België - De Transardense route


3 - 8 dagen

Periode zelf te bepalen


België - De Transardense route


3 - 8 dagen

Periode zelf te bepalen


België - De Transardense route


3 - 8 dagen

Periode zelf te bepalen


België - De Transardense route


3 - 8 dagen

Periode zelf te bepalen


België - De Transardense route


3 - 8 dagen

Periode zelf te bepalen


3 - 8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23BE5TAA
Individuele reizen België
De Transardense Route is al jaren een klassieker in ons aanbod. Over een lengte van 160 km slingert dit wandelpad zich door de centrale Ardennen van La Roche tot Bouillon. De route verbindt de mooie valleien van de Ourthe, de Lesse, de Lomme en de Semois, allemaal zijrivieren van de machtige Maas. Regelmatig moet je flink wat klimmen en dalen, hetgeen mooie panorama’s oplevert. Het programma kan je aanvatten waar je wil met een minimum van twee nachten. 

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Kleine Ardense dorpjes
 • Typisch logies voor de streek
 • Uitgestrekte bossen en mooie rivierdalen
 • Mooi in ieder seizoen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

106 Beoordelingen

reviews van klanten

Fantastische wandelervaring, mooie parcours, leuke hotelletjes, lekkere gastronomische maaltijden. Alles was in orde. Een aanrader !

Luc V. -

Ik vond het een fantastische reis!

Begga S. -

Het was een super reis in ons eigen prachtige landje. Mooie natuur en een culinaire belevenis. Zeer goed georganiseerd.

Dirk V. -

Mooie wandelvakantie, goed georganiseerd. Mooie logies, lekker eten. Wandelen door prachtige bossen, soms wat veel asfalt.

Filip S. -

Algemene reistips

Dag 1

La Roche-en-Ardenne

La Roche is een belangrijk vakantiecentrum aan de meander van de rivier de Ourthe. Het stadje ligt op 220 m hoogte temidden van kleine valleien en beboste heuvels. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de ruïnes van een middeleeuws kasteel, van waaruit je een prachtig zicht hebt op de stad en de omgeving. Je wordt verwacht voor het avondmaal in het hotelletje dat op 2 km van het centrum gelegen is. Begin 2023 zijn er verbouwingswerken, alle gasten logeren dan in het bijgebouw in de tuin. Het ontbijt is op de kamer voorzien en het avondmaal neem je in het restaurant in het centrum van La Roche (van dezelfde eigenaars).

Hotelovernachting. (A)

O = ontbijt     A = avondmaal

Dag 2

Lavacherie (of Tonny)

Bij de start van de Transardense route staat er al een steile klim op het programma. Nadien loopt de route doorheen een glooiend landschap naar Hives. Via La Vaux kom je in Cens, eens een welvarend dorpje, tegenwoordig zijn er echter nog slechts een twintigtal huizen bewoond. Bij Wyompont steek je de Ourthe over en wandel je voorbij Sprimont tot Lavacherie. Dit dorpje, dat in de jaren '50 als kuuroord diende voor ex-krijgsgevangenen, is nu nog steeds een hersteloord. Als het logies in Lavacherie (= gesloten op dinsdag) niet kan bevestigd worden dan wordt er in Tonny overnacht, 2 km verder op de Transardense route.

Tocht van 28 of 26 km. Hoogteverschil: + 522 m.  Tocht van 30 of 28 km bij overnachting in Tonny.

Je kan deze eerste wandeldag inkorten met 2 km door je wagen te parkeren op de gratis openbare parking bij het officiële startpunt van de tocht.

Hotelovernachting in Lavacherie. Op dinsdag of indien niet beschikbaar: overnachting in Tonny. (O, A)

Dag 3

Saint-Hubert

Vandaag heb je een lange, vrij heuvelachtige, wandeling voor de boeg. Je begint met een klim naar Aviscourt in een schitterend landschap. De tocht gaat dwars door het dorp waar je nog talloze typische Ardense huizen kan bewonderen. In het bos van Freyr ontdek je nog een stukje ongerepte natuur; al naargelang het seizoen kan je hier narcissen, bosbessen, paddenstoelen of sporen van wild ontdekken. Bij het bos van Vesqueville zet je de afdaling in naar Saint-Hubert, een bedrijvig  handelsstadje. Het park in het lager gedeelte van de stad wordt elk jaar omgetoverd tot een rozentuin. Avondmaal vrij, er zijn voldoende mogelijkheden in de stad.

Tocht van 16,2 km. Hoogteverschil: + 420 m. Bij vertrek vanuit Tonny i.p.v. Lavacherie: 14,2 km.

Hotelovernachting. (O)

Dag 4

Nassogne (of Hargimont of Awenne)

Vandaag trek je niet meer door het vlakke land maar door een paar van de prachtigste Ardense loof- en naaldbossen. In het plaatsje Fourneau Saint-Michel kan je het "Musée de fer" bezoeken dat een rijke verzameling werktuigen huist die indertijd in de metaalnijverheid werden gebruikt. Er is hier ook een gezellig cafeetje met streekgerechten. Het "Musée de la vie rurale" beslaat als openluchtmuseum 32 ha grond. Je route volgt trouwens een deel van de wandelpaden in dit domein. Nog enkele stevige klims scheiden je van Nassogne, dat een van de oudste plaatsen van de Ardennen is.

Op woensdag en donderdag is het logies in Nassogne gesloten. Er wordt dan een transfer voorzien naar een naburig beschikbaar logement, in Hargimont of Awenne.

Tocht van 27,3 km. Hoogteverschil: + 678 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 5

Mirwart + transfer naar Hatrival of Awenne

Vandaag zijn de hoogteverschillen geringer; je loopt gedeeltelijk door bossen, maar vooral langs akkers en glooiende weilanden. In de vallei van de Masblette kom je in een landbouwgebied terecht, hier zal je veel kleine trekpaardjes zien staan. Awenne was in de 19de eeuw welvarend door zijn bloeiende klompenindustrie, je ziet er grote Ardense huizen in zandsteen en 19de-eeuwse fonteinen. Van hieruit is het nog een uurtje verder tot het gezellige dorpje Mirwart. Hier is er een transfer voorzien naar Hatrival of Awenne waar je overnacht.

Tocht van 16,8 km. Hoogteverschil: + 442 m. 

Als het logies in Hatrival volzet is overnacht je in Awenne, de tocht is dan 5 km korter.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 6

Daverdisse

Je wordt terug naar Mirwart gebracht voor de start van de volgende tocht die gaat door twee buitengewoon mooie natuurgebieden: de vallei van de Marsau rond Mirwart en de vallei van de Haute-Lesse bij Daverdisse. Een rotsig pad brengt je langs vrij steile hellingen naar het boekendorp Redu. Elk jaar wordt er hier tijdens het paasweekend een "fête du livre" georganiseerd dat duizenden belangstellenden trekt. Ook het bekende Euro Space Center is een bezoekje waard. In het auditorium worden films vertoond over ruimtevluchten. Na Redu kronkelt het pad zich door de vallei van de Lesse, het is beslist één van de mooiste wandelpaden van de Ardennen. Geleidelijk aan klimt het tot Daverdisse, het einddorp voor vandaag.

Tocht van  22,7 km. Hoogteverschil: + 381 m.

Indien je in Awenne overnachtte is de tocht vandaag een stuk langer: 27,7 km.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 7

Paliseul

De tocht is niet echt zwaar omdat er slechts weinig hoogteverschillen zijn enkel bij het verlaten van Daverdisse is er één helling te beklimmen. Ook het landschap wordt opnieuw meer open en je geniet van weidse zichten. Het eerste dorp dat je weg kruist is Porcheresse, een dorpje dat tesamen met Daverdisse toebehoorde aan de abdij van Stavelot. Na Opont moet je een tijdje de GR 14 volgen.

Tocht van 22,2 km. Hoogteverschil + 512 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 8

Bouillon 

Voorbij Carlsbourg lopen de Transardense route en de GR 14 weer samen tot in Mogimont. Hier trek je een prachtig beukenbos in. Na 13 km bereik je Sensenruth met zijn massieve Sint-Lambertuskerk. Daarna loop je meer zuidwaarts. Een sterk kronkelend pad langs de Semois voert je nadien naar Bouillon, de oudste hoofdstad van het hertogdom. Door haar unieke ligging is het altijd een grensstad geweest, de middeleeuwse burcht domineert de stad. Het 'Musée Ducal' huist een interessante afdeling over de geschiedenis van de kruistochten.

Tocht van 27,7 km. Hoogteverschil: + 445 m.

Je kan het wandelprogramma beëindigen na de wandeling. Er volgt dan meteen een transfer naar La Roche waar je de wagen ophaalt. Of je boekt een extra overnachting in Bouillon (half pension), de transfer is dan 's ochtends na het ontbijt voorzien.

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023

3 dagen / 2 nachten: € 335 per persoon
4 dagen / 3 nachten: € 490 per persoon
5 dagen / 4 nachten: € 655 per persoon
6 dagen / 5 nachten: € 810 per persoon
7 dagen / 6 nachten: € 950 per persoon
8 dagen / 7 nachten: € 1095 per persoon


Voorschot: € 150 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal (behalve in Saint-Hubert)
 • transfer naar La Roche na de wandeling of na een extra nacht in Bouillon
 • bagagevervoer 
 • digitaal informatiepakket (voor afreis)
 • het papieren informatiepakket met topografische wandelkaart ontvang je ter plaatse (geen beschrijvingen - de route is gemarkeerd)
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middagmaal
 • avondmaal in Saint-Hubert
 • dranken
 • evt. inkomgelden 
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

Toeslag eenpersoonskamer samenreizend / alleenreizend:

 • 3 dagen / 2 nachten: € 200
 • 4 dagen / 3 nachten: € 245
 • 5 dagen / 4 nachten: € 320
 • 6 dagen / 5 nachten: € 395
 • 7 dagen / 6 nachten: € 460
 • 8 dagen / 7 nachten: € 540

Prijs extra overnachting (half pension) in Bouillon in een tweepersoonskamer: € 150

Prijs extra overnachting (half pension) in Bouillon in een eenpersoonskamer: € 190

Nederlandstalige gids van de Transardense Route (uitg. 2021): € 19,50 te bestellen bij reservatie - inbegrepen bij arrangementen vanaf 4 dagen.


Kortingen

Zonder bagagevervoer:

3 dagen / 2 nachten: - € 15 per persoon 
4 dagen / 3 nachten: - € 35 per persoon 
5 dagen / 4 nachten: - € 45 per persoon
6 dagen / 5 nachten: - € 65 per persoon
7 dagen / 6 nachten: - € 80 per persoon
8 dagen / 7 nachten: - € 90 per persoon

Indien er een overnachting in Saint-Hubert in je arrangement zit: - € 23 (geen avondmaal)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Het jachtseizoen start officieel op 1 oktober en loopt tot 31 december. Tijdens het wandelen kan je hiervan, vooral tijdens het weekend, hinder ondervinden. De drijfjacht op groot wild (hert, everzwijn en reebok) zorgt ervoor dat hele bossen worden afgesloten en de toegang volledig verboden wordt voor niet-jagers. Bij de ingang van de bossen worden dan rode (verboden toegang) en gele (informatieve) affiches aangebracht. Je moet je dan kunnen behelpen met de wandelkaart. De geplande jachtdata zijn in kaart gebracht. Kijk dus zeker voor je een wandeling aanvat of er een jacht gepland is die dag en of je de wandeling eventueel wat moet aanpassen. Hou er ook rekening mee dat de aankondigingen van drijfjachten altijd onder voorbehoud zijn en dat de situatie ter plaatse nog anders kan zijn. De affiches op het terrein hebben altijd het laatste woord.

In vergelijking met de rest van ons land zijn de Ardennen over het algemeen een stuk natter. Door de vele hoogteverschillen in de omgeving van La Roche blijven de wolken soms hangen tussen de heuvels. Daardoor kunnen bossen en paden er soms modderig bijliggen, voorzie aangepast schoeisel. In de wintermaanden valt er vaak sneeuw.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Heen- en terugreis

Met de trein

Trein Brussel - Marloie en verder per bus (of per taxi: prijs op aanvraag) naar La Roche-en-Ardenne, ritduur: ca. 1 uur. Vertrek op regelmatige tijdstippen tijdens weekdagen. Op zaterdag en zondag zijn er een aantal mogelijkheden maar is de verbinding minder frequent. 

Afhankelijk van het eindpunt van het geboekte arrangement kun je gebruik maken van de taxitransfer naar La Roche (Quai du Gravier). Van daaruit neem je de bus lijn nr. 15 terug richting Marloie en vervolgens de trein terug naar Brussel. Je kan ook naar het station van Libramont gebracht worden.

Voor dienstregelingen van bussen kan je terecht op de site van de TEC, voor de treinen op de site van de NMBS

Met de wagen

Afstand vanuit Brussel: ca. 150 km. Meestal kan je de wagen achterlaten op de parking van het hotel in La Roche of op de gratis openbare parking bij het officiële startpunt van de wandelroute op de Place du Bronze. Op het einde van de reis word je teruggebracht naar je wagen of - bij een extra overnachting - 's ochtends na het ontbijt (of later op de dag  na afspraak).


Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis zijn er enkele transfers inbegrepen, respectievelijk:

 • dag 5: transfer van Mirwart naar Hatrival na de wandeling
 • dag 6: transfer van Hatrival naar het startpunt van de wandeling in Mirwart

Bij de reservatie trachten we steeds de hotels te boeken die het dichtst bij de wandelroute liggen maar zeker in het drukke seizoen is dit niet altijd mogelijk. Indien er na een lange wandeling hierdoor nog extra kilometers zouden bijkomen, waardoor het traject minstens 30 min. langer wordt, dan is er een transfer voorzien naar het logies. Ook 's ochtends kan er dan een transfer nodig zijn naar het startpunt van de tocht.

Deze ritten worden  meestal verzorgd door de logiesuitbaters of door onze lokale partner. Ze zijn inbegrepen in de prijs. 


Wandelniveau

 en . Dagtrajecten van 16,2 km tot 27,7 km over goede paden en met hoogteverschillen tot max. 678 m stijgen. De route is goed gemarkeerd. je krijgt geen wandelbeschrijvingen, wel een kaart en (vrijblijvend te gebruiken) gps-tracks. Kunnen kaartlezen is een must in geval paden zijn afgesloten en je moet omlopen.

Soms moet er voor overnachting worden uitgeweken naar logies dat niet op de wandelroute ligt. Enkel bij grotere afstanden (meer dan 30 min.) wordt een transfer voorzien. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. De hoofdbagage wordt vervoerd, daarbij geldt een beperking van max. 1 stuk bagage per persoon van max. 20 kg. 


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Overnachting op basis van tweepersoonskamers meestal met eigen sanitair in goede hotels en/of gastenkamers in Ardense stijl.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt neem je in het logies
 • Een picknick kan je aankopen voor je begint te wandelen of kan soms laten klaarmaken in het hotel (ter plaatse te bevragen).
 • Het avondmaal neem je meestal in het hotel zelf. Indien het hotelrestaurant gesloten is, eet je in een naburig restaurant. In La Roche neem je het avondmaal in het restaurantje in de stad (van dezelfde eigenaars) op 2 à 2,5 km wandelen van het centrum.
 • Avondmaal is niet inbegrepen in Saint-Hubert.

Honden

Toegelaten, mits reservatie. Toeslag van € 10 à 15 / nacht / hond (ter plaatse te betalen).

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,.. die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas of -koffer. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 30 tot 35 liter volstaat meestal (min. 25 l). Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog. Zorg ook dat je je sneeuwschoenen aan je rugzak kan bevestigen.

Schoenen & kousen

 • stevige wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • toiletpapier en hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick
 • drinkbus of -zak 
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: