen gebracht. 

Van thuis: Transfer naar het hotel in Roetgen. Je kan je aan bushalte Roetgen Post de bus nemen (2 x per uur) naar Kornelimünster (halte Napoleonsberg) en terugwandelen naar Roetgen. (In Kornelimünster is nl. geen overnachtingsmogelijkheid.)

De wandeling van Kornelimünster naar Roetgen leidt je door de indrukwekkende `Struffelt Heide´, door open, typisch veenlandschap met eindeloze vergezichten.

Tocht van 14,2 km - 380 m stijgen & 200 m dalen.

Overnachting in een hotel (O, L)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 3

Roetgen-Monschau

Vandaag baant de Eifelsteig zich een weg door het bijzondere landschap van de Belgische en Duitse Hoge Venen. Op de berg Steling (658 m) krijg je grandioze uitzichten. Het prachtige stadje Monschau is het eindpunt. 

Tocht van 17,3 km - 340 m stijgen en dalen.

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 4

Monschau-Einruhr

Pittige en zeer afwisselende etappe met flink wat hoogteverschillen. Tussen de dalen en heuvelruggen liggen de burchtruïne van Monschau, het stuwmeer van Perlenbachtal en het prachtige Ruhrstaumeer, met op de oevers het plaatsje Einruhr.

Tocht van 24.1 km - 850 m stijgen & 980 m dalen

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 5

Einruhr-Gemünd

Over rotsige paden rondom de stuwmeren Ober- en Urftsee klim je omhoog naar Ordensburg Vogelsang, gebouwd als opleidingskamp van de SS en na WOII gebruikt als oefengebied door het Britse en Belgische leger (waar menig Belgisch rekruut zware uurtjes heeft doorgebracht). Via smalle dalen en eenzame paden kom je aan in Gemünd.

Tocht 21.3 km - 650 m stijgen & 600 m dalen

Overnachting in een hotel (O-L)

Dag 6

Gemünd-Steinfeld

Afwisselende etappe met een mix van bos-, vallei- en bergpaden. Door het historisch centrummetje van Olef, met mooie vakwerkhuizen, en langs aardheuvels en uitgravingen die van de voormalige intensieve mijnbouw zijn overgebleven, bereik je Steinfeld en zijn gelijknamige klooster. De oorsprong van dit nog zeer actieve klooster gaat terug tot de 10de eeuw. 

Tocht van 17.9 km - 540 m stijgen en 370 m dalen

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 7

Steinfeld-Blankenheim

Zowel een landschappelijk als historisch interessante etappe: door dalbeemden en vochtige biotopen met zeldzame planten en prachtig gekleurde vlinders, langs de bron van een Romeinse waterleiding en verder stroomopwaarts tot vlak voor Blankenheim, met een mooi historisch centrum en kasteel. 

Tocht van 23.6 km - 380 m stijgen & 420 m dalen

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 8

Blankenheim-Mirbach

De etappe loopt via het historische ‘Brotpfad’ naar het Schafbachtal en de hoogvlakte rondom Ripsdorf. Je wandelt door weiden en bossen, over hoogvlaktes, rondom de Kalvarienberg bij Alendorf en door uitgestrekte gebieden met jeneverbes om dan af te dalen naar het Lampertstal met zijn unieke flora. Het gehuchtje Mirbach heeft een mooie neo-romantische kerk.

Tocht van 17.9 km - 390 m  stijgen & 410 m dalen

In Mirbach zelf kan je niet logeren. Je wordt opgepikt door de hotelier en overnacht een tweede maal in Blankenheim of in Hillesheim. 

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 9

Mirbach-Hillesheim

De hotelier brengt je terug naar Mirbach.

De ingrediënten van vandaag: open bossen, hoogvlakten met weidse uitzichten, kalksteengroeven en mooie dalen. Het hoogtepunt is de Dreimühlen-waterval in het Ahbachtal, een bijzonder natuurschouwspel, en even verder de imposante burcht Kerpen.

Tocht van 25.8 km - 490 m stijgen & 510 m dalen

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 10

Hillesheim-Gerolstein

Je wandelt door het idyllische Bolsdorfer dal en klimt over een weidse hoogvlakte tot aan de Rother Kopf, met de geheimzinnige grot Mühlsteinhöhle en mooi zicht op de verder gelegen heidegebieden. Verder via de imposante Auberg en langs de rotsformatie 'Gerolsteiner Dolomiten' naar spuitwaterstad Gerolstein.

Tocht van 19.6 km - 550 m stijgen en 610 m dalen

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 11

Gerolstein-Daun

Je start vandaag met het trappenpad naar burchtruïne Löwenburg. Door prachtige bossen wandel je naar Neroth. Onderweg heb je een mooi uitzicht van op de Dietzenley, het hoogste punt van vandaag (618 m). De route loopt verder over plateaus, vulkanische kegels en door valleien tot het fraaie stadje Daun. 

Tocht van 24.7 km - 860 m stijgen en 810 m dalen

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 13

Manderscheid-Himmerod

De tocht voert je over het Lieserpad met fantastische zichten op de twee burchten en het diep ingesneden dal. Door open velden met weidse zichten trek je over het plateau en daal je af naar het dal van de Salm. Het traject eindigt bij de imposante abdij van Himmerod. 

Tocht van 18 km - 415 m stijgen en 495 m dalen. Indien er geen beschikbaarheid is in Himmerod (wat vrij vaak het geval is), overnacht je in Grosslittgen en wordt de etappe 3.5 km langer.

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 12

Daun-Manderscheid

Klim naar de drie glinsterende ‘Maaren’, uitgedoofde vulkanen waarvan de kraters zich met water vulden. Je daalt af naar het dal van de Lieser. Door weilanden en eikenbossen wandel je verder naar Manderscheid, met als afsluiter een mooi pad dat langs de twee burchtruïnes van deze plaats leidt. 

Tocht van 22.7 km - 770 m stijgen en 840 m  dalen

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 14

Bruch-Himmerod

De hotelier brengt je naar Bruch (*) en vandaag wandel je de etappe in omgekeerde richting, nl. terug naar Himmerod of Grosslittgen. (Dit omdat er in Bruch zelden of nooit overnachtingsmogelijkheid is en het efficiënter is voor de hotelier en de wandelaars om 's ochtends op een afgesproken uur te vertrekken).

In Bruch vertrek je aan de imposante burcht. Tijdens deze landschappelijk gevarieerde wandeldag volg je de kleine rivier de Salm. In het diepe dal kan je genieten van de mooie flora en passeer je enkele molens. 

Tocht van 20.5 km - 420 m stijgen en 540 m dalen.  Indien je in Grosslittgen overnacht, wordt de etappe 3.5 km korter.

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 15

Bruch-Kordel

De hoteluitbater brengt je terug naar Bruch, waar je gisteren ook al begon. Vandaag wandel je weer in de 'juiste' richting.

De langste etappe van de Eifelsteig. Na een klim wandel je verder door gemengde bossen. Daarna trek je over het plateau langs het gehucht Zemmer, om dan weer af te dalen in het dal van de Kyll. Wie de moed heeft om de uitzichttoren van Rodt te beklimmen, wordt beloond met een grandioos zicht op de bosrijke heuvelruggen van de zuidelijke Eifel. 

Tocht van 27.9 km - 610 m stijgen - 660 m  dalen

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 16

Kordel-Trier

Voor dit laatste stuk van de Eifelsteig worden alle registers nog eens opengetrokken. Op en af wandel je door oeroude bossen, langs de Butzerbach met haar mooie watervallen en diepe grotten. De laatste kilometers brengen je over de zandstenen rotsen en langs de rivier de Moezel, om tenslotte via de majestueuze Porta Negra Duitslands oudste stad Trier te betreden.

Tocht van 16.6 km - 780 m stijgen en 750 m dalen

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 17

Einde van het programma na het ontbijt (O).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023

Je bepaalt zelf begin- en eindpunt:

 • min. 3 dagen / 2 nachten: € 210 per persoon
 • voor elke bijkomende nacht: € 105 per persoon

Je kiest voor een van onze vaste trajecten:

 • Blankenheim-Gerolstein 5 dagen / 4 nachten: € 395 per persoon
 • Aken-Blankenheim 8 dagen / 7 nachten: € 635 per persoon
 • Gerolstein-Trier 9 dagen / 8 nachten: € 820 per persoon
 • Aken-Trier 17 dagen / 16 nachten: € 1580 per persoon

Voorschot: € 210 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • lunchpakket op wandeldagen
 • bagagevervoer op wandeldagen
 • 2 transfers van en naar Mirbach
 • 2 transfers naar Bruch
 • informatiepakket met Duitstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks (lees hier meer over wandelen met GPS)
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis
 • evt. bijkomende lokale transfers
 • overige maaltijden 
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

Eenpersoonskamer samenreizend: € 35 per nacht


Kortingen

Kinderen: op aanvraag.


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari tot/met 31 december 2023
niet meer beschikbaar van 1 april tot/met 3 april 2023
niet meer beschikbaar van 18 mei tot/met 21 mei 2023

Niet meer boekbaar voor Pasen (1 t.e.m. 3 april) en Hemelvaart (18 tot 21 mei).

Het weer is vergelijkbaar met dat in onze Belgische Hoge Venen.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Heen- en terugreis

 • Indien je reist met openbaar vervoer vanuit B of NL: trein of bus of een combinatie van beide, afhankelijk van het gekozen start- en eindpunt.
 • Indien je reist met eigen wagen: je kan je wagen - meestal betalend - parkeren bij of in de buurt van je eerste hotel. Na de tocht dien je met openbaar vervoer (trein en/of bus) terug te keren naar je wagen.
 • Aken, Blankenheim, Gerolstein en Trier hebben een station en zijn per trein bereikbaar. De overige locaties zijn eveneens bereikbaar met openbaar vervoer, hetzij met de bus, hetzij met een combinatie van trein en bus.
 • Hou er rekening dat je soms meerdere keren moet overstappen.
 • Hou er rekening mee dat er minder verbindingen zijn op zon- en feestdagen. 

Informatie over openbaar vervoer vind je op de website van Deutsche Bahn en Verkehrsverbund Rhein-Sieg of op Google Maps. 


Vervoer ter plaatse

Voor alle vermelde lokale transfers die in jouw programma noodzakelijk zijn binnen het kader van de wandelingen, krijg je in het informatiepakket de benodigde info. Deze gebeuren met de hulp van de hotelier of een lokaal taxibedrijfje. Het gaat om 2 transfers van en naar Mirbach (in traject 2 en 4) en 2 transfers naar Bruch (in traject 3 en 4) en deze zijn inbegrepen.


Wandelniveau

 en 

Je wandelt grotendeels over goede wandelpaden, afgewisseld met smalle padjes en verharde wegen. Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in een stappertjessysteem van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage (max. 15 kg per persoon) wordt vervoerd tijdens de wandeldagen; jij draagt dan enkel je dagrugzak.

Let op: er is enkel bagagevervoer mogelijk indien er voor die dag ook een overnachting werd geboekt. Dus mocht je nog willen wandelen op de dag van je vertrek, er is geen bagagevervoer mogelijk.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Je verblijft in goede tot zeer goede hotels op basis van een standaard tweepersoonskamer met privé-sanitair. Kamers met 2 aparte bedden zijn eerder schaars en kunnen niet specifiek aangevraagd worden. Wel hebben de tweepersoonsbedden meestal 2 aparte matrassen en apart bedlinnen. Maar indien je echt geen bed wenst te delen met je reispartner, boek je best twee single-kamers.

Per overnachtingsplaats kunnen meerdere logies boekbaar zijn; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.


Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • In Duitsland zijn de ontbijten meestal royaal met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,... 
 • Je ontvangt 's ochtends je lunchpakket met belegde boterhammen of broodjes, wat fruit, een reep en een drankje. Voorzie een lunchbox om je picknick in te stoppen. Je lunchpakket is enkel inbegrepen indien er voor die dag ook nog een overnachting werd geboekt.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. Liefhebbers van hartige vlees- en worstgerechten komen hier zeker aan hun trekken. In alle restaurants heb je ook keuze uit vegetarische gerechten.

Honden

Toegelaten mits reservatie (€ 4 à 10/ dag, toeslag ter plaatse te betalen).


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je draagt tijdens de tocht geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. En hoe zonnig het ook is op het ogenblik van je vertrek, neem altijd je regenjas mee.

 • wind- en waterdichte jas
 • regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. muts, sjaal, handschoenen (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • drankfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokkenzak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • blarenpleisters
 • elastisch verband
 • steriel gaas en kleefband.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Duitsland volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.
 
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

Tussen Einruhr en Hillesheim is het niet evident om aan cash geld te komen. Je neemt dus best voldoende cash mee voor enkele dagen. Je kan in winkels en horeca ook vaak met de kaart betalen.


Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in bepaalde delen van Duitsland, o.a. in het gebied waar het eerste deel van deze reis plaatsvindt, nl. tot Einruhr. Het is echter geen 'risicogebied' en maatregelen ter voorkoming van tekenbeten volstaan (lange broekspijpen en mouwen, insectenwerende spray).  Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: