Zwitserland - Via Alpina, langs Eiger en Jungfrau


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Zwitserland - Via Alpina, langs Eiger en Jungfrau


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Zwitserland - Via Alpina, langs Eiger en Jungfrau


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Zwitserland - Via Alpina, langs Eiger en Jungfrau


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Zwitserland - Via Alpina, langs Eiger en Jungfrau


7 dagen

Periode zelf te bepalen


7 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23CH5EJA
Individuele reizen Zwitserland
De Via Alpina is een sliert van langeafstandswandelroutes door acht Europese landen. In Zwitserland leidt het pad langs de drie meest impressionante bergen; de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Over hoge bergpassen trek je over goed gemarkeerde paden van dal naar dal.  De met sneeuw bedekte reuzen, gletsjers, groene valleien, canyons en wilde watervallen creëren er het perfecte alpenplaatje. Dit is een trekking met aanzienlijke hoogteverschillen, enkel geschikt voor bergrotten met een goede conditie.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Eiger, Mönch en Jungfrau
 • spectaculaire bergpassen
 • intense bergbeleving
 • alpencultuur, -flora en -fauna
 • mooie bergdorpen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

5 Beoordelingen

reviews van klanten

Zeer mooie en uitdagende tocht, prachtig zicht op gletsjers. Stevige beklimmingen en afdalingen die wat doorzettingsvermogen vergen.

Marc V. -

Algemene reistips

Dag 1

Meiringen (595 m)

Aankomst in het rustige Meiringen, een sfeervol dorpje in het Haslidal van de Zwitserse Berner Alpen.

Hotelovernachting.

Dag 2

Grindelwald (1034 m)

Vanochtend neem je de bus naar Rosenlaui. De tocht start aan het prachtige gelijknamige Belle Epoque hotel, dat al gasten ontvangt sedert 1771. Een lange maar gestage klim doorheen alpenweides leidt naar de bergpas de ‘Grosse Scheidegg’ (1962 m). Bij gunstig weer word je hier meteen getrakteerd op een overweldigend panorama op het iconische drietal Eiger, Mönch en Jungfrau. Mooie afdaling naar Grindelwald, een zeer geliefde winter- en bergsportbestemming in het Berner Oberland. Meer dan 300 km wandelpaden omringen de regio.

Tocht van 14 km, 4,5 uur. Hoogteverschil: + 700 m / - 980 m.

De officiële route is 23 km. Wij stellen een korter alternatief voor door in Meiringen de bus ('Postbus') te nemen tot Rosenlaui. Stap uit bij de stop ‘Rosenlaui, hotel’. 

Hotelovernachting. (O)

O = ontbijt

Dag 3

Wengen (1275 m)

Vanuit Grindelwald klim je naar de bergpas ‘Kleine Scheidegg’ (2061m), soms gestaag, dan weer steil. Het is onmogelijk om je blik af te wenden van de befaamde Eiger-noordwand, die met zijn 3967m steeds hoger boven je uittorent. De moeilijk te beklimmen noordwand van de Eiger kent een lange geschiedenis waarbij vele klimmers het leven lieten. Na een eerste poging in 1858 werd hij pas succesvol beklommen in 1938.

Het machtige decor rond de ‘Kleine Scheidegg’, met zicht op de Eiger, de Eiger gjetsjer, de Jungfrau, Jungfraujoch en Mönch zorgt voor een volgend fotomoment. Van op de pas zet je de afdaling in naar Wengen, onderweg kruis je enkele malen het parcours van de wereldberoemde Lauberhorn skiwedstrijd. Langs karaktervolle chalets met charmante tuintjes daal je verder af naar het autovrije dorpje. Je kan ook kiezen voor een ingekort traject door de trein te nemen tot Alpiglen. 

Tocht van 19 km, 6,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 1200 m / - 1400 m. Ingekort traject: 14 km, 3,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 465 m / - 840 m. 

Hotelovernachting. (O)

Dag 4

Griesalp (1408 m)

De bergtrein brengt je naar Lauterbrunnen in het dal, omgeven door imposante rotswanden met watervallen die zich honderden meters diep naar beneden storten. Vanuit Lauterbrunnen neem je de kabelbaan terug omhoog naar Grütschalp op 1485 m hoogte. Via het geïsoleerde dorpje Mürren, wandel je richting de Sefinenfurgge, een imposante bergpas die het Lauterbrunntal aan het Kiental linkt. In de Rostockhütte kan je even pauzeren vooraleer de klim met pittige slotmeters aan te vatten. Na een lange afdaling kom je toe in het sprookjesachtige Griesalp, waar je de nacht doorbrengt in een authentiek berghotel.

Tocht van 20 km, 7 uur stappen. Hoogteverschil: + 1300 m / - 1340 m.

Als er nog sneeuw ligt (dit kan zelfs in de zomer!) stellen we een ingekort traject voor met de trein via Interlaken en Spiez tot Reichenbach in Kandertal. Van daaruit kan je dan wandelen tot Griesalp / Pochtenalp in ca. 4,5 uur. Of je kan de bus nemen van Reichenbach in Kandertal naar de volgende accommodatie.

Hotelovernachting. (O)

Dag 5

Kandersteg (1200 m)

Bijzonder spectaculaire en stevige klim naar de Blüemlisalp boven de bergpas van de Hohtürli (2843 m).  Deze tocht temidden een uniek gletsjerlandschap is ongetwijfeld het meest spectaculaire deel van de reis. Na een lange steile klim tot op 2843 meter kan je je in de Blüemlisalphutte tegoed doen aan Zwitserse specialiteiten en genieten van een 360° panorama. Over gletsjermorenen trek je naar het paradijslijke Öschinen-meer om uiteindelijk het rustige Kandersteg te bereiken. Je kan ook met de kabelbaan afdalen naar de vallei.

Tocht van 15 km, 7,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 1450 m / - 1725 m. Ingekort traject Griesalp – Oeschinensee: 14 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 1450 m / - 1250 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 6

Adelboden (1350 m)

Een laatste keer neem je de kabelbaan omhoog, ditmaal naar de ‘Allmenalp’. De route slingert zich naar de Bunderchrinde-pas (2385 m) waar je een overweldigend uitzicht geniet en met een beetje geluk ook gemzen tegenkomt.  Het pad leidt de vallei in naar het vakantiedorpje Adelboden waar je overnacht.

Tocht van 15 km, 5,5 uur. Hoogteverschil: + 1070 m / - 1485 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 7

Einde van een schitterende week in de Zwitserse bergen. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2023

Categorie A

Hoogseizoen: € 1110 per persoon
Laagseizoen: € 1050 per persoon

Categorie B

Hoogseizoen: € 935 per persoon
Laagseizoen: € 890 per persoon

Hoogseizoen: vanaf 1/7 tot 8/9        Laagseizoen:  vanaf 9/9 tot 24/9

Uitleg over de reiscategorieën vind je onder het tabblad praktische reisinformatie bij logies.


Voorschot: € 301 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met Engelstalige achtergrondinformatie, er zijn GEEN wandelbeschrijvingen, gezien de goede markeringen zijn die ook overbodig
 • gebruik van een wandelapp (gratis)
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • openbaar vervoer en kabelbanen (voorzie een budget van ca. CHF 60.00 à CHF 70.00)
 • middag- en avondmaaltijden
 • dranken 
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

Extra overnachtingen (kamer en ontbijt) in hotelcategorie A:

 • Meiringen: € 105 per persoon
 • Adelboden: € 125 per persoon

Extra overnachtingen (kamer en ontbijt) in hotelcategorie A:

 • Meiringen: € 95 per persoon
 • Adelboden: € 95 per persoon

Toeslag eenpersoonskamer categorie A: € 280 voor 7 dagen / 6 nachten

Toeslag eenpersoonskamer categorie B: € 240 voor 7 dagen / 6 nachten


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juli tot/met 24 september 2023

Hou er rekening mee dat er op de bergpassen nog sneeuw kan liggen begin juli en eind september. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Met het openbaar vervoer*

Trein Brussel - Meiringen via Bazel en Luzern, ca. 9 uur. Het hotel ligt kortbij het station.

Voor de terugreis kan je in Adelboden de bus nemen tot Frutigen (ieder uur, ritduur: 40 min.) en vervolgens de trein  via Spiez, Bern en Frankfurt naar Brussel. Je bent dan ca. 11 uur onderweg.

Treinen: The Trainline of de app van SBB Mobile.

Bussen: Postauto

Met de wagen

Heenreis

Afstand Brussel - Meiringen: ca. 687 km. je kan de wagen achterlaten bij het eerste hotel (indien beschikbaarheid) of bij de kabelbaan (prijs CHF 5 / dag).

Terugreis

Bus Adelboden - Frutigen (ieder uur, ritduur: 20 min., prijs ca. CHF 45) en trein tot Meiringen (ca. CHF 40 - via Spiez en Interlaken). In totaal ben je 2,5 uur onderweg.

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er een aantal verplaatsingen noodzakelijk met de bus en kabelbaan, deze zijn niet inbegrepen. Hou rekening met een budget van ca. CHF 60 à CHF 70. Respectievelijk:

 • dag 2: bus van Meiringen naar Rosenlaui hotel, CHF 28,00
 • dag 3: als je de kortere route verkiest: kabelbaan Grindelwald – Alpiglen, CHF 17,00
 • dag 4: treinrit Wengen – Lauterbrunnen en kabelbaan Wengen – Lauterbrunnen,CHF 6,80 en Lauterbrunnen – Grütschalp, CHF 9,00
 • dag 5: als je de kortere route verkiest: kabelbaan Oechinensee – Kandersteg, CHF 22,00
 • dag 6: kabelbaan Kandersteg – Allmenalp, CHF16,00

Wandelniveau

. Dit is een trekking in het hooggebergte met wandelingen tussen 14 en 22 km per dag en met aanzienlijke hoogteverschillen: van 700 tot 1450 m stijgen en van 980 tot 1725 m dalen. In geval van slecht weer of vermoeidheid kunnen de hoge bergpassen worden vermeden en worden vervangen door vallei-wandelingen. Anderzijds kunnen sommige steile klims en/of afdalingen vaak met de kabelbaan of met de bus worden afgelegd.  

De paden zijn zeer goed gemarkeerd maar niet gemakkelijk. De ondergrond is soms glibberig bij nat weer of door losse stenen, tredzekerheid is een basisvereiste. Deze tocht impliceert ook sommige hoogtevreesgevoelige stukken. Je kan gebruik maken van een gratis te downloaden app met kaarten, er zijn GEEN wandelbeschrijvingen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd (1 stuk van max. 20 kg per persoon). Jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen. 


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Bij reservatie heb je de keuze uit twee hotelcategorieën. Je verblijft overal op basis van tweepersoonskamers.

Categorie A: 5 x overnachting in goede middenklasse hotels en 1 x in een traditioneel berghotel met gedeelde toiletten en douches. 

Categorie B: 6 x overnachting in familiaal gerunde gastenverblijven met gedeelde toiletten en douches.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt is inbegrepen.
 • Het middagmaal is niet inbegrepen. In de meeste hotels kan je een lunchpakket bestellen (prijs: CHF 15 à 20). Tijdens de wandelingen passeer je soms ook hutten waar er stevige bergkost wordt bereid. 
 • Avondmaal is niet inbegrepen. In de dorpjes zijn er vaak meerdere eetgelegenheden maar ook in de hotels kan je bij aankomst aangeven of je half pension wenst (vanaf ca. CHF 30 voor een driegangenmenu). Vaak kan je in de hotels voordeliger eten dan op restaurant. 

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas of -koffer. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje, ...) ter bescherming tegen de zon
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (in het voorjaar)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick 
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. (telescopische) wandelstokken (zeker in het voorjaar als er sommige stukken nog met sneeuw bedekt kunnen zijn)
 • evt. powerbank voor de gps
 • zak- of hoofdlamp
 • adapter, de stopcontacten in Zwitserland zijn anders dan bij ons, zie reisstekker

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Zwitserland betaal je met Zwitserse franken (CHF), op sommige plaatsen accepteert men ook euro’s maar let op want dit is steeds in jouw nadeel. Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. Toch moet je soms cash betalen in sommige restaurants, hotels en vooral berghutten. Voorzie altijd wat cash voor onderweg.

Wisselkoersen: Currency Converter


Reisdocumenten

Voor reizen naar Zwitserland volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

 


Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: